Και λογικό μοιάζει έτσι όπως σκεφτόμαστε και στην περιοχή που είμαστε. Στην τελευταία θέση μεταξύ 10 ευρωπαϊκών κρατών, και σε μια από τις χαμηλότερες ανάμεσα σε 24 χώρες του κόσμου, ως προς τη διάθεση τήρησης διαλλακτικής στάσης σε μείζονα εξωτερικά θέματα

Και λογικό μοιάζει έτσι όπως σκεφτόμαστε και στην περιοχή που είμαστε. Στην τελευταία θέση μεταξύ 10 ευρωπαϊκών κρατών, και σε μια από τις χαμηλότερες ανάμεσα σε 24 χώρες του κόσμου, ως προς τη διάθεση τήρησης διαλλακτικής στάσης σε μείζονα εξωτερικά θέματα, κατατάχθηκαν οι Έλληνες σύμφωνα με διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που δημοσίευσε το ινστιτούτο Pew.

Κληθέντες να απαντήσουν στο ερώτημα εάν για τα μείζονα διεθνή ζητήματα η χώρα τους «θα πρέπει να κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα ακόμη και όταν άλλα κράτη διαφωνούν» ή θα πρέπει «να λαμβάνει υπόψη της και τα συμφέροντα άλλων κρατών ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται συμβιβασμό» το 67% των Ελλήνων προτίμησε την πρώτη επιλογή. Με αυτή την απάντηση οι Έλληνες, και οι Ελληνίδες πρώτευσαν σε έλλειψη διαλλακτικής στάσης ανάμεσα σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι… ασυμβίβαστοι Έλληνες

Στη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα ως προς την ασυμβίβαστη στάση κατετάγησαν η Νιγηρία και η Ινδονησία με 62% και ακολούθησε η Αργεντινή με 61%. Στην Ευρώπη, σε υψηλές θέσεις, ως προς την τήρηση αντίστοιχης στάσης κατεγράφησαν -πέραν της Ελλήνων- οι πολίτες της Πολωνίας (55%), της Ισπανίας (53%) και της Ουγγαρίας (51%).

Ως προς τη διάθεση τήρησης διαλλακτικής στάσης που μπορεί να συνεπάγεται και συμβιβασμό η Ελλάδα κατετάγη στην τελευταία θέση στην Ευρώπη με 32%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Πολωνία με (41%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, λιγότερο συμβιβαστική διάθεση από τους Έλληνες εξέφρασαν οι Ινδονήσιοι (26%) και οι κάτοικοι της Αργεντινής (30%). Στον αντίποδα, πολύ διαλλακτική στάση στα μείζονα διεθνή ζητήματα εκδήλωσαν οι Βρετανοί (67%), οι Γερμανοί (65%), οι Σουηδοί (60%), οι Νοτιοκορεάτες (61%) και οι πολίτες των ΗΠΑ (59%).