Μια πρόταση για τον Μίκη
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε δημόσια η κ. Μαρία Τζιράκη – Παττακού (στέλεχος της ΔΕΠΑΝΑΛ κι επιτροπών) για το ότι θα μπορούσε ο Δήμος Ηρακλείου να δώσει το όνομα του Μίκη στον βόρειο λιμενοβραχίονα και… προκάλεσε πολλές συζητήσεις.
«Ταπεινά, ως δημότης Ηρακλείου, θα ήθελα να δω το όνομά του Θεοδωράκη στον λιμενοβραχίονα, στον δρόμο που οδηγεί στο φρούριο του Κούλε, στην οδό “μπάι πας” όπως τη λέμε. Ένα, γιατί μπροστά σου έχεις ανοιχτό ορίζοντα, ελευθερία! Δύο, γιατί είναι τόπος συνδεδεμένος με την ιστορία.
Τρία, γιατί είναι σημείο αναφοράς όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων και τέσσερα, γιατί δεν “παίρνει” το όνομά από άλλον!» ανέφερε η κ.Τζιράκη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λιμενοβραχίονας δεν είναι δρόμος και δεν ανήκει στον Δήμο (ανήκει στον ΟΛΗ) αλλά ξεκίνησε μια συζήτηση. Αλλοι προτείνουν να μετονομαστεί η Δικαιοσύνης, η Δημοκρατίας, η Ικάρου ακόμη και η λεωφόρος Καζαντζίδη. Άλλοι να δοθεί το όνομά του στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Σχεδόν αγνώριστη!
Αγνώριστη πραγματικά με το μακιγιάζ.Σχεδόν δυσκολεύεσαι να την αναγνωρίσεις τη δημοτική σύμβουλο- πρώην αντιδήμαρχο και γιατρό Αθηνά Σπανάκη που έκανε μεγάλη στροφή…
Νέα σεζόν, νέο λουκ, δεν ξέρω εάν κρύβει και καμιά νέα πολιτική αρχή!
Το ηλιακό ρολόι
Καλό και αυτό. Ο ανάδοχος του έργου που ανέλαβε το πάρκο Γεωργιάδη δεν ανταποκρίθηκε στη συμβατική του υποχρέωση να τοποθετήσει ένα ηλιακό ρολόι. Από ό,τι μαθαίνει η στήλη, στα σχέδια του Δήμου είναι να περικόψει τη σχετική δαπάνη από την αποπληρωμή του αναδόχου και να φροντίσει για να τοποθετήσει το ρολόι όπως προβλέπει η μελέτη του έργου. Το ερώτημα είναι απλό: Από τον Οκτώβρη που δόθηκε με δόξα και τιμή το πάρκο μέχρι σήμερα κοντεύει να κλείσει ένας χρόνος. Τι εμπόδισε τη δημοτική Αρχή να ολοκληρώσει ως όφειλε την περίφημη μελέτη για την οποία έδωσε τόσο σκληρή μάχη;
Οι “πουδράτοι” διαδρόμοι
Μια και λέμε για το πάρκο, αν κατάλαβα καλά, θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτούς τους «πουδράτους διαδρόμους» που για να μη σηκώνεται η σκόνη σύννεφο και να σκονίζονται οι διερχόμενοι, καταβρέχονται συνεχώς. Όπως μαθαίνει η στήλη «ό,τι φτιάχτηκε φτιάχτηκε σε ό,τι αφορά τις κακοτεχνίες των διαδρόμων.
Από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η κατάσταση και δεν είναι ανατάξιμη, διότι είναι αδιάκοπη η χρήση των διαδρόμων από τη συνεχή διέλευση των πολιτών». Το οποίο σημαίνει ότι στο εξής η διαχείριση της σκόνης στους διαδρόμους θα γίνεται «λαντουριστά», με το νερό που δε μας περισσεύει ενώ όλοι στη Λότζια έχουν προτεταγμένο το δάχτυλο στους πολίτες να μην το κατασπαταλούν. Δάσκαλε που δίδασκες…
Η απαγόρευση των τραγουδιών
Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το ΕΙΡ το 1966, λίγο πριν την Χούντα, απαγορεύει τη μετάδοση της μουσικής του Μίκη από το ραδιόφωνο.
Αμέσως μετά οι Χατζιδάκις και Ξαρχάκος απαγορεύουν στην ΕΙΡ να μεταδίδει και τα δικά τους τραγούδια από το ραδιόφωνο.
Μια χυδαία ανάρτηση
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο twitter χυδαία ανάρτηση του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναδάκη, στην οποία αποκαλεί “κάθαρμα” τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο συγκεκριμένος. Ο ίδιος νωρίτερα είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, «”Πότε πρόλαβε ο Μητσοτάκης και έγινε κάθαρμα;”, αναρωτήθηκε γνωστός δημοσιογράφος…Η απάντηση είναι: εδώ και 56 χρόνια περίπου…», αναρτώντας φωτογραφία από εξώφυλλο εφημερίδας, στο οποίο αναγράφεται η φράση «Μητσοτάκη κάθαρμα» για τον πατέρα του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τη δημοσίευση του Χ. Βερναρδάκη έκανε retweet και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας. Την πλήρη αντίθεσή του στις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών εξέφρασε ο Νίκος Καρανίκας.
@patris
Στο Ηράκλειο πρώτα θα βγουμε από τα
μνημονια και μετά
από το λοκντάουν!Κ.
“Όχι” στις αποδοκιμασίες
Ο πρώην σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, σε ανάρτησή του στο facebook επισήμανε ότι «όταν πάει ένας πρωθυπουργός να τιμήσει κάποιον ή κάποια που έχει πεθάνει, το σεβόμαστε και δεν γιουχάρουμε». Η ανάρτηση Καρανίκα: «Να με συμπαθάτε, αλλά όταν πάει ένας πρωθυπουργός να τιμήσει κάποιον ή κάποια που έχει πεθάνει, το σεβόμαστε και δεν γιουχάρουμε. Αν θέλεις να αντιδράσεις, το κάνεις σε άλλη στιγμή του γεγονότος, γιατί σέβεσαι το συμβάν του θανάτου και της απόδοσης τιμών. Το γράφω αυτό γιατί σέβομαι τον Μίκη και την ιστορία του».
Συγκίνησε το κοριτσάκι
Εκατοντάδες πολίτες συνέρρευσαν στη Μητρόπολη Χανίων για να πουν το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσα στο πλήθος ξεχώρισε ένα μικρό κοριτσάκι που μπήκε στον Ναό κρατώντας στα χέρια ένα λουλούδι για τον σπουδαίο συνθέτη. «Σε αγαπάμε φίλε μας» και δύο μεγάλες καρδιές ξεχώρισαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Παρών και ο Μαρινάκης
Ως Κρητικός και ως φίλος της οικογένειας παρέστη στην κηδεία του Μίκη ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία και ο ελληνικός λαός πενθεί. Ο Μίκης κράτησε στις πλάτες του την Ελλάδα και εκείνη θα τον παραδώσει δαφνοστεφανωμένο στην αιωνιότητα. Μίκη, θα θυμάμαι πάντα τις ατέλειωτες συζητήσεις μας, το λαμπρό σου μυαλό και το μέγα πάθος σου για την Ελλάδα. Σε ευχαριστούμε για το παγκόσμιο έργο σου, για τους αγώνες σου για την πατρίδα και για τα ατέλειωτα συναισθήματα που μας χάρισες με τη μουσική σου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.
Γιατί χαιρέτησε έτσι
Μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε ο στρατιωτικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών ανέβασε μια ανάρτηση στα social media, εξηγώντας το παρασκήνιο αυτής της κίνησης. Εκεί αναφέρει ότι ο πρώτος ανέκαθεν χαιρετούσε τον δεύτερο ως «κάπταιν, μάι κάπταιν» όποτε τον έβλεπε, δηλώνοντας έτσι τον θαυμασμό του για τον «φίλο και δάσκαλό του».
“Σε μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης και θλίψης, που ενώνει όλο τον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού, τη στιγμή της απώλειας του κορυφαίου μας Μίκη, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε το εξής: χθες τα σωματεία των συνθετών και των τραγουδιστών απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους για έναν ομαδικό αποχαιρετισμό στον μεγάλο συνθέτη. Αρκετοί από εμάς συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα, προχωρήσαμε προς τη Μητρόπολη και δώσαμε τον τελευταίο ασπασμό μαζί. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε από τους πρώτους ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Τυχαίνει να γνωρίζουμε πως πάντα όταν τον έβλεπε τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάι κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Έτσι επέλεξε να τον αποχαιρετήσει και στη Μητρόπολη.
Αφού αποχαιρετηθήκαμε όλοι, φύγαμε ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως άρμοζε άλλωστε στην περίσταση. Επειδή είδαμε σήμερα μια άδικη διαστρέβλωση των γεγονότων, θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη μαρτυρία μας. Ένας άνθρωπος που χαιρετάει με συντριβή τον φίλο και δάσκαλό του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπεράσπιση για οποιονδήποτε λόγο, να όμως που στη συγκεκριμένη περίπτωση τη χρειάζεται. Αυτά-και ας επιστρέψουμε στο μεγάλο γεγονός της απώλειας. Θα μας απασχολεί για καιρό”.
Οι δύσκολες στιγμές της
Οι γερμανικές εκλογές είναι προ των πυλών και η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκινήσει τον δικό της απολογισμό με τις κορυφαίες και τις πιο δύσκολες στιγμές της μακράς της καριέρας στην κορυφή του γερμανικού κράτους.
Ερωτηθείσα για τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της η απερχόμενη καγκελάριος ανέφερε την κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα δεινά της Ελλάδας, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει ότι «ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».
Χαρακτήρισε ως πιο ευχάριστες τις στιγμές του συμβιβασμού, όπως η συμφωνία για τη διαχείριση της πανδημίας ή η Συνθήκη της Λισαβόνας. Στις πιο «άβολες» στιγμές της καριέρας της από την άλλη πλευρά συμπεριέλαβε το γεγονός ότι έχασε τη μητέρα της ενώ βρισκόταν στη δημοσιότητα. «Κάποιες φορές με κοιτούν επίμονα και θέλω να πω, “βλέπεις κάτι;” Το βρίσκω πολύ δύσκολο αυτό. Πρέπει κανείς να φτιάχνει τον χώρο του και να τον προστατεύει. Σε αυτόν τον χώρο δεν επιτρέπω να μπει κανείς ο οποίος δεν έχει δουλειά εκεί» είπε χαρακτηριστικά.
Και τι σχεδιάζει για το μέλλον μετά την καγκελαρία; Από το 1990 η ‘Αγγελα Μέρκελ βρίσκεται στην πολιτική και δεν είχε ποτέ μια «κανονική» ημέρα εργασίας. Έπαψε λοιπόν, σύντομα, όπως είπε, να σκέφτεται τι άλλο θα την ενδιέφερε έξω από την πολιτική. «Αυτό θέλω τώρα να αναπληρώσω. Θέλω να γράψω; Θέλω να μιλήσω; Θέλω να πάω για πεζοπορία; Θέλω να είμαι στο σπίτι; Θέλω να γυρίσω τον κόσμο; Δεν θα κάνω τίποτα για την ώρα και θα περιμένω τι θα έρθει. Και αυτό το βρίσκω συναρπαστικό» ομολόγησε.
Κατάρρευση
Εάν ακούσετε κάποια στιγμή ότι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έκλεισε, μην σας κάνει εντύπωση. Θα το έχουν μάθει και στην 7η ΥΠΕ μέχρι τότε…
Χρεωκοπία
Η συγκλονιστική επισήμανση απο Κρητικό μετά το αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη: “Λέμε χρόνια τώρα ότι η χώρα χρεοκόπησε. Οχι. Τώρα χρεοκόπησε”.
Τα δάνεια
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα “κόκκινα” δάνεια μειώθηκαν στα 29,4 δισ., από 75,3 δισ. τον Ιούνιο του 2019. Στόχος η περαιτέρω μείωση, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και η παροχή ρευστότητας. Άρα να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Ωραίο ακούγεται, αλλά πώς μειώθηκαν αυτά τα “κόκκινα” δάνεια;
Η ατάκα
Από τα καλύτερα που άκουσα αυτές τις μέρες ήταν η ατάκα ότι «στις φλέβες μας ρέει η μουσική του Μίκη και του Μάνου σαν να ήταν το soundtrack της ζωής μας όλης…».
Τα στελέχη
Πολλά μπράβο στον Αυγενάκη για το Ράλι Ακρόπολις και τις ενέργειες που κάνει και για άλλες εκδηλώσεις. Αλλά έπρεπε να ανέβουν στην Αθήνα όλα τα τοπικά κομματικά στελέχη; Δεν το έχει ανάγκη.
Να δεις
Όταν η Συριζογενής εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata σε λέει ευγενικά αντιπαθή 59%, οφείλεις να το αναγνώσεις και να δεις τι θα κάνεις, Άλεξη…
Το πρόσωπο
Πρόσωπο-έκπληξη στο γραφείο του Θεοδωρικάκου. Συγκεκριμένα, η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντία Κορώνη αναλαμβάνει νέα διευθύντρια στο γραφείο του. Εχει πλούσια εμπειρία καθως ως αξιωματικός υπηρέτησε στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου απ’ όπου και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστρατήγου το 2016.
Από τότε μέχρι και σήμερα είναι μέλος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.