ΧΘΕΣ… ΣΗΜΕΡΑ… ΑΥΡΙΟ…

@patris
Σιωπή επιτέλους!
G. Baltadoros.

Και από τον αρχηγό

Γρήγορα αντανακλαστικά έδειξε το Αρχηγείο της Αστυνομίας στην υπόθεση με τις μπαλοθιές στο βίντεο που ανέβασε στο instagram η Ελένη Μενεγάκη. Μόλις το βίντεο προβλήθηκε δόθηκε εντολή στη Γενική στα Χανιά για να διερευνηθεί η υπόθεση. Βέβαια, είχε σχεδόν ταυτόχρονα διατάξει προανάκριση και ο ΓΑΔΚ κ. Λαγουδάκης, όπως είχε αποκαλύψει η “Π”.

Και άλλος για δήμαρχος;

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση μαθαίνω ότι έγινε χθες το βράδυ δυτικά του Ηρακλείου. Σε ιστορική περιοχή του Μαλεβιζιου. Είχαν προηγηθεί πολλά τηλεφωνήματα και προσκλήσεις, μεζέδες είχε, κρασάκι είχε… κουβεντούλα είχε! Και αν συνδυάσω και κάτι πρόσφατες παραιτήσεις στο τέλος θα σκεφτώ ότι έχει να κάνει με… δημαρχιλίκι η όλη ιστορία. Ναι;

Πώς έσωσα τον Αλέξη…

Ενδιαφέρον έχει η  αναφορά  που κάνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο νέο του βιβλίο, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ειδικότερα, στο νέο του βιβλίο «Τα διδάγματα της εξουσίας», ο Ολάντ αναφέρει ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα «αρκετές χώρες ζητούσαν την αποχώρηση της Ελλάδας, ολοένα και λιγότερο χαμηλόφωνα».

Ο κ. Ολάντ αναφέρεται στον Αλ. Τσίπρα από το ενδυματολογικό του στυλ μέχρι και το πώς υπέκυψε στα αιτήματα των Ευρωπαίων εταίρων για να αποφευχθεί το Grexit.

«Δεν μπορoύσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο σενάριο» γράφει ο κ. Ολάντ, καθώς θα οδηγούσε στον αποκλεισμό μιας χώρας που είχε εισέλθει στην ευρωπαϊκή κοινότητα «με πρωτοβουλία της Γαλλίας», θα αποτελούσε «εγκατάλειψη ενός λαού του οποίου το μόνο έγκλημα ήταν η διαφωνία με την πλειοψηφία των “28”» και θα «τιμωρούσε έναν ηγέτη που δεν είχε πει ακόμα τίποτα σχετικά με τις προθέσεις του». Έπεισε λοιπόν την Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει, «να του δώσει μία ευκαιρία και να τον κρίνει από τις πράξεις του».

Οι πρώτες εντυπώσεις

…Οι πρώτες εντυπώσεις του κ. Ολάντ, όταν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. που υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στις 4.2.2015, ήταν θετικές. Τον χαρακτηρίζει «ευχάριστο», «ευφυή» και πολιτικά έμπειρο, αν και κάνει συγκαταβατικές αναφορές στην απειρία του στο ευρωπαϊκό στερέωμα και στα Αγγλικά του.

«Ο γιακάς ανοιχτός, φαίνεται ευχάριστος, μιλάει Αγγλικά με μια πολύ νόστιμη ελληνική προφορά, έχει γερή πολιτική εμπειρία αν και ομολογεί, χωρίς κίνδυνο να διαψευστεί, ότι είναι νεοφώτιστος στα μυστήρια της Ε.Ε» γράφει ο Ολάντ.

Πάνω από όλα, παρά τον «ευνοϊκό άνεμο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας «αντιλαμβάνεται ότι η θύελλα που ξεσήκωσε κινδυνεύει να τον αναποδογυρίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος τον συμβουλεύει να μη ζητήσει άμεσα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να αναζητήσει συμμάχους στα πρόσωπα των Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι. Τον ενημερώνει επίσης για τη δοκιμασία στην οποία θα τον υποβάλει η κ. Μέρκελ, ώστε να βεβαιωθεί για την «καλή του πίστη». Ο κ. Τσίπρας, γράφει, τον διαβεβαιώνει «με σθένος» ότι θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, «υπό την προϋπόθεση» ότι θα δεχθούν οι πιστωτές να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Παιδαγωγικό πρόγραμμα!

…Η καγκελάριος, συνεχίζει ο κ. Ολάντ, όντως υποβάλλει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα «εντατικό παιδαγωγικό πρόγραμμα», υποδεικνύοντάς του όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Ο χρόνος περνάει, με τον Γ. Βαρουφάκη στο Eurogroup να «εκνευρίζει» τους ομολόγους του, «κάνοντάς τους μαθήματα» – κάτι που «γίνεται δεκτό με άσχημο τρόπο» από τον εκπρόσωπο μιας χώρας «που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές της». Ο κ. Τσίπρας δείχνει «καλή θέληση», αλλά περιμένει μια «σημαντική χειρονομία». Η κ. Μέρκελ «επιδεικνύει καλοπροαίρετη υπομονή».

Για τη συνάντηση των τριών στις 25 Ιουνίου, ο κ. Ολάντ καταγράφει την κατανόησή του για τη δύσκολη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στους βουλευτές του και τονίζει την απόσταση που είχε καλύψει από τις αρχικές του θέσεις. Ωστόσο, όπως αφηγείται, ο κ. Τσίπρας δέχεται πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις –στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση από τον Γάλλο πρόεδρο, στις συντάξεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την καγκελάριο– ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Η διάψευση για τα ψίχουλα

Δεν μπορεί να είναι αλήθεια, είπα. Η χήρα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου έλεγαν χθες ότι θα πάρει σύνταξη… 400 ευρώ μετά τον χαμό του συζύγου της στα νερά του Αιγαίου! Και αυτό για… τρία χρόνια, γιατί μετά, λέει, θα πρέπει να βγει στην αγορά να δει τι θα κάνει. Ο νόμος Κατρούγκαλου (ναι, αυτού του υπουργού, του αγωνιστή!) δεν επιτρέπει τίποτα περισσότερο, ειπαν.

Αλλά βγήκε ο Πετρόπουλος και το διέψευσε. Πλήρη σύνταξη θα πάρει η χήρα του αδικοχαμένου πιλότου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος με ανάρτηση στο Facebook διευκρινίζει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Για τους πεσόντες στο καθήκον η σύνταξη ορίζεται στο άρθρο. 4 του Ν. 4387/2016, που προβλέπει χορήγηση πλήρους σύνταξης στην οικογένεια του πεσόντος» σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος. Την ίδια ώρα εξαπολύει επίθεση  σε όσους υποστηρίζουν ότι η σύνταξη θα ανέρχεται στα 400 ευρώ.

«Ντροπή στους τυμβωρύχους, δήθεν ευαίσθητους πατριώτες. Χειρότεροι από τους αντιπάλους της χώρας, όσοι μιλούν για σύνταξη 400 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά  ο κ. Πετρόπουλος.

Τι πίνει αυτός ο τύπος;

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Μπουλούτ δήλωσε πως θέλει να εκδικηθεί για τον παππού του, τον οποίο, όπως υποστηρίζει, σκότωσαν Έλληνες.

Σύμφωνα με το tweet του Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλά Μποζκούρτ, ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα, αν δεν συμμορφωθεί.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανείς, ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να τη σταματήσουν.

«Θέλω να πάρω εκδίκηση για τον παππού μου, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Έλληνες πριν από έναν αιώνα. Η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα και κανείς, ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να τη σταματήσουν, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί» φέρεται να δήλωσε ο Μπουλούτ.

Πέρασε το ψήφισμα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έκανε αποδεκτή την πρόταση ψηφίσματος του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Το ψήφισμα θα τεθεί προς συζήτηση την επόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Με το ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Συγκεκριμένα:

Ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Καλεί την Τουρκία να απέχει από τη δημιουργία ενός σημαντικού πολιτικού και νομικού θέματος από ένα κοινό συνοριακό συμβάν, το οποίο επιλυόταν στο παρελθόν επί τόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών και των δύο πλευρών. Yπενθυμίζει τα ευρωπαϊκά συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου 2018 και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και τη θεμελιωδώς σημαντική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Χάθηκε όλη η περιοχή

Ένα απίστευτο φαινόμενο χθες το πρωί στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι. Χάθηκε η περιοχή από ένα σύννεφο ομίχλης και… σκότους. Ίσα-ίσα που φαινόταν η νήσος Ντία!

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Δ. Παπιδάκης.

Κέντησε

«Κεντούσε» προχθές στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, ο οποίος απευθυνόμενος στη μείζονα αντιπολίτευση σχολίασε περιπαιχτικά ότι μόνο την ευθύνη για τους περσικούς πολέμους δεν έχει χρεώσει στη σημερινή δημοτική αρχή. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, ο ίδιος ζήτησε συγνώμη από τους Ηρακλειώτες πέρσι το καλοκαίρι για τα προβλήματα υδροδότησης, αισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που είχε απέναντι στους ανθρώπους που δοκιμάζονταν από την έλλειψη νερού. «Η προηγούμενη δημοτική αρχή ζήτησε ποτέ συγνώμη για όλα αυτά που δεν έκανε; Ή μήπως δεν έκανε λάθη;» κατέληξε ο κ. Λαμπρινός.

Απολογισμός

Πέρα από τις απουσίες αρκετών επικεφαλής και συμβούλων  παρατάξεων που είχε η προχθεσινή απολογιστική συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σταδιακά μειωνόταν και ο αριθμός των συμβούλων που παρακολουθούσαν. Όσο για τη συμμετοχή του κόσμου, ας μη σχολιάσω καλύτερα… Και τα σημειώνω όλα αυτά, διότι η διαδικασία του απολογισμού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατυπωθούν ερωτήσεις,  να δοθούν απαντήσεις και να υπάρξει ένας ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην κοινωνία, τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις.

Το νερό

Μου επισήμαναν χθες άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα ότι τώρα που υπάρχει αυτή η δραματική συγκυρία της πρωτοφανούς ιστορικά λειψυδρίας για το Ηράκλειο, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης δεν μπορεί να δίνει συντεταγμένες μόνο στους Δήμους, όπως οφείλει να κάνει για την ορθολογική διαχείριση του νερού. Το ίδιο οφείλει να κάνει, και σε όσους έχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ανεξέλεγκτα…

Το άκρο

Τι γίνεται στο ΙΤΕ; Από την εποχή της απόλυτης εσωστρέφειας περάσαμε στο άλλο άκρο; Τα πάντα είναι είδηση στον βωμό της προβολής; Μήπως πρέπει ορισμένα πράγματα να τα ξαναδούν εκεί; Διότι το να διαφημίζεις το αυτονόητο δεν είναι και πολύ επιστημονικό…