Μενδώνη

Ποιους «τρέχει» η Μενδώνη;

Μπορεί η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να τελείωσε επίσημα το Σάββατο, τα «απόνερά» της όμως θα παραμείνουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Κι αυτό γιατί την Παρασκευή η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη θα πρέπει να πάρει την ομάδα της και να ανεβεί στην Αθήνα, όπου υπό τις υποδείξεις του γενικού γραμματέα και μηχανικού Γιώργου Διδασκάλου θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο οργανόγραμμα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η επιτάχυνση των έργων, αλλά και η αναμόρφωση όλων των αρχαιολογικών χωρών το αργότερο μέσα σε μία διετία.

Για όσους βρίσκονταν στην επίσκεψη, αντιλαμβάνονται πως το ραντεβού δεν έχει χαρακτήρα τυπικό, αλλά πολύ αυστηρό, με την υπουργό να περιμένει άμεσες αλλαγές από την προϊσταμένη του Ηρακλείου. Ο τόνος άλλωστε της Λίνας Μενδώνη, που σε πολλές περιπτώσεις έγινε αρκετά αυστηρός προς την υφιστάμενη της, αλλά και η επιμονή για να κλειστεί το ραντεβού άμεσα ενώ βρίσκονταν στη Φαιστό, δείχνουν πως η υπουργός δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο… χαλάρωσης στις τοπικές υπηρεσίες.

 

Σάλος για το συνέδριο

σάλος για το συνένδριο
Από τη συνάντηση Μποκέα - Μενδώνη

Μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή απέσυρε τη στήριξή της από το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, οι εργασίες του οποίου πρόκειται να λάβουν χώρα στα Ιωάννινα.

Αιτία το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου, που χαρακτηρίστηκε σεξιστικό για τις γυναίκες και παράλληλα εξευτελιστικό, με αποτέλεσμα πέρα από την άρση πολλών στηρίξεων να λακίσουν και χορηγοί. Μάλιστα θέση πήραν, επικριτικά προς την κυβέρνηση, και κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι διοργανωτές του συνεδρίου ανήσυχοι από τις αντιδράσεις μίλησαν αρχικά για παρεξήγηση, ενώ στη συνέχεια άφησαν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσής του.

 

Κεραία, άδεια και αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση πολλών γονιών έχει προκαλέσει η τοποθέτηση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας πολύ κοντά σε σχολικό συγκρότημα (σχεδόν πάνω, όπως καταγγέλλουν) επί της οδού Σάθα στο Ηράκλειο. Μπορεί, όπως υποστηρίζουν, η τοποθέτηση της κεραίας να έγινε με την απαιτούμενη άδεια, πλην όμως η πολύ κοντινή της απόσταση από τρία σχολεία, δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχίες. Τα τρία συστεγαζόμενα σχολεία είναι  το 1ο Δημοτικό και το 3ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου καθώς και  το 2ο Ειδικό Δημοτικό Ηρακλείου.

Οι γονείς υπενθυμίζουν ότι υπάρχει εξάλλου απόφαση ανάκλησης αδειοδότησης κεραίας, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησαν κάτοικοι στην Κόρινθο. Παράλληλα ενημερώνουν ότι βρίσκεται σ’ εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών και εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσληψης δικηγόρου για να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω.

 

Το παρασκήνιο της φάμπρικας…

φαμπρικα

Έχει ανοίξει μεγάλη φάμπρικα, όπως μαθαίνει η στήλη, με τη… φάμπρικα Ανωγειανάκη, το σπουδαίο ιστορικό ακίνητο της Αγίας Τριάδας που αγόρασε ο Δήμος Ηρακλείου προκειμένου να το αξιοποιήσει ως χώρο πολιτισμού. Όπως προκύπτει επιτροπή της πολεοδομίας σε αυτοψία που πραγματοποίησε έκρινε ότι υπάρχουν ζητήματα στατικότητας με το ακίνητο, και βάζει συγκεκριμένο χρονικό όριο στο Δήμο για την αποκατάσταση τους.

Η απάντηση στο προφανές και αυτονόητο ερώτημα για το πώς φτάσαμε ως εδώ, έχει απίστευτο παρασκήνιο που αν μη τι άλλο αναδεικνύει αγκυλώσεις και βαθύτερες προβληματικές καταστάσεις, που σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο να ελεγχθούν…

 

Προειδοποίησαν για την κατάρρευση

«Καμπανάκι» για μια ακόμα φορά από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, που 24 ώρες πριν επισήμανε προφητικά τον θανάσιμο κίνδυνο της κατάρρευσης ενός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικά ακινήτου στην οδό Σαμουήλ Χάουζ, η οποία τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του «ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά διατηρητέα σε ένα στενό δρόμο είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Θανάσιμος κίνδυνος. Κάποιοι βέβαια φρόντισαν να βάλουν προειδοποιητική πινακίδα για τα αυτοκίνητα. Τους ενδιαφέρουν τα αυτοκίνητα και όχι οι πεζοί; Αυτοί δεν κινδυνεύουν;

Πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι (ιδιοκτήτες, Αρχαιολογία, Δήμος, Εισαγγελέας) να αφήσουν τις γραφειοκρατίες και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πριν είναι πολύ αργά. Το να παίρνουν μέτρα μετά την κατάρρευση είναι προς δόξαν της αβελτηρίας των υπηρεσιών».

Λίγες ώρες μετά το κτήριο κατέρρευσε και από θαύμα κυριολεκτικά δεν είχαμε θύματα.  Όλα αυτά στην Αγία Τριάδα, της οποίας  υποτίθεται ότι έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια η μελέτη ανάπλασης και τα οφέλη εξακολουθεί να μην απολαμβάνει η τοπική κοινωνία, με ευθύνη προφανώς του Δήμου. Κρίμα…

 

Οι ασθενείς-“μπαλάκια”

Βενιζέλειο νοσοκομείο

Η 78χρονη μητέρα σου νοσηλεύεται  επί 16 ημέρες στην Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου. Το Σάββατο σε ενημερώνουν ότι πρέπει να υποβληθεί στην πρώτη της αιμοκάθαρση, ότι χρειάζεται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής, αλλά επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια ούτε στο Βενιζέλειο, ούτε στο ΠΑΓΝΗ, πρέπει να αποφασίσεις σε 10 λεπτά ακριβώς αν συμφωνείς να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου γιατί «είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Ωστόσο, σε προειδοποιούν ότι η μεταφορά εγκυμονεί και πάλι κινδύνους για τη ζωή της. Γιατρός του Βενιζελείου σε ενημερώνει κάποια στιγμή ότι υπάρχει ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, αλλά χρειάζεται 6 ώρες να απολυμανθεί, διαφορετικά η μητέρσα σου σε λίγα 24ωρα θα μολυνθεί από κοροναϊό.

Σου λένε ”δεν υπάρχει χρόνος, χρειάζεται μονάδα άμεσα”.

Αρχίζεις πανικόβλητη τα τηλέφωνα και η ενημέρωση φθάνει και στην διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη η οποία κανονίζει με την απόλυτη συνεργασία του διευθυντή της ΜΕΘ, καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλου, και του ΕΚΑΒ, να μεταφερθεί η γυναίκα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η κ. Μπορμπουδάκη ζητάει εξηγήσεις για τη διαχείριση του περιστατικού στο Βενιζέλειο και λέει στους υπεύθυνους ότι θα ζητήσει ΕΔΕ και εισαγγελική παρέμβαση, γιατί είναι αδιανόητο μια ασθενής που κινδυνεύει να πεθάνει να γίνεται “μπαλάκι” από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Τότε… ως δια μαγείας βρίσκεται άμεσα διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής και στο Βενιζέλειο! Τελικά, τι γίνεται στο νοσοκομείο και γιατί πιστεύουν κάποιοι ότι έχουν το δικαίωμα να ταλαιπωρούν σε τέτοιο βαθμό τους ασθενείς και τους συγγενείς τους; Γιατί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και στέλνουν τον κόσμο σε άλλο νομό, ενώ όπως αποδείχθηκε κρεβάτι ΜΕΘ μπορούσε να διατεθεί και στο Βενιζέλειο και στο ΠΑΓΝΗ;

Τα στοιχεία του περιστατικού, όπως μας τα περιέγραψαν συγγενείς της ασθενούς, είναι στη διάθεση της εφημερίδας και κάθε ενδιαφερόμενου.

 

Σοκ, δέος και ερωτηματικά

Σίμον Κιαέρ Δανία

Ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο απέδειξαν για μια ακόμα φορά πόσο επιδραστικά είναι στη ζωή μας. Η σε απευθείας μετάδοση κατάρρευση του Κριστιάν Έρικσεν έκοψε την ανάσα και καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, που προσευχήθηκαν για τη ζωή του Δανού άσου και πρωταθλητή με την ‘Ιντερ. Οι προσευχές έπιασαν τόπο, ο ποδοσφαιριστής πέθανε για λίγο (όπως είπαν οι καρδιολόγοι) αλλά ευτυχώς επανήλθε, άσχετα αν η καριέρα του μοιάζει να σταματά στα 29!

Για τον αρχηγό της εθνικής Δανίας, Σίμον Κιάερ (φώτο), έχουν γραφτεί πολλά, όχι μόνο για τις πρώτες βοήθειες που έδωσε στον συμπαίκτη του, αλλά και την προτροπή στους άλλους παίκτες να κάνουν μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από τον πεσμένο Κριστιάν.

Απαντήσεις δόθηκαν και στους συνωμοσιολόγους… Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής ούτε είχε νοσήσει με covid ούτε και είχε εμβολιαστεί. Απαντήσεις ωστόσο οφείλουν να δώσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες και οι διοργανώτριες Αρχές.

Σε πόσα ματς καλούνται να αγωνίζονται κάθε σεζόν με τους συλλόγους τους και τις εθνικές ομάδες τους οι ποδοσφαιριστές; Διότι, αν είναι να παίζουν μέχρι να πεθάνουν, αυτό δεν είναι αθλητισμός και παιχνίδι, είναι θυσία στον βωμό των χορηγών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

 

Κινδυνεύει το Πολύκεντρο;

πολύκεντρο Ηρακλείου
Μια φήμη για ενδεχόμενο σφράγισμα του Πολύκεντρου Νεολαίας, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καταγράφεται από τη στήλη που αναζητά απαντήσεις.

Όπως φαίνεται, με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης του δημοτικού κτηρίου της Ανδρόγεω, που είχαν σαν αποτέλεσμα να κλείσει το εργοτάξιο υπό τον φόβο πρόκλησης ατυχήματος, πυροδοτήθηκαν έντονες συζητήσεις για την επόμενη μέρα αξιοποίησης του χώρου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η διαρροή της πληροφορίας για κλείσιμο του Πολύκεντρου προκάλεσε αίσθηση και έντονα σκωπτικά σχόλια, καθώς, εάν η Λότζια προχωρήσει ένα τέτοιο σχεδιασμό, ακρωτηριάζει μια δομή με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, και ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης, δημιουργίας και προβολής που τόσο έχει ανάγκη η πόλη.

Η στήλη επικοινώνησε με στελέχη της δημοτικής Αρχής που είχαν ενημερωθεί για το σενάριο που κυκλοφορεί και όπως διαβεβαίωσαν δεν είναι αληθές. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη διευκρίνιση για να μπουν τα πράγματα στη σωστή θέση τους.

 

Βραβείο για το “Ασυνόδευτο”

"Ασυνόδευτος" βραβείο
επισκέφθηκε η κα Μενδώνη
Ένα σκυλάκι απροστάτευτο και μόνο βρίσκεται εκτεθειμένο σε έναν κόσμο εχθρικό, που το περιφρονούν και το χλευάζουν. Το σκυλάκι αυτό καθώς και ένα παιδί που γίνεται φίλος του μαθαίνουν σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, αλήθειες της ζωής και αξίες, όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη. Η ταινία που δημιούργησε το 3ο Νηπιαγωγείο Βουτών Ηρακλείου με τίτλο «Το Ασυνόδευτο» διακρίθηκε στο Bravo Schools 2021, τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό κατά τον οποίο οι ενεργοί πολίτες του αύριο αναδεικνύουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου.

Η συμμετοχή του ξεχώρισε μεταξύ των 867 συμμετοχών από 342 σχολεία που έλαβαν μέρος στη φετινή διαδικασία. Έτσι, εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών των 17 Παγκόσμιων Στόχων In Action SDGs Schools Club.

Η τιμή

Το περίφημο master plan των τειχών που έχει συντάξει ο Δήμος Ηρακλείου και θα αποτελέσει τον καμβά της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι στηριγμένο στην επιστημονική προσέγγιση και φιλοσοφία της αείμνηστης αρχαιολόγου αρχιτέκτονος μηχανικού και συγγραφέως Χρυσούλας Τζομπανάκη, η οποία είχε συνδέσει το όνομά της με την προσφορά στην πόλη του Ηρακλείου και ειδικά στον τομέα της ανάδειξης και προβολής των ενετικών μνημείων της Κρήτης (είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊσταμένη της Εφορείας Νεώτερων Μνημείων).

Και αυτό είναι μια τιμή που θα αξίζει να της αποδοθεί έστω και μετά τον θάνατό της.

 

Υποκρισία

Κάθε φορά που έχουμε κάποιο ατύχημα με δικυκλιστή «ντελιβερά», χαλάει ο κόσμος για τα δικαιώματα των παιδιών αυτών, που κάνουν τους… κασκαντέρ με πτυχίο και πόσο ασυνείδητοι είναι οι οδηγοί που δεν προσέχουν…

Ναι, προφανώς μπορεί τα παιδιά να εξαναγκάζονται να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο, μπορεί να φταίνε τα αφεντικά τους και οι επαχθείς όροι της δουλειάς που τους αναθέτουν, όμως κάπου υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Και σίγουρα αυτή δεν μεταφράζεται με προσπεράσεις από δεξιά, τσίτα γκάζια, άνοδο σε πεζοδρόμια, είσοδος σε μονόδρομους και εξώφθαλμες αναστροφές. Εκτός και αν θέλετε την υποκρισία να περισσεύει…

Ατλαντίδος

Απηυδυσμένοι δηλώνουν στην «Π» πολλοί κάτοικοι της οδού Ατλαντίδος στον Μασταμπά από τις ταχύτητες που αναπτύσσουν τα διερχόμενα οχήματα, που βάζουν σε κίνδυνο παιδιά και πεζούς ηλικιωμένους.

Οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη μέτρων από την Τροχαία και τον Δήμο, που δεν θα επιτρέπουν τις μεγάλες ταχύτητες.

 

Το… “σιγουράκι”

Εκεί που τον είχαν «φαγωμένο» μια και δυο και τρεις φορές, ο Χάρης Θεοχάρης ζει και βασιλεύει. Όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, όταν κάποιοι το είχαν “σιγουράκι”, βαπτίζοντας με το όνομα του τον ανασχηματισμό του πρωθυπουργού, αλλά χαίρει άκρας εκτίμησης από τον κ. Μητσοτάκη.

Όχι ότι δεν έκανε τις γκάφες του ο υπουργός Τουρισμού, όμως στη συνέχεια ισορρόπησε και κέρδισε την εκτίμηση του πρωθυπουργού, που αισθάνεται δικαιωμένος για τη διατήρησή του στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Σκονάκι

Είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως, το σκονάκι δε λείπει από την εξεταστική στα πανεπιστήμια. Ήδη, πολλοί καθηγητές διαμαρτύρονται για το πόσο γρήγορα απαντούν οι φοιτητές στις ερωτήσεις και πόσο πιστή είναι η αντιγραφή από το βιβλίο, ακόμα και στις τελείες και τα κόμματα.

Ένα, όμως, παράπονο φοιτητή στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ΜΟΔΙΠ, ξεχωρίζει. Όπως λέει ένας καθηγητής του Ιδρύματος, «παράπονο φοιτητή στο μάθημα της Γραμμικής Άλγεβρας όπως κατατέθηκε στην ΜΟΔΙΠ (υπηρεσία αξιολόγησης): ” … ασκήσεις οι λύσεις των οποίων δεν είναι διαθέσιμες με ένα γρήγορο google search” ».

Έχει την κατανόησή μας…