Έτοιμοι να… μας έρθουν
Μια έτσι, μια αλλιώς και η Bild. «Oι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί», γράφει χαρακτηριστικά.
Ο σχολιαστής της Bild προτείνει, σε έντονα εκλαϊκευμένο ύφος, να αποφασίσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ελλάδα, αν θέλουν τουρίστες το καλοκαίρι. Ένα απόσπασμα από το σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το οποίο αναμεταδίδει η Deutche Welle: «Εμείς οι Γερμανοί θέλουμε μία προοπτική στο θέμα των διακοπών.
Μπορούμε να ξανακάνουμε διακοπές; Θα κυνηγάμε πάλι τα λεφτά μας; Μήπως να κλείσω από τώρα ξενοδοχείο στη Βαλτική; Είναι σημαντικό αυτό. Η δική μου πρόταση είναι να αποφασίσουν οι ίδιοι οι τουριστικοί προορισμοί.
Αν οι Αυστριακοί για παράδειγμα ανοίξουν τα σύνορα και πουν ότι θα χαρούν να υποδεχθούν Γερμανούς τουρίστες, τότε κι εμείς θα υποθέσουμε ότι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να μην αρρωστήσουμε. Το ίδιο και με την Ελλάδα: oι Έλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε διακοπές εκεί».
Το εμβόλιο ως αγαθό
Ο Μόσιαλος επανήλθε χθες στο θέμα για το εμβόλιο λέγοντας ξανά πως αν και όποτε βρεθεί πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και παραθέτει σχετικές δηλώσεις.
«Ο Γερμανός πρόεδρος Steinmeier προτείνει τα εμβόλια για τη νόσο του Covid-19 να είναι παγκόσμια δημόσια αγαθά. Είναι η πρόταση που κατέθεσα πριν από ένα μήνα και στήριξε ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι τελικά ουτοπική και ανεφάρμοστη όπως υποστήριξαν μερικοί. Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα είναι η κυρίαρχη θέση διεθνώς» υπογραμμίζει.
Πρώτη φορά στο Μέγαρο
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες το μεσημέρι, για πρώτη φορά μετά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κοροναϊού, καθώς και για την οικονομική διάσταση της πανδημίας.
Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Μητσοτάκης είπε προς της Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η επίσκεψη σηματοδοτεί τη μετάβαση στην επόμενη φάση. Από σήμερα προχωράμε στην αποδέσμευση της οικονομίας και κοινωνίας από τον κλοιό των μέτρων που επιβάλαμε και οι πολίτες συμμορφώθηκαν με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης.
Η αίσθηση της ατομικής ευθύνης τώρα έχει μεγαλύτερη σημασία, θα πρέπει να φροντίζουμε τους 3 κανόνες: ατομική υγιεινή, μάσκα και αποστάσεις. Η λήψη αυτών των μέτρων είναι πράξη σεβασμού στους συμπολίτες μας για να έχουμε καθοδική πορεία της επιδημίας και να είμαστε διπλά προσεκτικοί».
Η αναβάθμιση της χώρας
…Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας: «Είδαμε ότι αναδείχθηκε η μεγάλη συμβολή τους εθνικού συστήματος υγείας όχι μόνο χάρη στον ηρωισμό των γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών αλλά και όλων των άλλων.
Ο ιδιωτικός τομέας, όλοι οι συμπολίτες που συνέβαλαν, οι εργαζόμενοι, οι αποκαλούμενοι ντελιβεράδες, οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ, οι πάντες. Ο σημαντικός ρόλος και η αυτοσυγκράτηση της εκκλησίας στην κρίσιμη στιγμή. Όλοι πραγματικά νομίζω ότι ο καθένας από τη μεριά του, ανέδειξε το καλύτερο στοιχείο που όφειλε εδώ.
Και είχαμε και άλλα θετικά, όπως για παράδειγμα μεγάλα βήματα στην ψηφιακή τεχνολογία. Προσπάθησα αυτές τις μέρες να σκεφτώ τα θετικά που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που περάσαμε και εμείς και η ανθρωπότητα και συνεχίζει βέβαια να περνάει. Νομίζω ότι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ένα υπόδειγμα στη διαχείριση αυτή διότι σώθηκαν ζωές και γιατί καταφέραμε να εντυπωσιάσουμε όπως παρακολουθεί κάθε μέρα κανείς τον ξένο Τύπο».
Τα βρήκε με τον πατέρα της
Να και τα καλά του ιού. Η (κρητικής καταγωγής) Τζένιφερ Ανιστον είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πετυχημένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.
Η ζωή της όμως δεν υπήρξε πάντα τόσο λαμπερή. Από μικρή αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη σχέση της με τους γονείς της.
Χρειάστηκαν πολλά χρόνια θεραπείας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εγκατάλειψης που υπέστη, καθώς ο πατέρας της την παράτησε όταν ήταν μικρό κοριτσάκι.
Αλλά πλέον, η σταρ των «Friends» έχει συμφιλιωθεί με τον πατέρα της, Τζον, λόγω της πανδημίας του νέου ιού και τηλεφωνιούνται πολύ συχνά.
100 εκατ. μηνύματα!
Περισσότερα από 100 εκατ. γραπτά μηνύματα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση διεκπεραιώθηκαν μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 13033, υπηρεσία που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Το 13033 λειτούργησε από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως και τις 6 χθες το πρωί και γρήγορα εξελίχθηκε στη βασική υπηρεσία δήλωσης των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της ΓΓΤΤ, στις 42 ημέρες λειτουργίας του 13033 διεκπεραιώθηκαν 110 εκατ. γραπτά μηνύματα.
Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%. Κατά μέσο όρο το 13033 εξυπηρετούσε 1.818 μηνύματα το λεπτό, ενώ στην ώρα με τη μεγαλύτερη κίνηση διεκπεραιώθηκαν 7.500 μηνύματα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ανά λεπτό. Η υπηρεσία, που σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία σε λιγότερο από 48 ώρες, απέσπασε θετικά σχόλια, με τον ΟΟΣΑ να τη χαρακτηρίζει ως βέλτιστη πρακτική για τη διαχείριση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων.
@patris
Σχετικά με το ερασιτεχνικό ψάρεμα διαψεύστηκε ότι ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι επιτρέπεται μόνο σε όσους δεν είναι ενεργοί…Δεν ισχύει το «δεν…που δεν…,δε, πας για ψάρεμα;»!
Giatros
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Nic Robertson, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού από την Ελλάδα και τους Έλληνες.
«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».
Δεν τέλειωσε η μάχη
Η μάχη ενάντια σε πανδημικούς ιούς θα συνεχιστεί ακόμα και όταν εξαφανιστεί ο SARS-CoV-2, καθώς μια νέα πανδημία θα απειλήσει την ανθρωπότητα, υποστηρίζει ο κρητικής καταγωγής καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, πρόεδρος του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής iGE3 στη Γενεύη.
Ο διακεκριμένος γενετιστής επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι το υγειονομικό διαβατήριο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις, ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγήσει σε καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών.
Εκδηλώσεις με αποστάσεις
Η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού είναι διατεθειμένη να παρακολουθήσει κάποια πολιτιστική εκδήλωση σε ανοιχτό χώρο, δεν σκοπεύει να επισκεφθεί τη χειμερινή σεζόν κλειστούς χώρους θεαμάτων, επιθυμεί να ληφθούν ειδικά μέτρα προφύλαξης στην ψυχαγωγία ενώ παραδέχεται πως η πανδημία του κοροναϊού θα αλλάξει, σίγουρα, από δω και πέρα τους τρόπους με τους οποίους διασκέδαζε μέχρι πριν να ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.
Αυτά είναι τα πιο βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα youfly.com σχετικά με την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στον εγχώριο τομέα του θεάματος μετά τη χθεσινή, σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όχι σε κλειστούς χώρους
Ένα ποσοστό της τάξης του 60% απάντησε πως θα πήγαινε σε κάποια καλλιτεχνική παράσταση που φιλοξενείται σε μεγάλο ανοιχτό χώρο, όπως το Ηρώδειο ή το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε θερινό κινηματογράφο, ανάλογο ποσοστό έδωσε αρνητική απάντηση για τις εκδηλώσεις της νέας χειμερινής σεζόν που θα φιλοξενηθούν σε κλειστούς χώρους.
Ειδικότερα, μάλιστα, οι κλειστοί χώροι που θεωρούνται ως οι πλέον επικίνδυνοι για το ελληνικό κοινό είναι οι μουσικές σκηνές και οι πίστες στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (70,2%) σκοπεύει να αποφύγει συστηματικά, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κοροναϊό.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης πως ακόμη και στην περίπτωση που βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο αλλά εκδηλωθεί ένα δεύτερο κύμα του ιού, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα διακινδυνεύσει να πάει σε κλειστό θέατρο, σινεμά ή μουσικό χώρο.
Ενημέρωσε τον πρόεδρο
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γ. Κουράκης είχε χθες επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για θέματα που αφορούν τους ΟΤΑ της Κρήτης και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Τον ενημέρωσε αρχικά για το κρίσιμο ζήτημα στήριξης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), των οποίων τα οικονομικά πλήττονται σε μεγάλο βαθμό, με υπαρκτό πλέον τον κίνδυνο της βιωσιμότητάς τους.
Συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει συνάντηση των προέδρων της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Κρήτης αλλά του προέδρου της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων που έχει αποστείλει η ΕΔΕΥΑ προς τα αρμόδια Υπουργεία. Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στην μεγάλη απώλεια εσόδων που υφίστανται οι Δήμοι της Κρήτης, που ως τουριστικός προορισμός πλήττεται ιδιαίτερα, με δεδομένη την απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους αλλά και της μη έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων είναι επιτακτικό προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Το αφιέρωμα της Μαρίας
Η Μαρία Τζομπανάκη με μια ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook αποχαιρέτησε τον Λευτέρη Καλομοίρη ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Γιώργου Ξυλούρη στα Ανώγεια της Κρήτης. Η ηθοποιός, που έχει καταγωγή από την Κρήτη και τα τελευταία χρόνια ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς γνώριζε τον 63χρονο άνδρα. «Λευτέρη ΜΑΣ δεν εφοβόσουν το θάνατο. Μόνο τα γηρατειά.
‘Στο τσίμα – τσίμα του γκρεμού’ έφυγες… αλίμονο δεν θα γεράσεις.
Καλό ταξίδι ποιητή. Αλίμονο στο θάνατο που χτύπησε άδικα τη δική σου καρδιά. Αλίμονο και στο κακό που χάλασε δυό σπίτια», έγραψε στην ανάρτησή της.
Ίδιοι
Γιατί σχεδόν πάντα ίδιοι είναι ενάντια στα εμβόλια, ενάντια στο 5G κτλ, είναι θρησκόληπτοι, “ψεκασμένοι” και νομίζουν ότι υπάρχουν κάπου παρκαρισμένα μερικά τριs., ενώ θεωρούν ότι ασχολείται μαζί τους ο Σόρος και οι Εβραιο-Μασόνοι;
Γλίτωσε
Κοίτα να δεις τώρα! Που ένα σκανδαλάκι (που είχε και ροζ προεκτάσεις) απεσοβήθη την τελευταία στιγμή λόγω της πανδημίας. Βέβαια δεν αποκλείεται να επανέλθει… Φτηνά τη γλίτωσε, προσωρινά, λόγω καραντίνας.
Αυστηρά
Και όμως χθες σε σούπερ μάρκετ και μαγαζιά που άνοιξαν τα μέτρα ήταν πιο αυστηρά και από την καραντίνα! Καλό νέο για τις επόμενες ημέρες!
Καθυστέρηση
Την ανάγκη φιλοτιμία εποίησε! Ο κοροναϊός εξυπηρετεί τον Ερντογάν ως πρόσχημα για τις πολιτικές αποφάσεις του: από την προσφυγή στο ΔΝΤ για την αναζήτηση βοήθειας έως την καθυστέρηση ανάπτυξης των ρωσικών S-400. O εκπρόσωπος του προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, επιβεβαίωσε τη σχετική εξέλιξη, που αποκάλυψε το Ρόιτερς και η οποία αναμένεται να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον. «Εχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση εξαιτίας του κοροναϊού, αλλά θα προχωρήσουμε όπως έχει σχεδιασθεί», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν είχε πει αρκετές φορές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά των αμερικανικών συστημάτων Patriot.
11 μέρες
Για να έχουμε συγκρίσεις. Ο πληθυσμός της Σκωτίας είναι 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή ο μισός της Ελλάδας. Χθες ανακοινώθηκαν 5 ακόμα θάνατοι εδώ λόγω του ιού. Συνολικός αριθμός απωλειών στη Σκωτία μέχρι στιγμής: 1.576. Έχουμε επίσης 99 ανθρώπους αυτήν τη στιγμή στην Εντατική, εκεί που περίπου ήταν πριν ένα μήνα η Ελλάδα! Ποια ήταν η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από το Ην. Βασίλειο; Μόνο 11 μέρες. Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε 11 μέρες;
Απελευθέρωση
Κάπως έτσι τελειώνει το αριστούργημα του Καμύ “Η Πανούκλα” (1947): «Η ανθρωπότητα σήμερα οφείλει στον εαυτό της να γράψει το επόμενο κεφάλαιο με αίσιο τέλος. Να απελευθερώσει την ιατρική επιστήμη από τα δεσμά ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων και πολιτικάντικων σκοπιμοτήτων».