Ένα εργαστήριο θρακιώτικου τραγουδιού οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με την Κατερίνα Δούκα

Ένα εργαστήριο θρακιώτικου τραγουδιού οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με την Κατερίνα Δούκα το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα.

Η Θράκη είναι γνωστή για την πλούσια μουσικοχορευτική της παράδοση. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι τα αντιφωνικά τραγούδια, που ερμηνεύονταν κυρίως από γυναίκες σε διάφορες εκδηλώσεις του κύκλου της ζωής και του χρόνου.

Το Μουσείο, τα τελευταία χρόνια, επαναπροσδιόρισε τους στόχους του επιδιώκοντας την εξωστρέφεια μέσω του υγιούς συγκερασμού πολιτισμού και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό τολμά τον πειραματισμό στις δράσεις του ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας επιτυγχάνοντας μια ισορροπία απαιτητική, όπως αυτή μεταξύ φυσικής κληρονομιάς και καινοτομίας.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Κατερίνα Δούκα, 6992337927.

Η Κατερίνα Δούκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και μέσα απ’ το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι και το χορό. Συμμετείχε στη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (Χ.Ο.Φ.Ε.Θ.) στην αρχή ως χορεύτρια και στη συνέχεια διδάσκοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Η χρόνια μελέτη της μουσικοχορευτικής ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι, αποτυπώνονται για πρώτη φορά στη δισκογραφική δουλειά του Βαγγέλη Δημούδη «Ηλιοβασίλεμα στον Έβρο», όπου συμμετέχει ως τραγουδίστρια.

Λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούν με το θρακιώτικο παραδοσιακό σχήμα «Μεθόριος», το διπλό cd «Έβρος», όπου ερμηνεύει ανέκδοτα τραγούδια του βόρειου Έβρου.

Συμμετέχει επίσης στη δισκογραφική δουλειά «Απόψε» της Σοφίας Νάτσιου. Από το 2010 μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο δημιούργησαν το «ραΔΥΟφωνο». Με το ρεμπέτικο έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά το 2007 τραγουδώντας σε μουσικά στέκια της Θεσσαλονίκης όπου και γνωρίζεται με τον Μανώλη Πορφυράκη.