Αρχαιολόγοι στην Τουρκία υποστηρίζουν πως βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου των Μυρών, ο οποίος ενέπνευσε τον «Αη Βασίλη». Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, η ομάδα ανακάλυψε μια σαρκοφάγο μήκους 2 μέτρων, θαμμένη έως και 2 μέτρα κάτω από τη γη, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην Ντέμρε της Αττάλειας στην Τουρκία.
Η σαρκοφάγος, η οποία έχει ένα υπερυψωμένο κλείστρο και κεκλιμένη οροφή, βρέθηκε μέσα σε μια διώροφη κατασκευή που συνορεύει με την αυλή της εκκλησίας. Τώρα, η ομάδα αναζητά μια επιγραφή στη σαρκοφάγο, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει την ημερομηνία και την ταυτότητα του νεκρού.
«Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται για τον ιερό χώρο που αναζητούσαμε», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Έμπρου Φάτμα Φίντικ από το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal.
Ο τάφος βρέθηκε στα ερείπια μιας αρχαίας Βασιλικής που βυθίστηκε εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε λίγο αργότερα πάνω στα θεμέλια για να προστατεύσει τον τάφο του αγίου.
Ωστόσο, πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτά και πέτρινα δάπεδα από το προηγούμενο ιερό, που τους οδήγησαν στην τελευταία κατοικία του Αγίου Νικολάου.
«Προς το παρόν, μπορούμε να δούμε το μέρος του καπακιού της σαρκοφάγου και έχουμε αποκαλύψει ένα μικρό μέρος της γούρνας της. Στο μέλλον, θα σκάψουμε βαθύτερα και θα την αποκαλύψουμε πλήρως», δήλωσε η αρχαιολόγος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Η βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε πάνω στα θεμέλια ήταν τόπος λατρείας για τους ορθόδοξους χριστιανούς μεταξύ του 5ου και του 12ου αιώνα και περιβαλλόταν από αγάλματα του Αγίου Νικολάου. Προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1982. Η δεύτερη εκκλησία βρέθηκε αφού οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, εντοπίζοντας κενά μεταξύ του δαπέδου και του εδάφους.
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε στην εκκλησία που φέρει το όνομά του, αλλά η ακριβής τοποθεσία του τάφου του αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο. Τα οστά του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν λαθραία στην ιταλική πόλη Μπάρι από εμπόρους το 1087. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα οστά που μεταφέρθηκαν ανήκαν σε έναν ανώνυμο ιερέα. Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου παραμένουν φυλαγμένα στη βασιλική του Αγίου Νικολάου του 11ου αιώνα στο Μπάρι, αν και θραύσματα έχουν αποκτηθεί από εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: Daily Mail, ertnews.gr