Μικρά και Μυστικά

Εμπιστοσύνη

Πολλά χρόνια πίσω έχει πάει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, με τάσεις που θυμίζουν τις εποχές των μνημονίων.
Στο επίκεντρο της δυσαρέσκειας βρίσκεται η Δικαιοσύνη, με το 70% των πολιτών να δηλώνουν ότι δεν την εμπιστεύονται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 απ’όταν ξεκίνησε η συλλογή σχετικών στοιχείων. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%…
Ένας ακόμη θεσμός, η Αστυνομία, βρίσκεται σε κρίση, με την αποδοχή από τους πολίτες να βυθίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Την ίδια ώρα λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.

Τι δείχνουν

Νατα μας. Έρχονται λέει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πιο κερδισμένη από την κόντρα στη Βουλή είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου.Η Πλεύση Ελευθερίας εντοπίζεται στην περιοχή του 5%, μακριά από το όριο του 3%, κάνοντας τη Ζωή να αισιοδοξεί για το μέλλον.
Κάποιες δείχνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κόβει έως γύρω στη μιάμιση μονάδα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτό βέβαια!

Η έκπληξη

…Η έκπληξη πάντως μπορεί να έρθει από τα δεξιά. Και δεν αναφέρονται στον Βελόπουλο, που φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό – αυτό είναι καταγεγραμμένο εδώ και εβδομάδες , αλλά στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στην ευρωβουλή. Ελλείψει άλλων   όπως ο Τζήμερος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Μπογδάνος, ψαρεύει στα  νερά μίας  συντηρητικής δεξιάς και όχι μόνο. Όλους αυτούς τους… ακραίους θα τους δούμε στο… 20% συνολικά; Μπρρρ…

Νέα καρφιά

Με νέα παρέμβασή του ο Θανάσης Καρτερός, τα βάζει και με τον Στέφανο Κασσελάκη και με τα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον μεν Στέφανο Κασσελάκη γράφει ότι διαμορφώνει το “κόμμα Κασσελάκη” και διατυπώνει θέσεις, όπως για τις αμυντικές δαπάνες που δεν πρέπει να μειωθούν ή την απίθανη ιστορία με τους διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές, για τις οποίες δεν έχει πάρει απόφαση κανένα όργανο. Για δε τα μεγαλοστελέχη του κόμματος ότι μαθαίνουν πλέον τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ και σιωπούν γιατί ελπίζουν ότι το κόμμα θα καταγράψει κέρδη στις κάλπες, χάρη στην υπερδραστηριότητα του κ. Κασσελάκη.
“Προφανώς ζούμε μια μεγάλη ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ” γράφει ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. “Καθεστώς προεδρικής πολυπραγμοσύνης και συλλογικής σιωπής ή εκ των υστέρων συναίνεσης. Που θα παράγει, κατά τον πρόεδρο, εκρηκτικές εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει για δεύτερο κόμμα, αλλά για τη μεγάλη ανατροπή. Ως τότε, σιωπή…”

Ο Μπελέρη

Την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν χθες ο γιος και ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια που θέλουν τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.