Ο Ελβετός οδοντίατρος διαβάζει Καβάφη με φόντο τη Σπιναλόγκα.

Επίτιμος δημότης Αγίου Νικολάου ανακηρύχθηκε ο Ελβετός οδοντίατρος Ζουλιέν Γκριβέλ.

Κι αν το όνομα του Ελβετού είναι για πολλούς άγνωστο, για την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι συνώνυμο με αυτό ενός σπουδαίου ανθρώπου, σωτήρα κι ευεργέτη. Κι αυτό γιατί ο Γκριβέλ από το 1972 έως και το 1998 πρόσφερε αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες στους χανσενικούς στο θεραπευτήριο Αγίας Βαρβάρας, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από την περιοχή.

Τον Ζουλιέν Γκριβέλ τίμησε αναγορεύοντάς τον σε επίτιμο δημότη ο Δήμος Αγίου Νικολάου το Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Δημήτριος Αρναουτάκης» στη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας.

Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης ο δήμαρχος Αντώνης Ζερβός προσέφερε στον τιμώμενο το μετάλλιο του Δήμου, ενώ για τη ζωή και το ανθρωπιστικό του έργο μίλησε ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης.

«Οι οικουμενικές αξίες, τα πανανθρώπινα ιδανικά που φώτισαν τον δρόμο του Ζουλιέν είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και λαμπερά για την Ελλάδα που σήμερα υποφέρει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Μαυρικάκης για να προσθέσει:

«Δεν είναι μόνον ότι ο Ζουλιέν στάθηκε η λαμπρή συνέχεια ενός στιβαρού φιλελληνικού κύματος της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Ζουλιέν αναλώνοντας τη ζωή του στον εθελοντισμό, παρέμεινε ο συνεχιστής του Βύρωνα, του Κάνινγκ, του Νόρμαν, του Σατομπριάν, του Φίνλεϊ, αλλά και ο συνεχιστής των Ελβετών φιλελλήνων που έβαλαν διαχρονικά πλάτη  για να ελευθερωθεί η χώρα μας».

Ο κ. Μαυρικάκης υποστήριξε επίσης ότι ο Ζουλιέν «μας έμαθε να ατενίζουμε το ξεκάθαρο περίγραμμα των πραγμάτων όσο οδυνηρό και αν είναι, μας έμαθε να παλεύουμε και να ελπίζουμε, ρίχνοντας τα τείχη του αποκλεισμού και της προκατάληψης.

Αυτό άλλωστε που έκαναν και οι αγιασμένοι αυτοί άνθρωποι τόσο στη Σπιναλόγκα όσο και στην Αγία Βαρβάρα» πρόσθεσε ο κ. Μαυρικάκης και συνέχισε:

«Στους τόπους όπου “η νόσος εφιλοσοφείτο και το συμπαθές εδοκιμάζετο” θριάμβευε εκτός από την ιώβεια υπομονή, και ο αγώνας για τη ζωή. Και ο Ζουλιέν ήταν από τους πρωταγωνιστές και τους πρωταθλητές εκείνου του αγώνα. Η ιατρική μέσα από τον εθελοντισμό και τη  θυσιαστική προσφορά στον συνάνθρωπο. Η διαχρονική επαλήθευση και καθαρότητα του ιπποκράτειου όρκου».

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δάσκαλος και συγγραφέας, διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, δρ. Μανόλης Μακράκης, ενώ στο πλαίσιο της προβλήθηκε σχετική ταινία για τη ζωή του τιμώμενου Ελβετού. Τονίζεται ότι ο Ζουλιέν Γκριβέλ συνεχίζει από το 1972 μέχρι σήμερα επισκέπτεται ανελλιπώς την Κρήτη, συμμετέχοντας σε εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις συλλογικών φορέων. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί επανειλημμένα από διαφόρους φορείς και συλλόγους της χώρας για το ουμανιστικό του έργο με κορυφαία τη βράβευσή του το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών.