Γιάννης Μοσχονάς
του Γιάννη Μοσχονά

Και δεν κάνω λάθος γιατί η «μυρωδιά» τους είναι χαρακτηριστική. Όταν μάλιστα αυτή αναμειγνύεται με τη διάσπαρτη γύρη της άνοιξης που αυτήν την εποχή αιωρείται αφειδώς στην ατμόσφαιρα, το κοκτέιλ γίνεται ακόμα πιο «συναρπαστικό»! Σε πολλούς βεβαίως ευαίσθητους οργανισμούς, αυτός ο συνδυασμός ενισχύει τον αλλεργιογόνο παράγοντα, σε άλλους πάλι περισσότερο ανθεκτικούς περνά απαρατήρητος, ενώ στους υπόλοιπους μπορεί να προκαλέσει ένα απλό φτέρνισμα… Ωστόσο, αρκετοί είναι κι εκείνοι που «φτερνίζονται» τούτο τον καιρό, αλλά όχι τόσο λόγω της γύρης των φυτών.

Πρόκειται για κάποιους καιροσκόπους «κομματοκύωνες της πίσω αυλής», που μπορεί να μην δίνουν δεκάρα για την επικονίαση των ανθέων, αλλά που νοιάζονται όμως ιδιαίτερα για την «γονιμοποίηση» των άκρως ιδιοτελών σκοπών τους. Το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων ενεργοποιείται μόνο σε προεκλογικές περιόδους, όπου αποκτά αξία η ύπαρξή τους, γιατί τότε συντελείται η επιθυμητή «γονιμοποίηση» των «ταπεινών» επιδιώξεών τους και η αναπαραγωγή του αγαπημένου εαυτούλη τους… Στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών, οι πολιτικοί μας αρχηγοί έδωσαν τους «χρησμούς» τους.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε την υπεροχή του, ως ο κυρίαρχος «γαιοκτήμονας» του τόπου, λόγω πολιτικού «περονόσπορου» που έχει πέσει στα «χωράφια» της αντιπολίτευσης. Και θα συνεχίζει να είναι κυρίαρχος όσο θα μαίνεται ο εμφύλιος στην Κεντροαριστερά. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ξένος μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης αλλά και τον πήχη των προσδοκιών του στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Προσπαθεί σθεναρά να ισορροπήσει ανάμεσα σε έναν ασαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και σε μια κατακερματισμένη Αριστερά που είναι ακόμα εγκλωβισμένη σε δικαιωματισμούς και σε παρωχημένα ιδεολογήματα, τα οποία όμως ουδόλως αγγίζουν την ελληνική κοινωνία. Ο πάντα σκυθρωπός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιόρισε τις φιλοδοξίες του στο να έρθει το κόμμα του δεύτερο στις ευρωεκλογές, ενώ κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, διαβεβαίωσε ότι «στις 9 του Ιούνη θα βρέξει… ΠΑΣΟΚ!». Τίποτα δεν αποκλείω βεβαίως, μετά και τις πλημμύρες στο Ντουμπάι…

Το πιο απίθανο ενδεχόμενο είναι να βρέξει νερό στις 9 του Ιούνη! Όλες οι άλλες εκδοχές μπορούν να συμβούν. Σε 47 μέρες από τώρα θα ξέρουμε περισσότερα. Μέχρι τότε όμως, έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Αναλώσιμες τηλεοπτικές προσωπικότητες, δημοσιογράφοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιοί και τηλεπαρουσιάστριες, ρίχνονται από τα κόμματα στη μεγάλη μάχη της ψηφοθηρίας, κεφαλαιοποιώντας την όποια δημοφιλία τους, με πρόσχημα το γνωστό αφήγημα της «προσφοράς».

Αλλά και ο σοφός λαός θα φροντίσει να στείλει και πάλι στην Ευρωβουλή, όχι τους πιο άξιους, αλλά τους πιο διάσημους. Κι ο Μίκυ Μάους αν ήταν υποψήφιος, θα τον έστελνε κι αυτόν. Μόνο που εκείνος τουλάχιστον, δεν θα μας εξέθετε διεθνώς μέσα από μεγάλα σκάνδαλα, όπως έχουν κάνει κάποιοι άλλοι celebrities ευρωβουλευτές…

Όσο πλησιάζουμε στην 9η Ιουνίου, δεν θα αναμένουμε μόνο πολιτικούς «όμβρους» που θα διατηρούν ένα «βαρομετρικό χαμηλό» στην περιοχή μας, επιβεβαιώνοντας έτσι και τον πολιτικό μας «χειμώνα» – παρά την άφιξη της άνοιξης – αλλά και μια σειρά παράπλευρων φαινομένων που θα επιχειρούν να κρατούν ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον μιας κοινωνίας, που ολοένα και περισσότερο αποστασιοποιείται από τα κοινά.

Έτσι, τις παραμονές των ευρωεκλογών αναμένουμε να πίπτουν «κεραυνοί», αφορισμοί και κατάρες από άμβωνος εις τους ιερούς ναούς της χώρας, κατά όσων «επαίσχυντων» τόλμησαν και συνετέλεσαν στην υπερψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων. Και για το «αμάρτημα» αυτό, δεν υπάρχει καμία απολύτως συγχώρεση… Τα μεγάλα και ουσιαστικά άλυτα προβλήματα της χώρας, θα «μπαζωθούν» όλα μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η ξέφρενη εγχώρια ακρίβεια που συνεχίζει να καλπάζει ανενόχλητη ως προϊόν της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, οι κατακρημνισμένοι μισθοί, η δημόσια Υγεία που είναι «κλινικά νεκρή» και τα ζωτικά της όργανα «μεταμοσχεύονται» στην ιδιωτική Υγεία, η δημόσια Παιδεία που διάγει τα χειρότερά της, με την ανήλικη βία να πρωταγωνιστεί στα σχολεία μας, η έξαρση της εγκληματικότητας που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα και ένα ασθενικό κράτος δικαίου υπό αμφισβήτηση, θα «μπαζωθούν» κάτω από μια ακόμα γιορτινή προεκλογική ατμόσφαιρα, που ήδη διαμορφώνουν επιμελώς τα φίλια τηλεοπτικά μέσα.

Το μόνο που δεν σηκώνει άλλο μπάζωμα – προς το παρόν τουλάχιστον – είναι το έγκλημα των Τεμπών. Γιατί, όσο κι αν μπαζώνεται αυτό το έγκλημα, το «ανθρώπινο υλικό» θα βγαίνει πάντα στην… επιφάνεια! Όλα ετούτα τα «ζημιογόνα», σίγουρα τα υπολογίζουν εκεί στο Μαξίμου, αλλά θα φροντίσουν να τα αντισταθμίσουν με το «υπερόπλο» που διαθέτουν, το οποίο τους έχει βγάλει «ασπροπρόσωπους», εδώ και πέντε χρόνια μέχρι σήμερα.

Είναι πολύτιμο, ισχυρό, αλάνθαστο, δοκιμασμένο και το πλέον αποτελεσματικό! Όσο πλησιάζουμε προς Ιούνη μεριά, θα «βρέχει» διαρκώς επιδόματα! Το αγαπημένο σύγχρονο «μάννα εξ ουρανού» των Νεοελλήνων. Μικρά, μεσαία και μεγάλα επιδόματα που κάνουν τον κόσμο να ξεχνά, ακρίβειες, Τέμπη, εγκληματικότητες, γυναικοκτονίες, υποκλοπές, συγκαλύψεις και όλα τα δεινά της κοινωνίας μας. Ας είναι καλά το «Ταμείο Ανάκαμψης» που θα αναλάβει ρόλο και πάλι στο «διαίρει και βασίλευε» της κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας που γίνεται ολοένα και περισσότερο ταξική. Γιατί, μπορεί ένα σωρό κόσμος που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας να τα φέρνει βόλτα πολύ δύσκολα σήμερα, αλλά υπάρχουν και αρκετοί άλλοι συμπολίτες μας που την ίδια στιγμή «παίζουν τα ρέστα τους», απολαμβάνοντας προκαταβολές δεκάδων χιλιάδων ευρώ, από ένα σωρό ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που δίνονται μόνο σε επιτήδειους «μυημένους» σε μια ευρωπαϊκή κουλτούρα απομύζησης πόρων, μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ωστόσο, η αδιαφανής διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από ένα κλειστό και αδιαφανές σύστημα εξουσίας – κατά το Politico – εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επωφελούνται οικονομικά, δεν επιθυμούν να αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με ένα καθεστώς που τους εξασφαλίζει μια άνετη διαβίωση. Εκείνοι θα πάνε στις κάλπες τρέχοντας! Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν τον ανελέητο αγώνα της επιβίωσης, μέσα από μια καθημερινότητα που θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη γι’ εκείνους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Έχουμε ήδη εισέλθει στη φάση της κύριας προεκλογικής αντιπαράθεσης, με την απαξίωση των θεσμών και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής. Είναι η εποχή των ιδεολογικών εκπτώσεων και των πρόχειρων τακτικισμών, που μας απομακρύνουν από την κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα.

Λένε, πως στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι χαλαρή, γιατί δεν έχουν το βάρος των εθνικών εκλογών. Για κάποιους άλλους όμως οι εκλογές αυτές είναι πιο σημαντικές και από τις εθνικές εκλογές, γιατί αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό βαρόμετρο επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας για τα κόμματα, αλλά κυρίως για την κυβέρνηση που διανύει ουσιαστικά τον πέμπτο χρόνο ζωής της. Η επιστολική ψήφος που εισήλθε επεισοδιακά με ακόμα ένα μεγάλο σκάνδαλο, θα δοκιμαστεί κι εκείνη μαζί με την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Το φάντασμα του «Κανένα» πλανιέται και πάλι πάνω από τη χώρα, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να μπορέσει να δώσει λύσεις στα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου.

Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν θα βρέξει, ούτε και τι θα βρέξει στις 9 του Ιούνη, που θα στηθούν και πάλι οι κάλπες σε όλη τη χώρα. Το μόνο που έχουμε μάθει πια πολύ καλά είναι τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος για το αποτέλεσμα και τούτων των εκλογών, που κατά βάθος πιστεύει πως κι αυτές δεν τον αφορούν: Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!

https://moschonas.wordpress.com