Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη «Στου Άι- Μηνά το Κάστρο»

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη «Στου Άι- Μηνά το Κάστρο» κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο συγγραφέας αναφέρει για το βιβλίο: “Μια βαθιά χαρά με πλημμυρίζει που αξιώθηκα να γράψω και να δημοσιεύσω το δεύτερο βιβλίο, ένα ακόμη αφιέρωμα στην αγαπημένη μου Πολιτεία, το ξακουστό Μεγάλο Κάστρο.

Νιώθω σαν τον ταξιματάρη που λησμονεί τους κόπους και τις θυσίες μόλις φτάσει να κρεμάσει στην εικόνα του Αγίου το τάμα του. Έτσι χαίρομαι και εγώ που αξιώθηκα να κρεμάσω στην Άγια εικόνα της μνήμης της αγαπημένης μου Πολιτείας, που είναι το Ηράκλειο, το δεύτερο βιβλίο, με ιστορίες από τους Καστρινούς, που κράτησαν ορθή την ψυχή της πόλης και βοήθησαν ο πήχυς του πολιτισμού να μπει πιο ψηλά.

Με αυτό το αφιέρωμα πιστεύω πως θα χαρίσω τέρψη στους αναγνώστες, ανάβοντας ταυτόχρονα ένα κερί να φέξω για να περάσουν το μονοπάτι της μικροϊστορίας της μικρής μεγάλης μας Πολιτείας”.

Ο ιστορικός και πανεπιστημιακός Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Στο έργο αυτό συνδέεται η Ιστορία με τη Λογοτεχνία. Ο λογοτέχνης-συγγραφέας, με γλαφυρό και δραματοποιημένο τρόπο, μας μεταδίδει τη συναισθηματική ατμόσφαιρα της ιστορικής περιόδου που περιγράφει.

Το εν λόγω έργο συνδέεται και με την προφορική Ιστορία, τη Μικροϊστορία, καθώς και με την Τοπική Ιστορία. Η Προφορική Ιστορία, μέσα από τις συνεντεύξεις όσων έζησαν μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο ή είχαν ακούσματα γι’ αυτήν, μεταφέρει το κέντρο βάρους στους καθημερινούς ανθρώπους.

Η Μικροϊστορία μπορεί να φέρει στο προσκήνιο ιστορίες που εμπλουτίζουν τη Μακροϊστορία, ενώ τη Τοπική Ιστορία, μελετά μία τοπική κοινωνία, ανατροφοδοτώντας την τοπική ταυτότητα. Επιπρόσθετα, το ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό αποτελεί πολύσημη ιστορική πηγή, αλλά και πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο.

Στο εν λόγω έργο εξετάζονται σημαντικές μορφές του Ηρακλείου, όπως ο λογοτέχνης Βαγγέλης Γρατσέας, ο ιδιοκτήτης του ζυθεστιατορίου “Παράδεισος” Νικόλαος Σαββάκης, ο επιχειρηματίας Σπύρος Χιωτάκης, ο διαπρεπής οφθαλμίατρος Γιώργος Μαρκάκης, ο καφετζής Μανώλης Ματθαιακάκης, ο δικηγόρος Νικόδημος Κριτσωτάκης, ο έμπορος και καταστηματάρχης Αντώνης Νεράντζης, ο ιταλικής καταγωγής Γιάννης Μπρούνου Βακάρη, ο επιφανής φιλόλογος Κωστής Στεφανάκης, ο αρμενικής καταγωγής έμπορος υποδημάτων Βενιαμίν Αγκόπ Καζαντζιάν, ο παλιός κουρέας των Αρχανών Γιώργος Μηναδάκης, ο Ρωσοπόντιος Μιχαήλ Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Πευκιανάκης, ένας από τους τελευταίους καφετζήδες του Μεγάλου Κάστρου και ο Μανώλης Γαλανάκης, ένας από τους καλύτερους ράφτες της Κρήτης.

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται στοιχεία για την προσωπικότητά τους, τις οικογένειές τους και τους απογόνους τους. Όλοι οι προαναφερθέντες μέσα από την εργασία τους, τις διαφορετικές τους καταβολές και εμπειρίες, αλλά και την εν γένει δράση τους συνθέτουν τις ψηφίδες του παρελθόντος του Ηρακλείου και μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία και την καθημερινή ζωή της εποχής”.