Τον Δημήτρη Μουδατσάκη, που πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης πέρυσι και φέτος στα 89 χρόνια του ασχολείται με το μεταπτυχιακό του, θα τιμήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βοριτσίου «Η Αγία Μαρίνα» θα τον βραβεύσει για την αγάπη και την προσφορά του στα γράμματα, στο χωριό και την ευρύτερη περιοχή.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, ενώ ο κ. Μουδατσάκης θα κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για τον «Μωυσή», τον Γεώργιο Κωνσταντουλάκη τον λαϊκό θεραπευτή με τις μαντικές ικανότητες. Πέρυσι τετοιες μέρες ο κ. Μουδατσάκης παρέλαβε με μεγάλη συγκίνηση, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, το πτυχίο του σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Σχολή στο Ρέθυμνο για τους νέους απόφοιτους. Δίπλα του, σύσσωμη η οικογένεια του, τα τρία παιδιά και τα 7 εγγόνια του ιδιαίτερα υπερήφανα για τον παππού τους.
Όταν ήταν νέος, από το χωριό Σκοτεινό της Πεδιάδας όπου ξεκίνησε τη ζωή του, η δυνατότητα να μορφωθεί δεν υπήρχε.
Όμως η μεγάλη δίψα του για μάθηση τον οδήγησε στα φοιτητικά έδρανα σε ηλικία 84 ετών και λίγο πριν τα 90, έγινε πτυχιούχος.
Ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης τον υποδέχθηκε, του πρόσφερε το έμβλημα του πανεπιστημίου και βιβλία από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης και κάλεσε τους φοιτητές να δουν τον κ.Μουδατσάκη ως παράδειγμα μιας προσπάθειας για εξέλιξη, που δεν τελειώνει ποτέ.
Ο 88χρονος τυπογράφος, ο μεγαλύτερος σε ηλικία φοιτητής της χώρας, πήγαινε στην Σχολή του στο Ρέθυμνο με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και τα 4 αυτά χρόνια, δεν έχασε ούτε μία παράδοση.
«Η φοίτηση μου στη σχολή, ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχω ζήσει. Όλα ήταν όμορφα, το αμφιθέατρο, η διδασκαλία, η βιβλιοθήκη. Εκείνο όμως που με συγκινούσε περισσότερο ήταν η αγάπη που απολάμβανα από τους καθηγητές και τους συμφοιτητές μου» ανέφερε. Ο φιλομαθής κ.Μουδατσάκης που πιστεύει ότι η μόρφωση σε κάνει καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο, δεν αρκείται σε ένα πτυχίο.
Μας έλεγε ότι δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει το μεταπτυχιακό του στην Βυζαντινή Ιστορία, την Νεότερη ή του Μεσαίωνα, επιλογή που θα γίνει με την συνεργασία των καθηγητών του.
«Ανυπομονώ να αρχίσω πάλι την μελέτη, γιατί δεν φαντάζεστε πόση ζωντάνια μου δίνει το Πανεπιστήμιο. Αυτό το ταξίδι στη γνώση, ομόρφυνε το ταξίδι της ζωή μου» είπε.