Στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτό που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε, σημειώνεται ότι η Ιταλία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της αύξησης των ροών που φτάνουν και στο +300%.

Επιβεβαιωτικό της προσέγγισης από τους Τόρις στη Βρετανία αποτελεί και η δήλωση της πρώην υπουργού Εσωτερικών Priti Patel, η οποία είπε στους βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την τρέχουσα κατάσταση» αν της επιτρεπόταν να αντιγράψει κέντρα υποδοχής ελληνικού τύπου.

Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα, καθώς και ο παράλληλος δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους του μοντέλου διαχείρισης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, η δημιουργία των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων στη Σάμο, τη Κω, τη Λέρο και σύντομα στη Λέσβο και τη Χίο, αποτέλεσαν μία οργανωμένη βάση, ικανή να διαχειριστεί τις άναρχες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η κρίση του 2015-2019.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη μεταναστευτική κρίση. Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Guardian, το ενδιαφέρον των Βρετανών για το ελληνικό μοντέλο χρονολογείται από τον Μάιο του 2021, όταν ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Chris Philp έκανε ένα «επείγον» ταξίδι, όπως το αποκαλούσαν εσωτερικά έγγραφα που είδε ο Guardian, στην Ελλάδα.