Το ΙΤΕ στην πρωτοπορία της προστασίας και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

ιημερίδα και παράλληλη έκθεση με θέμα: «Προστασία  και ανάδειξη  της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο  2-3 Απριλίου 2024, στο  Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), στην Αθήνα.

Η εκδήλωση θα παρουσιάσει την  εφαρμογή ερευνητικών προϊόντων που προέκυψαν από χρηματοδότηση αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας».

Οι μεγαλύτεροι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και ινστιτούτα του ΙΤΕ, υπό την εποπτεία της ΓΓΕΚ, θα παρουσιάσουν υπερσύγχρονες, καινοτόμες και εύχρηστες εφαρμογές από ερευνητικά έργα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και για προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αλλά και για την προβολή και ανάδειξή της.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα θα παρουσιαστούν ερευνητικά έργα που αφορούν στον εντοπισμό, στη καταγραφή, αλλά και στην διαχείριση κινδύνων όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, αλλά και η κλιματική αλλαγή, με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής καταστροφών ή και μετριασμού των επιπτώσεών τους. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τον καθοριστικό ρόλο της συντήρησης στην εσαεί διατήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα γίνουν από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών  και από το Ινστιτούτο Πληροφορικής  και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του ΙΤΕ.

Ειδικότερα μια  ενδιαφέρουσα παρουσίαση θα γίνει από τον δρ. Ν. Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών, Επικεφαλής Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών  στην ενότητα 1 “Εντοπισμός κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά”.

Στην ενότητα  “Ο ρόλος της συντήρησης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς” παρουσιάσεις από τον καθ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής  και τον Δημήτρη Αγγελάκη, Ειδικό Τεχνικό Επιστήμονα, ενώ από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ  παρουσιάσεις από τον καθ. Δημήτρη Άγγλο, την ερευνήτρια, δρ. Παρασκευή Πουλή και τον Κώστα Χατζηγιαννάκη, Ειδικό Τεχνικό Επιστήμονα.

Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη και προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, με παρουσιάσεις ερευνητικών έργων, αλλά και άμεση επικοινωνία των συμμετεχόντων με αυτά, αφού οι εγκαταστάσεις τους θα είναι διαθέσιμες στο χώρο του Ε.Ι.Ε.

Η εκδήλωση συνοδεύεται με μια μικρή έκθεση στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου που απώτερο στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα καταστροφών που έχουν πλήξει το πολιτιστικό απόθεμα της ανθρωπότητας, από τα αρχαιότατα χρόνια έως και σήμερα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενδιαφέρουσα παρουσίαση  από την κα Ευγενία Ταμπακάκη, Αρχαιολόγο, Ειδική Τεχνική Επιστήμονα, από το εργαστήριο αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας/ IMBB.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στην Εθνική Πινακοθήκη για επιτόπια επίδειξη των αποτελεσμάτων του έργου ΠΡΩΤΕΑΣ από τους συντελεστές του έργου, με συντονιστή της δράσης τον κ. Kώστα Χατζηγιαννάκη από το  Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ. 

 Η  παρακολούθηση  της εκδήλωσης μπορεί να γίνει  τόσο δια ζώσης (E.I.E., Βασ. Κων/νου 48, 11635 Αθήνα) όσο και εξ αποστάσεως, μέσω:

α) του παρακάτω συνδέσμου με δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής στο ZOOM Meeting: https://us06web.zoom. us/j/89664059198…

είτε β) του συνδέσμου live streaming από το κανάλι YouTube της ΓΓΕΚ με δυνατότητα απλής παρακολούθησης:

1η μέρα εργασιών: https://youtube. com/live/-hFRWJzzb00?feature=share και

2η μέρα εργασιών: https://youtube. com/live/iCp8pY9004k?feature=shar