ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΣΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τρεις διάσημοι σολίστ μιλούν στην “Π” και στέλνουν μήνυμα για την ειρήνη

Έχουν διαφορετικές καταβολές, προέρχονται από διαφορετικές πατρίδες, έχουν όμως ένα κοινό: την αγάπη τους για τη μουσική και την τέχνη που ενώνει τους λαούς.

Η βιολίστα  Σάντα Βίζινε είναι Λετονή, ο   τσελίστας Κιρίλ Ζλότνικοφ  γεννήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αλλά μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ και νιώθει Ισραηλινός και ο  πιανίστας Μιχαήλ Λίφιτς, γεννήθηκε  στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, αλλά από τα 16 του μετακόμισε στη Γερμανία.

Και οι τρεις διάσημοι σολίστ που συμμετέχουν στην μεγάλη αποψινή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, μιλούν στην “Π” για το    μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό που θα σταλεί σ’ όλο τον κόσμο.

συναυλια για την ειρηνη στην ουκρανια
είναι πιο ισχυρή
“Ελπίζω αυτή η συναυλία να συνδράμει στον χείμαρρο αυτόν της παγκόσμιας υποστήριξης προς τη μαχόμενη Ουκρανία” τονίζει ο Κιρίλ Ζλότνικοφ ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος, η    Σάντα Βίζινε θεωρεί ότι η τέχνη είναι πιο ισχυρή από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι,  ενώ ο  Μιχαήλ Λίφιτς τονίζει χαρακτηριστικά: “Καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτόν τον πόλεμο και ελπίζω ότι αυτή η θηριωδία, που φαινόταν αδιανόητη τον 20ό αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λήξει σύντομα”.

Στη  συναυλία, που είναι  αφιερωμένη στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ουκρανή Ντιάνα Τιστσένκο και η Ρωσίδα Αλένα Μπάεβα,  θα εμφανιστούν ΜΑΖΙ, στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», στις 9 το βράδυ.

Οι διάσημοι σολίστ, η βιολίστα  Σάντα Βίζινε, ο  τσελίστας Κιρίλ Ζλότνικοφ, ο πιανίστας Μιχαήλ Λίφιτς, ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα του ΠΣΚΗ και παρουσιάζουν από το Ηράκλειο κορυφαία έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από τα δεινά που επιφέρει ο πόλεμος, μεταφέροντας το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης για όλο τον κόσμο.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την στήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1H σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών, της Ουκρανής Ντιάνα Τιστσένκο και της Ρωσίδας Αλένα Μπάεβα, στέλνει από το Ηράκλειο ένα σημαντικό μήνυμα υψηλότατου συμβολισμού. Τι σημαίνει για σας η συμμετοχή σας σ’ αυτό το κονσέρτο;

2Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έθεσε το ερώτημα: «Μπορεί η τέχνη να κάνει πολιτική χωρίς να πάψει να είναι τέχνη;». Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καθήκον των καλλιτεχνών σ’ αυτόν τον πόλεμο;

ΣΑΝΤΑ ΒΙΖΙΝΕ ΒΙΟΛΙΣΤΑ: «Νιώθω λόγω καταγωγής σαν ένα κοκτέιλ όλων αυτών των πολιτισμών που αυτός ο πόλεμος τούς διαλύει»

Η βιολίστα  Santa Vizine είναι Λετονή, αλλά με παππούδες και προγόνους  με καταγωγή από την Ουκρανία ή γεννημένους στη Ρωσία.

“Νιώθω” -τονίζει στην “Π” “σαν ένα κοκτέιλ όλων αυτών των πολιτισμών που αυτός ο πόλεμος τούς διαλύει. Αυτή η συναυλία θα είναι μια γιορτή όλων αυτών των πολιτισμών που συναντιούνται επί σκηνής και υποστηρίζουν την ειρήνη”. Η ίδια θεωρεί ότι η τέχνη είναι πιο ισχυρή από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. “Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παίζω το μουσικό όργανό μου και, αν συγκινεί ανθρώπους, αν τους εμπνέει, αν στρέφει την προσοχή σε όσους έχουν ανάγκη και αν βοηθά έστω και έναν, τότε αξίζει τον κόπο”. Γεννημένη στη Ρίγα της Λετονίας, αποφοίτησε από τη Μουσική Ακαδημία Γιάζεπς Βίτολς το 2011.

Έχει λάβει μέρος σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς βιόλας. Ως μέλος της ορχήστρας δωματίου Κρεμεράτα Μπάλτικα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με  σημαντικούς καλλιτέχνες. Από το 2017 συνεργάζεται με την Ορχήστρα Κοντσερτγκεμπάουμ όπου από τον Ιανουάριο του 2022 έχει τη θέση της πρώτης βιόλας. Επίσης έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Εθνική Συμφωνική της Λετονίας, Νέων Γκούσταβ Μάλερ,  Συμφωνική του Γκέτεμποργκ και Συμφωνιέτα της Ρίγα. Έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως τα Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, Βασιλική Αίθουσα του Αλβέρτου στο Λονδίνο, Σαντόρυ Χολ του Τόκυο, Όπερα του Σίδνεϋ και Μέγαρο της Φιλαρμονικής του Έλβα στο Αμβούργο.   Από το 2012 είναι μέλος της Ακαδημίας της Ολλανδικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

1Είμαι Λετονή. Γεννήθηκα στη Λετονία, μεγάλωσα εκεί και εκεί πήγα σχολείο. Ο παππούς μου γεννήθηκε στο Λβιβ της Ουκρανίας και ήρθε στη Λετονία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γιαγιά μου είχε γονείς Λετονούς και Λιθουανούς, αλλά γεννήθηκε στο Λένινγκραντ. Νιώθω λοιπόν σαν ένα κοκτέιλ όλων αυτών των πολιτισμών που αυτός ο πόλεμος τούς διαλύει. Αυτή η συναυλία θα είναι μια γιορτή όλων αυτών των πολιτισμών που συναντιούνται επί σκηνής και υποστηρίζουν την ειρήνη.

2Η τέχνη ήταν πάντα ένας αντικατοπτρισμός του παρόντος και ο καθρέπτης των μεγάλων πολιτικών γεγονότων. Οι καλλιτέχνες είναι φύσεις δημιουργικές και όντα πολύ ευαίσθητα. Όταν βλέπεις έναν πίνακα ή όταν ακούς μουσική, νιώθεις συναισθήματα που δεν μπορείς να τα εξηγήσεις με απλά λόγια. Γι’ αυτό και η τέχνη μπορεί να στείλει πολύ δυνατά μηνύματα. Μπορεί να είναι τόσο έμμεσα όσο αυτά στις κρυφές διαμαρτυρίες στις συμφωνίες του Σοστακόβιτς ή τόσο άμεσα όσο η τέχνη του δρόμου του Μπάνκσι. Η τέχνη είναι πιο ισχυρή από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παίζω το μουσικό όργανό μου και, αν συγκινεί ανθρώπους, αν τους εμπνέει, αν στρέφει την προσοχή σε όσους έχουν ανάγκη και αν βοηθά έστω και έναν, τότε αξίζει τον κόπο.

 

ΚΙΡΙΛ ΖΛΟΤΝΙΚΟΦ, ΤΣΕΛΙΣΤΑΣ «Αυτός ο γελοίος πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως»
Η τέχνη

ΚΙΡΙΛ ΖΛΟΤΝΙΚΟΦ, ΤΣΕΛΙΣΤΑΣ: «Αυτός ο γελοίος πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως»

“Αυτός ο γελοίος, ο περιττός πόλεμος και οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως” τονίζει μιλώντας στην “Π” ο  τσελίστας Κιρίλ Ζλότνικοφ, ο οποίος γεννήθηκε   στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αλλά μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ και  νιώθει όπως λέει ο ίδιος Ισραηλινός.

“Για μένα” -συμπληρώνει- “είναι πολύ δύσκολο και ντροπιαστικό να βλέπω την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να συμμετέχει σε αυτό το άρρωστο έγκλημα του Κρεμλίνου κατά της ελευθερίας, της ανθρωπότητας και της ΖΩΗΣ”.

Προέρχεται από  οικογένεια επαγγελματιών μουσικών και  ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κρατική Μουσική Ακαδημία με τον Βλάντιμιρ Πέρλιν. Συνέχισε στο Ισραήλ με τους Ούζι Βίζελ και Χίλλελ Ζόρι στην Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ. Συμμετείχε σε σεμινάρια με τους Άιζακ Στερν, Γιο-Γιο Μα, Νατάλια Γκούτμαν, Άλντο Πάρισοτ, Γκιόργκι Κουρτάγκ κ.α. Έχει βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.

Είναι ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Jerusalem Quartet, το οποίο το 2002 ηχογραφούσε αποκλειστικά για την εταιρία Harmonia Mundi. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις ορχήστρες Φιλαρμονική του Ισραήλ, Κρατικής Όπερας του Βερολίνου, Συμφωνική της Ιερουσαλήμ, του Λούντβιχσμπουργκ στη Γερμανία, Gulbenkian στη Λισαβόνα, West-Eastern Divan στη Σεβίλλη, όπου και διδάσκει και Καμεράτα της Ιερουσαλήμ και με μαέστρους όπως οι Ντάνιελ Μπάρεμποϊμ, Ζούμπιν Μέτα, Πιέρ Μπουλέζ, Λόρενς Φόστερ και Άσερ Φισκ. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα μπαρόκ, κλασικά, ρομαντικά και σύγχρονα. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ μουσικής δωματίου, όπως τα Proms Festival, Μπάρτοκ, του Βανκούβερ, του Μεντόν, του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, της Ιερουσαλήμ κ.α. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις  με σημαντικούς συνεργάτες.

1Ενθουσιάστηκα όταν άκουσα από την Diana για την ιδέα μιας συναυλίας υποστήριξης των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία! Είπα αμέσως ΝΑΙ! Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τώρα να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό σε αυτήν την τραγική στιγμή. Γεννήθηκα στο Μινσκ της Λευκορωσίας και, παρόλο που μεγάλωσα στην Ιερουσαλήμ από τότε που ήμουν παιδί και νιώθω Ισραηλινός, για μένα είναι πολύ δύσκολο και ντροπιαστικό να βλέπω την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να συμμετέχει σε αυτό το άρρωστο έγκλημα του Κρεμλίνου κατά της ελευθερίας, της ανθρωπότητας και της ΖΩΗΣ! Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειονότητα των Λευκορώσων είναι αντίθετοι σ’ αυτόν τον πόλεμο. Αυτός ο γελοίος, ο περιττός πόλεμος και οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως!

2Η μουσική δεν έχει σύνορα, δεν έχει θρησκεία. Ελπίζω ότι αυτή η συναυλία να συνδράμει στον χείμαρρο αυτόν της παγκόσμιας υποστήριξης προς τη μαχόμενη Ουκρανία, ώστε να βοηθήσει να σταματήσει αυτή η τραγωδία!

 

ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΦΙΤΣ, ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ: «Καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτόν τον πόλεμο και ελπίζω ότι αυτή η θηριωδία  θα λήξει σύντομα»

ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΦΙΤΣ, ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ: «Καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτόν τον πόλεμο και ελπίζω ότι αυτή η θηριωδία  θα λήξει σύντομα»

“Θα ήθελα να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτόν τον πόλεμο και ελπίζω ότι αυτή η θηριωδία, που φαινόταν αδιανόητη τον 20ό αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λήξει σύντομα” επισημαίνει στην “Π” ο  πιανίστας Μιχαήλ Λίφιτς, o  οποίος γεννήθηκε το 1982 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. “Οι καλλιτέχνες” -προσθέτει – “και ειδικότερα οι μουσικοί, επιδρούν ελάχιστα στα πολιτικά γεγονότα, γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό στο οποίο εξειδικευόμαστε. Τουτέστιν, να παίζουμε σε συναυλίες αλληλεγγύης. Ο Μιχαήλ σε  ηλικία 16 ετών μετακόμισε στη Γερμανία.

Σπούδασε στο καλλιτεχνικό-επιστημονικό πανεπιστήμιο στο Ανόβερο, όπου σήμερα διδάσκει, με τους Καρλ-Χάιντς Κέμερλινγκ και Μπερντ Γκέτσκε. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην  Ίμολα της Ιταλίας με τον Μπόρις Πετρουσάνσκι. Είναι νικητής του 57ου διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Φερούτσιο Μπουζόνι. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως:  Κάρνεγκι Χολ, Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Βασιλικό Ανάκτορο, Φιλαρμονική και την Όπερα του Μονάχου, Laeszhalle του Αμβούργου, Σάλα Βέρντι στο Μιλανο, Tonhalle στη Ζυρίχη, Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ και Παλάτι Καλών Τεχνών των Βρυξελών.

Έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως οι Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Γερμανική Ραδιοφωνική του Ανόβερο, Χάυδν του Μπολζάνο, Σολίστ της Μόσχας, της Βαλένθια, της Αρένα ντι Βερόνα, Συμφωνιέτα του Χονγκ Κονγκ, Συμφωνική και Δωματίου του Μονάχου. Έχει εμφανιστεί ως καλεσμένος σε διεθνή φεστιβάλ όπως: Verbier, Mecklenburg-Vorpommern, Rheingau, Ρουρ, Kissinger Sommer, της Μπρέσια και του Μπέργκαμο, του Ωβέρ-συρ-Ουάζ, του Schwetzingen, του Μπέργκεν, Μενουχίν στο Γκρατς και BBC Proms. Εξίσου έχει ασχοληθεί με την ερμηνεία έργων μουσικής δωματίου με διάσημους καλλιτέχνες και έχει ηχογραφήσει βραβευμένα CD.

1Αυτή η αλληλεπίδραση εκπροσώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς κάνει σαφές ότι η τέχνη δεν πρέπει να χωρίζεται σε εθνικότητες ή σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η παγκόσμια πολιτιστική ανταλλαγή προωθεί μόνο την τέχνη και, μεταξύ άλλων, μας ωθεί ως ανθρωπότητα στην ανάπτυξη και μας εξελίσσει.

2Καταρχάς, θα ήθελα να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτόν τον πόλεμο και ελπίζω ότι αυτή η θηριωδία, που φαινόταν αδιανόητη τον 20ό αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λήξει σύντομα. Ως προς το ερώτημα που θέσατε, πιστεύω ότι η τέχνη δεν δημιουργεί πολιτική, μπορεί μόνο να την αντανακλά. Οι καλλιτέχνες, και ειδικότερα οι μουσικοί, επιδρούν ελάχιστα στα πολιτικά γεγονότα, γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό στο οποίο εξειδικευόμαστε. Τουτέστιν, να παίζουμε σε συναυλίες αλληλεγγύης ώστε να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα που να διατίθενται για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου.