Συνέντευξη στο PBS παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συνέντευξη στο PBS παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη σημερινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή τις ενστάσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ για την πώληση F-16 στην Τουρκία «λόγω της συμπεριφοράς της Αγκυρας προς την Ελλάδα», έκανε «επίθεση φιλίας» προς τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος Αμνα Ναουάζ ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο:

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις της δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας.

Και μου απάντησε: ”Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας”. Τι λέτε για αυτό;».

Ο Ερντογάν απάντησε ως εξής: «Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες.

Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως η Τουρκία θα ωφεληθεί περισσότερο από μία σχέση με τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε να ενοχλείται:

«Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Ο τρόπος που προσεγγίζω την πολιτική και με τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σενάριο του win-win. Όσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με τη Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του win-win».