Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ερντογάν

Αργά κατάλαβαν την προσβολή

Δυστυχώς η Ευρώπη αργεί να τα δει αυτά. Η προσβολή κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναγκάσθηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, έχει προκαλέσει πολεμική στις Βρυξέλλες.

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη, παραμένοντας όρθια, την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στη συνάντηση ανάμεσα στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο.

Στη συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Επειτα από τη συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είπε.

 

Ποιος θα μιλήσει στον Αλέξη;

Κάποιος πρέπει να μιλήσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για αντιπολίτευση εάν θέλει να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία και να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα ελπίζοντας όλοι να… είναι καλύτερο από αυτό του 2015-2019.

Κάποιος πρέπει να του πει ότι δεν είναι δυνατόν να καίγεται ο κόσμος, να μην μπορεί να πάρει ο άλλος τη σύνταξή του, να μην προχωρούν βασικές μεταρρυθμίσεις και να… καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός κι εκείνος να κάνει ποστ για τη…Μενδώνη και την ταμπέλα της, για τον Φουρθιώτη και τα ευτράπελα.

Αυτά είναι θέματα μείζονος σημασίας για τον πρώην και προφανώς μελλοντικό πρωθυπουργό;

 

Ποιος τους συμβουλεύει;

Οι αντιδράσεις για τα σελφ τεστ που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν αρκετές, κυρίως από τους φαρμακοποιούς που έχουν δίκιο ότι φορτώνονται… δουλειά, αλλά κάπως υπερβολικές για τις συσκευασίες. Βέβαια…από  αυτό το σημείο μέχρι να εντοπίζεται… σκάνδαλο… είναι μεγάλη απόσταση!

Και έσπευσε ο Πολάκης να αντιγράψει τον Βαξεβάνη που έγραψε ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε συσκευασίες περισσότερων τεμαχίων.

Ωστόσο ο Βαξεβάνης αντέγραψε τη σύμβαση, η οποία προβλέπει συσκευασίες περισσότερων τεμαχίων.

Επίσης ισχυρίζεται πως «η εταιρεία συστήνει τα selftest μόνο για επαγγελματική χρήση και υπό την επίβλεψη ειδικού». Ωστόσο, η εταιρεία λέει πως η επίβλεψη είναι δυνητική και ζήτημα εθνικής ρύθμισης. Ποιος τους συμβουλεύει;

 

Η παρέμβαση  για το μνημείο

Μέγα θέμα έγινε χθες -για αντιπολιτευτικούς λόγους-  ότι ο συνήγορος του Μένιου Φουρθιώτη με ανάρτησή του σπεύδει να συγχαρεί την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο πρωθυπουργό για την άμεση προσωπική του παρέμβαση.

Δεν στέκομαι σε αυτό ή στο ότι  αναφέρεται στο «αδελφικό ενδιαφέρον» του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, στον «αγαπημένο συμφοιτητή»,  Ι. Μπουγα, «που θεώρησαν από την πρώτη στιγμή το θέμα ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ μιας οικογένειας και μιας Κυβερνήσεως».

Το έγγραφο που δημοσιεύει ο κ. Λαζαράτος ευχαριστεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάκληση μίας διαβιβασθείσας εισήγησης με την οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης ένα ταφικό μνημείο, του Κρητικού Α.Φ. Παπαδάκη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών..

 

 Ποιος ήταν ο Παπαδάκης;

…Αλήθεια, ποιος ήταν αυτός ο Παπαδάκης και δεν έχει ακόμη γίνει διατηρητέο το ταφικό του μνημείο; Είναι ο μέγας εθνικός ευεργέτης Αντώνιος Φραγκιά Παπαδάκης, δευτερότοκος γιος της οικογένειας του παπα-Φραγκιά Καμπάνη, που γεννήθηκε στο Ψυχρό Λασιθίου, το έτος 1811.

Αρχές του 1823 αιχμαλωτίσθηκε από τους Τούρκους, γρήγορα όμως κατάφερε να ξεφύγει και να βρεθεί ελεύθερος στην Οδησσό. Εκεί προσλήφθηκε στην υπηρεσία του κόμητα Στούρτζα και το 1833 διορίσθηκε γενικός διευθυντής των κτημάτων του στη Βεσσαραβία, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία. Λέγεται μάλιστα ότι αυτή αυξήθηκε σημαντικά από μια ηγεμονική δωρεά του ιδίου του Στούρτζα και της κόρης του.

Το 1846 επισκέφθηκε την Ελλάδα, οπότε απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και το 1851, συμπαραλαβών την περιουσία του, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με χρηματιστηριακές και κτηματικές επιχειρήσεις.

Μια από τις πρώτες του φροντίδες ήταν η αναζήτηση τυχόν επιζώντων μελών της οικογένειάς του. Για τον σκοπό αυτό έστειλε το 1861 τον πρωτεξάδελφο του Ι. Καμπάνη στην Αίγυπτο προκειμένου να ερευνήσει σχετικά. Εδώ ο Καμπάνης πληροφορήθηκε ότι ο γνωστός σαν Γκιριτλής πασάς δεν ήταν άλλος από τον Μανόλη Καμπάνη, γιο του παπα-Φραγκιά και αδελφό του Αντωνίου.

Ο Καμπάνης πρότεινε στον πασά να γυρίσει στην Ελλάδα, όπου τον περίμενε ο πλούσιος και χωρίς οικογένεια αδελφός του. Ο Μανόλης όμως, που εν τω μεταξύ είχε αλλάξει όνομα -λεγόταν τώρα Ισμαήλ Σελίμ πασάς- και πίστη, δεν δέχθηκε.

Αντιπρότεινε όμως στον Καμπάνη να παραμείνει ο ίδιος στην Αίγυπτο κι εκείνος θα τον βοηθούσε να σταδιοδρομήσει εκεί. Η πρόταση έγινε δεκτή και έτσι ο Καμπάνης έμεινε 13 χρόνια στη χώρα του Νείλου, όπου απέκτησε σημαντική περιουσία, την οποία διέθεσε αργότερα για τη δημιουργία του Καμπανείου Τεχνικού Σχολείου.

 

Η ανάμειξη στα κοινά

…Ο Αντώνιος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα εκτός από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε αναμείχθηκε ενεργά και στα κοινά. Μετείχε στη διοίκηση διαφόρων ιδρυμάτων και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τραπέζης. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις εθνικού περιεχομένου και έλαβε ενεργό μέρος στην Επανάσταση 1866-69.

Στις αρχές του 1868 είχε προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Κρήτη, η οποία όμως δεν φαίνεται να πραγματοποιήθηκε. Τέλος του ίδιου έτους μετέβη στη Νεάπολη της Ιταλίας για λόγους υγείας, όπου παρέμεινε ως τον Απρίλιο του 1869.

Το 1874 ανέλαβε τη διοίκηση του Καμπανείου κληροδοτήματος και εργάσθηκε με ζήλο για την υλοποίηση του σκοπού του.

Τη νύχτα της 27 προς 28 Δεκεμβρίου 1878 ο θάνατος βρήκε τον Παπαδάκη σε ηλικία 66 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και την «παρηκολούθησεν πλήθος λαού και άπαντες οι ενταύθα Κρήτες ων η ειλικρινής λύπη κατεδείκνυε οποίον τέκνον απώλεσεν η Κρήτη»…

«Θεωρείται βέβαιον ότι πάσαν την μεγάλην αυτού περιουσίαν διέθεσεν ο αοίδιμος ανηρ υπέρ φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών σκοπών…».

Στη μεγάλη καρδιά του Παπαδάκη η αγάπη για την Κρήτη και για την Ελλάδα δεν άφησαν χώρο για γυναίκα και σύζυγο. Ο Παπαδάκης πέθανε χωρίς οικογένεια και παιδιά.

Οι γνωστές δωρεές του Παπαδάκη μεταξύ άλλων ήταν:

1) Ιδρυση σχολείου στο Ψυχρό (1858).

2) Ενίσχυση αγωνιστών συγγραφέων (1859).

3) Συμβολή στη δημιουργία της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης Ηρακλείου, της σημερινής

Βικελαίας (1864).

 

@patris
Ήρθαν τα τεστ, αλλά θα χρειαστεί πρώτα μια συναρμολόγηση απ’ τους φαρμακοποιούς για να γίνουν… σελφ. Απ’ την DeAgostini τα πήραμε;
Lourandos

 

Διέψευσε τον Σημίτη

Διαψεύδει ο Θοδωρής Ρουσόπουλος όσα υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης αναφορικά με συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή και τον Πέτρο Μολυβιάτη, κατά την οποία τον ενημέρωσαν ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του στα ελληνοτουρκικά. Μιλώντας στο Action24 ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος υπήρξε το «δεξί χέρι» του Κώστα Καραμανλή, κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφει ο κ. Σημίτης στο βιβλίο του για το Ελσίνκι, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ψεύδεται.

«Σας λέω ευθέως ότι ο κ. Σημίτης ψεύδεται. Ψεύδεται και θα σας το αποδείξω αμέσως. Γράφει ότι κάλεσε μετά τις εκλογές τον κ. Καραμανλή με τον κ. Μολυβιάτη. Κατ’ αρχάς, μετά τις εκλογές ο εκλεγμένος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πρόσκληση από τον απερχόμενο. Δεύτερον, δεν έγινε ποτέ αυτή η συνάντηση την οποία λέει ο κ. Σημίτης και στηρίζει όλη του τη φιλοσοφία.

Τρίτον, ο Κώστας Καραμανλής ως μόλις ορκισθείς πρωθυπουργός και η ταπεινότητά μου, ορκισθείσα αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη περάσαμε τον δρόμο απέναντι και πήγαμε από το Προεδρικό Μέγαρο στο πρωθυπουργικό γραφείο, στον κύριο Σημίτη».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν ήταν παρών ο κ. Μολυβιάτης, παρά μόνον ο ίδιος και ο αείμνηστος Νίκος Θέμελης, συνεργάτης τότε του Κώστα Σημίτη.

Με κοροναϊό ο Κώστας Σκανδαλίδης

Με τον ιό ο Σκανδαλίδης

Με κοροναϊό διαγνώστηκαν ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης και η σύζυγός του Μπέτυ.

Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μέσω των social media, τη Δευτέρα ένιωσε μία μικρή αδιαθεσία.

Έτσι έσπευσε μαζί με τη σύζυγό του να κάνουν μοριακά τεστ τα οποία και βγήκαν θετικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα, ενώ μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονται σε καραντίνα.

 

 

 Έπαιξαν πινγκ- πονγκ

Τις ικανότητές τους στο πινγκ πονγκ εξάσκησαν χθες  ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το «γύρισαν» στο πινγκ πονγκ, με τους δυο τους να αναμετριούνται σε μία σύντομη «μάχη» και να καταγράφουν τη στιγμή στα social media.

Με την κίνησή τους αυτή θέλησαν  να τιμήσουν τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.

 

Ακούνε στον Δήμο;

Ενδιαφέρουσα η φωτογραφία που μας έστειλε ο αναγνώστης μας Γ.Κομίνης.

«Πρόκειται» όπως λέει «για χώρο που ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου» στην οδό Καραναστάση λίγο πριν την Ανθέων, που σχετικά πρόσφατα πεζοδρομήθηκε και ανακατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τον εικονιζόμενο χώρο τον εκχώρησε ο Δήμος για να γίνει περίπτερο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ. Εδώ και 4 χρόνια παρακαλάμε τον Δήμο να καθαρίσει το χώρο.

Η σημερινή εικόνα μιλάει από μόνη της. Δείχνει το περίπτερο μετά την καθημερινή επέλαση των νεαρών ανήλικων της γειτονιάς, και το βοσκοτόπι που έχει δημιουργηθεί.

Αυτά σε μία γενικά πολύ καλαίσθητη γειτονιά, 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου».

 

Πλούσιοι, πιο πλούσιοι

Η 35η λίστα του Forbes, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2021, επιβεβαιώνει την τάση που αποτυπωνόταν όλους τους τελευταίους μήνες στις αποτιμήσεις των μετοχών και στις διεθνείς αγορές – ότι η παγκόσμια αναδιανομή του πλούτου στην εποχή της πανδημίας ευνόησε τα ήδη κραταιά χαρτοφυλάκια.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 2.755 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή 660 περισσότερους σε σχέση με το 2020. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες, ενώ θεαματική είναι η αύξηση που καταγράφεται στην συνολική περιουσία των «κροίσων» παγκοσμίως: Ο συνολικός τους πλούτος έφθασε στα 13,1 τρισ. δολάρια και αυξήθηκε κατά 5,1 τρισ. δολάρια μέσα σε 12 μήνες. Πλουσιότερος άνθρωπος επί της γης για μια ακόμη χρονιά, την τέταρτη συνεχόμενη, αναδεικνύεται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με περιουσία 177 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 64 δισ. σε σχέση με πέρσι.

Ο Ίλον Μασκ της Tesla ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με περιουσία 151 δισ. ευρώ, κάνοντας «άλμα» 126,4 δισ. δολαρίων σε μόλις 12 μήνες, χάρη στο εκρηκτικό ράλι της μετοχής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (+705%). Στην τρίτη θέση παραμένει ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH, με περιουσία που έφθασε στα 150 δισ. ευρώ από 76 δισ. ευρώ το 2020. Οι υπόλοιποι επτά της πρώτης δεκάδας είναι οι Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με 124 δισ. δολάρια, Μαρκ Ζούγκερμπεργκ του Facebook με 97 δισ. δολάρια, Ουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway με 96 δισ. δολάρια, Λάρι Έλισον της Oracle με 93 δισ. δολάρια, Λάρι Πέιτζ της Google με 91,5 δισ. δολάρια, Σεργκέι Μπριν της Google με 89 δισ. δολάρια και Μουκές Αμπάνι της Reliance Industries με 84,5 δισ. δολάρια.

Στη λίστα των 2.755 δισεκατομμυριούχων περιλαμβάνονται και τέσσερα ελληνικά ονόματα. Ως μοναδικός Έλληνας, με σειρά κατάταξης 2.141, εμφανίζεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης της Motor Oil, με συνολική περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.

Πολύ πιο πάνω όμως βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος διαθέτει περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων αλλά κατατάσσεται στους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας και όχι της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη με έδρα την Ελβετία, ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.262, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης με έδρα τη Ρωσία εμφανίζει περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στη θέση 1.833.

 

Αγόρασε τη «Ναυτεμπορική»

Στην εταιρεία Ζοfrank Holding co ltd συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι 7 εκατ. ευρώ περνά η «Ναυτεμπορική».

Ενδιαφέρον για τη «Ναυτεμπορική» -που «κρατά» από το 1924- είχαν δείξει, μεταξύ άλλων, ο Θέμης Αλαφούζος της «Καθημερινής», η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη (συμμετείχε στη διαδικασία), ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (DPG), ο Δημήτρης Μάρης (24 Media).

Η διαδικασία του πλειστηριασμού αφορούσε τρεις διαγωνισμούς, έναν για τα ακίνητα του ομίλου, έναν για τον τίτλο και το πιεστήριο και έναν ακόμη για τη θυγατρική Pestaola Media.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα ακίνητα αγοράστηκαν από την Cairo Estate, ενώ τίτλος και πιεστήρια από τη Zofrank, του Δημήτρη Μελισσανίδη.

 

Υπογραφές

Το ακούσαμε κι αυτό! Ορισμένοι γονείς στο Ηράκλειο μαζεύουν υπογραφές για να στείλουν… εξώδικο σχετικά με τα υποχρεωτικά σελφ τεστ! Τι έγινε, παιδιά, με την ελλάνειο υπόφυση;

 

Τι θέλουν

Πραγματικά αναρωτιέμαι τι θέλουν. Δεν θέλουν εμβόλια, δεν θέλουν τεστ, δεν βλέπουν τι συμβαίνει; Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά;

 

Φόβος

Τι έχουμε στην Ελλάδα; 1.946.339 εμβολιασμοί 1ης δόσης με 1 επιβεβαιωμένο περιστατικό θρόμβωσης, ας βάλουμε και άλλες 5-10 περιπτώσεις με κάποια παρενέργεια (χωρίς κάτι επιβεβαιωμένο). Αντιθέτως έχουμε 281.570 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid εκ των οποίων 8.532 πέθαναν. Ε, τώρα μάντεψε τι απ’τα δύο φοβίζει…

 

 Astra

Για το AstraZeneca σημειώνω τι είπε ο καθηγητής Μόσιαλος: «Εγώ αποφάσισα για τον εαυτό μου: έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου της ΑΖ και θα κάνω και τη δεύτερη τον Μάιο. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο».

 

Αποταμίευση

Τους τελευταίους 13 μήνες παρατηρήθηκε αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, εξέλιξη που δεν είχε παρατηρηθεί στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ το 2020. Η άνοδος αυτή, όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, εξηγείται όχι μόνο από το κλίμα της αυξημένης αβεβαιότητας, αλλά και από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε στην οικονομική δραστηριότητα η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών, όπως αποτυπώνεται στις αποφάσεις τους για επενδύσεις, αποταμίευση και δημιουργία ή μείωση υποχρεώσεων, έχει σημασία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς επιδρά καθοριστικά στη συνολική ζήτηση και στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Έτοιμος

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, σύμφωνα με κομματική πηγή.

«Με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμά μας για το “Νέο ΕΣΥ”, τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό μας για την προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με την προγραμματική επεξεργασία του κόμματος.

Παράλληλα για την πολιτική συγκυρία υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» και ότι «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας». «Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα δημοκρατίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών».