Νοσοκομείο covid

Περί ατομικής ευθύνης

Στην Ελλάδα -φαντάζομαι και σε πολλές άλλες… Ελλάδες-, για όλα φταίνε οι κυβερνήσεις. Οι πολίτες-ψηφοφόροι ποτέ και η αντιπολίτευση σπανίως. Τούτα ισχύουν και με τη διαχείριση της πανδημίας.

Μη μιλήσεις σε κανέναν για ατομική ευθύνη, γιατί θα το πάρει σαν ύβρη και θα σου πει ότι είσαι εγκάθετος της κυβέρνησης, που θέλει να καλύψει τις δικές της αδυναμίες.

Ναι, υπάρχει κόπωση, απογοήτευση, έλλειψη αγκαλιάς, παρέας, γλεντιού, κεφιού και πλεονάζουν η κατάθλιψη και η απελπισία.

Όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο, που το καταλαβαίνεις μόνο όταν το βιώσεις: να χάσεις από covid κάποιο δικό σου άνθρωπο ή νοσήσεις ο ίδιος ή και συγγενείς σου. Τότε καταλαβαίνεις ότι δεν αντέχεται τούτος ο διάβολος και πόσο σημαντική είναι η ατομική ευθύνη.

 

Μπουλντόζες στο πάρκο

Φουλάρουν οι εργασίες στο πάρκο Γεωργιάδη, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αστοχίες που άφησε πίσω του το έργο της ανάπλασης, μαζί με ερωτηματικά για την ποιότητα κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο ζητούμενο να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση, καθώς το πάρκο αποτελεί πνεύμονα ζωής για την πόλη, που το απολαμβάνει και το χαίρεται στην αναπλασμένη μορφή του, που σαφώς δημιούργησε ποιοτικότερους όρους σε ό,τι αφορά τη χρηστικότητά του.

 

Κερασάκι υπάρχει;

Μάλλον δεν είχαν και την καλύτερη έμπνευση οι συνεργάτες του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που χθες του έκαναν έκπληξη στο γραφείο του με μια τούρτα γενεθλίων, που σηκώνει μεγάλη συζήτηση- και όχι μόνο επειδή εμφάνιζε τον πρώην ευρωβουλευτή ως… Σούπερμαν!

Όπως φαίνεται από την ανάρτηση που έκανε ο ίδιος ο υπουργός, στα γραφικά της τούρτας ήταν σταμπαρισμένα τα λογότυπα της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ και του ΟΣΕ, πάνω από τα οποία καμάρωνε ο υπουργός για τις ιδιωτικοποιήσεις τους.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για τα γαλόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ωστόσο στον απλό κόσμο δεν προκαλούν τα ίδια συναισθήματα χαράς.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι έλειπε από την τούρτα το 8ωρο. Να το έφαγε ο υπουργός; Μπα, μάλλον δεν πρόλαβε… Αλλά όπως είπε και ο ίδιος, ήταν fake news του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Διάβημα κάτω από την Κρήτη

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’ Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι Έλληνες διπλωμάτες επισήμαναν ότι το γαλλικό ερευνητικό πλοίο κινούνταν σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας -δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ΑΟΖ- και ότι αρμόδιος σταθμός για την έκδοση της Navtex ήταν ο παράκτιος σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης.

Στο διάβημα που επιδόθηκε από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα σε υπηρεσιακά στελέχη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημάνθηκε ότι οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα στην περιοχή που κινούνταν το γαλλικό πλοίο L’ Atalante.

 

Η σύνδεση του αεροδρομίου

Επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλης Φραγκάκης, με την οποία ζητάει την αναθεώρηση της μελέτης κατασκευής του έργου που αφορά την οδό σύνδεσης του νέου διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος προτείνει ο συνδετήριος δρόμος του αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου-Γαζέπι Μύλος, μήκους 6 χλμ, να κατασκευαστεί στα πρότυπα κλειστού αυτοκινητόδρομου με δύο κλάδους και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, με παράπλευρο οδικό δίκτυο και να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής κόμβος στο σημείο που τέμνεται με τον δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών από και προς την ενδοχώρα του Δήμου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το υπάρχον σχέδιο προβλέπει στο ανωτέρω τμήμα την κατασκευή ανοιχτού αυτοκινητόδρομου μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος των διερχόμενων οδηγών, δεδομένης της σημαντικής αύξησης της κυκλοφορίας που θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου.

 

Οι «ρομαντικοί κηπουροί»

Τα αμφιθέατρα είναι άδεια και δεν υπάρχει φως στον δρόμο της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

Ωστόσο, όσοι έχουν μείνει πίσω φροντίζουν να είναι όμορφος ο χώρος των Ιδρυμάτων και έτοιμος να υποδεχτεί τους αυριανούς επιστήμονες, όποτε και αν δοθεί το «πράσινο φως» από λοιμωξιολόγους και Υπουργείο Παιδείας.

Οι “ρομαντικοί κηπουροί” του Φοιτητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες, Μαρία, Ελένη, Φίλιππος, Ιωάννα συνεχίζουν να σκάβουν και να φυτεύουν και ευχαριστούν τους φίλους τους Μαρίνα, Ανδρέα και Γιάννη που έβαλαν κι εκείνοι ένα χεράκι.

 

@patris
Με 9 μέσα και 12 έξω, μια χαρά στήνεται το πασχαλινό γλέντι.
Οι μέσα θα τρώνε μαγειρίτσα, οι έξω αρνί με πέτσα και θα μοιράζονται τη μουσική
Psistis

 

Λέτε να φταίνε τα κορονοπάρτι;

Στην Ελλάδα τελευταία ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι και ιδιαίτερα οι θάνατοι (9540 μέχρι προχθες) αυξάνουν.

Ενώ η χώρα μας μέχρι τις αρχές του 2021 με βάση των αριθμό των κρουσμάτων (316879) κατατασσόταν κάτω από τις 100 χώρες παγκοσμίως τώρα, αρχίζει να κινείται μεταξύ των πρώτων 50 χωρών.

Οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα κυμαίνονται από 60-90 ημερησίως ή 7,50 θάνατοι/εκατομ. πληθυσμού και από τις πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τα αντίστοιχα νούμερα σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι: Δανία 0,32, Ολλανδία 1,58, Ισπανία 2,15 και Γερμανία 2,77 θάνατοι/εκατομ. πληθυσμού.

Η Ελλάδα από πρωτοπόρα χώρα στην ΕΕ έχει αρχίσει να είναι με τις τελευταίες (Πολωνία και Βέλγιο).

Η Κρήτη από εκεί που ήταν κάτω του μέσου όρου της Ελλάδας έχει αρχίσει να κινείται πάνω του μέσου όρου. Λέτε να φταίνε τα κορονοπάρτι;

 

κολονακια - κυκλοφοριακά μέτρα επί της Λ. Κνωσού στην περιοχή του Μπεντεβή
Βγήκαν κολονάκια

 

Ομαλοποιείται κάπως το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε από τα πλαστικά κολονάκια στη λεωφόρο Κνωσσού, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου μέχρι του Μπεντεβή.

Η αλήθεια είναι ότι η τοποθέτησή τους αρχικά μπέρδεψε τους οδηγούς του ίδιου ρεύματος, ενώ δημιουργήθηκε πρόβλημα και με κάποια καταστήματα, οι πελάτες των οποίων στάθμευαν έξω από αυτά.

Η ανακούφιση επήλθε από το γεγονός ότι από τα πιο στενά και προβληματικά σημεία αφαιρέθηκαν κάποια κολονάκια και το πρόβλημα μετριάστηκε, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση στην πολύπαθη περιοχή.

 

Συνολικά προβλήματα

Από τις αντιδράσεις του κόσμου είναι φανερό ότι στην εξαιρετικά βεβαρυμένη αυτή κυκλοφοριακά περιοχή, που αποτελεί και πύλη εισόδου της πόλης, υπάρχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα, τα οποία είναι καλή ευκαιρία να τα δει συνολικότερα ο Δήμος και να μην περιοριστεί μόνο στον κυκλικό κόμβο που σχεδιάζει μελετητικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αντιδράσεις των κατοίκων που είναι σημαντικό να μην τις αγνοήσει η Λότζια.

 

Καταδίκη-ορόσημο

Το σώμα ενόρκων σε δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για φόνο στην υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, ετυμηγορία-ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων. Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η έκβαση της δίκης μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ. «Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική» είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια του σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. Η ετυμηγορία, αν και δεν θα «φέρει πίσω τον αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει  σημείο καμπής, να φέρει σημαντική αλλαγή», έκρινε ο Μπάιντεν καλώντας τους Αμερικανούς να ενωθούν στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων.

 

 

Η εγκατάλειψη της παλιάς πόλης

Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η εικόνα που εμφανίζουν οι ελάχιστοι εναπομείναντες θύλακες του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης. Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, ραγίσματα και χωρίς συντήρηση, δημοτικός φωτισμός προβληματικός, αστικός εξοπλισμός μηδενικός…

Και όμως, παρά την εγκατάλειψη, δεν μπορεί να μη δει κανείς ότι κάποιοι ιδιώτες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους μέσα από αναπλάσεις οι οποίες ανατροφοδοτούν τη ζωή στην περιοχή.

Όμως η απουσία του Δήμου είναι παντελής και η σιωπή του κάνει κρότο… Και το άσχημο δεν είναι απλώς ότι η Λότζια δεν εμφανίζει σχέδιο παρέμβασης στις περιοχές αυτές. Είναι ότι συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν… Δεν λέει απολύτως τίποτα!

 

Φυτά για Καλό Πάσχα

Σε μία ξεχωριστή κίνηση προχώρησαν εν όψει του Πάσχα μαθητές από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ηρακλείου, το οποίο δεν έχει σταματήσει στιγμή τη διά ζώσης διδασκαλία.

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας φύτευσαν λουλούδια, μυρωδικά και τα μοιράζουν στους συμμαθητές τους. Δημιούργησαν και ένα βίντεο, όπου μοιράζουν ευχές για τις άγιες μέρες που έρχονται.

Καθηγητής του σχολείου τονίζει πως «η χαρά του να βλέπεις τους μαθητές του σχολείου να προχωράνε και να μπορούνε, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή, σου δίνει τη δύναμη να προχωρήσεις μαζί τους.

Μπράβο σε όλους τους μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος που δίνουν όλη τη δύναμή τους για ένα καλύτερο αύριο…

Σας ευχαριστούμε που μας κάνετε καλύτερους εκπαιδευτικούς».

 

Τραγωδία

Δίχως τέλος οι τραγωδίες και στην τοπική κοινωνία λόγω covid.

Μια τέτοια εξελίχτηκε εσχάτως στο Ηράκλειο, καθώς κατέληξε 67χρονος που είχε νοσηλευτεί στο ΠΑΓΝΗ με κοροναϊό τον Νοέμβριο. Τότε κατάφερε να αντεπεξέλθει, όχι όμως και ο αδερφός του, γνωστός χρυσοχόος, που άφησε την τελευταία του πνοή στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο άνθρωπος που αρχικά ξεπέρασε τον ιό, συνέχισε τη θεραπεία στο σπίτι του όντας πνευμονολογικός ασθενής. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε προχθές με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Πνευμονολογική Κλινική του Βενιζελείου, όπου και κατέληξε.

 

Φορτίο

Τα ιικά φορτία της Κρήτης, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις των αστικών λυμάτων, βάζουν το νησί στην… πρίζα ενόψει και του Πάσχα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να πέφτει. Αττική και Κρήτη παραμένουν στο μικροσκόπιο επιστημόνων και κυβέρνησης, που δεν βλέπουν άμεσα την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. από τους εργαστηριακούς ελέγχους για την εβδομάδα 12 έως 18 Απριλίου, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171%, ενώ δύο ακόμη περιοχές που ελέγχονται παρουσίασαν σημαντικά αυξητικές τάσεις. Πρόκειται για το Ρέθυμνο (+120%) και τον Άγιο Νικόλαο (+360%).

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ηράκλειο (-7%) και Χανιά (+16%).

Αδέσποτα

Το θέμα των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά ο Δήμος Ηρακλείου και να πάρει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα το διαχειριστεί, διότι έχει πολυεπίπεδες κοινωνικές αντιδράσεις. Αναγνώστες της «Π» δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει σε πάρα πολλές περιοχές, όπως π.χ στις Μαλάδες, και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για το καλό όλων.

 

Παρήγορο

Eν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, oι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση και αυτό είναι ένα καλό νέο, αφού δίνει ελπίδα στη διάσωση του πλανήτη. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 22.000 νέων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η περιβαλλοντική υποβάθμιση βρέθηκε στη δεύτερη θέση των σοβαρότερων ανησυχιών των νέων, με 44%, ενώ ακολουθούν η διασπορά μολυσματικών ασθενειών και η φτώχεια με 36%.