Η Total έδωσε την απάντηση…

Η Total έδωσε την απάντηση…

Το είχαμε επισημάνει και τότε, αφού μας έκανε εντύπωση… Ο πρωθυπουργός από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Λίντο, αν και ευρισκόμενος στην Κρήτη, δεν έκανε καμία αναφορά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πιθανότατα έχει το νησί, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, σε εθνικό επίπεδο μάλιστα, είχε ξετυλίξει το σχετικό αφήγημά. Είτε ως λύση στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είτε ως επένδυση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, τα πολυδιαφημισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη είχαν την τιμητική τους.

Η απάντηση ήρθε λίγες ημέρες μετά το προσυνέδριο, καθώς ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης η Total, ο ένας πυλώνας της κοινοπραξίας για την έρευνα και τη αξιοποίηση των κρητικών κοιτασμάτων, κοινοποιούσε την απόφασή της για αποχώρηση από το εγχείρημα της νότιας και της δυτικής Κρήτης. Ο άλλος πυλώνας η ExxonMobil, είχε διαμηνύσει νωρίτερα την απροθυμία τους και φυσικά τα ΕΛΠΕ μόνα τους δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Και κάπως έτσι το αφήγημα φαίνεται ν’ ατονεί, αλλά η κυβέρνηση έχει, λέει, “plan b”, που περιμένουμε να δούμε…

 

Ρισκάρει με δημόσια χρηματοδότηση;

Επομένως, επειδή η προθυμία και διαθεσιμότητα των δύο ελληνικών ομίλων (ΕΛΠΕ-Λάτση και Energean) έχει οικονομικά, προφανώς και γεωπολιτικά όρια, ενώ το πιθανό ενδιαφέρον των ξένων ομίλων παραμένει άγνωστο, αναρωτιέται κανείς αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να ρισκάρει τη δημόσια χρηματοδότηση των ερευνών ή η επαναφορά της συζήτησης στο προσκήνιο εξαντλείται στον επικοινωνιακό θόρυβο που θέλει να κάνει για όλα τα ζητήματα.

Λέγεται πάντως ότι για την απροθυμία των 2/3 της κοινοπραξίας που πήρε τη δουλειά από το 2019 δεν ευθύνεται το νομικό καθεστώς (ακόμα δεν έχει εκδικαστεί η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων κατά των ερευνών, που είχαν προθεσμία μέχρι τον Οκτώβριο!), αλλά το γεγονός ότι ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια τα πρώτο κυβικό φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κρήτης δεν μπορεί να παραχθεί πριν το 2028!

 

κεντρο ηρακλειου ανοιξη
Η άνοιξη του… κέντρου

Έντονα χρώματα και μυρωδιές της άνοιξης στην πλακοστρωμένη λεωφόρο Δικαιοσύνης, τον πιο κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου. Τα πράσινα δέντρα από την πλευρά του Δικαστικού μεγάρου και τα πολύχρωμα άνθη από τα μικρά δεντράκια που έχουν φυτευτεί κατά μήκος στο κέντρο της πλακόστρωσης δημιουργούν ένα Ηράκλειο που λίγοι είχαν φανταστεί.

Σε άλλες πόλεις και άλλες χώρες θα ήταν το αυτονόητο, αλλά δυστυχώς για το Ηράκλειο με τους χαμηλούς δείκτες πρασίνου είναι ζητούμενο.

 

Ιωάννα: Γυναίκα-σύμβολο
Ιωάννα: Γυναίκα-σύμβολο

Συγκλονίζει η κατάθεση ψυχής της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που με απίστευτη γενναιότητα και καρτερία αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια έναν ιατρικό αγώνα για να επιστρέψει σε μια κανονική ζωή που διέκοψε δραματικά και απότομα η φρικτή επίθεση με βιτριόλι πριν 2 χρόνια.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha, η κοπέλα που αναδεικνύεται σε γυναίκα-σύμβολο για θύματα παρόμοιων επιθέσεων, έβγαλε την προστατευτική μάσκα και έδειξε το πρόσωπό της μετά την εναντίον της επίθεση, που τη στιγμάτισε ψυχικά και σωματικά.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δείχνει τη δύναμή της επιστρέφοντας στο σημείο της επίθεσης, «στο σημείο μηδέν» όπως το αποκάλεσε, και επέλεξε να το αντιμετωπίσει με χαμόγελο.

Στη συνέντευξή της στον Σταύρο Θεοδωράκη μίλησε για τις φρικτές πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο εξηγώντας την άρνηση της, για πολύ καιρό, να δει το πρόσωπό της στον καθρέφτη.

Εξήγησε όλες τις διαδικασίες που πέρασε, τα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε, τα όσα περνάει και τις επεμβάσεις που έπονται, προκειμένου να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατάστασή της.

 

Κατάταξη-διάκριση  Η διεθνής κατάταξη του Πανεπιστημίου Κρήτης
Κατάταξη-διάκριση

Η διεθνής κατάταξη του Πανεπιστημίου Κρήτης (πρώτο μεταξύ των ελληνικών) από τους βρετανικούς TIMES χαροποίησε ιδιαίτερα τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που συγχαίρει το προσωπικό και τους φοιτητές του ιδρύματος. Σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η κατάταξη αυτή μας τιμά και μας κάνει όλους υπερήφανους. Μάλιστα, η εξαιρετικά σημαντική διάκριση (ανάμεσα στα πρώτα 100 πανεπιστήμια παγκοσμίως) του Πανεπιστημίου Κρήτης στον δείκτη Ποιοτική Εκπαίδευση (SDG4 Quality Education) αποτυπώνει την προσήλωση των μελών και των φοιτητών του.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μάς δείχνει το δρόμο.

Το δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ελπίδας, της προκοπής, του μέλλοντος. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δίνει ηχηρή απάντηση με τη σκληρή δουλειά και τις επιτυχίες που φέρνει στη χώρα μας.

Δίνει ηχηρή απάντηση σε ισχνές μειοψηφίες, που προσπαθούν να επιβάλουν με αυταρχικές μεθόδους το σκοταδισμό, τον αναχρονισμό και την άγνοια.

Η παιδεία είναι ο πυρήνας της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας».

 

@patris

Η Εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε

φέτος με την Κυριακή του Θωμά.

Ποιος    δεν πιστεύει ποιον;

Sindikalistis

 

Εξ ιδίων τα βέλη

Κι όμως τα πιο σκληρά… σχόλια στη Λότζια δεν ανταλλάσσονται ανάμεσα σε αυτούς που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, αλλά σε αυτούς που ανήκουν στην ίδια, η οποία, όπως αποδεικνύεται, παράγει περισσότερους υποψήφιους δημάρχους από όσους μπορεί η πόλη να καταναλώσει…

 

λοτζια
Πόσο αντέχει το κοινό όραμα;

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που κατά τη δήλωση του Πέτρου Ινιωτάκη μένει να λυθεί το εύκολο(;) θέμα του επικεφαλής για να προχωρήσει η ενιαία πολιτική σύμπραξη, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ανώδυνα μπορεί να λυθεί. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να δούμε και το κατά πόσο το κοινό όραμα της εξουσίας μπορεί να αποδειχθεί ισχυρή συγκολλητική και κυρίως αδιάβρωτη ουσία σε βάθος χρόνου.

 

πολιτικοι αρχηγοι
Και μετά τα συνέδρια, τι;

Μέχρι τις 22 Μαΐου θα έχουμε τελειώσει και με τα συνέδρια των τριών κατά τεκμήριο μεγάλων κομμάτων, που θα μπορούν να πάνε απερίσπαστα στις εκλογές, εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός κρίνει ότι τον ευνοούν οι πρόωρες κάλπες.

Την αιτία και την αφορμή θα τη βρει… Και ας επανέλαβε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο τα περί εξάντλησης της τετραετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία, ολοκλήρωσε πρώτος το δικό του 3ο συνέδριο στις 16 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η «Ομπρέλα» δεν έκρυψε αδυναμίες, αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Η ΝΔ κάνει το δικό της συνέδριο στις 6, 7 και 8 Μαΐου, με έντονα προεκλογικές προσλαμβάνουσες.

Ωστόσο το συνέδριο δεν παύει να γίνεται στησκιά της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινή γνώμη λόγω της αδυναμίας της να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι της ακρίβειας.

Τελικός ορίζοντας αυτής της διαδρομής είναι το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, που μετά βεβαιότητας θα ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ.  Στις 20 με 22 Μαΐου, 4.200 σύνεδροι θα αναδείξουν τη σύνθεση του νέου κορυφαίου οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής, θα συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές προτεραιότητες του σοσιαλδημοκρατικού φορέα και θα αποκρυσταλλώσουν το στίγμα και τη νέα φυσιογνωμία του εν όψει των εθνικών εκλογών που ίσως πραγματοποιηθούν εντός του 2022.

 

ζελενσκι εξωφυλλο στο TIME
Πώς σώθηκε ο Ζελένσκι

Τις πρώτες ώρες του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, Ρώσοι κομάντος έφτασαν στην προεδρική κατοικία στο Κίεβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του προέδρου, την ώρα που ο ίδιος βρισκόταν εκεί μαζί με τη σύζυγό του Έλενα Ζελένσκαγια και τα παιδιά τους, όπως επιβεβαίωσε ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με σκοπό είτε να τον συλλάβουν είτε να τον σκοτώσουν.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε ότι το προσωπικό ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου κατάφερε να τον προστατεύσει «με ό,τι μέσα έβρισκε πρόχειρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αποδείχθηκε, Ρώσοι στρατιώτες έπεσαν με αλεξίπτωτο στο κέντρο του Κιέβου και έφτασαν στην προεδρική κατοικία μέσα σε λίγα λεπτά. Πυροβολισμοί ακούστηκαν μέσα από το προεδρικό γραφείο. Οι φρουροί μέσα στο γραφείο έσβησαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και πολυβόλα για τον κ. Ζελένσκι και καμιά δεκαριά από τους βοηθούς του. Τελικά κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Ρώσους και να προστατεύσουν τον πρόεδρο και την οικογένειά του, δείχνοντας απαράμιλλο θάρρος, διηγείται ο κ. Ζελένσκι.

 

καραμαλακης αρναουτακης
Δημιουργικό μέλλον…

Μετά τον μέχρι πρότινος «νούμερο 2» της ΕΛ-ΑΣ, Ανδρέα Δασκαλάκη, και ο επίτιμος αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης, πέρασε το κατώφλι της Περιφέρειας Κρήτης, για να συναντηθεί με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Πολλά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς για την επίσκεψη των δύο πρώην Κρητικών αξιωματικών στην Περιφέρεια, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023. Ο κ. Αρναουτάκης, αφού τους συνεχάρη για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν, τους ευχήθηκε δημιουργική πορεία στο μέλλον.

Δεν ξέρω πάντως αν ειδικά για τον πρώην αρχηγό το δημιουργικό μέλλον είναι στην αυτοδιοίκηση… Για την ιστορία πάντως ο Μ. Καραμαλάκης επισκέφτηκε και τη Λότζια, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Λαμπρινό.

 

Αποφάσεις…

Το Πάσχα πέρασε, η Πρωτομαγιά είναι προ των πυλών και τα περιθώρια στενεύουν για τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι αυτοδιοικητικοί.

Από την Τρίτη δεν θα έχουν πλέον άλλοθι και σιγά σιγά πρέπει ν’ αποφασίσουν τι θα κάνουν με τις εκλογές του 2023 σε δήμους και περιφέρειες.

Ν’ αποφασίσουν πού θα κατέβουν (βαθμό και τόπο) και με ποιους; Το τοπίο πάντως δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν και οι εθνικές κάλπες, που μπορεί να στηθούν από τον άλλο μήνα μέχρι και λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και δεν είναι μόνο ότι κάποιοι εμπλέκονται και σε τοπικά και σε εθνικά σενάρια, αλλά δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι οι δύο εκλογές αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

 

Βήχας

Κατανοητό να υπάρχει κόπωση, εκνευρισμός και απογοήτευση στα δημόσια νοσοκομεία από την παρα- τεταμένη διάρκεια της πανδημίας και την ανάγκη για αυξημένα αντανακλαστικά στη διαχείρισή της. Δευτέρα του Πάσχα και το ΤΕΠ του Βενιζελείου που εφημέρευε είχε φούρια. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται και τα πρωτόκολλα της πανδημίας.

Κι όμως, αλλοδαπός, εμπύρετος με covid και οξύ βήχα… σουλάτσαρε με την παρέα του στο σαλόνι του ΤΕΠ και είχε παραπεμπτικό για Παθολογική! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τον έστειλαν απευθείας στην κλινική covid; Τι τον έβαλαν με τόσους ασθενείς να κάνει την υγειονομική βόμβα;

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
των κατηγορουμένων
Ερώτημα

Έχει μια αξία να δώσει η Λότζια μια επίσημη εξήγηση για την κυκλοφοριακή διαχείριση που γίνεται μπροστά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Για την αυταπόδεικτη αξία της τοποθέτησης μειωτήρων ταχύτητας είναι γνωστό ότι έχουν κατατεθεί και έγγραφα, έχουν γίνει και πολλές συζητήσεις και παρ’ όλα αυτά μέτρα δεν έχουν ληφθεί.

Το ερώτημα είναι απλό: «γιατί;». Πού προσκρούει η αυτονόητη λήψη μέτρων πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με οδυνηρές αν όχι δραματικές, καταστάσεις;

 

Πέμπτο

Η Νότια Αφρική μπορεί να εισέρχεται στο πέμπτο κύμα της πανδημίας της COVID-19 νωρίτερα από αυτό που αναμενόταν, έπειτα από μια παρατεταμένη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της χώρας Τζο Φαάλα.

«Αυτό που παραμένει σταθερό (…) είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, περιλαμβανομένων των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), δεν υπάρχει πολύ δραματική αλλαγή», σημείωσε ο Φαάλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπήρξε επίσης μια αύξηση στους θανάτους, όχι πολύ δραματική, από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο», πρόσθεσε.