Οδός ελπίδας και λουλουδιού γωνία
Είναι πραγματικά συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιστέκονται και δίνουν δύναμη στον εαυτό τους και τους άλλους στις ώρες της μεγάλης συντριβής του φοβερού σεισμού.
Έξω από ένα αντίσκηνο, που το θερίζει το αγιάζι και η ανέχεια, κάποιος κόλλησε με ταινία ένα χαρτί που γράφει «οδός ελπίδας»… Ένα μήνυμα που φωνάζει τόσο δυνατά «που να μην ξανακοιμηθεί κανένα όνειρο στον κόσμο και καμία ελπίδα να μην πεθάνει». Παντού υπάρχει ελπίδα… Εμείς τη χτίζουμε… Ακόμα και αν πρόκειται για τριαντάφυλλο μέσα σε πλίνθο, όπως αυτό της φωτογραφίας μας!
Στο Αρκαλοχώρι το Υπουργείο Παιδείας
Σήμερα ανοίγουν οι πύλες σε πολλά σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου (και όχι πάντως της πόλεως για λόγους που θα διαβάσετε σε εσωτερικές σελίδες).
Υπάρχουν, όμως, κάποια παιδιά που όχι απλώς δεν θα επιστρέψουν στα θρανία αλλά ούτε τηλεκπαίδευση δεν μπορούν να κάνουν. Τα σχολεία στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος θα μείνουν κλειστά- πώς να κάνει μάθημα κανείς στα χαλάσματα. Μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί έχουν μείνει άστεγοι, λόγω σεισμού. Η πρόσβαση σε υπολογιστή φαντάζει με κακόγουστο αστείο.
Αύριο, Τρίτη, ή την ερχόμενη Τετάρτη θα έρθει στο Ηράκλειο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ενδέχεται να κατέβει η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, ή η υφυπουργός, Ζέτα Μακρή. Όλοι τονίζουν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους οικίσκους που θα στεγαστούν τα σχολεία, γιατί είναι τουλάχιστον θλιβερό τα παιδιά να μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εκτός από παιδιά Δημοτικού υπάρχουν και μαθητές Λυκείου που ετοιμάζονται για πανελλήνιες.
Πίεση για τις αυτοψίες
Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή του φονικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου κατέβηκαν μαζικά κλιμάκια των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών σε πρώτη φάση και της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές), προκειμένου να καταγράψουν τις απερίγραπτες καταστροφές που προκλήθηκαν.
Μέσα στον γενικό πανικό, αποτυπώθηκε η αγωνία των δημάρχων που διεκδικούσαν όλο και περισσότερα κλιμάκια για τις περιοχές τους, ώστε να γίνουν γρήγορα οι αυτοψίες και η απογραφή της κατάστασης.
Αυτή η αθόρυβη άσκηση πίεσης να τρέξουν τα κλιμάκια στη μια ή την άλλη περιοχή δείχνει αν μη τι άλλο την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει για μια καλύτερη οργάνωση και σε σχέση με τις αυτοψίες και σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που είναι αδιανόητο να συνεχίσουν να γίνονται με χειρόγραφα σε μια εποχή που υπάρχουν τέτοιας εμβέλειας τεχνολογικά βοηθήματα.
Μα γιατί φεύγουν;
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της παραίτησης του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ, η οποία έγινε άμεσα δεκτή από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν το γεγονός ότι ο τέως πλέον πρόεδρος του ΕΟΔΥ στην επιστολή του δεν αναφέρει τους λόγους της παραίτησής του και σχολιάζουν ότι μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους όλοι όσοι τη διαχειρίστηκαν.
Ο Κικίλιας μετακόμισε στον Τουρισμό, ο Χαρδαλιάς, λόγω και του προβλήματος υγείας άλλαξε πόστο, ο Τσιόδρας αδρανοποιήθηκε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι υπό δραματική συρρίκνωση, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι έχει παραιτηθεί και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Κουρούσης.
Πέθανε ο Ταπί
Ο Γάλλος επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός Μπερνάρ Ταπί απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ τη δεκαετία του ’90 έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
O Mπερνάρ Ροζέ Ταπί είχε ασχοληθεί με την υποκριτική και είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής.
Με τον Ταπί στην προεδρία της, η Μαρσέιγ κατέκτησε το Champions League το 1993, το οποίο μέχρι σήμερα είναι και το μοναδικό που η γαλλική ομάδα έχει πανηγυρίσει.
Το 2015 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, με έναν χρόνο χωρίς αναστολή, με 3 έτη απαγόρευσης του εκλέγεσθαι και χρηματικό πρόστιμο ύψους 20.000 φράγκων (περίπου 3.000 ευρώ), για εμπλοκή του σε υπόθεση στημένων αγώνων. Έπειτα από προσφυγή κατά της απόφασης, τιμωρήθηκε με ποινή διετούς φυλάκισης, οι 8 μήνες χωρίς αναστολή.
@patris
Λένε ότι η νύκτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη. Μπορεί άραγε ο σεισμός να βγάλει αρχιεπίσκοπο;
Neokoros
Να πάρει θέση το Υπουργείο
Με ακατάπαυστη φημολογία και φιλολογία συνεχίζονται οι κουβέντες για τη σύνδεση του αεροδρομίου Καστελλίου με τον μεγάλο σεισμό. Πλέον η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο αν τα έργα του αεροδρομίου ενεργοποίησαν το ρήγμα, αλλά στο γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο αεροδρόμιο χτίζεται πάνω ή δίπλα σε ένα ενεργό ρήγμα, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Ο κόσμος έχει απηυδήσει.
Δεν πιστεύει τίποτα και πολύ περισσότερο τους επιστήμονες και δη τους σεισμολόγους, έχοντας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, που μπορεί να είναι και αυθαίρετα. Κάποιοι με τον επιστημονικό και τον θεσμικό τους ρόλο βάζουν θέμα ευθέως.
Δεν μας ενδιαφέρει αν το κάνουν ανέξοδα ή με το λιγότερο κόστος. Το βέβαιο είναι ότι κάπου εδώ πρέπει να βγει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που προασπίζει με κάθε τρόπο το έργο, και λαμβάνοντας την ευθύνη να πει τι ακριβώς συμβαίνει και τι δεν συμβαίνει και επίσης να αποσαφηνίσει ο ΟΑΚ τι ισχύει και τι δεν ισχύει με το φράγμα του Αποσελέμη, τώρα που και αυτό μπήκε στον χορό…
«Το Χαμόγελο» δεν λείπει…
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου πολύ πριν στηθούν οι σκηνές. Να στηρίξει τα παιδάκια με μία ολιστική προσέγγιση, με δημιουργική απασχόληση, με παιχνίδια αλλά και με ψυχολογική στήριξη. Στη φωτό ο Βαγγέλης Στεφανάκης, οδηγός στο Χαμόγελο του Παιδιού, ο οποίος δίνει, όπως και οι συνάδελφοί του, τον καλύτερο εαυτό του στα ταλαιπωρημένα και φοβισμένα παιδιά.
Εκκλησία στη σκηνή
Πρωτόγνωρα πράγματα συμβαίνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, που έχουν στηθεί σκηνές για τους σεισμόπληκτους και παράλληλα ένας γιγάντιος εθελοντικός μηχανισμός για την παραλαβή και διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει ως εκεί αλλά και την παρασκευή γεμάτων και τη σίτιση των σεισμοπαθών ολόκληρης της περιοχής.
Παράλληλα, στο ίδιο σημείο έχουν αναπτυχθεί και άλλες δράσεις για την κάθε λογής στήριξη των σεισμοπαθών. Το πρωί δε της Κυριακής σε μια μεγάλη σκηνή κάτω από τις κερκίδες του Εκθεσιακού στήθηκε μια υπαίθρια εκκλησία, στην οποία μάλιστα λειτούργησε και μοίρασε αντίδωρο ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας.
ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ. στους σεισμοπλήκτους
Ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνει το ΚΙΝ.ΑΛ. στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου. Προφανώς και η εντοπιότητα του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου ενεργοποίησε το Κίνημα ένα παραπάνω.
Με πρωτοβουλία του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων και με τη στήριξη του Δικτύου Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής, κλιμάκιο του Ν. Ηρακλείου με επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες οικογένειες και προσέφερε τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
Παράλληλα επισκέφθηκαν στον χώρο του Κέντρου Διαμονής του Αρκαλοχωρίου τις εθελοντικές οργανώσεις και φορείς της Υγειονομικής Περιφέρειας και εξέφρασαν τις ευχαριστίες για την καθημερινή τους προσπάθεια να αμβλύνουν τα προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό.
«Έφυγε» ο Παλαιοκρασάς
Σε ηλικία 87 ετών έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, που διετέλεσε υπουργός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος της ΔΕΗ και επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1934 στην Αθήνα και φοίτησε στη Βαρβάκειο Σχολή και στο London School of Economiscs. Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 1978 (αντικατέστησε τον Σόλωνα Γκίκα μετά τον θάνατό του) και βουλευτής Κυκλάδων το 1981, 1985, 1989 και 2004. Μεταξύ άλλων, υπήρξε υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός Συντονισμού (1977-1981), υπουργός Οικονομικών (1990-1992), υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας (1992) και επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας στην Κομισιόν (1993-1995).
Ονοματοδοσίες και μέτρο
Με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο και σκοπεύει να τιμήσει το Ηράκλειο, άνοιξε πάλι η κουβέντα με τις ονοματοδοσίες. Η κουβέντα δεν αφορά μόνο τον δρόμο που θα πάρει το όνομα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αλλά επεκτείνεται.
Μάλιστα φίλος της στήλης μάς θύμισε ότι ο μεγάλος ήρωας της επανάστασης του 1821, Θεόδωρος, Κολοκοτρώνης… απολαμβάνει μεγάλη τιμή στο Ηράκλειο, καθώς του αναλογεί ένα σοκάκι 120 μέτρων, σε μια πάροδο της οδού Ηρακλή, μεταξύ Μασταμπά και Δειλινών, σε αντίθεση με μεταγενέστερους λαϊκούς καλλιτέχνες, που καταλαμβάνουν ολόκληρες λεωφόρους!
Μικρότητες
Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικό να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια… Να βλέπεις δηλαδή έναν εύπορο κύριο, που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και προφανώς ούτε βρέθηκε εκεί ως εθελοντής, να φεύγει από το εκθεσιακό κέντρο με μια μεγάλη κλούβα φρούτων που προορίζονται για τους σεισμοπαθείς και να την τοποθετεί στο πορτμπαγκάζ του πολυτελούς αυτοκινήτου του… Απληστία, αλητεία, μικρότητα; Τι απ’ όλα αυτά είναι; Και το κακό είναι ότι δεν είναι ο μονός…
Μετασεισμοί
Ούτε μια, ούτε δύο αλλά 39 σεισμικές δονήσεις από τις 9.30 το βράδυ του Σάββατου ως τις 7 το πρωί της Κυριακής καταγράφηκαν από το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Η μεγαλύτερη από τις δονήσεις ήταν αυτή των 3.8 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9.31 το βραδυ, ενώ στη διάρκεια της νύχτας είχαμε άλλες 4 σεισμικές δονήσεις άνω 3 ρίχτερ. Πώς να κοιμηθεί, αλήθεια, τόσος κόσμος; Η δόνηση των 3.8 ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 11.2 χλμ, ενώ των 3.6 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5.03 το πρωί είχε εστιακό βάθος 13.9 χλμ.
Ανεργία
Είναι πολύ μεγάλα τα κεφάλαια που έχουν ανοίξει με τον τρόπο που εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου εκτός των άλλων θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους.
Στους ήδη καταγεγραμμένους άνεργους προστίθεται και μια νέα γενιά ανέργων, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την κάλυψη τους από το Ταμείο Ανεργίας, μέχρι να γίνει επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή που όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εύκολο να ξαναρχίσει από τη μια μέρα στην άλλη.
Μαθητές
Μεγάλο κεφάλαιο επίσης στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου είναι οι μαθητές και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά που πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές. Η πολιτεία οφείλει να ακούσει με προσοχή τις κραυγές αγωνίας των γονιών τους που δεν μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια και βρίσκονται σε απόγνωση για το πώς θα στηρίξουν τα παιδιά τους στην κρίσιμη δοκιμασία των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο.
Φωτογραφικό
Ψυχρά κατηγορηματική ήταν συμβολαιογράφος που συνάντησα τις προάλλες, σχετικά με το καθεστώς της ευνοϊκής συγκυρίας για γονικές παροχές, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Το μέτρο επέμενε είναι φωτογραφικό και αφορά ολίγους και πολύ πλούσιους. Την προηγούμενη φορά, μου υπενθύμισε, πριν χρόνια που έγινε πάλι σκόντο στις γονικές παροχές, μεταβιβάστηκαν όλα τα μεγάλα κτήρια της 1821 και άλλων κεντρικών οδών του Ηρακλείου, γλιτώνοντας φόρους πολλών εκατομμυρίων μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και εισοδηματίες της πόλης.