Μάσκα ακόμα και έξω
Η συζήτηση για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας δεν έχει τέλος. Αν και κάποιοι αντιδρούν, οι ειδικοί δε σταματούν να τονίζουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.
Ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, αναφέρει: “Μάσκα κι έξω”!
Μάσκα στις πολυσύχναστες πλατείες και δρόμους, ακόμη και σε αυτά δίπλα στη θάλασσα! Τη μάσκα τη βγάζουμε μόνο για να φάμε και να πιούμε, πάντα βέβαια σε μέρη που η απόσταση από τους διπλανούς μας είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο!”
Τα μεγάλα ζόρια του Χαρδαλιά
Δύσκολη η χθεσινή ημέρα για τον Χαρδαλιά. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τα της πανδημίας, που αναζωπυρώνεται και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και λήψη μέτρων, για να μη χαθεί τελείως η μπάλα, αλλά μετέβη και στην Εύβοια. Από τις φονικές καταιγίδες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εφτά άτομα (αγνοείται ένας), ενώ και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε πολλούς οικισμούς της περιοχής, που πνίγηκαν στο νερό και τη λάσπη.
Τι προσάπτει η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να καταγγείλει την κυβέρνηση, που δεν έκανε χρήση του τηλεφωνικού αριθμού 112, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, αν και οι μετεωρολόγοι είχαν αναφερθεί στην επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων.
«Το 112 δεν είναι διά πάσαν νόσον»
«Το 112 δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση. Όπως τόνισε, αν είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη. «Έχουμε πέντε νεκρούς και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Νέο γκράφιτι στ’ Ανώγεια
Ένα ακόμα εντυπωσιακό γκράφιτι στα Ανώγεια διά χειρός Αλέξανδρου Ραπτάκη. Μετά τα δύο σπουδαία έργα που δημιούργησε για το φεστιβάλ Χαϊμαλίνα- τις προσωπογραφίες του Νίκου Ξυλούρη και της Ευαγγελίας Κλάδου- έβαλε το χέρι του και στο προαύλιο του «Σταυράκειου» Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων.
Με την προτροπή του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του σχολείου, προσπάθησε να αποτυπώσει συνοπτικά την πορεία της ζωής του Μιχάλη Σταυρακάκη στον κόσμο, παραδίδοντας ένα έργο με διαστάσεις 7Χ12 μέτρα.
Η γραμμή της ζωής του ξεκίνησε το 1879 από τα Ανώγεια, πέρασε από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, έφτασε στη δυτική όχθη της Βόρειας Αμερικής όπου και συναντήθηκε με τη σπουδαία γυναίκα και σύντροφό του Λετίσια και ξανά πίσω το 1954 στα Ανώγεια, με καταστάλαγμα και αντίδωρο στα χαλάσματα του πολέμου, το σχολείο που έμελλε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας στην περιοχή.
Διακοπές στο Ρέθυμνο
Το ζευγάρι Ολγα Κεφαλογιάννη-Μίνως Μάτσας περνά το πρώτο του καλοκαίρι στον αγαπημένο προορισμό της βουλευτού, τον τόπο καταγωγής της, το Ρέθυμνο.
Μάλιστα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίνως Μάτσας χθες, κοινοποίησε κοινή φωτογραφία του με την Ολγα Κεφαλογιάννη από τις διακοπές τους στην Κρήτη, με φόντο το λιμάνι του Ρεθύμνου, μέσα από μια αισθησιακή οπτική γωνία.
Φωτογραφία από τις διακοπές της στην Κρήτη, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τον καλό της Μίνω Μάτσα, πόσταρε και η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Το ζευγάρι πλέον δεν κρύβεται, όπως και τα χαμόγελα ευτυχίας στα πρόσωπά τους.
@patris
Τα τρία κακά της μοίρας μας είναι πολύ λίγα για να περιγράψουν όσα βιώνουμε στο δρόμο για τον Δεκαπενταύγουστο
ihnilatis
Μπροστά σε αδιέξοδο η κυβέρνηση
Εύκολα κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει δραστικά μέτρα για να αποκόψει την ορμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που απειλεί και τη χώρα μας. Και όταν λέμε δραστικά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλό μας, εννοούμε ένα οριζόντιο lockdown. Κάτι τέτοιο όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν είναι εφικτό. Με τόσους τουρίστες στη χώρα και με τόσους εσωτερικούς εκδρομείς, ελέω Αυγούστου, πώς και σε πόσο χρονικό διάστημα, μπορείς να εφαρμόσεις μια καθολική καραντίνα; Έπειτα για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίζεις ότι θυσιάζεις την οικονομία και άρα να έχεις κάνει τα κουμάντά σου. Μα δυστυχώς τα 72 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα πού θα πάνε. Και έπειτα ρωτήστε καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης, καθώς και το προσωπικό τους, τι θα συμβεί σε περίπτωση νέου λουκέτου; Προφανώς και η κατάσταση είναι αδιέξοδη και στο μόνο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες.
Είναι για τα δύσκολα
Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να αναθέσει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης την ευθύνη της εκτέλεσης των έργων οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ έχει πολλές αναγνώσεις σε σχέση με το πώς δρομολογήθηκε, όπου ασφαλώς είναι κορυφαίος ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου κ. Παπαδογιάννη, που είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και με το περιβάλλον Μητσοτάκη. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν θα μπορούσαν καν να διατυπώνονται προφορικά, εάν δεν υπήρχε ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα και έχει διαχειριστεί με επιτυχία εξαιρετικά σύνθετα έργα, τα οποία κατάφερε να φέρει σε πέρας…
Η εκκωφαντική σιωπή…
Βεβαίως υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Αυτή που λέει ότι όλα τα σημαντικά δημόσια έργα θα πρέπει να εκτελούνται μονό με τον έλεγχο και την εποπτεία δημοσίων φορέων και υπηρεσιών, για να έχουν τη σφραγίδα της σωστής εκτέλεσης τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΚ είναι ανώνυμη εταιρεία. Εδώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες τοποθετήσεις, διότι μέχρι στιγμής καταγράφεται εκκωφαντική σιωπή από τους τοπικούς παράγοντες…
Αποχαιρετισμός με το πενάκι
Τίτλοι τέλους και για το «Έθνος της Κυριακής» χθες και ο σκιτσογράφος της εφημερίδας Πάνος Μαραγκός αποχαιρέτησε τους αναγνώστες με τον δικό του τρόπο και με το πενάκι του. Μάλιστα σε ανάρτησή του στο facebook μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Μια συναρπαστική εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων ολοκληρώνεται. Ήταν Σεπτέμβρης του 1981, όταν με την καθοδήγηση του αείμνηστου Αλέκου Φιλιππόπουλου εμπλακήκαμε στην επανέκδοση του μεταδικτατορικού «ΕΘΝΟΥΣ» των μεγάλων επιτυχιών.
Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου για την ελευθερία που μου εξασφάλισαν στο έργο μου.
Κρατάω πολύτιμη «προίκα» την συμπόρευση με αρκετούς σημαντικούς και έντιμους ανθρώπους καθώς και τις δυνατές φιλίες».
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα που απηύθυνε η κίνηση SOS BOAK, που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αιμοδοσία ΠΑΓΝΗ , οργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο στο ισόγειο του κτηρίου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. “Όλοι οδηγούμε… Όλοι δίνουμε αίμα”, ήταν το σύνθημα της δράσης. Οι διοργανωτές τόνισαν πως “στόχος της συγκεκριμένης ομάδας αιμοδοσίας δεν είναι αποκλειστικά η συγκέντρωση αίματος για τους τραυματίες, αλλά παράλληλα και η ευαισθητοποίηση όλων μας. Η ευαισθητοποίηση στον χώρο του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο’. Η ομάδα μετρά 17.255 μέλη και έχει στο ενεργητικό της ποικίλες δράσεις.
Κώνοι
Πολλά έχουν δει τα μάτια μας τελευταία, αλλά το να βάζεις προστατευτικούς κώνους εντός τεχνικής υπηρεσίας για να εμποδίσεις την είσοδο του κοινού λόγω της πανδημίας πάει πολύ… Δηλαδή τι τους εμπόδισε να βάλουν μια ταμπελίτσα και να εξηγούν το πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας; Καταρχάς τα εμπόδια αυτά είναι πρόβλημα και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στην υπηρεσία, καθώς μετακινούνται από το ένα γραφείο στο άλλο, και κατά δεύτερον, μπορεί να είναι η αιτία να προκαλέσουν ατύχημα στον πολίτη που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του… Δύσκολο είναι να πέσει να σπάσει το χέρι του κάποιος;
Φυτώριο
Ο κόσμος το έχει τούμπανο και μερικοί μερικοί κρυφό καμάρι το γεγονός ότι η Λότζια εξελίσσεται και απροκάλυπτα ως φυτώριο φιλοδοξιών. Εδώ βέβαια το πραγματικό ενδιαφέρον δεν το έχουν απαραίτητα αυτοί που εκδηλώνονται απροκάλυπτα και εκθέτουν τον εαυτό τους, αλλά αυτοί που λειτουργούν υπόγεια, κάτω από τις φτερούγες των ισχυρών τους οποίους θεωρητικά στηρίζουν και με την πρώτη ευκαιρία θα τους ξεπουλήσουν… όπως άλλωστε έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη…
Κρούσματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κοροναϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά», σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες που προχώρησαν σε σχετική μελέτη. Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.
Κρατήρας
Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων, όπως δήλωσε χθες πηγή από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις Γάλλων πυροτεχνουργών που επισκέφθηκαν το σημείο.
Η έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη «δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων» δήλωσε η πηγή.