Νοσταλγοί των Ναζί!
Μήπως να… ετοιμαζόμαστε για κάτι και δεν μας το λένε; Έχουμε που έχουμε καύσωνα, θα μας… τρελάνουν κάτι νοσταλγοί των Ναζί; Ένας φίλος μάς έστειλε μια φωτογραφία που μας… αποτελείωσε. Είναι τραβηγμένη στην πολύ όμορφη παραλία του Κομμού, στα νότια του νομού Ηρακλείου, στις 28 Ιουνίου, 3 το μεσημέρι. Θαυμάστε σταθμευμένο -σαν μην τρέχει τίποτα- ένα τζιπ του «Άφρικα Κορπς», με γερμανικές πινακίδες Μονάχου.
Πλάι στην πινακιδα ο φοίνικας, το έμβλημα του «Άφρικα Κορπς»! Ο θρασύτατος Γερμανός κάνει διακοπές στο νησί που αιματοκύλισαν οι παππούδες του, δηλώνοντας με όση περισσότερη αναίδεια μπορεί τον θαυμασμό του για δαύτους. Μήπως πρέπει κάποιος να του πει ένα δυο…ιστορικά λογάκια;
Συνεχίζουν να προκαλούν
…Πριν μερικά χρόνια ένα παρόμοιο κρούσμα, είχε προξενήσει σάλο στη Γερμανία όπως φαίνεται από το δημοσίευμα του Ρόιτερς!
Θυμίζω ότι το Άφρικα Κορπς (γερμανικά:Deutsches Afrikakorps) ή αλλιώς και Γερμανικό Αφρικανικό Σώμα ήταν η ονομασία του γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στη Βόρεια Άφρικη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε σαν στόχο να βοήθησει τους Ιταλούς συμμάχους στην Βόρεια Αφρική και έδρασε την περίοδο 1941-1943.
Ο διοικητής του Άφρικα Κορπς ήταν ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ, που χάρη στις επιτυχίες που είχε ως διοικητής του Άφρικα Κορπς, του είχαν αποδώσει το παρατσούκλι “Η αλεπού της ερήμου». Το Άφρικα Κορπς αποτελούνταν από την 15η Μεραρχία Πάντσερ, την 5η Ελαφρά Μεραρχία (μετέπειτα 21η Μεραρχία Πάντσερ), την 90η Ελαφρά Μεραρχία Πεζικού και την 164η Ελαφρά Μεραρχία Πεζικού. Η συνολική δύναμη στρατιωτών ανερχόταν σε 100.000 το 1942.
Όλα τα φώτα στη Λύττο
Εκπλήξεις από την πρώτη κιόλας μέρα των ανασκαφών επιφυλάσσει για τους επιστήμονες η Λύττος!
Χθες, όπως έχει γράψει η «Π», ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή με μία ομάδα 15 επιστημόνων που θα εργάζεται επί έναν μήνα, στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος.
Ο κ. Άγγελος Χανιώτης, από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, τονίζει πως πρόκειται για μία σπουδαία ιστορική ανασκαφή.
Εξάλλου, αν ο Έβανς δεν είχε πάρει την άδεια για να κάνει ανασκαφές στην Κνωσό, σήμερα μπορεί να μη μιλούσαμε για τη μινωική Κρήτη, αλλά για τη ρωμαϊκή Κρήτη. Η Λύττος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφών από όλη την Κρήτη, με εξαίρεση τη Γόρτυνα. Είναι μια πόλη η οποία προσφέρει πληροφορίες κυρίως για δύο ιστορικές περιόδους. Η μία είναι η γέννηση της κρητικής πόλης, και για αυτόν τον λόγο ενδιαφερόταν ο Έβανς, την πρώτη Εποχή του Σιδήρου, τον 8ο με 7ο αιώνα π.Χ., και η δεύτερη περίοδος είναι η Ρωμαϊκή Εποχή.
Καλέ, πού είναι ο πρέσβης;
Καλά ο πρέσβης τη Γεωργίας David Dondua πήγε παντού (Δήμους, Επιμελητήρια της Κρήτης κ.α.) και δεν πήγε στην Περιφέρεια Κρήτης; Είναι δυνατόν να πάει στη Λότζια και να μην περάσει από την πλατεία Ελευθερίας;
Λέτε να τον εμπόδισαν τα έργα της ανάπλασης στο Μεϊντάνι; Είδαμε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του πρέσβη ανά την Κρήτη και καμία από Περιφέρεια, την οποία και προφανώς δεν επισκέφτηκε. Πάντως δεν φαντάζομαι να είχε κάτι μαζί της, ή να αφορά σε παράλειψη του προγράμματός του. Οπότε, μάλλον σε κακή συνεννόηση πρέπει ν’ αποδώσουμε το συμβάν. Τώρα ποιον βαραίνει η κακή συνεννόηση, δεν θα το μάθουμε ποτέ αν και μπορούμε να φανταστούμε…
Εκθείασε τον μητροπολίτη
Κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Ρεθύμνης. Ο Β. Κικίλιας έγραψε τα καλύτερα για αυτή τη συνάντηση στη σελίδα του στο facebook. «Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, που στέκεται εμπράκτως στο πλευρό της Πολιτείας για τους εμβολιασμούς.
Είναι από τους πρώτους που έχει εμβολιαστεί, δίνοντας το παράδειγμα. Ευχαριστώ την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τη στήριξη και τον αγώνα που κάνει στο πλευρό μας».
@patrisgr
Κρίμα πάντως να μας διχάζει ο εμβολιασμός, γιατί με τα υπόλοιπα
κοινωνικά θέματα είμαστε πολύ μονιασμένοι ως λαός.
Artshaimer
Επίτιμη διδάκτωρ!
Σε επίτιμη διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη σημαντική συμβολή της στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ που πάρθηκε στις 21/1/2020, μόλις μία μέρα πριν από την εκλογή της από τη Βουλή των Ελλήνων ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο πρόσωπο της τιμώμενης η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά «όλους εκείνους τους δικαστές οι οποίοι κράτησαν και κρατούν με το παράδειγμά τους αλώβητο το κύρος της δικαιοσύνης, αγωνιζόμενοι καθημερινώς για τη βελτίωση της ποιότητας στην απονομή της».
Είναι ντροπή
Διαμαρτύρεται -και δίκαια- ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Α. Σκουντάκης για τα απλήρωτα φαρμακεία του Απριλίου, αφού οι φαρμακοποιοί με τη σειρά τους δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Σε χθεσινή ανάρτησή του στο facebook ο κ. Σκουντάκης έγραψε: «Είναι ντροπή για τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο που τον εποπτεύει, που έχουν αφήσει απλήρωτα τα φαρμακεία για τις συνταγές του Απριλίου. Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, που διαταράσσει την αγορά του φαρμάκου και αφήνει χιλιάδες φαρμακεία εκτεθειμένα στους προμηθευτές τους; Σκεφτείτε πώς θα νιώθατε αν έπρεπε ο μισθός σας, να έμπαινε στις 30 του μήνα, και παρ’ όλα αυτά να βλέπετε υπόλοιπο μηδέν.
Μετά από την δωρεάν προσφορά των φαρμακείων για την διάθεση των self test, μετά από τα δημόσια “ευχαριστώ” υπουργών, γενικών γραμματέων και άλλων αρμοδίων, αυτό ειναι το “ευχαριστώ” απέναντι στους φαρμακοποιούς. Δυστυχώς όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, τίποτα δεν την επαναφέρει και η κυβέρνηση αν δεν αποδώσει άμεσα ευθύνες, θα μας βρει απέναντί της».
Προαναγγελθείσα απομάκρυνση
Η στήλη σάς είχε εγκαίρως ενημερώσει για το χρονικό της προαναγγελθείσας παραίτησης της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ, κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη – Ηλιάκη, η οποία δεν αποφεύχθηκε τελικά. Είναι φανερό ότι ακόμα και αν δεν κατέθετε η ίδια την παραίτησή της, η απομάκρυνσή της ήταν δεδομένη, καθώς οι εσωτερικές πιέσεις στη Δημοτική Επιχείρηση ήταν κλιμακούμενες και όπως αποδείχτηκε αδιέξοδες.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει ένα «πολεμικό» περιβάλλον, που φαίνεται ότι προβλημάτισε έντονα τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό, ο οποίος όλα δείχνουν ότι αναλαμβάνει για να αποκαταστήσει την εσωτερική ειρήνη στη Δημοτική Επιχείρηση.
Δικαίωση για τη Γεωργία!
Να μη διστάζουν οι πολίτες και να προσφεύγουν κατά του Δήμου και φορέων, όταν σημειώνεται ζημιά σε βάρος της περιουσίας τους από τις κακοτεχνίες των δρόμων προτρέπει η κ. Γεωργία Ξημεράκη μετά τη δικαίωσή της σε σχετική προσφυγή που κατέθεσε όταν έπεσε σε λακκούβα με το αναπηρικό αμαξίδιό της στην προσπάθειά της να ανέβει σε ράμπα κοντά στο Καπετανάκειο.
Σε σχετική ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει μεταξύ άλλων: ότι «η δίκη έγινε περίπου πριν ένα χρόνο και η απόφαση βγήκε τώρα. Η απόφαση είναι ότι ο Δήμος πρέπει να με αποζημιώσει με το ποσό 4.248 ευρώ. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενα αλλά είναι μια δικαίωση.
Εγώ απλώς διεκδίκησα τα δικαιώματά μου, κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι».
Ο φονικός εκείνος καύσων
O καύσωνας που όλοι ελπίζουμε να τελειώσει σήμερα ανέσυρε μνήμες από το… μακρινό 1987, όταν η χώρα έζησε έναν παρόμοιο εφιάλτη με χιλιάδες όμως νεκρούς και εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Τότε δεν υπήρχε κλιματιστικό ούτε για δείγμα- μιλάμε για τα σπίτια φυσικά και σε υπηρεσίες ή άλλους χώρους-, ενώ… υπήρξε και αντιπολίτευση για το εάν ήταν… πασοκικό κόλπο!
Ήταν 22 Ιουλίου 1987 όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 44 βαθμούς. Το χειρότερο όμως ήταν η διάρκεια του καύσωνα. Για δέκα σχεδόν συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα.
Τις πρώτες ημέρες κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Ακόμα και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων ήταν ψύχραιμα παρόλο που στο πρωτοσέλιδο των Νέων στις 22.7.1987 διαβάζουμε ότι είχαν ήδη σημειωθεί οι τέσσερις πρώτοι θάνατοι.
«Ο καύσωνας συνέβαλε στον θάνατο 4 ατόμων, δύο στην Αθήνα και δύο στον Βόλο που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία».Η ανησυχία δεν ήταν μεγάλη επειδή το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε….
Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται.
Σοκαριστικό είναι το ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς.
«Όπως έγινε γνωστό, τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους νεκροθαλάμους τους και ήδη μεταφέρονται σε αυτούς νεκροί από άλλα νοσοκομεία»….
Μετά την εβδόμη ημέρα του καύσωνα η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει, αλλά αργά. Ο απολογισμός όμως ήταν τραγικός. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική… Και λέμε για τα επίσημα στοιχεία διότι η καταμέτρηση, όπως λένε, ξεπερνούσε τους 3-4 χιλιάδες σε όλη τη χώρα…
Παθήματα
Τελικά τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Κι εξηγούμα. Έπρεπε να φύγει η ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο για να πάει μετά από 3 ώρες στο σημείο όπου έχασε τη ζωή της η άτυχη Γαλλίδα για την ανάσυρσή της. Κι αν ζούσε και η καθυστέρηση τής κόστιζε τη ζωή, τι θα έλεγαν εκείνοι που δεν σκέφτηκαν ότι από την πρώτη ημέρα θα έπρεπε να είναι εκεί οι ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες; Θυμίζω την περίπτωση της Γαύδου με την άτυχη φοιτήτρια που όλοι έλεγαν ότι ήταν για ώρες ζωντανή. Σχεδιασμός ελλιπής- με όλο το συμπάθιο…
Κίτρινη
Του έβγαλε κάρτα του Ζάεφ. Την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την άμεση κύρωση των τριών μνημονίων από την ελληνική Βουλή προτείνει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο πρώτο “Prespa Forum Dialogue” στην Οχρίδα άφησε αιχμές κατά του Ζόραν Ζάεφ για την πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία αναφερόταν στο πλαίσιο του Euro, στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «μακεδονική».
«Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στις συντηρητικές δυνάμεις, αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη στήριξης των Πρεσπών από τον «φίλο του Ζόραν», παρά τις πιέσεις για το αντίθετο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας.
Μάλιστα στη συνομιλία του με τον κ. Ζάεφ αργότερα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ιδίως ως προς δημόσιες οντότητες και τα σχολικά βιβλία, και του ζήτησε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τα τεστ
Κι άλλη απόφαση – καταπέλτης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε “όχι” σε γονείς μαθητών και εκπαιδευτικούς οι οποίοι με προσφυγή τους ζητούσαν την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης που υποχρεώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς σε διενέργεια self test για να μπουν στα σχολεία.
Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 135/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι 50 προσφεύγοντες κρίνοντας ότι «το επίδικο μέτρο εξυπηρετεί επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενοι στην προστασία της δημόσιας υγείας κατά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων υπό συνθήκες πανδημίας, οι οποίοι κωλύουν τη χορήγηση της αιτουμένης αναστολής».
Οι στόχοι
Δυστυχώς δεν το έχουμε με τους στόχους . Ο εμβολιασμός του Ιουνίου έκλεισε περίπου στις 2,8 εκατ. δόσεις – 30% κάτω από τον στόχο των 4 εκατομμυρίων. Είναι σαφές ότι έχουμε πρόβλημα ζήτησης, όχι προσφοράς.
Τον Μάρτιο η πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα ήταν ότι θα έχει εμβολιάσει (τουλάχιστον με μία δόση) το 57,14% του πληθυσμού της ως 30/6. Το ποσοστό, αντ’ αυτού, θα φτάσει μόλις το 45% (κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο.).
Στον πλήρη εμβολιασμό τα πάμε καλύτερα (35% έναντι 33% μ.ο. Ε.Ε.), αλλά η παραλλαγή Δ έχει καταστήσει ακόμα πιο επείγουσα την επιτάχυνση και σε αυτό το μέτωπο.
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει το παν για να ανεβούμε τη δύσκολη ανηφόρα προς (τουλάχιστον) το 70% του συνολικού πληθυσμού. Όλοι οι θεσμοί με επιρροή (βλ. Εκκλησία, που κάνει νερά) πρέπει να συνδράμουν.