Το γκάλοπ για τον Δήμο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη έρευνα που κάνει η Kapa Research για τον Δήμο Ηρακλείου. Ενδιαφέρουσα γιατί έχει μέσα όλους τους ενδιαφερόμενους, από προέδρους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, τους βουλευτές (Μαμουλάκης, Σενετάκης κ.ά) που ακούγονται αλλά και άλλα ονόματα όπως του Γ. Κουράκη, του Γ.Αλεξάκη με σχετικές ερωτήσεις για προβλήματα κ.λπ. Για την Περιφέρεια μόνο μία ερώτηση κι αυτή λίγο…ανυποψίαστη. Για να δούμε τι θα καταγράψει.
Ανησυχούν για τα Στενά
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Δύση εκφράζει ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας στα Δαρδανέλια .Όλη η Δύση περιμένει να δει αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταδικάσει και εμπράκτως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κλείνοντας μεταξύ άλλων τα Στενά του Βοσπόρου στον ρωσικό στόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας. Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έχει διαρρεύσει από τις τουρκικές πηγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Μακρόν όσο και γενικότερα η Δύση περιμένουν να δουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου.
«Μεταφέραμε το επίσημο αίτημά μας στην τουρκική πλευρά για το κλείσιμο του εναέριου χώρου και του Βοσπόρου και του Τσανάκκαλε προς τη ρωσική πλευρά» γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μπόντναρ.
Συγκεκριμένα ο πρέσβης ανέφερε: «Απαιτήσαμε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία. Μεταφέραμε το αίτημά μας στην τουρκική πλευρά. Θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά. Θέλουμε ιδιαίτερα υποστήριξη από τους εδώ επιχειρηματίες. Θέλουμε να μας υποστηρίξουν παρέχοντας αμυντικά όπλα. Η οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική για εμάς. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δείξουμε υποστήριξη στους πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Ειδικά όσους χρειάζονται προστασία. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής μας που ένα κράτος με πυρηνικά όπλα εξαπολύει ανοιχτή επίθεση σε άλλο κυρίαρχο κράτος».
Επέστρεψε το αεροπλάνο
Το πρώτο «θύμα» ήταν η πτήση προς τη Μόσχα! H AEGEAN ενημέρωσε χθες το πρωί ότι η πτήση A3 880 από την Αθήνα με προορισμό τη Μόσχα λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο, για λόγους ασφάλειας και λόγω χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής ως περιοχής υψηλής επικινδυνότητας, έλαβε εντολή από το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας να επιστρέψει στην Αθήνα. To αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 11:45 τοπική ώρα.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως ήδη από τη Δευτέρα 14/2 η εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης των δρομολογίων προς τη Μόσχα αποφεύγοντας τον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Ο «διάλογος» με τον Ευκλείδη
Έναν ιδιότυπο διάλογο είχαν στο Τουίτερ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο σκιτσογράφος Στάθης.
Απαντώντας για το απόθεμα των 37 δισ. ο Στάθης έγραψε:
«Μόνο που τα 37 δισ. τα αρμεξες από τον κοσμακη. Μόνο που υπογραφές ασμένως την υποθήκευση της χώρας. Αδιορθωτοι. Και αλαζονικοί.
Και η απάντηση του Τσακαλώτου:
«Αγαπητέ Στάθη, η υποθήκευση της χώρας δεν έρχεται από το πλεόνασμα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το έλλειμμα που άφηναν και θα αφήσουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά από μεγάλο φαγοπότι. Έτσι μας δίδαξαν στην Οξφόρδη, αλλά ίσως στο Κολάμπια να διδάσκουν διαφορετικά τα οικονομικά».
Με το σήμα της Mercedes
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Μόνο λίγο έμεινε στον «αέρα» η ανάρτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κι αυτό καθώς είχε όχι μόνο ένα, αλλά δύο λάθη. Καταρχάς το σήμερα της ειρήνης που παρέπεμπε περισσότερο στο σήμα της Mercedes και κατά δεύτερον ο πόλεμος που αντί για «ιμπεριαλιστικός» έγινε «ιμπερεαλιστικός».
Η ανάρτησή μετά τον σάλο στο twitter κατέβηκε άμεσα.
Οι δυσκολίες της Μαρίνας
Η Ηρακλειώτισσα καλλιτέχνις Μαρίνα Σάττι μίλησε πρώτη φορά για την παιδική της ηλικία και το bullying που δεχόταν από τους συμμαθητές της. Η αγαπημένη τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου και αναφέρθηκε τόσο στην πορεία της στο τραγούδι, όσο και στην προσωπική της ζωή. «Ο πατέρας μου είναι από το Σουδάν, έχω πάει αρκετές φορές και ήταν πολύ ωραία. Δύσκολα βέβαια, τα πράγματα εκεί αυτή την περίοδο. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα να σπουδάσει Ιατρική, όπου και γνώρισε την μητέρα μου, η οποία ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη, επίσης να σπουδάσει», είπε αρχικά η Μαρίνα Σάττι.
«Ντρεπόμουν να έρθει να με πάρει ο πατέρας μου από το φροντιστήριο. Είναι μαύρος στο δέρμα και δεν ήταν συνηθισμένο, ειδικά τότε και στην Κρήτη, να βλέπουν έναν μαύρο άνδρα. Η γιαγιά μου στο Ηράκλειο είδε πρώτη φορά μαύρο άνδρα από κοντά, όταν γνώρισε τον πατέρα μου. Θαυμάζω τη μαμά μου, για εκείνη την εποχή. Σήμερα, φυσικά είναι αστεία αυτή η κουβέντα», τόνισε η τραγουδίστρια στο The 2night Show και συνέχισε:
«Δεν ξέρω αν τα παιδάκια στο σχολείο το έλεγαν για να σε πονέσουν, νομίζω πως απλά ήταν λίγο σκληρά. Τα Χριστούγεννα που πήγα στην Κρήτη κάναμε πρώτη φορά μετά το Λύκειο μια συνάντηση με τους συμμαθητές. Ήρθε ένας πολύ αγαπημένος συμμαθητής και μου είπε πόσο άσχημα ένιωσε, όταν είδε να μιλώ για το bullying που δεχόμουν για τον πατέρα μου στο σχολείο. Ήταν ανάμεσα στα παιδιά που έκαναν σχόλια τότε». Η ίδια στη συνέχεια μίλησε για τον μικρότερο αδερφό της: «Έχω έναν αδερφό, ο οποίος ζει στην Αγγλία και δουλεύει εκεί. Τον αγαπάω πάρα πολύ, όπως και αυτός εμένα. Είναι μικρότερος αλλά πάντα ήταν ο πιο… σοφός της σχέσης μας, με πρόσεχε και με συμβούλευε. Δεν ασχολείται με το τραγούδι, είναι δικηγόρος», δήλωσε η Μαρίνα Σάττι.
@patris
Όλα τα λεφτά από την ανακοίνωση του ΚΚΕ:
«Συγκέντρωση στην Ρωσική Πρεσβεία και
πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία».
Poutin
Πέθανε ο Κίλι
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ποιητής, καθηγητής και μεταφραστής Έντμουντ Κίλι (Edmund Keeley).
Γεννημένος στη Δαμασκό της Συρίας, από Αμερικανούς γονείς το 1928, ο Κίλι, ο οποίος προσέφερε πολλά στη διεθνή προβολή του νεοελληνικού πολιτισμού και της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Συρία, στον Καναδά και στην Ελλάδα τον Μεσοπόλεμο, τότε που ο πατέρας του ήταν ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, πριν επιστρέψει στην Αμερική.
«Για τον Κίλι, η Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια χώρα που γνώρισε και έζησε. Ήταν η δεύτερη πατρίδα του. Τον αποχαιρετούμε ως Έλληνα, με τον απεριόριστο σεβασμό που οφείλουμε στο σημαντικό του έργο και στη σπουδαία του συμβολή στη μετάδοση της ελληνικής κουλτούρας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Το πολύπλευρο, πολυδιάστατο έργο του Έντμουντ Κίλι συνδέθηκε με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα, με μια σχέση λατρείας για τον τόπο, τη γλώσσα, τους στίχους των Ελλήνων ποιητών. Γνώρισε στο αγγλόφωνο κοινό την ποίηση του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ρίτσου και του Σικελιανού, μεταφέροντας, πέρα από τις λέξεις, το πνεύμα, την αίσθηση της ελληνικής ποίησης, μέσα από τις προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε, με ξεχωριστή τη μακρά φιλία του με τον Γιώργο Σεφέρη.
Για τον Κίλι, η Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια χώρα που γνώρισε και έζησε. Ήταν η δεύτερη πατρίδα του. Τον αποχαιρετούμε ως Έλληνα, με τον απεριόριστο σεβασμό που οφείλουμε στο σημαντικό του έργο και στη σπουδαία του συμβολή στη μετάδοση της ελληνικής κουλτούρας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».
Πάει κι έρχεται
Με τη μικρή βαλιτσούλα πάει για Βρυξέλλες σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ECON (Οικονομικής Πολιτικής) ο Γιάννης Κουράκης ως τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Θα συζητήσουν γρήγορα και θα επιστρέψει γιατί έχει να πάει Γαλλία την άλλη εβδομάδα. Μήπως, δήμαρχε, να βρεις και τον Μακρόν εκεί να του πεις πώς θα χειριστεί την κρίση;
Οι νέοι τομεάρχες
Με απόφαση του προέδρου της ΝΟΔΕ της ΝΔ ορίστηκαν οι νέοι υπεύθυνοι τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες στους αντίστοιχους τομείς δράσης της ΔΕΕΠ Ηρακλείου:
Τομέας Πολιτικής Προστασίας: Υπεύθυνος: Φραγκιαδάκης Χαράλαμπος
Τομέας Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα: Αναπληρωτής Τομεάρχης: Σφακιανάκης Σταύρος
Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Αναπληρωτής τομεάρχης: Τσαγκαράκης Ευάγγελος
Τομέας Παραγωγικών και Επιστημονικών φορέων: Αναπληρωτής τομεάρχης: Κρητικός Αντώνιος.
Ξεκάθαρη καταδίκη!
Ξεκάθαρη καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία από το ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν σταμάτησε εκεί κι έβαλε και πολύ… αντιαμερικανισμό στην ανακοίνωση!
«Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την περικύκλωση της Ρωσίας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 18:30 – Συγκέντρωση στην Ρωσική Πρεσβεία και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Αλήθεια, δεν θυμαμαι ποτέ ξανά το ΚΚΕ έξω από τη Ρωσική πρεσβεία. Μπορεί να κάνω και λάθος. Αλλά νομίζω δεν έχουν πάει ποτέ. Και τώρα τι έγινε άραγε; Μάλλον τους πείραξε η αναφορά στον Λένιν…
Όταν… δίκασαν τον Κλίντον
Τι θυμήθηκα τώρα κι εγώ… Μεταξύ των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που έγιναν το 1999 για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, σίγουρα η πιο πρωτότυπη ήταν η «δίκη» του Αμερικανού προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας…
Η αναγγελία της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 1999 (τελικά πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου), ενεργοποίησε αριστερούς πολίτες και οργανώσεις. Μεταξύ των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που προγραμμάτισε, σίγουρα η πιο πρωτότυπη ήταν η «δίκη» του Αμερικανού προέδρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ένα χάπενιγκ που διοργάνωσε στις 8 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).Ήταν ένα βροχερό δευτεριάτικο βράδυ, όταν χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Παράγοντες της «δίκης» ήταν ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, που προήδρευσε του «Δικαστηρίου των Λαών», ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός που ανέλαβε χρέη εισαγγελέα και ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Καλαντζόπουλος, που ανέλαβε συνήγορος των κατηγορουμένων.
Γνώση
Σε μια τέτοια κρίση πρέπει να ξέρεις όχι μόνο πώς να μπεις αλλά και πώς να βγεις (Πούτιν). Σε μια τέτοια κρίση πρέπει να ξέρεις πώς να αντιδράσεις (Γκουτιέρες- Στόλτενμπεργκ) και να μην κάνεις τον τζάμπα μάγκα.
Αποκοπή
Η πιο επώδυνη κύρωση στη Ρωσία θα ήταν η αποκοπή της Ρωσίας από το Swift (global interbank payments system). Από το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών που θα πονέσουν. Όμως είναι εμφανες, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ θα το κάνουν. Φοβούνται τις επιπτώσεις και στο δικό τους τραπεζικό σύστημα. Ποιος την ακούει τη Νίκη;
Οι προσφυγές
Έτσι, για να ξέρουμε τι γίνεται. Από το 2019 έχουν προσφύγει 3 οργανώσεις (WWF, Πέλαγος & Greenpeace) κατά των ερευνών υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, 4 αναβολές έως τώρα στο ΣτΕ. Η εκδίκαση ορίστηκε εκ νέου για 5/10/22 όπου και εξαντλείται ο χρόνος της σύμβασης παραχώρησης. Καλό ε;
Μυρωδιά
Πώς τα ξέρουν όλα! Αγόρασε, μου λένε, ο Βαγγέλης 3 καράβια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν μόλις 4 μήνες! Το μυρίστηκε!
Το ΟΑΚΑ
Μα τι γίνεται με το ΟΑΚΑ και τους κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι το… ξεπουλούν; Ομαδικά πυρά θα έλεγα. Ιδιώτες θα μπουν και θα το πάρουν; Το ρωτώ γιατί κάτι δικοί μας είναι εκεί, Αυγενάκης, Βιδάκης, και δεν πιστεύω ότι έχουν τέτοιες προθέσεις.
Επίθεση
Αυτή είναι συνολική επίθεση! Όπως διαπίστωσε το τμήμα Έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Κυβερνοασφάλειας ESET, αρκετοί οργανισμοί στην Ουκρανία έχουν πληγεί από κυβερνοεπίθεση που περιλάμβανε νέο κακόβουλο λογισμικό διαγραφής δεδομένων (data wiper) με την ονομασία HermeticWiper και το οποίο επηρέασε εκατοντάδες υπολογιστές στα δίκτυά τους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από σειρά επιθέσεων άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) που έθεσε εκτός λειτουργίας αρκετές σημαντικές ιστοσελίδες στη χώρα.
«Προδότης»
Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για «εσχάτη προδοσία» γιατί «βοήθησε» τη Ρωσία να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι. «Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.