Μία ξεχωριστή παρουσίαση – ξενάγηση των φίλων της τέχνης του Ηρακλείου θα κάνει ο σημαντικός σύγχρονος Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης για όσους θα επισκεφθούν την έκθεση «Με την ματιά του συλλέκτη – Συλλογή Σωτήρη Φέλιου», αύριο Σάββατο 4 Μαΐου 2019, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Ο Αλέκος Λεβίδης θα βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου φιλοξενείται η εξαιρετική αυτή έκθεση, στις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου να μιλήσει στο κοινό για τα έργα που εκτίθενται, μεταξύ των οποίων και δικά του. Στην ξενάγηση θα συμμετάσχει και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος και θα ακολουθήσει διάλογος. Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», από τις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τηΔευτέρα 20 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την 1η Μαΐου την έκθεση είχαν επισκεφθεί 19.529 άτομα.
Στις προθέσεις των διοργανωτών είναι να γίνουν αντίστοιχες παρουσιάσεις – συζητήσεις μέσα στα επόμενα Σαββατοκύριακα (11-12/5 και 18-19/5) με την επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη.
Ο καλλιτέχνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Μαθητής ακόμα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον Κώστα Μαλάμο και στον Αλέκο Κοντόπουλο. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Université du Τhéâtre des Nations στο Παρίσι (1963-1964) και αρχιτεκτονική στην École d’ Architecture του Πανεπιστημίου της Γενεύης (1964-1969). Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συμμετείχε στην ίδρυση, διεύθυνση και λειτουργία του βιβλιοπωλείου «Στροφή» (Αθήνα). Από το 1971 εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Την πρώτη του ατομική έκθεση έκανε το 1982 στην γκαλερί Ώρα. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν άλλες 23 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, έχει συμμετάσχει σε 32 ομαδικές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και η έκθεση της συλλογής Σωτήρη Φέλιου «Ellenico Plurale» στο Complesso del Vittoriano της Ρώμης. Έχει ασχοληθεί συστηματικά σμε τον σχεδιασμό εξωφύλλων για βιβλία και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων. Τέλος, έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά για το θέατρο και τοιχογραφίες σε ιδιωτικές κατοικίες.
Παράλληλα µμε την καθαρά ζωγραφική δραστηριότητά του έχει ασχοληθεί με την έρευνα σε θέματα ζωγραφικής και έχει δημοσιεύσει σχετικά. Το 1994 µμετέφρασε και επιμελήθηκε το 35ο Βιβλίο της Φυσικής Ιστορίας του Πλίνιου του Πρεσβύτερου και το εξέδωσε στις εκδόσεις Άγρα µμε τον συνοδευτικό υπότιτλο «Περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής». Έναν χρόνο αργότερα, το βιβλίο τιμήθηκε µμε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, µμε αντικείμενο την αρχαία ελληνική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή ζωγραφική τέχνη, τα χρώματα και τις αναμείξεις τους. Το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2007 επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Princeton µμε υποτροφία ως Artist in Residence.