η απαντηση του βενιζελου

Τη δική του, ξεκάθαρη απάντηση έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε όσους επέμειναν να αμφισβητούν τις θέσεις του εξαιτίας ενός… ερωτηματικού στον τίτλο μιας εκδήλωσης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου», απάντησε: «Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία», καθώς, όπως εξήγησε,  «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ενημερώσει «αξιόπιστα τουλάχιστον» τους αρχηγούς των κομμάτων.

Μένουμε Ευρώπη… τελεία

…Ο τίτλος «Μένουμε Ευρώπη;» με ερωτηματικό, «για τον οποίο δεν ρωτήθηκα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι προφανώς προβοκατόρικος και πολιτικά εσφαλμένος, γιατί έδωσε την αφορμή να επιχειρηθεί η μετάθεση του πεδίου της συζήτησης από τις υποκλοπές της παρούσας περιόδου στην εμπειρία και τις συγκρούσεις της περιόδου 2015-2019, κυρίως στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του αλήστου μνήμης δημοψηφίσματος του Ιουλίου, που οδήγησε, με τρόπο που υπερέβη κάθε συνταγματική θεωρία, από τη συντριπτική νίκη του «όχι» στην πλήρη αποδοχή και εφαρμογή του «ναι».

«Μένουμε Ευρώπη τελεία, αλλά και άνω και κάτω τελεία», υπογράμμισε και εξήγησε: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατικές αξίες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χωρίς ανεξάρτητες αρχές, χωρίς τη νομολογία του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ, χωρίς το κεκτημένο του θεσμικού και νομικού πολιτισμού της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Και προσέθεσε: «Δεν είναι ούτε μία, ούτε δεδομένη η Ευρώπη. Είναι μια συνεχής, σκληρή διαπραγμάτευση. Μια δύσκολη, διαρκής επιβεβαίωση. Μια αλληλουχία μεγάλων διλημμάτων, όπως δείχνει η δραματική εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η καμπύλη της πανδημίας».