κοροναϊός και καθημερινότητα

Πάμε για παράταση των μέτρων…

Πάμε “φουλ” για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Αλλά πότε θα… βγούμε από αυτά; Σύμφωνα  με κάποιους υπολογισμούς, εφόσον οι περιορισμοί τηρηθούν απόλυτα (όπως συμβαίνει σήμερα από τη  συντριπτική πλειονότητα των πολιτών) και αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει, με την ημερομηνία – ορόσημο να είναι η 10η Μαΐου.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί αυτό και νωρίτερα, αλλά και πολύ αργότερα…

Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, όπως και επιβλήθηκαν, με προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα, τα εστιατόρια και στο τέλος θα ξεκινήσουν σταδιακά οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό, ανά χώρα και ανάλογα πώς θα εξελίσσεται εκεί η πορεία της πανδημίας.

Σημειώστε πως όλα τα παραπάνω σχετίζονται 100% με την εφαρμογή σήμερα των μέτρων  και τη διατήρηση της πειθαρχίας σ’ αυτά τις επόμενες εβδομάδες, που αναμένεται να διαφανεί και η κόπωση στην κοινωνία, όταν παράλληλα θα «ανοίγει» και ο καιρός.

 

Δεν άντεξε ο υπουργός

Νεκρός στις γραμμές του τρένου στην περιοχή Χόχαϊμ της Έσσης βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου, Τόμας Σέφερ.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ο 54χρονος χριστιανοδημοκράτης (CDU) αυτοκτόνησε. Η σορός του αναγνωρίστηκε χθες.

«Αιφνιδιασμένος» και «σοκαρισμένος» δήλωσε   ο πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, επισημαίνοντας ότι ο επί χρόνια συνεργάτης του ανησυχούσε ιδιαίτερα για την κρίση του κοροναϊού και εργαζόταν μέρα και νύχτα προκειμένου να βρει τρόπους για την αντιμετώπισή της, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και την οργάνωση των υπηρεσιών.

«Φαίνεται ότι φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Νομίζω ότι τον λύγισαν αυτές οι ανησυχίες. Δυστυχώς δεν κατάφερε να βρει διέξοδο» δήλωσε ο κ. Μπουφιέ.

 

Δεν είχαν την ίδια πορεία

Με διαφορετικό τρόπο εξελίσσεται η υγεία των Πρετεντέρη, Παπαχελά και Καρακούση που κόλλησαν κοροναϊό;

Συγκεκριμένα ο διευθυντής του “Βήματος” Αντώνης Καρακούσης ήταν σχεδόν ασυμπτωματικός,  σύμφωνα με τις πληροφορίες, και παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αντίστοιχα ο Γιάννης Πρετεντέρης  επίσης παραμένει σπίτι του έχοντας τα συμπτώματα που περιγράφονται από τους ειδικούς, χωρίς κάτι ανησυχητικό

Και μόνο ο Αλέξης Παπαχελάς χρειάστηκε να νοσηλευθεί εμφανίζοντας επιπλοκές, με την πορεία της υγείας του πλέον να έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

 

Το καρφί του Ντελόρ

Έχοντας αποχωρήσει από την πολιτική, ο Ζακ Ντελόρ, ηλικίας 94 ετών σήμερα, μιλάει δημόσια πολύ σπάνια. Η έλλειψη αλληλεγγύης κάνει την «Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο», προειδοποίησε χθες ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε μια δήλωση που διαβιβάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του και το οποίο ίδρυσε.

«Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο», εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κομισιόν από το 1985 έως το 1995.

«Το μικρόβιο επανέρχεται», προσθέτει ο μεγάλος υπέρμαχος της (ενωμένης) Ευρώπης, ο οποίος παρακολούθησε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της Ένωσης και την απόκρισή της απέναντι στην πανδημία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης όπου εκδηλώθηκαν οι διαφορές ανάμεσα στους 27, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου.

 

Η απάντηση του καθηγητή

Οι εξετάσεις για τις εξετάσεις δεν βοηθάνε, τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας,  κ. Μανώλης Δερμιτζάκης.

Αναφέρει πως “για  όσους μιλάνε πολύ για την ανάγκη αύξησης των τεστ χωρίς να σκέφτονται την υποδομή που χρειάζεται να γίνουν αλλά και να γίνει διαχείριση των αποτελεσμάτων τους, σας παραθέτω τα αποτελέσματα του ρυθμού αύξησης των θανάτων της Γερμανίας που έχει κάνει τεράστιο αριθμό τεστ. Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάζεται κάθε δύο μέρες, ρυθμός που ούτε και η Ιταλία δεν είχε στην αρχή. Ελπίζω να τον ανακόψουν με τα νέα μέτρα.

Εξετάσεις για τις εξετάσεις δε βοηθάνε αν δεν τις χρησιμοποιήσεις με πολύ έντονη, στοχευμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση και τελικά δεν πάρεις γενικευμένα αυστηρά μέτρα απομόνωσης. Η Ελλάδα με ρυθμό διπλασιασμού 1 εβδομάδα, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλύτερα από τη Γερμανία.

Επίσης η Ιταλία πάει πολύ καλύτερα, παρ’ όλο το δράμα των απόλυτων αριθμών, καθώς οι θάνατοι αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό (σχεδόν έχουν σταθεροποιηθεί).

 

πρωτοφανή απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της Ξάνθης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον οικισμό του Εχίνου, χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
Δάσκαλε… Χαρδαλιά!

Χαμός έγινε στο διαδίκτυο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την πρωτοφανή απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της Ξάνθης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον οικισμό του Εχίνου, χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ο ίδιος ζητά από τους πολίτες. Και να βγαίνει… σέλφι ο ίδιος.

Ο υφυπουργός απάντησε στη συνέντευξη αργότερα ότι οι φωτογραφίες βγήκαν όταν ήταν και τα μέσα ενημέρωσης στην αίθουσα, η σύσκεψη έγινε πολύ σύντομα και όσοι ήταν εκεί φορούσαν μάσκες, είχαν πλύνει χέρια, είχαν πάρει τα μέτρα προφύλαξης… Χμ…

 

@patris
Με 80 χιλιάρικα κάνουμε το εμβόλιο; Πιο ακριβό και από καβροζούμι δηλαδή;
Kathigitis

 

Χάλασαν τα… υδραυλικά μαζί!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή μια ερώτηση γύρω από συγκεκριμένες υποθέσεις πολιτών που θέλουν να κινηθούν, τόνισε ότι δεν έχει τόση σημασία το πώς θα καταφέρει να βγει κάποιος από το σπίτι του -ειδικά για το παράδειγμα της διαζευγμένης μητέρας που αναφέρθηκε- αλλά το να καταλάβει ο καθένας τον λόγο για τον οποίο μένουν σπίτι. Δεν πρόκειται άλλωστε για κάποια… τιμωρία, αλλά για μέτρα πρόληψης από μια φονική πανδημία.

Ο υφυπουργός στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες που αψηφούν τους περιορισμούς να σταματήσουν να ψάχνουν δικαιολογίες για να «σπάσουν» την απαγόρευση κυκλοφορίας: «Είναι πολύ σημαντικό όλοι να αφήσουμε τις δικαιολογίες» ανέφερε πριν αποκαλύψει πως την Παρασκευή… ξαφνικά χάλασαν τα υδραυλικά όλων των εξοχικών.

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα από πολίτες που, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ εφευρετικότητας, ήθελαν άδεια μετακίνησης, γιατί… είχαν χαλάσει τα υδραυλικά στα εξοχικά τους ή υπήρχε κάποια άλλη επείγουσα συναφής εργασία.

«Καταλαβαίνω όσους θέλουν να μεταβούν στην επαρχία», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, πριν τονίσει ότι πρέπει να αναλογιστούν όλοι τη συλλογική τους ευθύνη.

 

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα
Συμπάσχουμε, πρόεδρε!

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι πολύ συμπαθής- και μαζί του συμπάσχουμε κι εμείς αφού όλοι έχουμε το ίδιο… πρόβλημα με το κούρεμα!

Ο ίδιος έγινε ακόμη συμπαθέστερος εξομολογούμενος ότι δεν είναι σε θέση να πάει στον κουρέα τελευταία, αφού όλα τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρούνται ζωτικής σημασίας έχουν κλείσει, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει διάγγελμα μπροστά στις κάμερες, ο 78χρονος πρόεδρος, που χαίρει γενικού σεβασμού στην Ιταλία, έβηξε ελαφριά, καθάρισε τη φωνή του και ζήτησε συγγνώμη, ενώ μια φωνή εκτός πλάνου- του συμβούλου του Τζοβάνι Γκράσο – του υπεδείκνυε να φτιάξει μια τούφα μαλλιών που πέταγε.

Ο ασπρομάλλης αρχηγός του κράτους δοκίμασε, χωρίς πολλή σιγουριά, να ισιώσει τα μαλλιά του με το χέρι, πριν πει αμήχανα, με υποψία χαμόγελου, «Ε, Τζοβάνι, αφού δεν πάω πια στον κουρέα…».

Ο πρώτος ομογενής

Ο Ανδρέας Κουτσουδάκης είναι ο πρώτος ομογενής νεκρός του κοροναϊού στο Στάτεν Αϊλαντ, αποκάλυψε  ο ιερατικός προϊστάμενος της Αγ. Τριάδος/Αγ. Νικολάου, π. Νικόλαος Πετροπουλάκος.

Ο 59χρονος Ανδρέας, με καταγωγή από την Κρήτη, τις τελευταίες μέρες ήταν διασωληνωμένος λόγω κοροναϊού στο νοσοκομείο του Στάτεν Αϊλαντ, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή το πρωί. «Ο Ανδρέας ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος με μία θαυμάσια οικογένεια.

Ηταν μέλος της ενορίας μας και τον γνωρίζω από τότε που διορίστηκα εδώ, πριν από 24 χρόνια. Η αγαπημένη του σύζυγος, Βαρβάρα, έχει και αυτή προσβληθεί από τον ιό, κάνοντας την ιστορία ακόμα πιο δραματική. Δυστυχώς με τους κανόνες υγιεινής που έχει επιβάλει το Υπουργείο Υγείας ούτε η οικογένεια του, ούτε και εγώ δεν μπορούμε να επισκεφθούμε το νοσοκομείο, δεν ξέρουμε καν πότε και πώς θα γίνει η κηδεία. Προσεύχομαι στον Θεό ο Ανδρέας να είναι το πρώτο και το τελευταίο θύμα του ιού στην ενορία μας και στον κόσμο ολόκληρο».

 

Ένας πόλεμος του καναπέ

«Είμαστε σε πόλεμο, αλλά για εμάς που βρισκόμαστε στα μετόπισθεν, είναι ένας πόλεμος από τον καναπέ μαζί με το Netflix  και το Canal Plus. Παράξενη ιστορική στιγμή, ταυτόχρονα τρομερή και εξωπραγματική» λέει ο εμβληματικός Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.

«Πράγματι, διαπιστώνω ότι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έτσι και η Γαλλία δεν ήταν έτοιμη. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην κορύφωση των θανάτων και ο κατ’ οίκον περιορισμός θα κρατήσει το πιθανότερο μέχρι τις 15 του Μάη. Μετά θα χρειαστεί να βρούμε το εμβόλιο για τον ιό.

Πληρώνουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων. Είναι σημαντικό να φέρουμε αυτή την παραγωγή πίσω στη Γαλλία με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η Κίνα εφηύρε το κακό και τώρα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως το φάρμακο. Κατά τη γνώμη μου οι αριθμοί των νεκρών στην Empire du Milieu (στην Κίνα) είναι σημαντικά υπoτιμημένοι: πρέπει να είναι μεταξύ του ενός και των δύο εκατομμυρίων και όχι 7.700 άτομα. Bρίσκονται μέσα σε αυτή την επιδημία από τον Νοέμβριο του 2019 και αποκρύπτουν τα πάντα, σύμφωνα με τις τεχνικές των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Το ίδιο εκτιμά ότι έχει συμβεί με τη Ρωσία: απόκρυψη πληροφοριών ενώ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση: «Είναι πιθανό ότι και η Ρωσία έχει αποκρύψει τις δυσκολίες της, κάτω από μια πολεμική ρητορική που δεν ξεγελάει κανέναν. Η Ρωσία του Πούτιν παραμένει μια χώρα υπανάπτυκτη, αφού η οικονομία της βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με αυτή της Ιταλίας» λέει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ.

 

Ο παραλιακός δρόμος στο φανάρι του ΤΑΛΩΣ   χωρίς πεζό ή αυτοκίνητο. Αγνώριστος
Ο παραλιακός δρόμος

Ο παραλιακός δρόμος στο φανάρι του ΤΑΛΩΣ   χωρίς πεζό ή αυτοκίνητο. Αγνώριστος, όπως λέει και ο Ανδρέας Αγγελάκης: «Αν και δεν είναι του παρόντος, δεσπόζουν  μισοξηραμένοι φοίνικες, παρά το ότι σε μια δεκαετία έχουν  κατ’ επανάληψη αντικατασταθεί.

Πού οφείλεται άραγε η εμμονή σ’ αυτό το φυτικό είδος, αφού αποδεικνύεται ότι δεν ευδοκιμεί  στη βόρεια παραλία της Κρήτης. Χάθηκαν τα ενδημικά φυτικά είδη, π.χ. χαρουπιές, σχίνοι κ.ά., που αιώνες αν όχι χιλιετίες ευδοκιμούν άριστα από άκρου σ’ άκρο της Κρήτης. Βέβαια, αργούν να αναπτυχθούν, αλλά προσαρμόζονται εύκολα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις».

 

Θετική στον κοροναϊό διεγνώσθη η κόρη του Ηλία Μόσιαλου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Θετική η κόρη του Μόσιαλου

Θετική στον κοροναϊό διεγνώσθη η κόρη του Ηλία Μόσιαλου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Συνομιλία με την κόρη μου που είναι σε απομόνωση γιατί πάσχει (ευτυχώς με ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής) από Covid-19. #ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ» έγραψε ο κ. Μόσιαλος.

Η 24χρονη κόρη του Ηλία Μόσιαλου βρίσκεται και εκείνη στο Λονδίνο, αλλά απομονωμένη από τους γονείς της.

 

Η πρόταση

Την πρότασή του για τον έλεγχο της πανδημίας του κοροναϊού καταθέτει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science, αλλά και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κοροναϊό.

«Παρακολουθώ καθημερινά από τον Ιανουάριο τη νόσο COVID-19, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν υπερβεί, δυστυχώς, σε πολλές χώρες το δυναμικό των συστημάτων υγείας. Οι έγκριτες επιστημονικές ανακοινώσεις από τη συλλογή των αποτελεσμάτων στην πρώτη γραμμή και των κλινικών δοκιμών που έχουν ήδη δημοσιευτεί, τροφοδοτούν τους επιστήμονες «στον πάγκο» για να περάσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ.

Είναι η πρώτη φορά δηλαδή που βλέπουμε, σε αξιοσημείωτα μικρό χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο, τη δουλειά μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον (κλινικό και εργαστηριακό), μέσω των γρήγορων διαδικασιών δημοσίευσης των επιστημονικών ανακοινώσεων, να επιταχύνει τις συνθήκες για να μεταφερθεί η πληροφορία στον πάγκο.

Η ροή αλληλοτροφοδότησης είναι από τον πάγκο στην παραγωγή, όπου και μετά τα απαραίτητα τεστ θα επιστρέψει στην κλινική εν είδει τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να διευκολύνει τη διαχείριση ασθενών.

Αναφερόμενος ειδικά στο τεστ ID NOW της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στον κοροναϊό, ο κ. Μόσιαλος προτείνει στις κυβερνήσεις να αγοράσουν όλες τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής τους.

 

Παραδείγματα!

Όταν υπάρχει μεράκι, ακόμα και τα τεχνικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Είναι συγκινητική η προσπάθεια κάποιων εκπαιδευτικών που προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές τους με διάφορους τρόπους, με ηλεκτρονικά μηνύματα, με ομάδες που δημιουργούν σε messenger και viber. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, νηπιαγωγοί αναθέτουν αποστολές στα μικρά τους, που δεν κατάφεραν να τους πουν όπως ήθελαν ένα “αντίο”. Ζητούν να ζωγραφίσουν για την 25η Μαρτίου, για το μήνυμα “Μένουμε στο σπίτι” και πάντα μέσα από τους γονείς τους καταφέρνουν να θυμίζουν στα παιδιά πώς είναι η σχολική τάξη, έστω και νοερά. Για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, υπάρχουν και αυτοί οι εκπαιδευτικοί.

 

Αμισθί

Στους φίλους και τους “φίλους” που ασχολήθηκαν με το αν και κατά πόσο πληρώθηκε για να γυρίσει το σποτάκι του «Μένουμε  Σπίτι» απαντά ο Σπύρος Παπαδόπουλος.Ο αγαπημένος ηθοποιός έγραψε σε ανάρτησή του στο Faceook: «Θέλω να ενημερώσω τους φίλους και τους “φίλους” ότι για το διαφημιστικό σποτάκι για τον κοροναϊό δεν πήρα αμοιβή. Ευχαριστώ. Σπύρος Παπαδόπουλος» και συνέχισε με χιούμορ: «Υ.Γ. Δεν ξέρω αν πήρε αμοιβή ο φοβερός πιτσιρικάς που με μιμείται. Να το… ψάξουμε».

 

Εφιάλτης

«Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα μεταξύ 100.000-200.000» είπε ο Δρ. Άντονι Φαούτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε «εκατομμύρια». Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων υπενθύμισε πάντως ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. «Παρουσιάζουν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο. Και σε γενικές γραμμές η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση» εξήγησε. «Δεν έχω δει ποτέ, στις ασθένειες για τις οποίες έχω εργαστεί, να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο. Πάντα υπάρχει υπερεκτίμηση» πρόσθεσε.