Ενόψει της τελετής απονομής των Όσκαρ του 2025, το People κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες τελετές και μοιράζεται ιστορίες από τα παρασκήνια της πιο διάσημης εκδήλωσης του Χόλιγουντ. Η Σοφία Λόρεν έγραψε ιστορία όταν κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1962 και έγινε η πρώτη ερμηνεύτρια που κέρδισε για ξενόγλωσσο ρόλο.
Όμως η πρωταγωνίστρια της ιταλικής ταινίας Η Ατιμασμένη (Two Women) δεν ήταν παρούσα για να παραλάβει το τρόπαιο στην τελετή που ήταν γεμάτη αστέρια- αντίθετα, έμεινε στο σπίτι της στη Ρώμη με τον σύζυγό της, τον παραγωγό Κάρλο Πόντι.
Σκληρός ανταγωνισμός στην κούρσα των Όσκαρ
«Όταν έλαβα την υποψηφιότητα για Όσκαρ στα τέλη Φεβρουαρίου του 1962, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το Όσκαρ; Το βραβείο Όσκαρ; Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα ονόματα των άλλων υποψηφίων», έγραψε η Λόρεν, 90 ετών σήμερα, στα απομνημονεύματά της το 2014 με τίτλο «Χθες, σήμερα, αύριο: Η ζωή μου».
Η Λόρεν αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό εκείνη τη χρονιά στην κούρσα των Όσκαρ: Όντρεϊ Χέπμπορν (Πρόγευμα στο Τίφανις), Νάταλι Γουντ (Πυρετός στο Αίμα), Πάιπερ Λόρι (Ο Κόσμος είναι Δικός μου) και Τζεραλντίν Πέιτζ (Καλοκαίρι και Καταχνιά).
«Όταν έλαβα την υποψηφιότητα για Όσκαρ στα τέλη Φεβρουαρίου του 1962, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το Όσκαρ; Το βραβείο Όσκαρ; Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τα ονόματα των άλλων υποψηφίων»
«Θα μείνω εδώ στη Ρώμη, στον καναπέ μου»
Αν και η Λόρεν δήλωσε ότι ήταν «κολακευμένη» που συμπεριλήφθηκε σε μια τέτοια παρέα, η ηθοποιός – που ήταν μόλις 27 ετών τότε – άφησε τις ανασφάλειές της να την κυριεύσουν.
«Ήξερα ότι η απογοήτευση ήταν ενδεχομένως πάντα στη γωνία και ότι ο θρίαμβος ήταν μόνο για λίγους» έγραψε. «Μετά από πολλή αναβλητικότητα, αποφάσισα ότι δεν θα πήγαινα στην τελετή. Αν έχανα, θα λιποθυμούσα. Αν κέρδιζα, θα λιποθυμούσα ούτως ή άλλως. Δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να το κάνει αυτό μπροστά σε αυτό το κοινό και μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου» συνέχισε.
«Θα μείνω εδώ στη Ρώμη, στον καναπέ μου» είπα στον εαυτό μου, και «αυτό έκανα πράγματι», έγραψε η Λόρεν.
Η Λόρεν ασχολήθηκε επίσης με το να καθαρίζει σκόρδα και να κόβει κρεμμύδια για να φτιάξει μια σάλτσα -ενώ αυτή και ο Πόντι έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα
Στις 6:39 π.μ. χτύπησε το τηλέφωνο
Το βράδυ της 9ης Απριλίου 1962 η Λόρεν το πέρασε μαζί με τον Πόντι στο διαμέρισμά τους στην Piazza d’Aracoeli, όπου προσπάθησαν να στρέψουν την προσοχή τους αλλού: «Λίγη μουσική, μια γουλιά κρασί, το πολλοστό τσιγάρο, ένα φλιτζάνι χαμομήλι, το παράθυρο ανοιχτό για να μπει η άνοιξη».
Η Λόρεν ασχολήθηκε επίσης με το να καθαρίζει σκόρδα και να κόβει κρεμμύδια για να φτιάξει μια σάλτσα -ενώ αυτή και ο Πόντι έμειναν ξύπνιοι όλη τη νύχτα.
Ελπίζοντας σε ένα τηλεφώνημα με κάποια καλά νέα, οι δυο τους τα παράτησαν καθώς ο ήλιος ανέτειλε: «Συνεχίζαμε να καθόμαστε εκεί στο γκρίζο φως της αυγής, κοιτάζοντας τους τοίχους, τους πίνακες, τις φωτογραφίες. Και τελικά αποκοιμηθήκαμε σαν δύο παιδιά» αφηγείται.
Τότε, στις 6:39 π.μ. – εννέα ολόκληρες ώρες πριν από το Λος Άντζελες, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή – χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Κάρι Γκραντ, ο δύο φορές συμπρωταγωνιστής της Λόρεν και κάποτε ερωτευμένος μαζί της.
Ελπίζοντας σε ένα τηλεφώνημα με κάποια καλά νέα, οι δυο τους τα παράτησαν καθώς ο ήλιος ανέτειλε
Η ζεστή φωνή του Κάρι
«Η Πόντι το σήκωσε» θυμήθηκε η Λόρεν «και μετά από μια σιωπή άκουσα τον σύζυγό μου να αναφωνεί: «Η Σοφία κέρδισε!». Η Λόρεν πήρε το ακουστικό από τον Πόντι και άκουσε «τη ζεστή φωνή του Κάρι» όπως έγραψε.
«Είναι υπέροχο, Σοφία, είναι υπέροχο. Είσαι πάντα η καλύτερη!».
«Χαμογελούσα στον Κάρι σαν να με έβλεπε ελαχιστοποιώντας την απόσταση πέρα από τον ωκεανό», συνέχισε η Λόρεν, η οποία έκλεισε το τηλέφωνο και στη συνέχεια έτρεξε στην κουζίνα για να βεβαιωθεί ότι η σάλτσα που έφτιαχνε δεν είχε καεί.
*Ο Κόναν Ο’ Μπράιαν είναι οικοδεσπότης των φετινών Όσκαρ 2025, τα οποία θα μεταδοθούν ζωντανά από το Dolby Theatre στο Ovation Hollywood την Κυριακή 2 Μαρτίου στο ABC και στο Hulu.
*Με στοιχεία από people.com