Επιστροφή στα σχολεία

Τραγέλαφος η επιστροφή

Ήθελαν να το δουν για να το πιστέψουν και πάλι, όμως τους ήταν δύσκολο να το χωνέψουν. Πριν την επιστροφή στα σχολεία, την 1η, δηλαδή, Σεπτεμβρίου, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί ρωτούσαν αν και πότε πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού για να βεβαιωθούν ότι δε νοσούν. Τελικά, το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση τούς εξήγησε ότι εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουν τεστ…

Το ίδιο ισχύει και για όταν οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία. Δηλαδή, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές άνω των 12 ετών δεν θα υποβάλλονται σε τεστ, γιατί, όπως λέγεται, δεν χρειάζεται. Να σημειωθεί πως ούτε σελφ τεστ μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν, όπως γινόταν πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Η ανησυχία των γονιών

Με δύο λόγια: ένας εμβολιασμένος εκπαιδευτικός μπορεί να νοσεί και να μπει σε τάξη με παιδιά, ακόμα και κάτω των 12 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί και να κάνει απρόσκοπτα το μάθημά του.

Οι επιστήμονες «βλέπουν» κλεισίματα σχολείων και αναρωτιόμαστε ποιος ευθύνεται για αυτό. Μήπως τα πρωτόκολλα θέλουν αναθεώρηση; Για παιδιά μιλάμε, άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά σε μικρό ποσοστό ή ηλικιακές ομάδες που δεν εμβολιάζονται καν ακόμα. Κάποιοι θεωρούν πως το να πληρώνει ο εκπαιδευτικός που δεν έχει εμβολιαστεί από την τσέπη του τα τεστ είναι μία… δίκαιη τιμωρία.

Ή ακόμα χειρότερα, κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι είναι αρκετό. Και νίπτουν τας χείρας τους.  Όμως, ένας εκπαιδευτικός που θέλει να είναι υπεύθυνος απέναντι στους μαθητές του, ακόμα και εμβολιασμένος, σπεύδει να προμηθευτεί έστω σελφ τεστ για να αισθάνεται ασφαλής.

Για αυτό και η ανησυχία των γονιών είναι διάχυτη, η ατομική ευθύνη μπαίνει και πάλι στο κάδρο, για εμβολιασμένους και μη. Αλλιώς, ναι, θα αρρωστήσουν τα παιδιά και τα τμήματα θα κλείσουν. Το ποιος θα φταίει θα το κρίνει η Ιστορία.

 

Αλλαγή… φρουράς

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής της, καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης, συνταξιοδοτείται. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου τα ηνία της Κλινικής πέρασαν στα χέρια του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γιώργου Κοχιαδάκη.

Αλλάζει σελίδα η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής της, καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης, συνταξιοδοτείται. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου τα ηνία της Κλινικής πέρασαν στα χέρια του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γιώργου Κοχιαδάκη.

 

Μισό «άδειασμα» επιφύλασσε στον Γιάννη Καλλιάνο
Λάθος η ανάρτηση

Μισό «άδειασμα» επιφύλασσε στον Γιάννη Καλλιάνο το κυβερνών κόμμα αναφορικά με την τουλάχιστον απαράδεκτη δήλωσή του βουλευτή, ο οποίος βιάστηκε  ν’ αθωώσει τον Ρούμπεν Σεμέδο αναφορικά με τις κατηγορίες για ομαδικό βιασμό μιας 17χρονης κοπέλας, υποστηρίζοντας πως η ανήλικη «έπλασε» την ιστορία προκειμένου να αποσπάσει χρήματα, ενώ επιτέθηκε και στην οικογένειά της λέγοντας «ντροπή στους γονείς».

Απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, που ζήτησε τη διαγραφή του Γ. Καλλιάνου, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας παραδέχεται πως «η ανάρτηση του βουλευτή ήταν λάθος» για να προσθέσει πως «το αναγνώρισε και ο ίδιος γι’ αυτό και την κατέβασε και έκανε, νέα, διευκρινιστική ανάρτηση».

 

Γονείς έγιναν ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ και ο σύζυγός του, Τσάστεν, που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υιοθεσίας δύο μωρών.
Έγιναν γονείς

Γονείς έγιναν ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ και ο σύζυγός του, Τσάστεν, που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία υιοθεσίας δύο μωρών. Το ζευγάρι μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την είδηση και καλωσόρισαν την Πενέλοπε Ρόουζ και τον Τζόζεφ Όγκοστ Μπούτιτζετζ στην οικογένεια.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλες τις ευχές από την πρώτη στιγμή που μοιραστήκαμε την είδηση ότι γινόμαστε γονείς» έγραψε ο Αμερικανός πολιτικός, που είχε προαναγγείλει ότι η οικογένειά του θα μεγαλώσει στα μέσα Αυγούστου.

 

@patris

Τώρα που έσφιξαν τα

γάλατα, ο Μίκης θα ταφεί εκεί που πρέπει, όπως του πρέπει και θα πετάξει σαν

 περιστεράκι στον ουρανό…

Zorbas

Ο αρχηγός στο Μέγαρο

Σίγουρα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης θα ήθελε να βρίσκεται περισσότερο στην Κρήτη, μα υπηρεσιακοί λόγοι καθιστούν ανέφικτη την επιθυμία του. Το Σάββατο πάντως βρέθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ράλι Ακρόπολις, οι οποίες περιλάμβαναν και τη δράση της προσομοίωσης τροχαίου ατυχήματος στο λιμάνι, ούτως ώστε να σταλούν τα σχετικά μηνύματα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Καραμαλάκης δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, περισσότερο σε φιλικό παρά σε υπηρεσιακό επίπεδο. Εξάλλου, τους περισσότερους αξιωματικούς τούς γνωρίζει και προσωπικά, καθώς και ο ίδιος πριν προχωρήσει στην ιεραρχία διετέλεσε και αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου.

 

Με άνεση κινήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στο Ηράκλειο και στα Μάταλα, που βρέθηκε για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Ράλι Ακρόπολις.
Ιδιαίτερη σχέση

Με άνεση κινήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στο Ηράκλειο και στα Μάταλα, που βρέθηκε για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Ράλι Ακρόπολις. Εξάλλου ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει ιδιαίτερη σχέση με την Κρήτη, καθώς στο παρελθόν υπηρέτησε στο νησί ως αξιωματικός, ενώ έχει και συγγενική σχέση, αλλά και κουμπαριές.

 

Το φεγγάρι δεν είναι καλό για τον Στέφανο Τσιτσιπά.
Δύσκολο φεγγάρι…

Το φεγγάρι δεν είναι καλό για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Πριν καλά καλά προλάβει να ηρεμήσει από τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η παραδοχή του ότι είναι ανεμβολίαστος, αν και συμμετείχε σε καμπάνια του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, ήρθε και αυτή η ιστορία με το toilet break, που καθιστά τη θέση του ακόμα πιο δυσχερή.

Διότι το να παίζεις και να σε αποδοκιμάζει έντονα το κοινό καταλογίζοντάς σου ότι δεν σέβεσαι το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας για άλλους λόγους το «διάλειμμα τουαλέτας», δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Το να είσαι νούμερο “τρία” στον κόσμο, να παίζεις μ’ έναν 18χρονο φερέλπιδα αθλητή και το κοινό όχι μόνο να είναι με τον μικρό αλλά και να σε γιουχάρει, είναι στα όρια της προσβολής. Ανεξάρτητα αν το κοινό έχει δίκιο ή άδικο, ανεξάρτητα αν οι αντίπαλοι που τον κατηγόρησαν πρώτοι ήθελαν να κρύψουν δικές τους αγωνιστικές αδυναμίες, ο Στέφανος πρέπει να ξαναβρεί άμεσα τον εαυτό του και ως πειθαρχημένος αθλητής που είναι να μάθει να μη δίνει αφορμές εντός και εκτός κορτ.

 

βασίλισσα Ελισάβετ
Ενόχλησε η διαρροή

Έντονη οργή εκφράζει το παλάτι του Μπάκιγχαμ, μετά τη διαρροή των άκρως μυστικών σχεδίων για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η διαρροή έγινε στο Politico και περιελάμβανε όλες τις λεπτομέρειες μετά και την αναθεώρηση των σχεδίων για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πανδημίας.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει διαρροές για την «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», όπως είναι η κωδική ονομασία της, ωστόσο ουδέποτε είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τόσες λεπτομέρειες. Ανώτατοι αξιωματούχοι βρίσκονται υπ’ ατμόν και διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τον υπεύθυνο της διαρροής, που προκάλεσε πονοκέφαλο σε παλάτι και κυβέρνηση, δίνοντας άκρως μυστικές πληροφορίες στις οποίες υπήρχε εμπάργκο, την ώρα μάλιστα που η Ελισάβετ… ζει και βασιλεύει!

 

Γέμισαν τα Μάταλα με αντίκες
Γέμισαν τα Μάταλα με αντίκες

Με επιτυχία έλαβαν χώρα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου οι παράλληλες εκδηλώσεις για το Ράλι Ακρόπολις. Το καραβάνι με τα δεκάδες κλασικά αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες μετέφερε το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης περνώντας στη νότια πλευρά του νησιού, με τη ζεστή φιλοξενία του δημάρχου Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη. Η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη να αναθεωρήσει οδηγικές συνήθειες που κοστίζουν σε πάρα πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Οι κάτοικοι σε Αγία Γαλήνη, Κόκκινο Πύργο, Μοίρες και Καλαμάκι πήραν το μήνυμα. Τα εμβληματικά Μάταλα, με τη διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο παραλία του, ήταν μια ξεχωριστή στάση του υπέροχου στόλου των δεκάδων κλασικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, παρουσία των υφυπουργών Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και Πολιτικής Προστασίας Λευτέρη Οικονόμου. Από τα Μάταλα, η μεγάλη παρέα του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις κατευθύνθηκε στις Αρχάνες.

Μπάλα…

Από τα μέσα του Ιουλίου και μετά η Κρήτη πηγαίνει… μπάλα τουριστικά. Από τότε που μαζικοποιήθηκαν οι τουριστικές αφίξεις η κίνηση ακόμα να πέσει. Οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 50% των αφίξεων του 2019 έχουν καταρριφθεί προ πολλού και κατά πολύ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται κίνηση τέτοια, που ξεπερνά και το 2019. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι φέτος τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου συνάντησα για πρώτη φορά μποτιλιάρισμα στο τμήμα του ΒΟΑΚ – ο Θεός να τον κάνει – μεταξύ Νεαπόλεως και Αγίου Νικολάου.

Και μιλάμε για καθημερινές και όχι για Σαββατοκύριακο, που η κίνηση είναι αυξημένη και από τους γηγενείς. Μπορεί το ταμείο να μην έχει γίνει ακόμα, μπορεί οι ξενοδόχοι να υποχρεώθηκαν σε πτώση των τιμών, ωστόσο ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους η φετινή πολυκοσμία είναι ιδιαίτερα επικερδής για πολλούς λόγους, σ’ έναν τομέα από τον οποίο η Ελλάδα και η Κρήτη προσδοκούν μεγάλα έσοδα.

 

Αυτονόητο

Τελικά έγινε το αυτονόητο και αυτό που φάνταζε ως μονόδρομος σε σχέση με την προφορική και γραπτή επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη. Η ταφή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, η σορός του οποίου τίθεται από το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, θα γίνει την Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, τον Γαλατά Χανίων. Συνεπώς, η σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που με προσωρινή διαταγή «πάγωσε» τις διαδικασίες ταφής, έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

 

Καπρικό

Και μην μπερδεύστε με τον Μίκη, καθώς υπάρχει πολύ ασχετοσύνη μεταξύ αυτών που μιλούν για τον Θεοδωράκη, λες και τον ήξεραν ή τον άκουγαν και χθες… Ο Γαλατάς που είναι δίπλα από τη Βόνη, ουδεμία σχέση έχει με τον τόπο καταγωγής του στα Χανιά. Το χωριό του Ηρακλείου είναι γνωστό από τη… γιορτή καπρικού!

 

Μελωδίες

Πρώτα έβγαλαν ανακοίνωση για την παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Λότζια, λόγω του τριήμερου πένθους για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, και αφού είδαν τις αντιδράσεις του κόσμου, καλλιτεχνικού και μη, επανήλθαν. Έτσι το Σάββατο η Λότζια σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΗ  γέμισε το κέντρο της πόλης με τις υπέροχες μελωδίες του Μίκη, που διαχέονταν από τα μεγάφωνα.