Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο που αποτελείται από εμπειρογνώμονες διαφόρων εθνικοτήτων με επικεφαλής τον Ολλανδό, θα μείνει στην Κρήτη συνολικά τρεις ημέρες και θα επισκεφθεί όλα τα προς ένταξη στον κατάλογο ανάκτορα.
Ήδη εδώ και εβδομάδες επικρατεί αναβρασμός στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου και τους υπολοίπους που εμπλέκονται στον μεγάλο αυτό στόχο.
Όπως είναι γνωστό, στις αρχές του μήνα την Κρήτη επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, όπου σε σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού και άλλων παραγόντων εξετάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει για την υλοποίηση της εθνικής αυτής προσπάθειας.
Είχε προηγηθεί μεταξύ άλλων συνάντηση εργασίας της υπουργού Πολιτισμού με τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου και την διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη, στην Αθήνα, όπου συγκεκριμενοποιήθηκε το σχέδιο δράσης των τριών φορέων για την ένταξη της Κνωσσού στον κατάλογο της UNESCO καθώς και η κάθοδος της κ. Μενδώνη στο νησί μας.
Ο τωρινός έλεγχος θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο βήμα μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2025, οπότε κατά τη γενική συνέλευση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, θα γίνει ο τελικός έλεγχος που θα κρίνει την έκβαση του μεγάλου αυτού στόχου. Τα έργα που προβλέπονται θα έχουν υλοποιηθεί ως τότε σε ένα ποσοστό 80%.
Στην Κνωσό
Το κλιμάκιο που βρίσκεται στο νησί, θα εξετάσει μεταξύ άλλων σήμερα τι έχει γίνει έως τώρα στην Κνωσό, καθώς επίσης θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Αυτά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι:
-Η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης
-Η μετακίνηση της στάσης των αστικών λεωφορείων
-Η πρόσβαση των επισκεπτών από τον χώρο στάθμευσης στην είσοδο
-Η δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες
-Σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες εργασίες καλλωπισμού των προσόψεων
-Η ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια ενός κομματιού του δρόμου που οδηγεί στην είσοδο.
Επίσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν ήδη γίνει διάφορες παρεμβάσεις μέσα στο μνημείο. Στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό εντάσσονται μεταξύ άλλων οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην πρόσοψη των καταστημάτων για τον εξωραϊσμό της εικόνας τους, αφού είναι ένα από τα αγκάθια που βάζουν φρένο στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου.
Η προμελέτη για την διαμόρφωση των όψεων των καταστημάτων έχει ήδη παραδοθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης και μέχρι τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί. Ακόμα εντάσσεται η εκτροπή κυκλοφορίας από τον υφιστάμενο δρόμο στον προϋφιστάμενο δυτικότερα, που περνάει από το Ενετικό Υδραγωγείο.
Ήδη η Περιφέρεια έχει εκπονήσει για τον σκοπό αυτό σχετική μελέτη, ύψους 200.000 ευρώ. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της επίσκεψης θα γίνει συνάντηση με την συμμετοχή της Αρχαιολογίας, της Περιφέρειας και των Δήμων.
Ψήφισμα υποστήριξης από τον Δήμο Ηρακλείου
Ψήφισμα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για την εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unescο, ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός, μίλησε για την προσπάθεια που, όπως είπε, έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 χρόνο και το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιηθεί και υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε σχέση με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου της Κνωσού.
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποστήριξη της υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή του στην υποψηφιότητα των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποφασίζει ομόφωνα να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς στην πραγματοποίηση των δράσεων προστασίας, ανάδειξης και προβολής του μινωικού ανακτορικού κέντρου της Κνωσού, όπως αυτές προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης που περιλαμβάνεται στον φάκελο της υποψηφιότητας».
Επίσκεψη στο Μινωϊκό Ανάκτορο
´Ευγενής, ενημερωμένος και καταιγιστικός χαρακτηρίζεται από στελέχη του Δήμου Χερσονήσου, ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας που χθες επισκέφθηκε το ανάκτορο των Μαλίων.
Ο απεσταλμένος της UNESCO, έμεινε στην περιοχή για τρεις περίπου ώρες και σε αρχαιολογικό επίπεδο για τη σημασία του ανακτόρου και του μινωικού πολιτισμού εν γένει ενημερώθηκε από μέλη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που ανασκάπτουν στα Μάλια.
Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας ήταν εξαιρετικά ενημερωμένος για το θέμα όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις που έκανε στους ειδικούς.
Καταιγιστικές ερωτήσεις δέχτηκε και ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης που εστίαζαν στη σχέση που έχει ο Δήμος με το μνημείο και το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο σχέδιο διαχείρισης για την ανάδειξη και την προστασία του χώρου. Ζήτησε επίσης πληροφορίες για την θεσμική λειτουργία και ποιο κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι το είδος του τουρισμού που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή.