Χθες… σήμερα… αύριο

Το εβραϊκό Πάσχα και τα έθιμα

Άλλα ήθη, άλλα έθιμα! Ο διπλωματικός μας εκπρόσωπος στο Ισραήλ και συνεργάτης της «Π» Μιχάλης Βρεττάκης μεταφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα: «Εβδομάδα εβραϊκού Πάσχα αυτές τις μέρες, στη διάρκεια του οποίου εορτάζεται η απελευθέρωση των Ιουδαίων από τη δουλεία των Φαραώ και η διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα προς τη Γη της Επαγγελίας. Σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις, την περίοδο αυτή το ψωμί πρέπει να είναι άζυμο και ισχύει αποχή από τροφές που περιέχουν (ή προέρχονται από) σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη, που ονομάζονται γενικά χαμέ τς. Σούπερ-μάρκετ καλύπτουν τα ράφια τους όπου εκτίθενται τα προϊόντα αυτά, προκειμένου να μην είναι σε δημόσια θέα…»

Δεν θα αφήσουν έτσι τον υπουργό

 

Η άσκηση «Μίνωας 2024» ολοκληρώθηκε, τα συμπεράσματα εξήχθησαν, οι παραλείψεις καταγράφηκαν, αλλά αυτό που συζητήθηκε επίσης εκτενώς ήταν κάποιες συμπεριφορές που ξένισαν αρκετούς. Το patris.gr αποκάλυψε τη δυσαρέσκεια πολλών στελεχών της Πυροσβεστικής, ακούγοντας τον πολιτικό τους προϊστάμενο να τους μιλά σε κλειστές συσκέψεις που έγιναν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πολλά από τα στελέχη με τα οποία επικοινωνήσαμε μας μίλησαν με απογοήτευση και δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Β. Κικίλια. Μάλιστα, μαθαίνω ότι το θέμα δεν θα ξεχαστεί, οι συνδικαλιστές δηλώνουν απογοητευμένοι από τέτοιες συμπεριφορές και όπως λένε το θέμα θα τεθεί εκεί που πρέπει, όταν έρθει η ώρα…

Να διορθωθούν τα λάθη

 

Να είμαστε δίκαιοι. Η άσκηση «Μίνωας 2024» για σεισμό στην Κρήτη ήτανε επιτυχημένη απολύτως και αναγκαία! Αυτονόητο! Μπορεί λοιπόν να πέτυχε η επιχείρηση, αλλά οι όποιες αρρυθμίες, αδυναμίες ή λάθη παρατηρήθηκαν κατά την  υλοποίησή της το προηγούμενο διήμερο θα πρέπει να εντοπίζονται από τους αρμόδιους και να λύνονται. Μία από τις αδυναμίες φυσικά είναι πώς στην πραγματικότητα ενημερώνονται οι πολίτες για τις ακαριαίες κινήσεις, τα μέρη της συγκέντρωσης και φυσικά την αποφυγή πανικού. Και ένα λάθος που εντόπισαν οι ίδιοι οι πολίτες μετά το άκουσμα της σειρήνας στα κινητά τους ήταν η εκνευριστική, έως παραπλανητική, ηχητική αυτόματη μετάφραση με αναφορές συμβόλων, εισαγωγικών παρενθέσεων, ημερομηνιών με ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα που αυτές είναι άχρηστες λεπτομέρειες για τους πολίτες όταν βιώνουν ένα έκτακτο γεγονός φυσικών καταστροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις έκτακτης ειδοποίησης, οι πολίτες περιμένουν ένα απλό, ξεκάθαρο μήνυμα, για να βοηθηθούν και όχι να μπερδευτούν. Άραγε πριν την άσκηση, στην προετοιμασία της εφαρμογής, ένας αρμόδιος δεν άκουσε το ηχητικό ακαταλαβίστικο μήνυμα, ώστε να το διορθωθεί. Ελπίζουμε κάποιος να ασχοληθεί έστω και εκ των υστέρων, ώστε να μην συμβεί ξανά.

Και όμως, μας… ψεκάζουν!

 

Εντάξει, δεν υπάρχει αυτό! Θεοφανία Παπαθωμά και Γρηγόρης Πετράκος δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο που κάλυψε σε πορτοκαλί πέπλο την Ελλάδα σχολίασαν ο Γρηγόρης Πετράκος και η Θεοφανία Παλάβωμα. Με αναρτήσεις τους στα social media, οι δυο τους υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για αφρικανική σκόνη, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες και όπως είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες οι μετεωρολόγοι, αλλά για «χημικά» που έχουν σκοπό να «μας σκοτώσουν». «Είναι φοβερό, άνθρωποι που ζουν 50, 60, 70 χρόνια στην Αθήνα και δεν έχουν δει ποτέ τους τέτοιο ουρανό, να πείθονται ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει επειδή φύσηξε. Λες και δεν είχε ξαναφυσήξει… Να μου πεις εδώ πίστεψαν πως μια νυχτερίδα δάγκωσε έναν Κινέζο κι έπρεπε να κλειστούμε στα καταφύγια 3 χρόνια για έναν θανατηφόρο ιό που για να δεις αν τον έχεις πρέπει να κάνεις τεστ…» έγραψε ο Γρηγόρης Πετράκος στον προσωπικό του λογαριασμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος

…Αντίστοιχη είναι και η άποψη της Θεοφανίας Παπαθωμά, η οποία έκανε με τη σειρά της σχετική ανάρτηση στο Instagram αναφέροντας τα εξής: «ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ! Και ενώ εσύ ονειρεύεσαι, παλεύεις κι αγωνίζεσαι να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, κάποιοι προσπαθούν κάθε μέρα να σε σκοτώσουν με χημικά. Δεν είναι αφρικανική σκόνη. Πείτε μας πώς να καθαρίσουμε τα βαρέα μέταλλα που μας ψεκάζουν, από τον οργανισμό!».

Αντιδράσεις για τη Φλέσσα

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Βίκυς Φλέσσα, που ανέφερε ότι για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ότι «τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί». Ταυτόχρονα αναφερόμενη και στην τραγωδία που συντελέστηκε στις φονικές πυρκαγιές του 2018 στην Αττική υπογράμμισε ότι «και στο Μάτι τούς κάψαμε όλοι και όλες μαζί». Συγκεκριμένα, η Βίκυ Φλέσσα μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας επισήμανε πως «το κράτος όλο νοσεί. Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Όπως και στο Μάτι τούς κάψαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Δεν έχει σχέση με κανέναν πρωθυπουργό και καμία κυβέρνηση». Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την αναφορά της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Βίκυς Λύσσα. «Η βολική για την κυβέρνηση, όσο και κυνική, έννοια της “συλλογικής ευθύνης” που υιοθετεί η κ. Φλέσσα ξεπερνά τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Θα ενημερωθεί για τις υποκλοπές

 

Το «πράσινο φως» έδωσε η ΑΔΑΕ για την ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα η ανεξάρτητη Αρχή θα στείλει σχετική επιστολή στην ΕΥΠ με την οποία θα ζητά από την υπηρεσία τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Με βάση τα προβλεπόμενα, η ΕΥΠ θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών. Η ολομέλεια της Αρχής αποφάσισε με 4 «ναι» και 3 «όχι» να προχωρήσει η ενημέρωσή του, ενώ εντός της ημέρας η ΑΔΑΕ αναμένεται να εκδώσει και σχετική απόφαση. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ.

Τέλος και τα Άρλεκιν

Τα θυμάστε τα Άρλεκιν; Τέλος εποχής λοιπόν των Άρλεκιν με τη μορφή που κυκλοφορούν εδώ και 45 χρόνια στην Ελλάδα. Η επιτυχία των Άρλεκιν βασίστηκε από την αρχή στο τρίπτυχο: μικρές ιστορίες αγάπης-οικονομική τιμή-διανομή αποκλειστικά στα περίπτερα. Ήταν δηλαδή περιοδικός τύπος, με τη μορφή μικρών βιβλίων. «Η γενιά μου μεγάλωσε διαβάζοντας περιοδικά, κόμικς, εφημερίδες (αμέτρητα έντυπα και χιλιάδες “βόλτες” στο περίπτερο της γειτονιάς). Τα Άρλεκιν, όπως είπαμε, είναι περιοδικός τύπος. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να τα βρει αλλού (π.χ. στα βιβλιοπωλεία). Και η συνεχής πτώση στις πωλήσεις, σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό (κυριολεκτικά) στο κόστος παραγωγής τους, μάς έδειξε ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα. Άρλεκιν (με τη μορφή του περιοδικού τύπου) τέλος, από τον Ιούνιο. Η συνεργασία με την Harlequin, αλλά και άλλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού που ειδικεύονται στην αισθηματική λογοτεχνία, συνεχίζεται και ετοιμάζουμε διάφορα για το 2025. Όπως συνεχίζεται, φυσικά, και η #1 στην Ελλάδα σειρά αισθηματικής και ερωτικής λογοτεχνίας, αυτή των SILK» ανακοίνωσε ο Χάρης Νικολακάκης.

«Έφυγε» ο Δημ. Μαρκατάτος

Έδωσε τη μάχη του, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Ο δικηγόρος Δημοσθένης Μαρκατάτος και συνεργάτης της «Π» έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια. Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει σήμερα στις 2 από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Πόρο. Θερμά συλλυπητήρια από την «Π».

Την τίμησε ο πεθερός της

 

Μια πολύ τιμητική και μοναδική διάκριση έλαβε η Κέιτ Μίντλεντον από τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος θέλησε να την τιμήσει για τη χρόνια δημόσια προσφορά της. Συγκεκριμένα, ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης έχρισε τη μέλλουσα βασίλισσα «Μέλος του τάγματος των Συντρόφων της Τιμής». Η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας έγινε «Βασιλική Σύντροφος» του τάγματος, που ιδρύθηκε το 1917 από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ για να απονέμεται σε άτομα που έχουν διακριθεί στους τομείς της Τέχνης, των Επιστημών, της Ιατρικής και της δημόσιας προσφοράς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας στο οποίο απονέμεται η εξαιρετική ιστορική διάκριση. Πηγές από το παλάτι υποστηρίζουν πως η κίνηση του βασιλιά προς τη νύφη του, Κέιτ, εμπεριέχει έναν συμβολισμό, δηλαδή την εκτίμηση που τρέφει ο Βρετανός μονάρχης για την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η απονομή της διάκρισης στην Κέιτ Μίντλεντον δεν έγινε απευθείας από τον μονάρχη αλλά από το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του βασιλιά Κάρολου.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη

 

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος επισκέπτεται το Παρίσι για τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ.  «Με αφορμή την επίσκεψή μου στο Παρίσι, είχα την τιμή να συναντήσω και να συνομιλήσω με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Η πρόσκλησή του από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν δημιούργησε την ευτυχή συγκυρία της συνάντησής μας στην ελληνική Πρεσβεία, στο Παρίσι.  Ο κ. Βαρθολομαίος είναι μια φωτισμένη προσωπικότητα. Η πνευματικότητά του είναι ανεκτίμητη στις ταραχώδεις εποχές που διανύουμε. Πάντα, στο κήρυγμά του προτάσσει την ενότητα» τόνισε ο κ. Συνέτηκες. Ο κ. Μάξιμος Σενετάκης δεν παρέλειψε να παραστεί στη Δοξολογία που προέστη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίου. «Εκατοντάδες πιστοί προσέτρεξαν να ακούσουν τον Παναγιώτατο, ο οποίος ευλόγησε το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης και εμένα προσωπικά. Τον ευχαριστώ» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.