κλιματική αλλαγή

Ο εφιάλτης είναι εδώ

Αυτό που πριν λίγο καιρό φάνταζε ως άμεση απειλή γίνεται πράξη. Ο λόγος για την κλιματική αλλαγή, που εισέβαλε στη ζωή μας με τον πιο βίαιο τρόπο και ναρκοθετεί το μέλλον μας. Για την ακρίβεια, εμείς το ναρκοθετήσαμε με πράξεις και παραλείψεις στον βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους. Και τώρα τρέχουμε αλλά είναι ήδη αργά… Αφόρητοι καύσωνες, εφιαλτικές πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες μπαίνουν πλέον για τα καλά στη ζωή μας και όχι πολύ αργά θα γίνουν η… κανονικότητα μέσα στην οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Και ήδη προβάλλονται σενάρια για αντιμετώπιση του καύσωνα με lockdown, που ποιος θα το περίμενε  θα μας φανούν χρήσιμα και μετά την πανδημία! Πώς ν’ αντιμετωπιστούν όμως οι πλημμύρες που ρίχνουν γέφυρες και παρασέρνουν ολόκληρα χωριά; Τι θα γίνει με τις πυρκαγιές που θα καίνε περιουσίες και υποδομές; Ωστόσο υπάρχει και μεγαλύτερος εφιάλτης, που θα είναι η έλλειψη του νερού, το οποίο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα εξατμίζεται και μοιραία πολλές περιοχές, με τη Μεσόγειο στις πρώτες θέσεις, να μαστίζονται από την ερημοποίηση…

Alert για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

αλερτ alert κίνδυνος πυρκαγιάς SMS

Συναγερμό εξέπεμψαν τα κινητά τηλέφωνα στην Κρήτη χθες το πρωί με το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

To Alert της επείγουσας ειδοποίησης αναφερόταν στις εξαιρετικής δυσκολίας συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί, ενώ παράλληλα παρέπεμπε σε οδηγίες αυτοπροστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της επικράτειας.

Επιπλέον με διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αναστέλλεται η χορήγηση των αδειών σε όλο το ένστολο προσωπικό του Π.Σ και ανακαλούνται οι άδειες στο προσωπικό των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος.

 

Ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μιχάλης Δρετάκης, παρουσίασε την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που, όπως λέει, είναι σύμφωνα με τη λογική και την επιστήμη και τονίζει πως «για να το προχωρήσω παραπέρα φωτιές σε πυκνά πευκοδάση ΔΕΝ σβήνονται.
Δωμάτιο στην κόλαση

Τις τελευταίες ώρες παρακολουθούμε με φρίκη όσα διαδραματίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω των πυρκαγιών.

Ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μιχάλης Δρετάκης, παρουσίασε την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που, όπως λέει, είναι σύμφωνα με τη λογική και την επιστήμη και τονίζει πως «για να το προχωρήσω παραπέρα φωτιές σε πυκνά πευκοδάση ΔΕΝ σβήνονται.

Παγκόσμια σταθερά είναι αυτό, η φωτιά θα τρέξει πολύ ταχύτερα  και μέχρι να σηκωθούν τα αεροπλάνα θα έχει ήδη ξεφύγει, και ας είδατε μικρή εστία στην αρχή και απουσία ανέμων περιμετρικά. Όποιος χτίζει μέσα ή δίπλα σε ξηρού τύπου μεσογειακά πευκοδάση χτίζει δωμάτιο στην κόλαση. Η Αττική είναι πολύ καιρό έξω από τα όριά της σε πυκνότητα δόμησης, πληθυσμό, υποδομές κλπ. Επιτέλους αδειάστε την!

ΥΓ. Καπνός από Εύβοια διακρίνεται στο Κρητικό».

 

«I run Myrtos»
Έθελξε το «I run Myrtos»

Με την παρουσία της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Κρήτης, θεσμικών εκπροσώπων, της Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Μύρτο Ιεράπετρας με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης το «I run Myrtos», που είναι θεσμός και «μαγνητίζει» πάρα πολλές συμμετοχές αθλητών από όλη την Κρήτη. Το «I run Myrtos» και φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Φιλοθέου.

Περίπου 200 δρομείς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απόλαυσαν τις παραθαλάσσιες διαδρομές των 12.200 και 5.000 μέτρων, σημειώνοντας μάλιστα αρκετά καλές επιδόσεις δεδομένων των θερμών καιρικών συνθηκών. Ο Μιλτιάδης Καμπιτάκης έκοψε πρώτος το νήμα στα 5 χλμ. και πρώτη γυναίκα τερμάτισε η Martina Qmelkova, ο Γιάννης Ζερβάκης ήταν ο νικητής στα 12,2 χλμ,  ενώ πρώτη γυναίκα ήταν η Ειρήνη Πευκιανάκη.

 

ο Στράτος Γεωργουλάκης
Πένθος στο Πολυτεχνείο

Έναν δικό του άνθρωπο έχασε πρόωρα το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η πολυτεχνική κοινότητα αποχαιρετά έναν εξαιρετικό άνθρωπο, πολύτιμο συνεργάτη και μέλος της οικογένειας του Ιδρύματος, τον Στράτο Γεωργουλάκη, ο οποίος έφυγε πολύ σύντομα από τη ζωή. Ο Στράτος Γεωργουλάκης ήταν απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ιδρύματος.

Εκπονούσε τη διδακτορική του διατριβή στο αντικείμενο “Ευφυή Συστήματα Αναγνώρισης και Προσαρμογής Χωρικών Συνθηκών” για έναν σύγχρονο χώρο αποθεραπείας στο νοσοκομείο. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως συμβασιούχος διδάσκων του Ιδρύματος.

«Μοιραζόμαστε τα συναισθήματα και τα λόγια των κοντινών συνεργατών του Στράτου» αναφέρει το Ίδρυμα.

 

@patris

Και αν τη γλιτώσετε από την πανδημία, θα πάτε από την κλιματική αλλαγή ή τους σεισμούς!

Boukouras

άφιξη αεροδρόμιο τουρισμός
Εκνευρίστηκαν οι Γερμανίδες

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κενά στα υγειονομικά πρωτοκόλλα, αλλά οι παρεξηγήσεις στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε είναι αναπόφευκτες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και δύο Γερμανίδες τουρίστριες, που ταξίδεψαν για διακοπές στην Κρήτη.

Κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου υπεβλήθησαν δειγματοληπτικά σε rapid test, βρέθηκαν θετικές και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Στο μεταξύ, οι δύο γυναίκες για να βεβαιωθούν ότι νοσούν, υποβλήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία σε μοριακό τεστ το οποίο βγήκε αρνητικό. Μετά την ανακούφισή τους ζήτησαν να αποχαρακτηριστούν από κρούσματα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους. Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα… κενά, οι Γερμανίδες εκνευρίστηκαν και άρχισαν να επικοινωνούν με  ΜΜΕ της χώρας τους για την περιπέτεια που περνούν στο νησί.

 

βανδαλισμός Ευκάλυπτος
Το… δάκτυλο και οι ευθύνες

Είναι μεγάλη ασχήμια αυτό που συμβαίνει με τους βανδαλισμούς των δημόσιων χώρων, οι οποίοι καταστρέφονται με τέτοια ευκολία αφαιρώντας από όλους μας τη δυνατότητα να χαρούμε έναν ωραίο περίπατο στους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους που διαθέτει η πόλη. Οι καταστροφές των τραπεζοκαθισμάτων στο πάρκο με τους ευκάλυπτους πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι είναι μια πράξη βλαπτική προς την κοινωνία.

Είναι όμως επίσης απαράδεκτο ο Δήμος να κουνάει το δάκτυλο προς τους πολίτες, όταν δε λαμβάνει μέτρα για την ανάδειξη των χώρων αυτών που βουλιάζουν στην εγκατάλειψη. Το πρώην αναψυκτήριο μπορεί να διέκοψε τη λειτουργία του με ευθύνη της Αρχαιολογίας, αλλά ο Δήμος επέτρεψε να γίνει ένα λεηλατημένο κουφάρι.

Θα μπορούσε στη θέση του να έχει τοποθετήσει μια άλλη κατασκευή. Όπως θα μπορούσε να έχει ευπρεπίσει συνολικότερα τον χώρο που αναπτύσσεται κάτω από τη μύτη της Υπηρεσίας πρασίνου και έχει μισό μέτρο ξερόχορτα, λεηλατημένο φωτιστικό εξοπλισμό και μια τόσο σπουδαία έκταση αναξιοποίητη… που όλο ακούμε ότι αναπλάσσεται και όλο στα λόγια μένουν οι εξαγγελίες.

 

πανεπιστημιακή αίθουσα διάλεξη πανεπιστήμιο αμφιθέατρο
Καθηγητές με ανοσία

Όλοι σχεδόν εμβολιασμένοι στο Πανεπιστήμιο! Σε ποσοστό 90% είναι εμβολιασμένοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Ίδρυμα σε επιστολή του προς τους φοιτητές αναφέρει πως για να γίνει ομαλά η επιστροφή στα αμφιθέατρα, «υπάρχει μία απαράβατη προϋπόθεση: πρέπει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εμβολιαστούν. Αυτό το έχει καταστήσει σαφές τόσο η Πολιτεία, όσο και η τελευταία Σύνοδος των Πρυτάνεων διά των αποφάσεών της».

Αναφέρει πως, η  εμπειρία φέτος το καλοκαίρι από τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα είναι οι διαρκείς συρροές κρουσμάτων που καθιστούσαν τη συνέχεια και ολοκλήρωση των εργαστηρίων σχεδόν αδύνατη.

«Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν εμβολιαστεί ήδη σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%, ενώ στους διοικητικούς υπαλλήλους το ποσοστό ανέρχεται στο 80%.

Αν πετύχουμε τα ίδια ή και καλύτερα ποσοστά στους φοιτητές, τότε οι πιθανότητες το εγχείρημα “επιστροφή στον φυσικό μας χώρο” θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση προς όλους τους φοιτητές να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν την έναρξη του εξαμήνου.

Με τον εμβολιασμό πετυχαίνουμε διττό στόχο: πρώτον, επιστρέφουμε στον φυσικό μας χώρο, και, δεύτερον, παραμένουμε τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας υγιείς».

 

εμβολιασμός νέων
Εμβολίασε τις κόρες του!

Ο διευθυντής της ΩΡΛ Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Προκοπάκης, εμβολίασε ο ίδιος τις κόρες του.

Σε ανάρτησή του αναφέρει: «Eμβολίασα εγώ ο ίδιος, τις κόρες 15 και 13. Πρωτίστως για να προστατευτούν οι ίδιες, μια που έρχεται δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη πιο δύσκολος χειμώνας.

Η δια ζώσης εκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια πρέπει να συνεχιστεί αδιαλείπτως. Μιλάω έχοντας πλήρης επίγνωση αυτών που λέω, λόγω της ιδιότητός μου ως καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατανοώ τους αρνητές αυτούς, που λόγω άγνοιας φοβούνται. Όμως τους καλώ να ακολουθήσουν τα δικά μας παραδείγματα, εμάς που γνωρίζουμε. Εκφράζω όμως τη θλίψη μου για τους ημιμαθείς ιατρούς, που επηρεάζοντας κόσμο, τον παρασύρουν στο τέλμα της δικιάς τους επιστημονικής αβεβαιότητος».

 

Δεν ξεχνιέται ο Γιάννης

Γιάννης Αυγουστάκης

Μπορεί να έφυγε από τη ζωή, αλλά η πόλη δεν τον ξεχνά για τη σπουδαία και σημαντική κοινωνική προσφορά του. Σήμερα, Πέμπτη, στις 9:30μμ, στην πύλη «Βηθλεέμ», πραγματοποιείται  πολιτικό μνημόσυνο του αξέχαστου Γιάννη Αυγουστάκη του αγαπημένου παιχνιδοπώλη, ως προσωπικότητα αλλά και ως δρώντα πολίτη στα κινήματα της πόλης μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εισιτήρια δωρεάν διατίθενται στο «Ροβύθι», Μεραμβέλλου 9, και στην πύλη Βηθλεέμ, πριν την εκδήλωση, εφόσον υπάρχουν (λόγω συνθηκών ο αριθμός είναι περιορισμένος).

Στον τόπο και την ώρα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Χρυσοθήρες

Ναι, αυτή είναι μια καλή ιδέα… Κατά καιρούς ακούμε ακόμα και από κυβερνητικά χείλη ότι στις καμένες δασικές εκτάσεις δεν θα επιτρέπεται η δόμηση. Προφανώς και στις περισσότερες των περιπτώσεων η απειλή  δεν εφαρμόζεται για προφανείς λόγους. Μήπως, λέω μήπως, θα ήταν φρόνιμο ν’ απαγορευόταν και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις καμένες κορυφές; Ευτυχώς που δεν ζει και ο Τζιμάκος διότι θα αναγκαζόταν σε διασκευή του δικού του τραγουδιού… «Καίω τα δέντρα, βάζω ανεμιστήρες θα κάνω τα παιδιά μου χρυσοθήρες» θα τραγουδούσε με εκείνο το μειλίχιο χαμόγελό του!

 

Κτηνοτροφικές

Όσο για τις… κτηνοτροφικές πυρκαγιές, που συνηθίζονται στα μέρη μας, χορτάσαμε από λόγια. Καλή η απειλή περί αποκλεισμού των υπόπτων εμπρηστών από τις επιδοτήσεις, αλλά μέχρι τώρα ουδείς έχει πιαστεί για να αποκλειστεί… Τι ζητάμε κι εμείς, ε;

 

Ελιές

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε πολλές δασικές περιοχές που αποτεφρωθήκαν ξεπήδησαν από το πουθενά ελαιώνες! Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται σε  Λαμία, Αρχαία Ολυμπία, Κάρυστο και αλλού. Τα δικά μας τζιμάνια πώς και δεν…

 

Πρόκληση

Ο νόμος το ορίζει και ο Δήμος πολύ καλά κάνει και ζητά από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίσουν τα ακίνητά τους, προκειμένου να μην μετατρέπονται σε βραδυφλεγείς βόμβες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μάλιστα έχει επιβάλει και αρκετά πρόστιμα σε ιδιώτες, με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Όμως την αυτοκριτική του πότε θα την κάνει για τα ακίνητα της ιδιοκτησίας του που δεν φροντίζει να καθαρίσει… Δεν είναι αντιληπτό ότι έτσι προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα;

 

Ο ανάδοχος

Εντύπωση έχει προκαλέσει ο ανάδοχος του έργου της ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου, που δίνει καθημερινά το “παρών” στο εργοτάξιο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επίσπευση τω εργασιών, που είναι ζητούμενο και για τη Λόζτια και για τους καταστηματάρχες. Είναι δε τόση η αφοσίωσή του στο έργο, που πιάνει ο ίδιος το λάστιχο και καταβρέχει σε διάφορα σημεία, ούτως ώστε να μη σηκώνεται η ενοχλητική για καταστήματα και διερχόμενους σκόνη.

 

Μνήμη

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, όπου το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου γης χιλιάδες ανθρώπους, η  Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καλεί τους Ηρακλειώτες σε εκδήλωση μνήμης στο πάρκο Μικράς Ασίας (λεωφόρος Κνωσού, κοντά στην εφορία), αύριο Παρασκευή, στις 8 μμ. για να τιμηθούν τα θύματα της  θηριωδίας.