Ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός και κάθε μέρα της ζωής του έχει την ευκαιρία να αλλάξει τον κόσμο. Αυτός ο τρόπος σκέψης της διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγου, ηθολόγου και πρέσβειρας Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Dr. Jane Goodall, μας δίνει σίγουρα πολλούς λόγους για να ελπίζουμε.
Βρέθηκε για μόνο μία μέρα στο Ηράκλειο αλλά η παρουσία της ήταν αρκετή για να ταράξει λίγο τα νερά και να αφυπνίσει συνειδήσεις.
Τόνισε πως έχουμε δύναμη στα χέρια μας και ως καταναλωτές πρέπει να αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε και όχι ό,τι ικανοποιεί την πλεονεξία μας.
«Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τον στόχο μας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε και στα «Κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και είπε ότι αποτελεί μία απόδειξη για το ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η επίσκεψή της στο Ηράκλειο ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Η Dr. Goodall επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη συνοδευόμενη από τα ηγετικά στελέχη του επίσημου γραφείου της στην Ελλάδα με την επωνυμία Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, το οποίο λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση από το 2017.
Η πρέσβειρα Ειρήνης ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη για τη στήριξη του έργου που επιτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και για τη χθεσινή διοργάνωση στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης και το Jane Goodall Roots & Shoots Greece μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φιλοξενούν τη διάσημη καθηγήτρια που προωθεί δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.
Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε την πρέσβειρα και επεσήμανε πως αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία της στο νησί, ενώ της δώρισε δύο λευκώματα.
Το λεύκωμα προβολής «Η Κρήτη της καρδιάς μας» καθώς και το περιβαλλοντικό λεύκωμα που δημιούργησε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τίτλο «Κρήτη: Ένα νησί μία ήπειρος».
Στη συνέχεια, βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου είχε επαφή με ομάδες από σχολεία της Κρήτης που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots and Shoots.
Τέσσερα σχολεία, το Δημοτικό Σχολείο Μυρτιάς, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γενικό Λύκειο Αρχανών, καθώς και μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασαν τις ιδέες και την εξέλιξη της δράσης τους.
Η Dr. Goodall δήλωσε ενθουσιασμένη από όσα εξαιρετικά, όπως είπε, δημιούργησαν τα παιδιά. Ανέφερε ότι το πρόγραμμά της έχει επεκταθεί σε 80 χώρες και ελπίζει να επηρεάσει και τους ανθρώπους της Κρήτης.
Το απόγευμα πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Λόγοι για να ελπίζουμε, ένα απόγευμα με τη Dr. Jane Goodall» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο κατακλύστηκε από κόσμο που έσπευσε να την ακούσει.
Ευφυείς αλλά… επιβλαβείς
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως οι άνθρωποι έχουμε πολλές ομοιότητες με τους χιμπατζήδες καθώς έχουμε κοινούς προγόνους.
Η κυριότερη διαφορά αφορά στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει σημειώσει εκρηκτική ανάπτυξη και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο ον.
Ο άνθρωπος, όπως είπε, έχει φτιάξει πυραύλους που πετούν στο διάστημα και έχει φωτογραφίσει τον “κόκκινο πλανήτη”.
Η ερώτηση που προκύπτει, λοιπόν, είναι πώς γίνεται το πιο έξυπνο πλάσμα να είναι υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης. «Υπάρχει μία αποσύνδεση του εγκεφάλου με την καρδιά που είναι γεμάτη συμπόνοια» τόνισε.
Αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπο είναι πώς θα βοηθήσει τον εαυτό του και την οικογένειά μας τώρα, το ίδιο ισχύει για τους πολιτικούς, δε νοιάζεται κανείς για το μέλλον και τον πλανήτη.
Τόνισε πως έχουμε χάσει τη σύνδεσή μας με τους προγόνους μας και είναι ανάγκη να βοηθήσουμε τις επόμενες γενιές.
Κυνηγάμε τα υλικά αγαθά, προτεραιότητά μας είναι το χρήμα, είναι ανάγκη, όμως, να βρούμε τρόπους να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον και όχι να αγοράζουμε προϊόντα που δε χρειαζόμαστε.
Ανέφερε πως την περίοδο των σπουδών της δεν πίστευαν ότι τα ζώα έχουν αισθήματα, όπως φόβο, θλίψη και απελπισία, αλλά και χιούμορ και προσωπικότητα, πλέον έχουν αναπτυχθεί πολλά πεδία για να μελετήσει κανείς.
Είχε παρατηρήσει πως όταν μία μαμά χιμπατζής χάσει για πρώτη φορά το παιδί της, κρατά το άψυχο σώμα του στα χέρια της για μήνες, αν όμως χάσει παιδί για δεύτερη φορά, τότε το πτώμα του είναι για εκείνη κάτι σαν αντικείμενο.
Πήρε σαφή θέση ενάντια στα πειράματα που γίνονται στα ζώα, είπε πως ούτως ή άλλως δε δίνουν τα αποτελέσματα που θα ήθελαν οι επιστήμονες. Όπως είπε, το DNA των ανθρώπων είναι όμοιο κατά 98,4% με των χιμπατζήδων, παρόλα αυτά, δεν αντιδρά το ίδιο ο οργανισμός μας απέναντι στον ιό του AIDS.
Σημείωσε πως ο χρυσός κανόνας που ισχύει σε όλες τις θρησκείες και πρέπει να ακολουθούμε και στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε στον άλλο αυτό που δε θέλουμε να κάνουν σε εμάς οι άλλοι.
Μίλησε για την αναγκαιότητα της χορτοφαγίας γιατί η εκτροφή ζώων έχει πολλαπλές οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον, οι χορτοφάγοι δεν είναι απλώς άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα, αλλά συνειδητοποιημένοι πολίτες.
Η στιγμή που λύγισε
Ήταν μικρή σε ηλικία, όμως, ακόμα θυμάται πως εκείνη ήταν η περίοδος που έχασε για λίγο την ελπίδα της. Βίωσε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σοκαρίστηκε από τις εικόνες του Ολοκαυτώματος και άλλαξε ο τρόπος που έβλεπε τους ανθρώπους.
Υπήρξαν και στιγμές στην πορεία της που αισθάνθηκε ότι είχε αντέξει αρκετά και δεν μπορούσε άλλα.
Ζούμε, είπε, σε σκοτεινή εποχές με την άνοδο της ακροδεξιάς, τα δικτατορικά καθεστώτα στην Αφρική και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.