Η πρώτη που έκανε δοκιμή
Εάν πάνε όλα καλά και βγει από εκεί το εμβόλιο θα μείνει στην ιστορία.
Η Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση. Είπε στο BBC “Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ”.
Ο δεύτερος εθελοντής ήταν ο ερευνητής για τον καρκίνο Έντουαρντ Ο’ Νιλ.
Θα κάνει ένα βήμα πίσω;
Άψογος και χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας που όλο αυτό το διάστημα έχει κατακτήσει τις καρδιές και το μυαλό των Ελλήνων. Ο καθηγητής που χαίρει και μεγάλης εκτίμησης στον επιστημονικό χώρο (γιατι πολλές φορές αυτά δεν πάνε μαζί…η επιστημονική επάρκεια και η δημοφιλία) είναι ο άνθρωπος σύμβολο αυτής της εποχής. Για την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο ίδιος πάντως νομίζω ότι αυτές τις μέρες πρέπει να πάρει και τις προσωπικές του αποφάσεις. Ίσως με τη λήξη της πρώτης φάσης των μέτρων να πρέπει να πάει ένα βήμα πίσω. Ίσως δεν θα πρέπει να αναμειχθεί με την πολιτική που το επόμενο διάστημα θα πάρει περισσότερο θέση έναντι των επιστημόνων, θα κληθούν οι πολιτικοί να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν ξέρω κιόλας τι νόημα θα έχει από εδώ και μετά η καθημερινή ενημέρωση. Μπορεί να γίνεται με ένα δελτίο τύπου ή εκτάκτως όταν συντρέχουν λόγοι. Αλλά ο ίδιος ο Τσιόδρας για να αυτοπροστατευθεί μάλλον πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από το προσκήνιο. Εάν είναι φυσικά αυτό που επιθυμεί και εκείνος.
Μίλησε με τους έξι ηγέτες
Σε τηλεδιάσκεψη με άλλους έξι ηγέτες κρατών που κατάφεραν να αποκρούσουν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην τηλεδιάσκεψη, με βασικό θέμα την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, οι επτά ηγέτες ανέλυσαν τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως για τη μείωση της διασποράς του ιού προκειμένου να δοθεί χρόνος στα συστήματα υγείας να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές που εξετάζει κάθε χώρα για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και τη μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, οι πρωθυπουργοί της Δανίας, Mette Frederiksen, της Τσεχίας Andrej Babiš, του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, της Αυστραλίας, Scott Morrison και της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern.
Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία
Tη Δευτέρα 27 Απριλίου η διαΝΕΟσις θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας νέας πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας με τίτλο “Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία”. Η έρευνα αποτυπώνει τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας.
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και το δεύτερο diaNEOsis LIVE κατά το οποίο θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας από τους:
Στράτο Φαναρά, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis, που διεξήγαγε την έρευνα, Πάνο Τσακλόγλου, Καθηγητή, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ΟΠΑ Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχο της έδρας Gladstone, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.
Να ενισχυθούν οι αγρότες
Ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ. Στ. Γαβαλά είχε ο πρόεδρος της ΠΕΔΕ Γιάννης Κουράκης .
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε να συμβάλλει η ΠΕΔ Κρήτης στη διεκδίκηση από κοινού με τους αγροτικούς φορείς, άμεσης καταβολής αποζημιώσεων- ενισχύσεων για όσους πλήττεται η παραγωγή τους αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της καταστροφής της φετινής σοδειάς.
Επίσης να διεκδικηθεί άμεσα προκαταβολή της ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης για αντιμετώπιση πρόσκαιρων αναγκών των αγροτών.
Ο Γιάννης Κουράκης διαβεβαίωσε τον κ Γαβαλά ότι τόσο η ΠΕΔ Κρήτης όσο και οι Δήμοι του νησιού μας θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στον αγροτικό κόσμο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής ενώ τον ενημέρωσε ότι θα γίνει παρέμβαση προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για διεκδίκηση άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.
Την πάτησε και ο Άδωνις
Χαμός έχει γίνει στα κοινωνικά δίκτυα με βίντεο που δείχνει υποτίθεται δελφίνια στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Χιλιάδες είναι οι αναρτήσεις απο χρήστες που ισχυρίζονται οτι λόγω των περιορισμών στην κίνηση και στην απαγόρευση απόπλου τα δελφίνια έφθασαν μέχρι και μέσα στα λιμάνια και τις μαρίνες.
Μόνο που όπως έδειξαν και τα EllinkaHoaxes το βίντεο είναι Fake. Η για την ακρίβεια δείχνει μεν δελφίνια μέσα σε μαρίνα, αλλά είναι από προάστιο της Κωνσταντινούπολη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ένας από εκείνους που παραπλανήθηκαν από το βίντεο με τα δελφίνια να κολυμπούν δίπλα σε σκάφη. Το πρωί στο Twitter o υπουργός έγραψε ότι οι εικόνες αυτές είναι από τη Μαρίνα Φλοίσβου.
“Υπέροχο βίντεο που μου έστειλαν χθες από την Μαρίνα Φλοίσβου εδώ στην Αττική. Χωρίς κίνηση στα λιμάνια γύρισαν τα δελφίνια…”, σχολίαζε ο υπουργός. Όμως, λίγη ώρα αργότερα κατέβασε την ανάρτηση καθώς διαπιστώθηκε ότι το βίντεο δεν ήταν από την Ελλάδα, αλλά από την Τουρκία.
Δεν ήταν, όμως, ο μόνος που την… πάτησε. Το βίντεο είχε δημοσιεύσει και ο δημοσιογράφος του CNN Türk Cem Seymen στο Twitter και δείχνει την Μαρίνα του Ataköy, στην περιοχή του Bakırköy, προαστίου της Κωνσταντινούπολης στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.
Στην Ισπανία έγραψαν ότι ήταν μαρίνα στις ακτές της Μαγιόρκα ή της Βαρκελώνης και στην Γαλλία θεώρησαν ότι απεικονίζεται μαρίνα στο Hyères, στα νότια της χώρας
@patris
Ο Τραμπ προτείνει στους επιστήμονες να δοκιμάσουν ενέσεις με αντισηπτικά απευθείας στους πνεύμονες όπως και να «χτυπήσουν» το σώμα με υπεριώδεις ακτίνες για να σκοτώσουν τον Κοροναϊό, στην διανοητική κατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ καθρεφτίζεται το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου.
i see you
Τα μάζεψε μετά τη φασαρία
Μετά το σάλο που προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δηλώσεις του για την πιθανότητα χρήσης απολυμαντικών εντός του σώματος των ασθενών ως θεραπεία για τον Covid-19, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή ήταν «σαρκαστική».
«Έθεσα μια ερώτηση με σαρκαστικό τρόπο προς τους δημοσιογράφους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώσει απολυμαντικά. Αναφερόμενος δε στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει ως πανάκεια, είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και, εφόσον αποδειχθεί ότι λειτουργεί, τότε όλοι θα ταχθούν υπέρ της.
Λίγο νωρίτερα ωστόσο, η εκπρόσωπός του, Κέιλι ΜακΙνάνι, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του προέδρου για τα απολυμαντικά «παρουσιάστηκαν εκτός του πλαισίου» τους. Την Πέμπτη, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και με αφορμή την παρουσίαση μιας έρευνας, ο Τραμπ είπε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν αν η υπεριώδης ακτινοβολία ή το απολυμαντικό εντός του σώματος των ασθενών μπορεί να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τον ιό.
Επιστρέφει στα καθήκοντά του
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να αναλάβει εκ νέου πλήρως τα καθήκοντά του από τη Δευτέρα, αφού πλέον έχει αναρρώσει μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Daily Telegraph. Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Τζόνσον σκοπεύει να επιστρέψει στο γραφείο του, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στην καρδιά του Λονδίνου, σε μια κρίσιμη φάση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, καθώς στελέχη του κόμματός του, των Συντηρητικών, ελπίζουν να αρχίσει σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναρρώνει στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, στο Τσέκερς, έξω από το Λονδίνο, όπου σταδιακά είχε ξαναρχίσει να ασκεί κάποια από τα καθήκοντά του. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη βασίλισσα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου στο Λονδίνο όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε εξαιτίας της ασθένειας COVID-19. Ωστόσο σταδιακά η πορεία της υγείας βελτιώθηκε και τελικά έλαβε εξιτήριο τη 12η Απριλίου.
Τον Μπόρις Τζόνσον αναπληρώνει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.
Εμφανίστηκε και ο Πομπέο
Να που εμφανίστηκε κι αυτός! Οι ΗΠΑ, που κατηγορούν την Κίνα ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για την εμφάνιση του νέου κοροναϊού, υπονόησαν ότι το Πεκίνο ενδέχεται να είχε εντοπίσει τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας ήδη από τον Νοέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο όπως δηλώνουν οι κινεζικές Αρχές. “Θα θυμάστε ότι η κινεζική κυβέρνηση γνώριζε για τα πρώτα κρούσματα ίσως ήδη από τον Νοέμβριο, σε κάθε περίπτωση από τα μέσα Δεκεμβρίου, και πήραν τον χρόνο τους μέχρι να ενημερώσουν τον υπόλοιπο κόσμο, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που μέχρι πρότινος ήταν εξαφανισμένος. Η Κίνα ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την ύπαρξη μιας εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στις 31 Δεκεμβρίου. Τότε είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, με 11 από αυτά να αφορούν σοβαρή μορφή πνευμονίας. Ο ΠΟΥ ενημέρωσε πρώτη φορά την παγκόσμια κοινότητα για τον ιό αυτό στις 4 Ιανουαρίου, όμως κήρυξε “έκτακτη κατάσταση υγειονομικής ανάγκης σε διεθνές επίπεδο” μόλις τις 30 Ιανουαρίου.
Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι μοιράστηκε όλες τις πληροφορίες που διέθετε για την covid-19 πολύ γρήγορα, όμως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το κατηγορεί ότι καθυστέρησε και ότι απέκρυψε τη σοβαρότητα της ασθένειας, κάτι που επέτρεψε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, στην επιδημία να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Πομπέο πήγε ακόμη πιο μακριά καταγγέλλοντας ότι το Πεκίνο ίσως να γνώριζε για τον ιό ήδη από τον Νοέμβριο.
Δεν θα υπάρξει μνημόνιο
Δεν θα υπάρξουν μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις στη βοήθεια και στους πόρους που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι πρωτοφανής σε μέγεθος όπως και η πανδημία. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε πως στην αρχή της κρίσης υπήρξαν αρκετές αστοχίες από την ΕΕ, αλλά εξήγησε πως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει οργανωμένα, συντονισμένα και ομαλά στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της εξόδου από την κρίση και την ανάκαμψη.
Βρήκε τι… φταίει!
Να λοιπόν που βρήκε τι φταίει! Την αιτία του ιού ανακάλυψε ο επικεφαλής των Μουσουλμάνων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς!
Όπως και κάποιοι…. δικοί μας βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν!
«Η ομοφυλοφιλία είναι εκείνη που φέρνει μαζί της την ασθένεια και τη σήψη στη γενιά μας», δήλωσε ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής.
«Όποια συμφορά πέφτει στο κεφάλι σας, είναι εξαιτίας των δικών σας λαθών. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, μουσουλμάνοι και μη, πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους.
Πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τί έχει κάνει», διατράνωσε ο αρχι-ιμάμης της Τουρκίας καταλογίζοντας την ευθύνη για τις αρρώστιες στα λάθη και τις πράξεις των ανθρώπων.
Ο Ερμπάς ισχυρίστηκε επίσης πως ό,τι συμβαίνει στη Γη είναι εις γνώση του Αλλάχ και πρέπει να παίρνει ο καθένας μαθήματα και παραδείγματα.
«Αυτή είναι μία δοκιμασία, που πρέπει να ξεπεράσουμε με υπομονή και σθένος και να μετατρέψουμε το κακό σε καλό», κήρυξε ο επικεφαλής των μουσουλμάνων της Τουρκίας.
Αμέσως, το κήρυγμα του Αλί Ερμπάς έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας και στόχος σκωπτικών σχολίων από τα ΜΜΕ.
«Η θρησκευτική αρχή της χώρας ανακάλυψε την αιτία του κοροναϊού», γράφουν εκατοντάδες τουρκικές ιστοσελίδες, χλευάζοντας τον αρχι-ιμάμη της χώρας.
Ευχήθηκε στους… Γιώργηδες!
Θα χουν να το λένε οι Γιώργηδες στους οποίους η Σαλμα Χάγιεκ δεν ξέχασε και ευχήθηκε μέσω του Instagram σε όσους γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.
Η Μεξικανή καλλονή ανάρτησε ένα κολάζ φωτογραφιών με δυο από τους διασημότερους Γιώργηδες του κόσμου.
Στη μία είναι αγκαλιά με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και στην άλλη με τον Τζιόρτζιο Αρμάνι.
Στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία η “πληθωρική” ηθοποιός ευχήθηκε σε όσους γιορτάζουν σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα τους και τα ελληνικά.
“Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργηδες που γιορτάζουν σήμερα!” έγραψε συγκεκριμένα στην ανάρτηση της, η Σάλμα Χάγιεκ.
Η πρωτιά
Πρέπει η Κρήτη πια να είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές περιφέρειες που εδώ και 3 εβδομάδες δεν έχει κανένα κρούσμα! Τι σημαίνει αυτό; Πώς έπιασαν τα μέτρα, είμαστε και τυχεροί λόγω…απομόνωσης. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα από την αποκλιμάκωση; Δύσκολη η εξίσωση.
Η μάχη
Έναν μήνα στην εντατική συμπληρώνει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο όταν προσβλήθηκε από κοροναϊό.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής αρχικά είχε εισαχθεί στο ΝΙΜΤΣ, όταν διαγνώστηκε με τον ιό, όμως οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό.
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Μέχρι και σήμερα, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου δίνοντας μάχη για τη ζωή του.
Ατάκα
Επική ατάκα είπε χθες ο Τσακαλώτος με αφορμή τη συζήτηση για το φιάσκο με τα voucher για τους επαγγελματίες επιστήμονες και τα απίστευτα “σκοιλ ελικικου” και “μετζη του νεουκτη” που εμφανίζονταν στο ψηφιακό υλικό. Και φρόντισε να αστειευτεί για τα… ελληνικά του: “αυτή η υπόθεση με τα ΚΕΚ έδειξε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν χειρότερα ελληνικά από τα δικά μου…”.
Συνεχίζει!
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων και των θάνατο τριών ασθενών από επιπλοκές του κοροναϊού.
Ήδη θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε και ένας από τους 50 συνεργαζόμενους γιατρούς της κλινικής, που έχει εξετάσει περί τους 50 ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο γιατρός σταμάτησε μεν να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία. «Ο γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία», ανέφερε.
Διάψευση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πληροφορίες για μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν «εσφαλμένες». Αλλά ποιον να πιστέψουμε; «Πιστεύω ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν εσφαλμένες», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Τραμπ αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Αμερικανό πρόεδρο για την κρίση με τον νέο κοροναϊό.
«Πιστεύω ότι επρόκειτο για μια λανθασμένη πληροφορία του CNN», πρόσθεσε.
Το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον «μελετά πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται «σε σοβαρό κίνδυνο έπειτα από χειρουργική επέμβαση».