@patris Καλά, τόση μεγάλη την έχουν την υφαλοκρηπίδα οι Τούρκοι και φτάνει μέχρι την Κρήτη; Τι να πουν και τα ζωντανά μας;
Lasithiotis
Τι θα γίνει τελικά;
Αν μη τι άλλο, η σπουδή της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5.» να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης μετά τη χθεσινή συνάντηση Λαμπρινού-Κουράκη στη Λότζια καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία της για συνεργασία και συμμετοχική συγκρότηση των οργάνων εξουσίας. Η παράταξη Λαμπρινού δεν προχώρησε στην έκδοση κάποιας ανακοίνωσης. Εν μέρει λογικό, αφού θεσμικά συζητά με όλες τις παρατάξεις και μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση. Στο διά ταύτα τώρα, το μπαλάκι είναι στην πλευρά της παράταξης του δημάρχου, που καλείται ν’ αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι την ξεκάθαρη πρόταση συνεργασίας που απευθύνει η πλευρά Κουράκη. Αν μη τι άλλο ,οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και θα δείξουν αν κάποια πάθη και πληγές από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία υποχώρησαν, επουλώθηκαν ή ξεχάστηκαν…
Ο Κοσμοϊάννης με τον καθηγητή του ΜΙΤ
Ο γνωστός εικαστικός, φιλόμουσος και διεθνιστής Γιάννης Κοσμοϊάννης δεν θα μπορούσε να λείψει από το συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, οι εργασίες του οποίου έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο. Εξάλλου, η τέχνη και η επιστήμη ποτέ δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Και φυσικά η παρουσία του κορυφαίου Κρητικού επιστήμονα Κωστή Δασκαλάκη ήταν ένα ακόμα δέλεαρ για τον γνωστόΗρακλειώτη. Ο Κοσμοϊάννης δεν αρκέστηκε μόνο στις εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο, απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία. Ανέβηκε μέχρι τον Κρουσώνα, όπου και έπεσε η αυλαία του συνεδρίου εν χορδοίς και οργάνοις. Εκεί όπου τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά και τα πρωτόκολλα πιο ελαστικά, βρήκε την ευκαιρία να προσεγγίσει τον Κ. Δασκαλάκη. Δάσκαλε, του είπε, πότε ο άνθρωπος συναντιέται με το σύμπαν; Ο Κρητικός επιστήμονας έδειξε ν’ απορεί και μ’ ευγένεια δέχτηκε ν’ ακούσει την άποψη του πολυπράγμονος Ηρακλειώτη. «Όταν το σπερματοζωάριο μπει στις ωοθήκες» είπε με περισσή σοφία και άφησε κόκαλο τον διακεκριμένο καθηγητή του ΜΙΤ.
Τι θα γίνει στην ΕΥΠ;
Σιγή ιχθύος επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει αναφορικά με τον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντος στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επιλογή που «εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα σε μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει πως «ο διορισμός ενός πρώην στελέχους ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην ηγεσία μιας υπηρεσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, δεν προσφέρει την παραμικρή εγγύηση για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του» και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει «αν ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη κατέχει ή όχι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιχείο αναγκαίο για τη συγκεκριμένη θέση».
Ο… προικισμένος γάιδαρος
Οι προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την… Κρήτη! Προφανώς και η διπλωματία επιτάσσει μια απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Την έδωσε φυσικά ο κ. Δένδιας, που χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία δήλωσε: «Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος». Εμείς πάντως που δεν είμαστε της διπλωματίας, θυμηθήκαμε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Δικταίον Άντρο τον Απρίλιο του 2016 και τον γαϊδαράκο της φωτογραφίας στην υποδοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ. Ο Τσαβούσογλου δεν έκρυψε τη λαχτάρα του για την Κρήτη, αλλά εμείς πάλι μείναμε με την εικόνα του… προικισμένου γαϊδουριού να κοιτά την υψηλό προσκεκλημένο του Κοτζιά.
Φωτογραφική απομάκρυνση
Κύκλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο ακόμα μία Ανεξάρτητη Αρχή, με αφορμή το μεταμεσονύχτιο νομοσχέδιο της Παρασκευής, με στόχο την αποπομπή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μη αρεστών προσώπων και ιδιαίτερα της προέδρου Βασιλικής Θάνου. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ωμή παραβίαση του Εθνικού και Κοινοτικού Δικαίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι παύονται τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε περίπτωση που έχουν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία. Το ίδιο δηλαδή μέτρο που επιχειρήθηκε να περάσει στο νομοσχέδιο του «επιτελικού κράτους» για τους γενικούς γραμματείς και την τελευταία στιγμή, μετά τις αντιδράσεις, αποσύρθηκε.
Θα λύσουν το πρόβλημα;
Καλή η προσπάθεια, αλλά οι ειδικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα περιορίσει τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain), η οποία μαστίζει πολλές χώρες της Ευρώπης που δεν φημίζονται για την οικονομική τους ευμάρεια. Για την ακρίβεια, χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης προτείνουν την υιοθέτηση ριζικών φορολογικών κινήτρων για τους νέους ανθρώπους, προκειμένου να μην «πακετάρουν» για κάποια χώρα της ευρωπαϊκής Δύσης. Το έχουν πράξει ήδη η Πολωνία, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Κροατία, που σκέπτεται κατάργηση της φορολογίας εισοδήματος για τους νέους μέχρι 25 ετών και μείωση κατά 50% για τους νέους 25 έως 30 ετών. Ωστόσο, μερίδα αναλυτών αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν τέτοιες φοροελαφρύνσεις ανακόψουν τελικά το brain drain.
Επίθεση
Θύμα επίθεσης αγέλης σκύλων έπεσε μια 57χρονη Ηρακλειώτισσα το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου. Η γυναίκα επέβαινε στο δίκυκλο του συζύγου της, όταν τουλάχιστον τρεις σκύλοι τής επιτέθηκαν και της προκάλεσαν τραύματα στο πόδι. Τη γυναίκα πήρε ασθενοφόρο από το σημείο, ενώ υποβλήθηκε και σε ιατροδικαστική εξέταση, καθώς σύζυγος και θύμα ακολούθησαν τη διαδικασία της υποβολής μηνύσεων. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι, ενώ τα αδέσποτα προστατεύονται από τον νόμο, για τα θύματά τους δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα να ζητούν ευθύνες από τα αδέσποτα.
Απαισιοδοξία
Οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ παραμένουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε χθες. Συγκεκριμένα, αν και η αισιοδοξία για το μέλλον ενισχύθηκε στην Ελλάδα από το περασμένο φθινόπωρο κατά 8%, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία οι απαισιόδοξες γνώμες είναι περισσότερες από τις αισιόδοξες (51% έναντι 45%).
Συνολικά, η πλειονότητα των Ευρωπαίων αισιοδοξεί για το μέλλον της ΕΕ (61%, +3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ μόνο το 34% (-3) είναι απαισιόδοξοι. Η αισιοδοξία είναι μεγαλύτερη στην Ιρλανδία (85%), τη Δανία (79%), τη Λιθουανία (76%) και την Πολωνία (74%). Λιγότερο έντονη είναι η αισιοδοξία στο Ηνωμένο Βασίλειο (47% έναντι 46%) και στη Γαλλία (50% έναντι 45%).
Καταγραφή
Παλαιότερα μία κλοπή ενός κινητού και 20 ευρώ θα είχε «θαφτεί» ασυζητητί. Το έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνει και σε σοβαρότερες υποθέσεις. Πλέον όλα στο φως. Όλα θα καταγράφονται και για όλα θα υπάρχει ανάλογο σήμα. Η ωμή αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτό μπορεί να μην είναι καλό για τους εκάστοτε διευθυντές και διοικητές, είναι καλό όμως για την κοινωνία αφού τα προβλήματα θα αποτυπώνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις και δεν θα καλύπτονται υπό το φόβο εκτόξευσης των δεικτών εγκληματικότητας. Και ευτυχώς υπάρχουν αξιωματικοί που βάζουν πάνω απ’ όλα το καλό της κοινωνίας και όχι το προσωπικό τους όφελος.