ΕΟΔΥ Αρκουμανέας

Κάτι τρέχει με τον ΕΟΔΥ

Προφανώς και ο ΕΟΔΥ δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει αναπάντητα τα δημοσιεύματα δύο κυριακάτικων εφημερίδων, που τον εμφανίζουν ως τον «αδύναμο κρίκο» στην ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που παραπέμπουν σε διαρροές, ο Οργανισμός έχει διπλό σύστημα καταγραφής των στοιχείων, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και να μην εισηγείται τα μέτρα που πρέπει, τη στιγμή που πρέπει. «Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

 

Κάλυψη μετά τη διάψευση

Τονίζει δε ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων». Προσθέτει επίσης ότι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. Καταλήγει δε ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά, που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων». Πάντως στη συνέχεια, ΕΟΔΥ και Αρκουμανέα κάλυψαν τόσο ο Πέτσας όσο και ο Χαρδαλιάς.

 

Σφοδρές αντιδράσεις

Ωστόσο για το πρόβλημα που ανέκυψε πήραν θέση ΚΙΝ.ΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως «από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία». Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κάνει λόγο για αναγκαία παρέμβαση του εισαγγελέα και  σημειώνει πως «… το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής, με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων».

 

Εικαστικός ή διχαστικός;

Αίσθηση, ακόμα και σοκ θα μπορούσε να πει κανείς, προκαλούν τα λεγόμενα του γνωστού εικαστικού Κώστα Τσόκλη, ο οποίος εμφανίστηκε στην ΕΡΤ, στην εκπομπή της Λένας Αρώνη «Art Week».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει με την πανδημία του κοροναϊού, ο Κώστας Τσόκλης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες.

Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία. Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του.

Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ‘σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία…».

 

Εισαγωγή μετά την καραντίνα

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι θετικός στη νόσο Covid-19. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Γιάννη Πλακιωτάκη στο Twitter, οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί στο εν λόγω νοσοκομείο, προκειμένου, όπως ανέφερε, να του χορηγηθεί «και να λειτουργήσει πιο γρήγορα η φαρμακευτική αγωγή». Υπενθυμίζεται ότι ο Κρητικός υπουργός εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό την περασμένη Δευτέρα και από τότε παρέμενε σε καραντίνα στο σπίτι του, μέχρι που οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

 

@patris
Έτσι όπως πάμε, η επιπέδωση της καμπύλης αποδεικνύεται δυσκολότερη από τον τετραγωνισμό του κύκλου.
Arkoumaneas

 

Δύσκολη εξίσωση στο φράγμα

Η εξίσωση στο φράγμα Αποσελέμη, εάν συνεχιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν είναι απλή σε σχέση με τη διαχείριση των νερών που υπερχειλίζουν.

Όπως είναι γνωστό, από τη μία πλευρά υπάρχει μια αυτονόητη υποχρέωση για την τροφοδοσία του φράγματος από τα νερά του Οροπεδίου, που συνδέεται ευθέως με την πολιτική προστασία της περιοχής.

Αν δεν υπάρχει γρήγορη εκτόνωση των νερών του Οροπεδίου προς το φράγμα, η περιοχή βυθίζεται σε μια λίμνη που πνίγει τα πάντα.

Αντίστοιχα τώρα από την άλλη πλευρά, το φράγμα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται, θα πρέπει να απελευθερώνει ελεγχόμενα τις μεγάλες ποσότητες νερού που δέχεται.

Εδώ όμως ανακύπτουν ζητήματα για τις περιοχές των Ποταμιών και του Αβδού προς τις οποίες οδηγούνται μεγάλοι όγκοι νερού. Άρα το ζητούμενο για το πώς θα γίνει η διαχείριση των πλημμυρικών νερών είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται ήδη λίγο πριν την υπερχείλιση

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Μια πιθανή διέξοδος, την οποία πολλοί βάζουν ως πρόταση στο τραπέζι, είναι οι τρεις δήμοι οποίοι υδροδοτούνται από το φράγμα (Ηράκλειο, Χερσόνησος, Άγιος Νικόλαος) να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους από τη συγκεκριμένη εισροή και να μην κάνουν καμία χρήση των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Όμως και αυτό δεν μπορεί να «περπατήσει» ως λύση, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Διότι και οι τρείς παραπάνω δήμοι μπορούν να καταναλώσουν 1εκατ. κυβικά νερού τον μήνα. Όμως σε μια κακοκαιρία όπως αυτή του προηγούμενου 10ημέρου, μέσα σε 48 ώρες μπήκαν στο φράγμα 5 εκατ. κυβικά νερού. Οι αριθμοί αυτοί από μόνοι τους μαρτυρούν πόσο σύνθετα είναι τα πράγματα με τη διαχείριση των πλημμυρικών νερών του φράγματος Αποσελέμη.

 

Αντέδρασε η κοινωνία

Άμεσα αντανακλαστικά αγάπης και αλληλεγγύης επέδειξαν πολλοί Ρεθυμνιώτες, όταν είδαν σε ιστοσελίδα την περιπέτεια μιας νεαρής μάνας με τα δυο κοριτσάκια της στο δημοτικό σχολείο, που προσπαθούσαν σε υπαίθριο χώρο στα Περιβόλια να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση μέσα από κινητά τηλέφωνα και δανεικό wi-Fi!

Η μητέρα χρησιμοποιούσε των κωδικό παρακείμενου μίνι μάρκετ για να συνδέεται με το internet και τα παιδιά προσπαθούσαν κατάχαμα με τα τετράδια και τα βιβλία τους να παρακολουθήσουν το μάθημά τους.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος πολλοί έσπευσαν όχι μόνο για την εγκατάσταση internet στο σπίτι της οικογένειας, αλλά και για να πάρουν tablet στα παιδιά.

 

Όλοι στο πάρκο με «6»

Χαρά Θεού ήταν το Σάββατο στο Ηράκλειο και οι μετακινήσεις με το νούμερο “6” θα έκαναν – φαντάζομαι – τοπικό ρεκόρ, στο 13033. Πόλος έλξης για τους περισσότερους, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το κέντρο, αποτέλεσε το αναπλασμένο πάρκο Γεωργιάδη.

Γονείς, παιδιά, ποδήλατα, πατίνια, σκυλιά, τραμπάλες και κούνιες έδιναν έναν τόνο μακριά από καραντίνα και πανδημίες και ας φορούσαν οι περισσότεροι μάσκα.

Η εικόνα έδειξε για μια ακόμα φορά πόσο έλειψε το πάρκο στους Ηρακλειώτες για μια διετία.

Όσο για το καθεστώς και τα μέτρα, φαντάζομαι να τα σέβονται οι χρήστες του πάρκου και φυσικά να μην κάνουν κατάχρηση των συνθηκών, τηρώντας στο μέτρο του δυνατού ο καθένας την ατομική και συλλογική ευθύνη.

 

Μπήκε στη νέα εποχή

Το πρώτο της Airbus A320neo (SX- IOG) παρέλαβε την Παρασκευή η SKY Εxpress. Με την απόκτηση των νέων αεροσκαφών η SKΥ express μπαίνει σε μια νέα εποχή, φιλοδοξώντας ν’ αλλάξει το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Η παραγγελία των έξι συνολικά νέων αεροσκαφών, που είναι η μοναδική πώληση του κολοσσού της Airbus για το 2020(!), έρχεται να συμπληρώσει τον ιδιόκτητο στόλο της εταιρείας και να διευρύνει το πτητικό της έργο. Η νέα εποχή των Airbus A320neo της SKY express ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, με προορισμό την Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου.

 

Σπίγκελ

Εντάξει, οι Γερμανοί μάς τη φυλάγανε από την πρώτη καραντίνα, που για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας, είπαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα Greek statistics ήταν ψευδή! Το Spiegel πάντως που δεν το λες και λαϊκίστικο, στην παρούσα φάση είναι σκληρό με την Ελλάδα, όπως προκύπτει από άρθρο του με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία με τον κοροναοϊό», που στέκεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.  Στον υπότιτλο, δε, αναφέρει: “Η Ελλάδα ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά εύκολα. Τώρα όμως καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων. Τι πήγε στραβά;”

 

Μάνα

Αθάνατη Ελληνίδα μάνα… Έστειλε 4 (για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη) στο 13033, προκειμένου να πάει στο σπίτι του γιου της και να του μαγειρέψει! Αλλά ο άκαρδος αστυνομικός δεν τη γλίτωσε από το πρόστιμο… Καλέ, δεν έχεις μανούλα εσύ;

 

Κόμμα

Κόμμα δεξιότερα της ΝΔ θέλουν να στήσουν Φαήλος Κρανιδιώτης και Θάνος Τζήμερος, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, παρουσιάζοντας μάλιστα και έναν δεκάλογο με τις θέσεις τους (για μετανάστες, δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία, εφαρμογή νόμων, περιπτώσεις αυτοδικίας κ.ά.), που σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας φαντάζουν ακραίες και καταδικαστέες.

 

Αγορές

Θραύση έκαναν στις εγχώριες αγορές της Black Friday οι ρομποτικές σκούπες και οι συσκευές τηλεόρασης. Στην Αμερική δε πούλησαν πολύ πιζάμες και φόρμες. Ετσι είναι, η καραντίνα θέλει καθαριότητα, φθηνή διασκέδαση, άνεση και χουχούλιασμα.

 

Αναχώματα

Οι κάτοικοι στη Σταλίδα μετρούν ακόμα πληγές.

Και περιμένουν ένα επόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Γι’ αυτό και μόνοι τους έφτιαξαν αναχώματα για να μην κινδυνεύσουν οι περιουσίες τους ξανά.