ΠΟΫ, πρόσεχε την αλόη!

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα – μετά την ασπαρτάμη – ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Χρύσα Σαρδέλη να εξηγεί τι είναι αυτό που σήμανε «καμπανάκι κινδύνου».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, το πρόβλημα δεν αφορά την αλόη βέρα συνολικά ως φυτό, αλλά μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στη φλούδα του.

«Το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Ο φλοιός του φυτού έχει όμως ανθρακινόνες, που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων» συνέχισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας.

Σύμφωνα με την ίδια, την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτώμενα όλα αυτά».