διάγγελμα Μητσοτάκη

Ο σεισμός ανέβαλε  το διάγγελμα

Ο χθεσινός μεγάλος σεισμός, που ταρακούνησε και την Κρήτη, ανέβαλε το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός μετά τα 6,7 ρίχτερ μεταξύ Σάμου και Τουρκίας έγραψε στο Twitter: «Η Σάμος άντεξε.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα.

Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο (σ.σ. σήμερα). Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ανακοινώσει ακόμα και ολικό κλείσιμο της εστίασης. Είναι άγνωστο εάν θα επικρατήσει αυτό το σενάριο τελικά ή εκείνο που θέλει τα καταστήματα αυτά να κλείνουν νωρίτερα, περί τις 9 το βράδυ, ώστε αντίστοιχα να διακόπτεται νωρίτερα και η κυκλοφορία.

 

Ρελάνς βρε γατάκια;

Η ύψωση της τεράστιας ελληνικής σημαίας του Μπλομπλού (Μανώλη Βουτσαλά) με εμβαδόν 745 τ.μ και βάρος 200 κιλών, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Καστελόριζο, ενόχλησε τους Τούρκους, που έκαναν και πάλι λόγο για «ελληνικές προκλήσεις».

Αλλά δεν έμειναν εκεί… Θεωρώντας ότι κάνουν ρελάνς, τοποθέτησαν μια γιγαντιαία τουρκική σημαία στο νησί Büyük Kiremit, 600 μέτρα από τους βράχους των Ιμίων.

Η σημαία τοποθετήθηκε με ευθύνη της διεύθυνσης περιφέρειας Αλικαρνασσού.

Συμπέρασμα, πίσω από κάθε μεγάλη σημαία στο νησί Buyuk Kiremit, 600 μέτρα από τους βράχους των Ιμίων.

Η σημαία τοποθετήθηκε με ευθύνη της διεύθυνης περιφέρειας Αλικαρνασσού. Συμπέρασμα, πίσω από κάθε μεγάλη σημααία κρύβεται και μια Αλικαρνασσός!

 

ο πλακόστρωτο στο Κουτουλουφάρι, δρόμοι του οποίου μοιάζουν κυριολεκτικά με βομβαρδισμένο τοπίο
Ανοιχτές οι πληγές της κακοκαιρίας

Μπορεί να έχουν περάσει δέκα και πλέον ημέρες από την επέλαση της κακοκαιρίας στον δήμο Χερσονήσου, αλλά οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Και μπορεί το επίκεντρο να ήταν τα Μάλια, που επλήγησαν με τη σφοδρή και πρωτοφανή χαλαζόπτωση, ωστόσο ζημιές σημειώθηκαν και αλλού.

Από τη μανία του καιρού δεν γλίτωσε ούτε το πλακόστρωτο στο Κουτουλουφάρι, δρόμοι του οποίου μοιάζουν κυριολεκτικά με βομβαρδισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Αγίου Βασίλειου, κυβόλιθοι της οποίας κοντεύουν να φτάσουν μέχρι τη Χερσόνησο από τις βροχές που ακολούθησαν!

Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται την αδυναμία της δημοτικής Αρχής ν’ αποκαταστήσει άμεσα τη ζημιά.  Όπως υποστηρίζουν ωστόσο, θα μπορούσαν οι υπηρεσίες του Δήμου τουλάχιστον να μαζέψουν τους κυβόλιθους προστατεύοντας και τα αυτοκίνητα από τις φθορές και τα σπασίματα…

 

Η… μάχη των συμβασιούχων

Την προσωπική τους μάχη για παραμονή στην Υπηρεσία Πρασίνου δίνουν 11 συμβασιούχοι, που δουλεύουν συνεχώς από τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχαν προσληφθεί με τα 8μηνα του ΟΑΕΔ. Κομβική γι’ αυτούς είναι η 18η Δεκεμβρίου, ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει για παραμονή στην υπηρεσία.

Οι ίδιοι – υποστηρίζουν και φαντάζομαι ότι η υπηρεσία δεν διαφωνεί – ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τούτο αποδεικνύεται, όπως υποστηρίζουν, από το γεγονός ότι με την παρουσία τους μειώθηκαν οι εργολαβίες που έδινε ο Δήμος σε ιδιώτες, αλλά και με το έργο που έχουν παράξει σε διάφορα σημεία της πόλης.

Συν τοις άλλοις, η καραντίνα και η πανδημία κατέδειξε περαιτέρω την αναγκαιότητά τους, καθώς αυτοί ήταν που έβγαζαν την περισσότερη δουλειά, λόγω των ειδικών αδειών που έπαιρναν οι μόνιμοι υπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

@patris
Ο σεισμός μάς φέρνει πιο κοντά με τους γείτονες, αλλά αν έλειπαν οι απώλειες και οι καταστροφές, όλα θα ήταν καλύτερα.
Geodinamikos

 

Χαρούμενος αλλά και  με διάθεση αυτοκριτικής

Πραγματικά χαρούμενος ήταν χθες ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός στα εγκαίνια του πάρκου Γεωργιάδη, το οποίο αποδόθηκε και επισήμως στους Ηρακλειώτες.

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι το έργο παραδόθηκε εμπρόθεσμα και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ικανοποιητικό, σχολιάζοντας ωστόσο ότι αν πρέπει να ασκηθεί αυτοκριτική για το αν θα μπορούσε να έχει παραδοθεί ταχύτερα, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να έχει επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

ο δήμαρχος Β. Λαμπρινός στα εγκαίνια του πάρκου Γεωργιάδη
Οι δαπάνες και ο χρόνος

Η αλήθεια είναι ότι απέδωσε το «λίφτινγκ» που έγινε στο πάρκο, το οποίο έχει μια εικόνα καλύτερης λειτουργικής οργάνωσης και αισθητικής όψης. Όμως ακούγονται πολλά σκωπτικά σχόλια και σε σχέση με τις δαπάνες και σε σχέση με τον χρόνο παράδοσης, με την έννοια ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν είναι τόσο ευρείας κλίμακας που νομιμοποιούν το κλείσιμο του χώρου για δύο ολόκληρα χρόνια.

 

Αναψυκτήριο και φύλαξη

Το πλάνο που έχει θέσει η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι ότι το αναψυκτήριο στο πάρκο Γεωργιάδη θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 11 Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά.

Μαθαίνω ότι έχει τεθεί ψηλά ο πήχης σε σχέση με τους όρους λειτουργίας του αναψυκτηρίου, ενώ η ΔΕΠΑΝΑΛ έχει αναλάβει και ρόλο στη φύλαξη του πάρκου, προκειμένου να διατηρηθεί η ευπρεπής εικόνα του.

 

το συνθετικό χόρτο που έχει τοποθετηθεί σε δύο σημεία στο πάρκο του Γεωργιάδη
Μα συνθετικό χορτάρι;

Εμφανής ο ευπρεπισμός στο πάρκο του Γεωργιάδη, που τις τελευταίες ημέρες άνοιξε και πάλι τις πύλες του, ύστερα από δύο χρόνια εργασιών ανάπλασης και βάλτε ότι άλλο θέλετε.

Εκείνο πάντως που προκαλεί άσχημη εντύπωση και αδικεί τη συνολική εικόνα είναι το συνθετικό χόρτο που έχει τοποθετηθεί σε δύο σημεία, αριστερά και δεξιά της βόρειας εισόδου του πάρκου.

Τόσο άσχημη που αναρωτιέται κάποιος αν μπαίνει σε… calcetto!

 

Το 43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου στην προσθήκη της προσωνυμίας στο σχολείο “Σπύρος Μουστακλής”
Το σχολείο ενός ήρωα

“Ήταν όνειρο και έγινε πραγματικότητα! Ήταν χρέος και έγινε πράξη!”. Με αυτά τα λόγια το 43ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, “υποδέχτηκε” το ΦΕΚ με την απόφαση  για την προσθήκη της προσωνυμίας στο σχολείο “Σπύρος Μουστακλής”.

“Πλέον το σχολείο μας φέρει στον τίτλο του το βαρύ όνομα του ήρωα,  Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος υπήρξε σύμβολο του αντιδικτατορικού και  αντιφασιστικού αγώνα υπερασπίζοντας με τη ζωή του τη δημοκρατία, την  ελευθερία, την αξιοπρέπεια!” τονίζει το σχολείο.

Τα αποκαλυπτήρια της ταμπέλας με την επωνυμία έγιναν μαζί με τη χήρα του Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα. Το ΦΕΚ είχε δημοσιευτεί από τον περασμένο Απρίλιο, όπως είχε γράψει η “Π”, όμως μόλις τις προηγούμενες ημέρες έφτασε στο σχολείο και, όπως ήταν φυσικό, η χαρά όλων ήταν μεγάλη! Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

 

Στον κεντρικό ιστό του Ηρακλείου βρίσκονται πολλά εγκαταλελειμμένα χαλάσματα
Εστίες μολύνσεων

Στον κεντρικό ιστό του Ηρακλείου βρίσκονται πολλά εγκαταλελειμμένα χαλάσματα, που κρύβουν τις δικές τους ιστορίες. Η αδιαφορία κάποιων και η εγκατάλειψη τα έχει μετατρέψει σε εστίες μολύνσεων και πρόχειρους σκουπιδότοπους, που απειλούν τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που επισύρει ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα. Μια τέτοια έγινε χθες και για οικία της οδού Μιχελιδόπαπα, όπου μετέβη η υπηρεσία Καθαριότητας για τα περαιτέρω…

 

Φωτισμός

Με την ευκαιρία της εργολαβίας από τον κόμβο του Μπεντεβή μέχρι τον κόμβο της Αλικαρνασσού για την αποκατάσταση του οδοστρώματος στον ΒΟΑΚ, μήπως oi ιθύνοντες να δουν και το θέμα του φωτισμού. Διότι είναι κρίμα και άδικο στο πιο πολυσύχναστο χιλιόμετρο του ΒΟΑΚ, ο φωτισμός ένα είναι από πλημμελής έως ανύπαρκτος. Κατάντια πραγματική για τους φωσ-τήρες που μας οδηγούν με ανασφάλεια στα μαύρα σκοτάδια!

 

Η μεταγραφή

Σε κουίζ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αναζήτηση της μεταγραφής αεροδρομίου, που θα συμβάλει στην επικοινωνιακή εκτόξευση τοπικού παράγοντας με φιλοδοξίες ηγέτη. Παιδιά, μη βιάζεστε  και μη βγάζετε πρόωρα συμπεράσματα, διότι δεν παίζουν μπάλα μόνο τα βιογραφικά…

 

Αλληλεγγύη

Αυτή και αν είναι αλληλεγγύη… Ο ξυπόλητος αλλοδαπός επαίτης που παίζει μουσική στη Δαιδάλου, ολοκληρώνοντας τη βάρδια του, παίρνει το κουρασμένο του σαρκίο και κατευθύνεται προς την πλατεία Ελευθερίας. Στη διαδρομή συναντά ένα άλλο επαίτη καθηλωμένο στο αναπηρικό καροτσάκι του με το οξυγόνο. Βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κέρμα και του το δίνει με συμπάθεια, αφήνοντας άφωνους τους διερχόμενους που έμειναν να κοιτάζουν τη σκηνή.

 

Χάος

Των παθών τους τον τάραχο περνούν καθημερινά όσοι αναγκάζονται να διέρχονται από την Ικάρου στο ύψος του Κατσαμπά. Το κυκλοφοριακό είναι αφόρητο ειδικά μετά τις ανεκδιήγητες ρυθμίσεις στον Κατσαμπά. Οι οδηγοί τρελαίνονται από την ταλαιπωρία, βγαίνουν από τα ρούχα τους και εγκαταλείπουν την ουρά με σπινιαρίσματα για να βρουν διέξοδο. Και με πολλά καντήλια βεβαίως… Υπάρχει κάποιος να τα… σβήσει;

 

Διόρθωση

Προφανώς και η Αθήνα δεν παραδόθηκε στους Γερμανούς από ένα… ασθενοφόρο, όπως γράφτηκε εκ παραδρομής στην επιστολή του Νίκου Λεβεντάκη, που δημοσιεύτηκε χθες στη σελίδα 8. Το σωστό είναι αχθοφόρος (όπως έγραφε ο κ. Λεβεντάκης), αλλά ας όψεται η μεταφορά από το χειρόγραφο στον υπολογιστή.

 

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.
«Έφυγε»

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Γιλμάζ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης εδώ και δύο μήνες.

Κατά τις ίδιες πηγές είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για όγκους στον πνεύμονα και το κεφάλι.