Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αποτελεί το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα, όπου διακεκριμένοι αλλά και νέοι επιστήμονες, σ’ ένα μοναδικό ευνοϊκό περιβάλλον, ανοίγουν δρόμους σε νέα συναρπαστικά πεδία έρευνας.
Εδώ και έξι χρόνια φίλοι του Ιδρύματος έχουν βρεθεί κάτω από την ομπρέλα ενός συλλόγου με βασικό καταστατικό σκοπό την πνευματική ανύψωση των μελών του, την ενημέρωση τους σε πολιτιστικά, επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά θέματα καθώς και τη συνδρομή και ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσο των τμημάτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
“Το Ίδρυμα -τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου – κ. Ζαχαρίας Καραταράκης -είναι ένα πραγματικό κόσμημα για το Ηράκλειο, με διεθνή ακτινοβολία. Μάλιστα καλύπτει τα έσοδά του κατά κύριο λόγο από τη συμμετοχή του στην εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς”.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ίδιος στους σημαντικούς επιστήμονες του ΙΤΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι κρίμα να γνωρίζουμε ακόμα και τα τσικό μιας ομάδας ποδοσφαίρου και όχι τους λαμπρούς επιστήμονες του Ιδρύματος”.
Άλλωστε ένας ακόμα από τους στόχους του συλλόγου είναι η στήριξη των επιστημόνων και ερευνητών και η σύνδεση της κοινωνίας του Ηρακλείου με την επιστημονική κοινότητα σε όλους τους τομείς, τον επιχειρηματικό, τον επιστημονικό και τον πνευματικό.
Ο Σύλλογος σήμερα έχει 100 ενεργά μέλη απ’ όλη την Ελλάδα και διοικείται από επταμελές συμβούλιο.
“Στο διάστημα από το 2018 ως σήμερα – εξηγεί η αεικίνητη γ. γραμματέας του Συλλόγου κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού – έχουν οργανωθεί αξιόλογες εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό της πόλης μας. Απονέμονται δυο βραβεία κάθε χρόνο με χορηγούς τον Όμιλο Εταιρειών Καράτζη και το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ερευνητές που έχουν οργανική σχέση με το ΙΤΕ με χρηματικό έπαθλο τρεις χιλιάδες ευρώ το καθένα. Ακόμα εκδίδει κάθε χρόνο φυλλάδιο με τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνούνται στις εκδηλώσεις”.
Οι εκδόσεις του Συλλόγου
Αισίως οι καλαίσθητες αυτές εκδόσεις με χορηγία από τα Πλαστικά Κρήτης, έφτασαν τις τρεις, αν και τα περισσότερα χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου η πανδημία του κοροναϊού “φρέναρε” και τις εκδηλώσεις του συλλόγου.
Αξίζει ν’ αναφερθεί η ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται στον μεγάλο Κρητικό επιστήμονα Φώτη Καφάτο που έφυγε από τη ζωή το 2017, έχοντας πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης που αργότερα μετονομάστηκε σε Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το 2020 κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση με τις ομιλίες του 2019 που περιελάμβανε διαλέξεις του προέδρου του ΙΤΕ κ. Ν. Ταβερναράκη για την έρευνα στο χώρο των θετικών επιστημών και το αύριο του ανθρώπου και της καθηγήτριας Σταυρούλας Τσινόρεμα για τις επιστήμες στην κοινωνία και τον πρακτικό τους προσανατολισμό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη θέσπιση των βραβείων με χορηγούς τον Όμιλο Εταιρειών Καράτζη και το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Η δεύτερη έκδοση είχε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη νανοτεχνολογία και στο επίσης ενδιαφέρον θέμα με τίτλο “Εγκέφαλος: Ιδιόβουλος καθρέπτης του κόσμου”. Στον κόσμο και τις εξωτικές ιδιότητες της νανοτεχνολογίας, οι αναγνώστες μπήκαν μέσα από τα κείμενα του δρ Εμμανουήλ Στρατάκη, διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής δομής και Λείζερ.
Το θέμα για τον εγκέφαλο, το νευρωνικό μας σύμπαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έδωσε με εκλαϊκευμένο τρόπο ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος.
Το τρίτο μέρος της εκδοσης ήταν αφιερωμένο στο βραβείο του Ομίλου Καράτζη.
Η τρίτη και τελευταία έκδοση γίνεται αναφορά στα δύο επίτιμα μέλη του συλλόγου, τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λευτέρη Οικονόμου και του ομότιμου καθηγητή Φυσικής επίσης του Π.Κ. κ. Στέφανο Τραχανά.
Επίσης φιλοξενείται η ομιλία της καθηγήτριας πολιτικής επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σοφίας Καιτατζή-Γουίτλοκ με θέμα “Ορατοί και αδιόρατοι κίνδυνοι της Δημοκρατίας. Τα κρίσιμα πολιτειακά προβλήματα της εποχής μας”. Η απονομή των βραβείου Καράτζη και του Επιμελητηριου, καθώς και η απονομή επαίνων σε δύο ερευνητές όπως και οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί των τελετών βρίσκουν μαζί με το φωτογραφικό υλικό, φιλόξενο χώρο στην έκδοση.
Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει τρείς σημαντικές ομιλίες που αποτυπώνουν ανάγλυφα το επίκαιρο θέμα της ενέργειας. Ο καθηγητής -διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ Νίκος Πασαδάκης γράφει με θέμα “Ενεργειακή μετάβαση: επιχειρηματική ευκαιρία ή βιώσιμη προοπτική;’’.
O πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια Γρηγόρης Στεριούλης αναφέρεται στο θέμα “Η ενέργεια στην Ελλάδα. Διάρθρωση αγοράς, χρηματιστήριο ενέργειας και προκλήσεις”.
Η τρίτη ομιλία είναι του καθηγήτη του Ε.Μ.Π Χάρη Δούκα ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ενεργειακός Πόλεμος”: Νικητές και ηττημένοι’’. Ο κ. Δούκας που ανήκει στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκόσμια, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Χάρβαρντ, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές αναδείχθηκε δήμαρχος Αθηναίων.
Τελος στην έκδοση φιλοξενούνται δύο ενδιαφέροντα άρθρα: του Λευτέρη Ζούρου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών που γραφει το “Τίμημα της μεγαλοφυίας συγκρίσεις και μαθήματα”,
Ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Π.Κ. κ. Στέφανος Τραχανάς μέσα από το δικό του άρθρο θέτει το ερώτημα “Παίζει ζάρια με τον κόσμο ο Θεός”; Η απάντηση στην έκδοση του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ.