Το βραβείο «Best Public Institution promoting the value of wine and vine culture and cultural tourism development» απένειμε στο υπουργείο Πολιτισμού η Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «ITER VITIS», στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική έδρα της Περιφέρειας της Τουλούζης, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η απονομή εντάχθηκε στην πρώτη επίσημη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οίνου, στην Τουλούζη, ως η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη του Οίνου. Τα βραβεία αποσκοπούν στην προώθηση της καινοτομίας και στην εξέταση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «για την απονομή του βραβείου «Best Public Institution promoting the value of wine and vine culture and cultural tourism development» στο ΥΠΠΟ, καθώς δύο σημαντικά ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εντάχθηκαν πρόσφατα στη Διαδρομή.
Ο πολιτισμός της αμπέλου και του οίνου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο. Η συμβολή των Ελλήνων είναι θεμελιώδης. Η διονυσιακή πρακτική του Συμποσίου, με ευρύτατες οικονομικές, κοινωνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις, υπήρξε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και διακριτικά γνωρίσματα του ελληνικού πολιτισμού, που μέσω του εμπορίου και του αποικισμού, διαδόθηκε και καθιερώθηκε ευρύτατα. H πολιτιστική διαδρομή ITER VITIS συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας που να συνδέεται με τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο κάθε περιοχής, καθώς και με τις άυλες και παραδοσιακές πλευρές της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτούς τους τόπους.
Παράλληλα, δημιουργεί προοπτικές και απαντά σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού και οικονομικής ενίσχυσης των περιοχών που διασχίζει. Στη διαδρομή εντάσσονται, ποικιλοτρόπως, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, όχι μόνο με επιτόπιες επισκέψεις, αλλά και μέσω ψηφιακών περιηγήσεων και αλληλεπιδράσεων», τόνισε επίσης η υπουργός.
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές, όπως έχουν θεσμοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνάδουν απόλυτα με τους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τους οποίους ο πολιτιστικός τομέας της Ελλάδας αποτελεί όχι μόνον στοιχείο εθνικής ταυτότητας αλλά και παράγοντα ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ίδια ανακοίνωση, στόχος του ΥΠΠΟ είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Πρόγραμμα, μέσω της σύνδεσης με επιπλέον διαδρομών, στο πλαίσιο των οποίων μπορούν να αναδειχθούν σημαντικότατα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της σύγχρονης δημιουργίας.