To σταυρόλεξο της Aegean
Είναι φανερό ότι καμία αεροπορική εταιρεία στον κόσμο δεν θα αντέξει, εάν δεν πάρει κρατική ενίσχυση. Δεδομένο και αυτονόητο, καθώς οι εταιρείες σταμάτησαν να πετάνε με κρατική εντολή – μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν μπορεί να μην ισχύσει αυτό για την Aegean που πριν την πανδημία βρισκόταν στο καλύτερο στάδιό, στην καλύτερη φάση της.
Αλλά με βάση αυτή την επιδότηση που θα δοθεί, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το πως και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.Θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Lufthansa ή θα γίνει κάτι άλλο;
Το γερμανικό Δημόσιο θα στηρίξει τον αερομεταφορέα με 9 δισ. ευρώ, αλλά ως αντάλλαγμα θα πάρει το 25% συν μία μετοχές και δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο Ευτ. Βασιλάκης της Aegean εμφανίζεται να μην συμφωνεί με αυτή τη λογική. Θεωρεί μεν απαραίτητη την κρατική χρηματοδότηση, χωρίς όμως να κρατικοποιηθεί η εταιρεία.
Το κράτος έχει ηθικό καθήκον να βοηθήσει την εταιρεία, όπως και τις άλλες. Το πώς θα γίνει αυτό είναι ένα ζήτημα που θέλει εξέταση. Το κράτος δίνοντας κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στον ένα χωρίς αντάλλαγμα… πώς θα ζητήσει από τον άλλο; Ένα δύσκολο σταυρόλεξο η Aegean.
Θα πάει Μυλοπόταμο;
Επίσκεψη στην Κρήτη μαθαίνω ότι προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Άτομα του περιβάλλοντός του έλεγαν ότι ο ίδιος ο υπουργός θέλει καιρό τώρα να έρθει στο νησί. Μάλιστα, επιθυμία του είναι να επισκεφθεί και τον ορεινό Μυλοπόταμο για να δει από κοντά την περιοχή και τους κατοίκους της.
Τίμησαν τον Κ. Ηλιάκη
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας στην Κάρπαθο στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, του αξιωματικού που στις 23 Μαΐου 200, άφησε την τελευταία του πνοή κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. «Αθάνατος» έγραψε ο Παναγιωτόπουλος που συναντήθηκε και με τον αδερφό του ήρωα αξιωματικού.
Κήρυξε ξανά χρεοκοπία!
Τι να πεις και γι’ αυτή τη χώρα! Η Αργεντινή κήρυξε, για ακόμη φορά στάση πληρωμών αποτυγχάνοντας να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάντως συνεχίζονται: «Δεν πληρώσαμε (τους τόκους), αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» δήλωσε μια πηγή της κυβέρνησης της Αργεντινής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Είναι η ένατη χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επιδιώκει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους κατόχους κρατικών ομολόγων, χωρίς να πυροδοτήσει το «όπλο της στάσης πληρωμών».
Στα Χανιά για το μνημόσυνο
Σας είχα ενημερώσει ότι βρέθηκε στα Χανιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Το τρισάγιο τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, παρουσία ακόμα της συζύγου του, Μαρέβας, και του γιου του, Κωνσταντίνου, της Ντόρας Μπακογιάννη και του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε πάντως την Παρασκευή και τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων και είχε συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνό.
Τα πόδια στο γραφείο!
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος ανέβασε μία φωτογραφία, η οποία ήταν λίγο… χαλαρή για κυβερνητικό στέλεχος, με αποτέλεσμα να την κατεβάσει και να ζητήσει συγγνώμη.
H φωτογραφία έδειχνε τα πόδια του να είναι ανεβασμένα πάνω στον καναπέ του γραφείου του, κοιτώντας έναν πίνακα. Μάλιστα, o Κουμουτσάκος έγραφε από κάτω: «5 λεπτά χαλάρωσης στον καναπέ του γραφείου.
Ακολουθεί μία ακόμα teleconference».
Αλλά μετά την πήρε πίσω, αφού ακολούθησαν αρνητικά σχόλια.
«Στο τέλος μιας γεμάτης δουλειά ημέρας, έκανα ένα μικρό λάθος με ατυχή ανάρτηση.
Πάντα πίστευα ότι στη δημόσια παρουσία μας οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Τα λάθη όταν γίνονται πρέπει και να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται.
Συγγνώμη, εάν προσέβαλα κάποιους».
@patris
Παρακαλούνται οι εκατοντάδες υπουργοί Εξωτερικών του Facebook να μην αποκαλύπτουν τη διπλωματία τους.
Giorgos M.
Τριπλασιάστηκε ο πληθυσμός!
Απίστευτο πραγματικά και για να ξέρουμε τι έχουμε δίπλα μας!
Τριπλασιάστηκε ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής του Καΐρου μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. Σύμφωνα με το ενημερωτικό διάγραμμα της μελέτης, έως το έτος 2035 υπολογίζεται ότι στο Κάιρο θα ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι, που θα αποτελούν τότε το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 1980 ο πληθυσμός του Καΐρου ήταν 7,34 εκατομμύρια και το 1985 έφτασε τα 8,32 εκατομμύρια.
Το 1990 ο πληθυσμός έφτασε τα 9,89 εκατομμύρια, το 1995 έφτασε τα 11,96 εκατομμύρια, το 2000 έφτασε τα 13,62 εκατομμύρια και το 2005 ανήλθε στα 15,17 εκατομμύρια.
Το 2010 έφτασε τα 16,89 εκατομμύρια, το 2015 έφτασε τα 18,82 εκατομμύρια και το τρέχον έτος 2020 έφτασε τα 20,9 εκατομμύρια.
Ο μεγάλος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού αποτελεί μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Πήρε την αναβολή ο πρωθυπουργός
Μόλις μία ώρα διήρκησε η πρωτόγνωρη για εν ενεργεία πρωθυπουργό ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Ισραήλ, με τους δικαστές να αποφασίζουν την αναβολή της δίκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία της διαφθοράς.
Κατά τη σύντομη συνεδρίαση, οι συνήγοροι του Ισραηλινού πρωθυπουργού ζήτησαν να τους δοθεί χρονικό περιθώριο πολλών μηνών για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του πελάτη τους. Από την πλευρά της η εισαγγελία ζήτησε να μπορέσουν να ακουστούν γρήγορα οι μάρτυρες της υπόθεσης.
Κατόπιν αυτών, οι τρεις δικαστές ανακοίνωσαν ότι μελέτησαν τα αιτήματα και ανέβαλαν τη δίκη, χωρίς να ορίσουν μια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της. Νωρίτερα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εμφανίζεται «με την πλάτη όρθια και το κεφάλι ψηλά», ενώ χαρακτήρισε «γελοίες» τις κατηγορίες. Μάλιστα, κατηγόρησε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιδιώκουν την ανατροπή του.
«Ο στόχος είναι να ανατρέψουν έναν ισχυρό πρωθυπουργό της δεξιάς παράταξης και έτσι να απομακρύνουν τη δεξιά πτέρυγα από την ηγεσία για πολλά χρόνια» τόνισε.
Ο Νετανιάχου, περιστοιχιζόμενος από βοηθούς και αξιωματούχους που φορούσαν μάσκες, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας.
Η δίκη του αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Μαρτίου, όμως λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για χθες. Παράλληλα, το δικαστήριο προ ημερών απέρριψε το αίτημά του να μην είναι παρών κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.
Κανένας θετικός!
Αυτό κι αν είναι καλό νέο! Κανένα κρούσμα κοροναϊού δεν ανιχνεύθηκε στις πτήσεις που έφτασαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.
Πήρε τα παραπάνω
Είναι να μην βάλει κάτι στο νου του ο Κουράκης.
Που το έχει – είναι αλήθεια- με τη διεκδίκηση. Και από τη στιγμή που ανέλαβε την ΠΕΔ Κρήτης έθεσε το θέμα της αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους δήμους.
«Η Κρήτη παίρνει τα λιγότερα» έγραψε στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, του τα είπε κιόλας και επείσθη ο Θεοδωρικάκος ότι πρέπει να ενισχύσει με επιπλέον 150 χιλιάρικα που ανακοίνωσε προχθές.
Κλήθηκε σε απολογία
Ε, ήταν επόμενο, θα μου πείτε. Εξηγήσεις από τον Κρητικό ιερέα που εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για τη μετάδοση του κοροναϊού μέσα από τη Θεία Κοινωνία, ζήτησε η Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας.
Η ανάρτηση του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη έγινε θέμα και όπως δυστυχώς ήταν ανεμενόμενο δέχτηκε ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις. Κι άλλοι φυσικά επικρότησαν τη στάση του.
Ο ίδιος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό CRETA και εξήγησε τι ήταν εκείνο που τον ώθησε στο να τοποθετηθεί δημόσια για ένα θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα εν μέσω της πανδημίας. «Η απάντηση είναι απλή, είμαι κληρικός» ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε:
«Καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο, που αμφισβητεί, δεν δέχεται τόσο εύκολα θέσφατα. Αφουγκράζομαι, ζω ανάμεσα στους πιστούς για 24 χρόνια.»
Ο π. Χαράλαμπος τόνισε πως με την ανάρτησή του επιχείρησε να διακρίνει την ουσία από τον τύπο. «Το ουσιώδες είναι ο πιστός να λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, το επουσιώδες είναι ο τρόπος που θα τη λάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς κάποιοι άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι απορρίπτω τη Θεία Κοινωνία και εξεμάνησαν, δεν απέρριψα το μυστήριο», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
«Μέχρι τον 14ο αιώνα δεν υπήρχε η Ιερή Λαβίδα» σημείωσε ο ιερέας, «η Θεία Κοινωνία δινόταν με τον δείκτη και τον αντίχειρα». Μάλιστα αναφέρθηκε και σε ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως τόνισε, πως ο τρόπος μετάδοσης είχε αλλάξει και παλαιότερα λόγω πανδημίας.
«Υπάρχουν γραπτά του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη για το πώς γινόταν η μετάληψη ασθενών την περίοδο της πανώλης» συμπλήρωσε ο π. Χαράλαμπος.
Εάν αυτό είναι κελί…
Απίστευτες είναι οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από κελιά των φυλακών Νιγρίτας που μόνο… εγκλεισμό δεν θυμίζουν καθώς διαθέτουν παροχές που θα ζήλευαν και ξενοδοχεία. Πρόκειται για κελιά στις φυλακές των Σερρών, όπου εκτίουν ποινές ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της ρωσογεωργιανής μαφίας. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τα ξημερώματα αιφνίδια έφοδο και τα ευρήματα έκαναν ακόμα και του άνδρες των Αρχών να τρίβουν τα… μάτια τους.
Στις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ διακρίνονται πεντάστερες… παροχές καθώς τα κελιά διέθεταν τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας (curved), ψυγείο, μέχρι και… ενυδρείο! Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο βέβαια είναι η επένδυση ψηφίδας στον τοίχο του μπάνιου που διαθέτει ντουζιέρα και υδρομασάζ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας των φυλακών Νιγρίτας.
Ανοησίες
Μην γκρινιάζουν ορισμένοι στην κυβέρνηση για fake news και παραπληροφόρηση σχετικά με τον Έβρο. Διότι οι περισσότερες ανοησίες (που θα έλεγε κι ο Δένδιας) γράφτηκαν από κάτι… δεξιούληδες!
Το πρωτοσέλιδο
Αντί για άρθρα, φωτογραφίες ή γραφικά που εμφανίζονται συνήθως στην πρώτη σελίδα των New York Times, στο φύλλο της Κυριακής υπάρχει μόνο μια λίστα: μια μακριά, θλιβερή και επίσημη λίστα με τα άτομα των ανθρώπων από την πανδημία του κοροναϊού.
Καθώς ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζει τα 100.000, η δημοσιογραφική ομάδα των NYT έψαχνε έναν τρόπο να σηματοδοτήσει το λυπηρό ορόσημο.
Σκέφτηκαν να βάλουν τελείες σε όλο το πρωτοσέλιδο, όπου η κάθε τελεία θα εκπροσωπούσε ένα θύμα. Σκέφτηκαν ακόμα να βάλουν πολλές-πολλές φωτογραφίες, δημιουργώντας ένα κολάζ ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν.
Κατέληξαν να βάλουν ονόματα ανθρώπων, αλλά όχι ξερά. Όπως οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, δεν είναι και μόνο ονόματα.
Μια κουβέντα
…για τον καθένα από τα 1.000 ονόματα είχαν κάτι να βάλουν. «Άλαν Λουντ, 81, από τη Ουάσινγκτον. Συνθέτης, με το πιο καταπληκτικό αυτί».
«Κόμπι Άντολφ, 44, Σικάγο. Επιχειρηματίας καινοτομιών και λάτρης της περιπέτειας». Κάπως έτσι βρήκαν και δημοσίευσαν μία καλή, προσωπική κουβέντα για 1.000 νεκρούς του κοροναϊού, κάνοντας έρευνα και επικοινωνώντας με γραφεία κηδειών.
Σταθερός
Μην αρχίσει πάλι ο Δένδιας. «Η Ελλάδα ξεκίνησε μετρήσεις για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Η Τουρκία μάς επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του έργου.
Η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά» είπε χθες.
Μην τα γυρίσει σήμερα.