Οι επτά… καταυλισμοί
Ο Μανόλης Φραγκάκης μάλλον ήθελε να είναι γλαφυρός και περιγραφικός στη χθεσινή σύσκεψη του Atlantis με το κυβερνητικό κλιμάκιο, που κατέβηκε για τη στήριξη των σεισμόπληκτων, αλλά μάλλον υπερέβαλε εαυτόν προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Το Αρκαλοχώρι, είπε ο δήμαρχος, είναι μια νεκρή πόλη. «Το μόνο που λειτουργεί είναι οι 7 καταυλισμοί». Αυτό περί καταυλισμών δεν άρεσε σε κάποιους, που έσπευσαν αν συμπεράνουν ότι ο δήμαρχος εννοούσε οικίσκους. Αλλά πάλι το επτά δεν βγαίνει, καθώς οι οικίσκοι είναι πολύ περισσότεροι. Επτά σημεία με οικίσκους, ίσως…
Η Καινή Διαθήκη στον δήμο Χερσονήσου!
Ακόμα ποιο γλαφυρός στις περιγραφές του θέλησε να γίνει ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος. Απευθυνόμενος στο κυβερνητικό κλιμάκιο είπε ότι στο δήμο του γίνεται η απολυτή εφαρμογή της Καινής Διαθήκης, καθώς την τελευταία διετία μαστίζεται από… σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς (εννοώντας προφανώς τις μεγάλες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα). Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι «ο πιστός και ο χωριάτης θέλουν την εκκλησία και το σχολείο τους». Προφανώς από τα λεγόμενα του συγκινήθηκε και ο ίδιος, καθώς είχε άνθρωπό του ν’ απαθανατίζει σε βίντεο με το κινητό του την περίπου 15λεπτη τοποθέτηση του δημάρχου…
Ευελιξία α λα Αρχάνες…
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Μηνά Σταυρακάκης, ζήτησε από το κυβερνητικό κλιμάκιο περισσότερη ευελιξία για τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση των προβλημάτων που άφησαν οι σεισμοί. Στο σημείο εκείνο έσπευσε να τον… διορθώσει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, λέγοντας: «Όχι ευελιξία δήμαρχε, στο χωριό μου τη λένε φλεξιμπίλιτι»! Στις Αρχάνες λοιπόν οι συντοπίτες του Αρναουτάκη διαβιούν σε περιβάλλον… flexibility.
Τους αιφνιδίασε η υπουργός
«Από εσάς το μαθαίνουμε», έλεγαν χθες στην «Π» οι διοικήσεις των Πανεπιστημίου Κρήτης και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναφορικά με την κάθοδο της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, στο Ηράκλειο.
Είναι η πρώτη φορά που η υπουργός πατάει πόδι στο νησί και κάποιοι θα περίμεναν ότι στο πρόγραμμά της θα κατάφερνε να στριμώξει και άλλους φορείς που σίγουρα έχουν πολλά να συζητήσουν μαζί της.
Τώρα, αν σήμερα στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, καταφέρουν οι πρυτάνεις να έχουν μαζί της κάποιο τετ α τετ θα φανεί στην πράξη.
Ένα παράπονο, όμως, άφησε αυτός ο αιφνιδιασμός που δεν εξέπληξε μονάχα τα Πανεπιστήμια αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ήθελαν, επίσης, να έχουν την ευκαιρία να τη δουν έστω για λίγο.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από τον σεισμό που έπληξε και πολλά σχολικά κτήρια, επρόκειτο να έρθει στην Κρήτη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κάτι που τελικά δεν έγινε μέχρι χθες.
Τι κυοφορούν οι προσφυγές…
Νέα αναβολή, η τέταρτη κατά σειρά, δόθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σεισμικών ερευνών στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης.
Η διοικητική προσφυγή των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019, ενώ τον Ιούνιο του 2019 κατατέθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Η αίτηση επρόκειτο να συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2020 ωστόσο πήρε 4 φορές αναβολή, με την τελευταία παράταση να δίνεται στις 2 Φεβρουαρίου. Αφορμή για την αναβολή στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι η αρμόδια εισηγήτρια απουσιάζει με άδεια μητρότητας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε εκ νέου για τις 5 Οκτωβρίου του 2022. Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα και χρόνο, εξαντλείται το χρονικό περιθώριο που έχει σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για την διενέργεια των προβλεπόμενων σεισμικών ερευνών.
Ελπίζουμε τότε να μην κυοφορείται κάτι άλλο…
Μέχρι το Πάσχα η ανάπλαση
Στην τελική ευθεία τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του τρίτου και τελευταίου τμήματος του έργου που θα ενώσει τη 1821 με τον «σταυρό» της πόλης. Τα έργα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες προχωρούν δυναμικά και η εκτίμηση που αρχίζει να διατυπώνεται είναι ότι μέχρι το Πάσχα, είναι ρεαλιστικός στόχος το έργο να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του.
@patris
Να καταπολεμήσουμε την οπαδική βία αλλά να πατάξουμε και την υποκρισία από ΠΑΕ και Πολιτεία.
Demis
Η εμπειρία του κλειστού κέντρου στο Ηράκλειο
Κι όμως πέρασαν κιόλας 4 χρόνια από το κλείσιμο του κέντρου, με αφορμή την έναρξη των εργασιών ανάπλασης του πλέγματος των οδών που συνδέονται με τη Δικαιοσύνης. Ο κυκλοφοριακός αποκλεισμός βασικών οδικών αρτηριών, όλο αυτό το διάστημα, έχει δώσει μια πολύ σημαντική εμπειρία σε σχέση με την οργάνωση της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Καταρχάς έδειξε ότι το σύστημα λειτούργησε σε ό,τι αφορά το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών και ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα εφόσον υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Έδειξε επίσης τις παθογένειες που υπάρχουν σε σχέση με τη στάθμευση, τα τρωτά σημεία σε σχέση με κάποιες μονοδρομήσεις αλλά και διαχειριστικά λάθη που κανείς δεν έχει καταλάβει πώς ξέφυγαν τόσα χρόνια από την προσοχή των αρμοδίων.
Όπως για παράδειγμα, ο στενός δρόμος της Μάρκου Μουσούρου, που αποτελεί έξοδο από το κέντρο της πόλης με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Πλαστήρα (στην περιοχή του Πολιτιστικού). Την ίδια ώρα που αξιοποιείται σαν βασική αρτηρία είναι «φορτωμένη» από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να εξελίσσεται με μεγάλη δυσκολία λόγω της ασφυκτικής στενότητας του δρόμου. Τουλάχιστον η μια πλευρά θα έπρεπε να έχει απαλλαγεί από τη στάθμευση.
Αντιπλημμυρικά έργα
Τεχνικές εργασίες καθαρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι Χερσονήσου με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη της καταστροφής που σάρωσε την περιοχή πριν δύο χρόνια και ακόμα δεν μπορεί να κλείσει τις πληγές της. Συγκεκριμένα οι εργασίες εξελίσσονται στο ανατολικό μέτωπο της Χερσονήσου, στην περιοχή του Silva Maris. Την περιοχή επισκέφθηκε χθες ο Δήμαρχος Γ.Σέγκος με τους αντιδημάρχους Κώστα Αναστασάκη και Μανόλη Καλαϊτζάκη που είχαν τη δυνατότητα να δουν την εξέλιξη των παρεμβάσεων σε ένα σημαντικό σημείο απαγωγής των ομβρίων υδάτων, σε μία περιοχή στην οποία υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου του 2020.
Πέρα από τη φούστα…
Αναστάτωση στο Μουσικό σχολείο Ιλίου, μετά την διάσταση που πήρε το θέμα με την παρατήρηση που έκανε καθηγητής μπροστά σε όλη την τάξη σε μαθητή της 1ης Γυμνασίου, ο οποίος φορούσε φούστα. Μάλιστα από την ημέρα που έγινε το περιστατικό, ο καθηγητής δεν έχει πάει σχολείο, ενώ χθες το Υπουργείο Παιδείας διέταξε έρευνα για το περιστατικό.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν γονείς μαθητών του σχολείου, το περιστατικό συνέβη την Τρίτη με τους συμμαθητές του παιδιού να αντιδρούν και να ξεσπούν κατά του καθηγητή. Νεότερα στοιχεία θέλουν τα παιδιά του σχολείου αρχικά να είχαν συζητήσει να προβούν σε κατάληψη του συγκροτήματος, ωστόσο την τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη και πήραν την απόφαση να αντιδράσουν φορώντας τα κορίτσια γραβάτες και παντελόνια και τα αγόρια φούστες και φορέματα, με σύνθημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο».
Πες μου «χρόνια πολλά»!
Ένα απρόσμενο μήνυμα δέχτηκε στον αέρα του «Καλημέρα Ελλάδα» χθες το πρωί ο Γιώργος Παπαδάκης. Η Ελένη Λουκά επικοινώνησε με τον παρουσιαστή και του ζήτησε να της ευχηθεί «χρόνια πολλά» καθώς έχει τα γενέθλιά της.
Ο παρουσιαστής το διάβασε και με χιούμορ διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δεν τον βρίζει. «Είμαι η Ελένη Λουκά. Η γνωστή, η πραγματική, η αληθινή. Σήμερα 4 Φεβρουαρίου έχω τα γενέθλιά μου. Σήμερα 4 Φεβρουαρίου γεννήθηκα. 4 Φεβρουαρίου την ημέρα που πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Θα ήθελα να μου πείτε χρόνια πολλά. Περιμένω», έγραφε στο μήνυμά της.
«Ελενάρα μου! Ελένη μου! Χρόνια πολλά Ελένη μου. Είναι η πρώτη φορά που δεν με έβρισε. Και τώρα που σου είπα χρόνια πολλά, ρίξτα μου με 5-6 μηνύματα» απάντησε ο Γιώργος Παπαδάκης.
Σικελία…
Παράγοντας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έλεγε στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης για τη στήριξη των σεισμόπληκτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που έγινε παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, το εξής: «Η Κρήτη είναι παράρτημα της Κάτω Σικελίας»! Προφανώς εννοούσε κάποια τρωκτικά που απολαμβάνουν χωρίς να το δικαιούνται αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις. Κάτι είχαμε ακούσει και γράψει κι εμείς….
Υπέρβαση…
Μάλλον έχασαν την μπάλα εκεί στην Αρχιεπισκοπή, σε σχέση με τις προσκλήσεις για την ενθρόνιση του κ. Ευγένιου. Λόγω των μέτρων covid, ορθώς αποφασίστηκε η συρροή μέσα στον Άγιο Μηνά να είναι απολύτως ελεγχόμενη για ευνόητους λόγους. Οι αρχικές πέντε προσκλήσεις έγιναν… 250, αλλά η ζήτηση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Λογικό ήταν κάποια στιγμή οι προσκλήσεις να φτάσουν τις πεντακόσιες (!) και να δούμε σήμερα πώς οι αρμόδιοι θα διαχειριστούν την κατάσταση. Πάντως χθες απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών, μη μπορώντας να λύσουν το γρίφο της χωροθέτησης των επισήμων. Ας ελπίσουμε σήμερα να μη δούμε σκηνές απείρου κάλλους…
Ρεκόρ
Αντιμέτωποι με το συνεχιζόμενο μπαράζ ανατιμήσεων βρίσκονται οι καταναλωτές, με την τιμή της βενζίνης πλέον να σπάει ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του παρατηρητηρίου του υπουργείου Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε χθες τα 1,841 ευρώ το λίτρο, σπάζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/l), σύμφωνα με το imerisia.gr.
Αμόλυβδη
Η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα καταγράφεται για ακόμα μία ημέρα στις Κυκλάδες με 2,040 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,980 ευρώ και η Ευρυτανία με 1,937 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές βρίσκει κανείς στα αστικά κέντρα, με την τιμή στην Αττική να διαμορφώνεται στα 1,815 ευρώ ανά λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στα 1,809 ανά λίτρο.
Οπότε η τιμή της αμόλυβδης σε πρατήριο της ενδοχώρας του Ηρακλείου, στα 1,88 ευρώ, θεωρείται απολύτως φυσιολογική, μιας και παρά τα μεταφορικά είναι πολύ κοντά στη μέση τιμή.