Το 2ο από τα κρυμμένα διαμάντια του Μουσείου Καζαντζάκη. Πρόκειται για «Το Σημειωματάριο – Ημερολόγιο Άγιον Όρος»

Το 2ο από τα κρυμμένα διαμάντια του παρουσιάζει το Μουσείο Καζαντζάκη. Πρόκειται για «Το Σημειωματάριο – Ημερολόγιο Άγιον Όρος»,  ένα από τα παλαιότερα σημειωματάρια – ημερολόγια του συγγραφέα, το οποίο έχει γραφεί σε τεφτέρι-σημειωματάριο τήρησης οικονομικών λογαριασμών.

Ένας από τους σημαντικότερους φίλους και συνοδοιπόρους στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη ήταν ο Άγγελος Σικελιανός. Η θρυλική και με διακυμάνσεις σχέση τους ξεκινά τον Νοέμβριο του 1914 με τη γνωριμία τους στην Αθήνα, όπου αναγνωρίζονται αμέσως ως πνευματικοί συνοδοιπόροι.

Λίγες μέρες αργότερα ταξιδεύουν στο Άγιον Όρος για ένα σαρανταήμερο προσκύνημα, σχεδιάζοντας την ίδρυση νέας θρησκείας και μελετώντας Τολστόι, Βούδα και Δάντη. Το οδοιπορικό τους συνεχίζεται το 1915 σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την περιήγησή τους από την ιστορική επίσκεψή τους στο Περιβόλι της Παναγίας φρόντισαν να μνημειώσουν και οι δυο καταγράφοντας ο καθένας στο προσωπικό του ημερολόγιο τις εντυπώσεις τους.

 Το μέγεθος κάθε σελίδας είναι μόλις 1116,4 εκατοστά και φέρει αρίθμηση στην πάνω δεξιά γωνία. Χειρόγραφες σημειώσεις υπάρχουν και στις δύο όψεις του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου με τις οποίες συνολικά το Ημερολόγιο συναριθμεί 118 χειρόγραφες σελίδες.

Το μεγαλύτερο μέρος του έχει γραφεί με μολύβι. Συναντώνται και άλλοι τρόποι γραφής, με μαύρο και μπλε μελάνι. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν διαγραφές, υπογραμμίσεις ή επισημάνσεις με κόκκινο ή μπλε χρώμα κατά τη συνήθη πρακτική του Καζαντζάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σκίτσα του, κυρίως οι χάρτες που έχει σχεδιάσει στην αρχή του Ημερολογίου τόσο της Χαλκιδικής όσο και της Χερσονήσου του Άθω, όπου αποτυπώνει και τη διαδρομή τους.

Η Ελένη Καζαντζάκη παραχώρησε το Ημερολόγιο στον Γιώργο Ανεμογιάννη εκτιμώντας πως μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μουσειακό έκθεμα και αυτός το κληροδότησε στο Μουσείο Καζαντζάκη που ίδρυσε το 1983.

Η συστηματική μελέτη του Ημερόλογιου του Αγίου Όρους ανέδειξε μια παραγνωρισμένη πτυχή του συγγραφέα, αυτή του συστηματικού ημερολογιογράφου. Έφερε στο φως ένα είδος κειμένων που η σε βάθος μελέτη τους μπορεί να αποκαλύψει πραγματικά άγνωστους και κρυμμένους θησαυρούς της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη.

Πιο προσωπικά γραπτά του, όπως τα ημερολόγια και οι επιστολές του, μας οδηγούν ακόμη πιο κοντά στον δημιουργό μα και τον ίδιο τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.kazantzaki.gr/gr/12-hidden-gems/agion-oros-317

Το πρωτότυπο σημειωματάριο εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Ως βιβλίο κυκλοφόρησε σε έκδοση του Μουσείου Καζαντζάκη το 2020.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το: https://www.mnkshop.gr/index.php?route=product/product&product_id=255

#KazantzakisMuseum.