Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας
Αντεπίθεση στο «κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»
Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει αρχικά σε ερωτήματα που αφορούν την εξοχική κατοικία του, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «λάσπη» και «κιτρινισμό» απέναντί του, καθώς, όπως είπε, «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν τη στιγμή που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας» σε αυτό το θέμα. «Μιλάνε για βίλα εκατομμυρίων», ενώ πρόκειται για ένα «μικρό, όμορφο σπίτι», ανέφερε, σημειώνοντας πως «βίλα είναι το σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο, που είναι μεσοτοιχία με το σπίτι του κ. Χριστοφοράκου».
Η εκατόμβη και το… Μάτι
Υποστήριξε, δε, ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος δεν είναι ούτε «κάποιος επιχειρηματίας με συναλλαγές με το Δημόσιο ούτε διαπλεκόμενος ούτε χρωστάει στο Δημόσιο ή σε τράπεζες, το είχε σε αγγελία για ενοικίαση και πώληση για δέκα χρόνια και έμενε ανεκμετάλλευτο».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, επειδή ήθελε να το ανακαινίσει, συμφώνησε να του κάνει ένα ενοικιαστήριο για τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα τεστ covid, τη μη καλή προετοιμασία της κυβέρνησης για την πανδημία και τη συγνώμη που περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό για την εκατόμβη νεκρών.
Καλά κάνει και επιμένει ο Τσίπρας, αφού σε αυτόν είχαν βγάλει και το Μάτι και το όνομα…
Η ανάρτηση του Μόσιαλου
Στις πάσης φύσεως θεωρίες που αναπτύσσονται από διαφόρους που αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας του κοροναϊού ή τις διαστάσεις της απαντά με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Covid-19 στην ΕΕ, Ηλίας Μόσιαλος.
Περιγράφει πως αρχικά μιλούσαν για μια «απλή γρίπη», στη συνέχεια ότι οι θάνατοι από κοροναϊό είναι αντίστοιχοι με τους θανάτους από γρίπη, ενώ φτάσαμε και σε πιο «επιτηδευμένες» απόψεις και άρθρα με συγκρίσεις ποσοστών και αίτια θανάτων. Θυμίζει ακόμη και πίνακες που έδειχναν τους θανάτους από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα να παρατίθενται δίπλα στους θανάτους από Covid-19.
…και το ερώτημα
«Βέβαια ως αδαείς δεν ξέρουν ή δεν σκέφτηκαν πως δεν μεταδίδονται τα χρόνια νοσήματα ή ο καρκίνος με το συνωστισμό.
Αν όμως αφήσουμε τα λοιμώδη νοσήματα χωρίς εμβόλια και θεραπείες θα μεταδοθούν», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.
Απευθύνει στους «αρνητές» ένα απλό ερώτημα, εάν γνωρίζουν γιατί ζούμε περισσότερο σε σχέση με όσους ζούσαν ένα αιώνα πριν από εμάς.
«Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: λόγω της διαθεσιμότητας των φαρμάκων και των εμβολίων, των εξελίξεων στην ιατρική επιστήμη, καθώς και της πρόληψης μέσω της καλύτερης υγιεινής και της διατροφής» αναφέρει ο καθηγητής.
Η τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ
Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι αλλαγές στον νόμο για τα δημόσια έργα, ενόψει και του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, καθώς και οι προτεραιότητες για τα έργα στα νέα περιφερειακά χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 -2027.
Στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.
@patris
Στην αγορά με click away και στη Σύνοδο Κορυφής… μπερδεγουέι!
Looser
Ευθύνες με ονοματεπώνυμο
Είναι κυριολεκτικά αυτοκτονικό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας, με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που μεταξύ άλλων προϋποθέτουν και οριοθετήσεις ρεμάτων, που όλο εξαγγέλλονται και όλο στα χαρτιά μένουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με το φράγμα των Δαφνών, που εδώ και δεκαετίες σύρεται σε ένα γόρδιο δεσμό, καταρχάς σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου και της οριοθέτησης του Ξηροποτάμου, που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει.
Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, που έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων, που καλούνται να εισπράξουν διαφορετικές αποζημιώσεις. Με τούτα και με κείνα, η περίφημη υπόθεση της αντιπλημμυρικής θωράκισης πάει περίπατο και οι ευθύνες γι’ αυτό έχουν ονοματεπώνυμο…
Η ισχύς εν τη ενώσει
Η AstraZeneca και η Ρωσία ανακοίνωσαν κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19.
«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya» ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.
Φωτογραφία της χρονιάς
Το πρακτορείο Reuters επέλεξε και μία ελληνική για τις φωτογραφίες της χρονιάς για το 2020. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον βραβευμένο φωτογράφο και φωτορεπόρτερ Ηλία Μάρκου στη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέκαψε το στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου τον Σεπτέμβριο του 2020, δημιουργώντας χάος στο νησί.
Απεικονίζει μία πρόσφυγα να κουβαλά όλα τα υπάρχοντά της φεύγοντας για να σωθεί, μέσα σε ένα καμένο, δυστοπικό κάδρο.
Το προηγούμενο βράδυ είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην περιοχή. Η ένταση προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των 35 θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στον καταυλισμό και την άρνηση κάποιων εξ αυτών να μπουν σε καραντίνα. Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες, σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη.
Τα ερωτήματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Μια σειρά από ερωτήματα που έχουν σημασία θέτει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook o πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Ζητάω λοιπόν από τώρα από τον εισηγητή της ΝΔ και τους αρμόδιους υπουργούς να μας εξηγήσουν γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:
1) Η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη
2) Τα άτομα με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα μας είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ενώ τα μεσαία εισοδήματα, που τόσο νοιάζεται η ΝΔ, είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη
3) Μετά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία επιμένει ότι δεν είναι ανεπαρκή, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είχαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη
4) Οι γυναίκες στη χώρα μας είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη
Υ/Γ: Τα στοιχεία αυτά αφορούν όσα έχουν συμβεί μέχρι το πρώτο κύμα. Αυτό που τα είχαμε πάει καλά….
Υ/Γ2: Ακόμα περιμένω να μας εξηγήσουν γιατί είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε δαπάνες υγείας για την αντιμετώπιση της COVID19».
Συνάντηση
Την παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη σήμερα στις Μοίρες για την υπογραφή της σύμβασης του Κλειστού Γυμναστηρίου Τυμπακίου θα εκμεταλλευτούν οι δήμαρχοι Φαιστού και Γόρτυνας, προκειμένου να πάρουν τις διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη και με όλα τα εκθέματα λειτουργία του Μουσείου της Μεσσαράς. Οι κύριοι Νικολιδάκης και Κοκολάκης θα ζητήσουν από τον συντοπίτη τους υφυπουργό Αθλητισμού διαμεσολάβηση ώστε να συναντηθούν με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τις δια ζώσης- πέρα από τις τηλεφωνικές- δεσμεύσεις για το Μουσείο Μεσσαράς.
Τιμή
Δουλειές με φούντες για τα ελαιοτριβεία φέτος. Με φούντες της ελιάς εννοούμε, για να μην παρεξηγηθούμε. Οι ποσότητες που φτάνουν στα ελαιουργεία είναι μεγάλες λόγω της βεντέμας και όσο δεν βρέχει για να σταματήσει η ελαιοκομιδή τόσο γεμίζουν τα προαύλια των εργοστασίων. Αν είχε και τιμή το ελαιόλαδο, όλα θα ήταν καλύτερα και λιγότερο αβέβαια.
Ενίσχυση
Ξεκίνησαν, λέει, να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα 600άρια, που συνιστούν την ενίσχυση των πληγέντων του δήμου Χερσονήσου από τη θεομηνία, την ασυδοσία και την αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα και ποτάμια. Στη φάση αυτή καταγεγραμμένοι δικαιούχοι είναι 101, ενώ από την καταστροφή έχει περάσει ένας ολόκληρος μήνας.
Καταγραφή
Στο μεταξύ, η καταγραφή των ζημιών στις οικίες για την αποζημίωση των οικοσκευών καλά κρατεί και θα κρατήσει όπως φαίνεται για πολύ, καθότι μόλις ένα συνεργείο του Δήμου, το οποίο και ξεκίνησε καθυστερημένα, καλείται να καταγράψει όλες τις ζημιές…
Ρεβεγιόν
Ωραία, πείτε ότι μαζευόμαστε 9 και κάνουμε ρεβεγιόν, παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς. Και είμαστε σύννομοι και ακριβείς με τον αριθμό των συνδαιτημόνων που έθεσε ο Μητσοτάκης ως προϋπόθεση του εορταστικού τραπεζιού. Τι γίνεται όμως με τα ωράρια, αφού το απαγορευτικό στην κυκλοφορία ισχύει με παράταση μόλις μιας ώρας; Στις 9:30 δηλαδή πρέπει να φεύγουμε από τα σπίτια που έχουμε επισκεφθεί και να αναμένουμε τη γέννηση του Χριστούλη στο δικό μας, όπως και την έλευση του 2021…