Πτυχίο με… κούριερ
Είδαμε τα χαμόγελά τους, την ανθρώπινη επαφή, έστω και με τα απαραίτητα μέτρα λόγω κοροναϊού.
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν η μοναδική στο Ίδρυμα που πραγματοποίησε την τελετή ορκωμοσίας διά ζώσης.
Όλα τα υπόλοιπα τμήματα, σε Ηράκλειο αλλά και Ρέθυμνο, επέλεξαν την εξ αποστάσεως διαδικασία, κάτι που ήταν στη δική τους, διακριτική ευχέρεια να πράξουν.
Η φοιτητική ζωή, όμως, δεν μπορεί να έχει ένα τέτοιο φινάλε… Ένα πτυχίο που παραδίδεται με κούριερ, το οποίο πληρώνεις ο ίδιος… Τα όνειρα, τα σχέδια για την επαγγελματική σταδιοδρομία για τους φοιτητές, οι στερήσεις, η αγωνία, ο κόπος για τους γονείς που τόσα στερήθηκαν «κλείνουν» απρόσωπα και απόμακρα.
Γονείς αποφοίτων του Ιδρύματος αναρωτιούνται γιατί δεν δόθηκαν οι χώροι που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των τελετών. Όπως λένε, από τη στιγμή που γίνονται εκδηλώσεις, όπως γάμοι, με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη λύση που είναι ψυχρή και «λίγη» για τα χρόνια που πέρασε κανείς ως φοιτητής.
Αν είναι να κλάψει…
Αν για να μας συγκινήσει ένας αθλητής ή να τραβήξει την προσοχή μας, πρέπει να βαλαντώσει μπροστά στην κάμερα για τις κακουχίες της προπόνησής του και την ντροπή της ένδειάς του, κάτι δεν πάει καλά. Καλά τα μετάλλια, οι διακρίσεις και οι λεζάντες της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας, αλλά απέχουμε πολύ ακόμα σαν χώρα από τις ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό που δίνουμε στους αθλητές μας. Μόνο στη μόστρα υπερέχει η πολιτεία και οι ταγοί της. Όμως αυτοί δεν είναι ολυμπιακό άθλημα… Μακάρι έστω κι έτσι ο Ιακωβίδης να έχει τις ελευθερίες που του στερήθηκαν.
Τουρισμός χωρίς ελέγχους!
Τη στιγμή που τα κρούσματα στην Κρήτη είναι στον… Θεό και σε πανελλαδικό επίπεδο ανακοινώνονται διαρκώς νέα μέτρα, κυρίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, παρατηρείται πως ο τουρισμός κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.
Σε τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου οι μάσκες, ακόμα και σε χώρους όπου είναι υποχρεωτικές, είναι ένα ξεχασμένο αξεσουάρ, ειδικά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.
Ακόμα, ανεξέλεγκτη, όπως καταγγέλλεται, είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες βδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως Κρητικός που ήθελε να ταξιδέψει αναφέρει ότι δεν του ζητήθηκε ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κοροναϊού. Στο αεροπλάνο όλοι οι επιβάτες μπήκαν κανονικά.
Φρόντισαν και για το άλογο
Δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα χθες και πραγματικά ήταν εντυπωσιακή η ανάγκη του κόσμου να πουν ένα μεγάλο μπράβο κι ένα ευχαριστώ στους αστυνομικούς του Β΄ Α.Τ. Ηρακλείου, πρώην Αγίου Μύρωνα. Ο κόσμος που μας τηλεφώνησε μας είπε ότι οι αστυνομικοί εκεί δείχνουν όχι μόνο ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, αλλά και ευαισθησία στο θέμα της κακοποίησης των ζώων. Προσφάτως υπήρξε περιστατικό με ένα άλογο, ο ιδιοκτήτης του οποίου ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να είναι το τετράποδο.
Και φανταστείτε ότι το συγκεκριμένο Τμήμα εποπτεύει πολλά χωριά και όχι και με τους πιο εύκολους κατοίκους του νησιού…. «Θέλουμε να πούμε ένα μπράβο στον διοικητή και στο προσωπικό του τμήματος που εργάζονται και προσπαθούν για καλύτερες συνθήκες των ζώων, κάτι που το γνωρίζουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις» μας είπε αναγνώστης.
Ο αυγουστιάτικος ουρανός
Άλλοι κοιτούν τα αστέρια με ρομαντική διάθεση και άλλοι με επιστημονική ματιά.
Η σειρά μηνιαίων βίντεο από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΑ-ΙΤΕ), με θέμα τις παρατηρήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον νυχτερινό ουρανό, με τίτλο «Ουρανός της Ελλάδας», συνεχίζονται και τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της σειράς «αυτό τον μήνα έχουμε αφιέρωμα στο Καλοκαιρινό Τρίγωνο, ενώ κοιτάμε τι μπορεί να μας προσφέρει ο θερινός ουρανός του Αυγούστου». Τα βίντεο επιμελείται η Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αφήγηση και η παραγωγή είναι του Κωνσταντίνου Δρουδάκη.
Το βίντεο μπορεί να το δει κανείς στο λινκ
https://www.youtube.com/watch?v=5J4J77ujYZc6
@patris
Άσε, άσε ξέρω… Τον Αύγουστο που μου χρωστάς δεν θα μου τον δώσεις (ούτε) φέτος!
Taxideftis
Ανάγκη για περισσότερα συνεργεία ελέγχου
Είναι φανερό ότι το πρόβλημα με τα rapid test στις δύο πλατείες του Ηρακλείου δεν συνδέεται με το αν θα ξεκινούν μια ώρα νωρίτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για λάθος απόφαση. Αν λάβει κανένας υπόψη του ότι χθες το πρωί στην Αγ. Αικατερίνη ενώ ξεκινούσαν τα τεστ στις 9.00 το πρωί, από τις 8.30 το πρωί περίμεναν 20 άτομα στην ουρά, αυτό από μόνο του δείχνει αφενός την αγωνία του κόσμου να ελεγχθεί και αφετέρου ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συμμετοχή των πολιτών στην εξεταστική διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αντικειμενική ανάγκη συγκρότησης ενός τρίτου κλιμακίου που θα διεξάγει rapid test, και λόγω καύσωνα, προκειμένου να μη λιποθυμά ο κόσμος στη μέση του δρόμου. Εκτός όμως από τις ακραίες θερμοκρασίες, είναι φανερό ότι τα rapid test που αξιοποιούνται και ως μοχλός πίεσης για την ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους, είναι το εισιτήριο για εκατοντάδες εργαζόμενους, για ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν, για όσους θέλουν να συνοδεύσουν τους συγγενείς τους στα νοσοκομεία…
Και σε κάθε περίπτωση, είναι πάρα πολλοί (για να μην πω οι περισσότεροι) αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για να καταφέρουν να υποβληθούν σε rapid test και αποτελεί χρέος της πολιτείας να τους παρέχει τη διευκόλυνση αυτή, με δεδομένη μάλιστα την επέλαση της μετάλλαξης «Δ».
Η εικόνα αδικεί την προσπάθεια
Πολύ μπαγκάλι και λινάτσα στην πλατεία Ελευθερίας για τις ανάγκες της έκθεσης σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, που πραγματικά αδικείται από την εικόνα, καθώς δεν είναι αντάξια των προσπαθειών και του αγώνα που κάνουν οι γυναίκες επιχειρηματίες. Η εικόνα αδικεί φυσικά και τον στριμωγμένο σε μια άκρη ΕΟΔΥ, που δίνει τον δικό του αγώνα με τα καθημερινά rapid test και μάλιστα σε μια εποχή που η πανδημία είναι σε έξαρση.
Ο Άδωνης και ο παραγωγός
Έναν από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και αρνητή του κοροναϊού σχολίασε με tweet του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, ο Φιλ Βαλεντάιν είναι ένας άνθρωπος που μιλούσε κατά του μαζικού εμβολιασμού και τώρα που νόσησε, η οικογένειά του κάνει έκκληση σε όλους να ξεχάσουν τι έλεγε και να εμβολιαστούν.
Ειδικότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter: «Ένας από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ, ο κ. Βαλεντάιν, μιλούσε κατά του μαζικού εμβολιασμού κλπ, εδώ και πέντε μέρες νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με Covid-19 και η οικογένειά του κάνει έκκληση σε όλους να ξεχάσουν τι έλεγε και να εμβολιαστούν!».
Στον δρόμο του χωρισμού
Δεν είναι και το καλύτερο φεγγάρι για τη σόου μπιζ, καθώς πολλά διάσημα ζευγάρια χωρίζουν τους δρόμους τους… Έτσι, μετά τον Ντέμη Νικολαΐδη και τη Δέσποινα Βανδή, που έβαλαν τέλος στον γάμο τους, ένα ακόμα διάσημο ζευγάρι έγραψε από κοινού τους τίτλους τέλους. Ο λόγος για τη Ζέτα Μακρυπούλια και τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που διέλυσαν τη 12 ετών σχέση τους.
Αποφάσισαν να τραβήξουν δρόμους χωριστούς και ο λόγος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι φταίει η κούραση και η φθορά του χρόνου. Αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για φήμες χωρισμού, το πρώην ζευγάρι επιβεβαίωσε τις φήμες μιλώντας στην εφημερίδα Espresso λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αγαπημένοι, μετά από 12 χρόνια νιώσαμε μια κόπωση και γι΄ αυτόν τον λόγο πήραμε την απόφαση να μην είμαστε πια μαζί».
«Έφυγε» ο αγαπητός τραπεζίτης
Ένας αγαπητός τραπεζίτης που άφησε το δικό του στίγμα στο Ηράκλειο δεν είναι πια μαζί μας. Ο λόγος για τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη, πρώην διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας στο Ηράκλειο, που έφυγε την προηγούμενη Τετάρτη σε ηλικία 82 ετών, χάνοντας την άνιση μάχη με τον καρκίνο. Πάλεψε όμως γενναία και με τη συνδρομή και τη φροντίδα της οικογένειάς του κατάφερε να παρατείνει τον χρόνο ζωής που αρχικά του έδιναν οι γιατροί και κυρίως να φύγει αξιοπρεπώς και με πλήρη διαύγεια. Ήταν δυνατός μέχρι το τέλος, όπως ήταν και σε ολόκληρη τη ζωή του, στην οποία εκτός των άλλων είχε αναπτύξει έντονη κοινωνικότητα και αλληλεγγύη.
Αφίξεις
Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη κάνουν ένα διαρκές ράλι. Δεν χρειάζεται καν να πας σε παραλίες και ξενοδοχεία για να το διαπιστώσεις. Ούτε και να μετρήσεις τις προσαπογειώσεις των αεροσκαφών. Η αύξηση των αφίξεων προκύπτει ξεκάθαρα και από το αστυνομικό δελτίο, όπου τις τελευταίες ημέρες βρίθει καταγγελιών για βιασμούς στις τουριστικές περιοχές…
Το δάσος
Οι έξι γυναικοκτονίες το τελευταίο επτάμηνο στην Ελλάδα είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό νούμερο. Και η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο στεκόμαστε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος. Και όσο η συζήτηση επικεντρώνεται στην επιβολή του όρου «γυναικοκτονία» αντί συζυγοκτονίας, ανθρωποκτονίας ή δολοφονίας, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα θύματα. Διότι το έγκλημα δεν είναι θέμα φύλου μόνο, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, ούτε και επιφέρει διαφορετική ποινική αντιμετώπιση, αν πρόκειται για δράστη ή για δράστιδα.
Αποκομιδή
Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καύσωνα επιβάλλουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στην αποκομιδή των σκουπιδιών από τη μεριά του Δήμου Ηρακλείου, που φαίνεται ότι ίσως λόγω αδειών η κατάσταση έχει χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εικόνες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, με ξέχειλους κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στον Μασταμπά. Θα πρέπει να το δει με προσοχή αυτό το ζήτημα ο Δήμος, διότι οι υψηλότατες συνθήκες θερμοκρασίας συνδυαστικά με τους ξέχειλους κάδους των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσουν εστία πρόκλησης μεγάλων προβλημάτων για τη δημόσια υγεία.
Ενισχυτική
Τελικά το θέμα των ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων είναι υπαρκτό και η συζήτηση αφορά και την Ελλάδα, και μάλιστα από την κυβέρνηση διαρρέει ότι το σύστημα για την τρίτη δόση του εμβολίου θα είναι έτοιμο σε 45 ημέρες. Μπορεί η συζήτηση στην παρούσα φάση να επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες, αλλά αργά ή γρήγορα θα πάει και στον γενικό πληθυσμό. Όταν οι ίδιες οι εταιρείες (Pfizer και Moderna) ξεκαθαρίζουν ότι ακριβαίνουν τα εμβόλιά τους λόγω της αναγκαίας αναβάθμισής τους για να «πιάνουν» και τις παραλλαγές του κοροναϊού , γίνεται αντιληπτό σε ποιο σημείο βρισκόμαστε…
Πυρκαγιές
Μπορεί η κυβέρνηση να βγάζει προς τα έξω ότι με τις φετινές πυρκαγιές τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα, ωστόσο τα αριθμητικά στοιχεία δεν την επιβεβαιώνουν.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η ακριβότερη όλων των προηγούμενων ετών αλλά και η λιγότερο αποτελεσματική. Οι καμένες εκτάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο της αντιπυρικής του 2021 είναι κατά 36% περισσότερες σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα της 12ετίας 2008-2020!
Από την έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν ειδικού ερευνητή και πραγματογνώμονα Ανδριανού Γκουρμπάτση, προκύπτει ότι σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 49,3% σε σχέση με τις εκτάσεις που κάηκαν το 2020 και 116,6% σε σχέση με το 2019 και ότι μέσα στους τρεις μήνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου ώς τώρα έχει καεί έκταση περίπου ίση με την καμένη έκταση ολόκληρου του 2019!