Η εικόνα του Αγίου Μηνά που αποκτήθηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό
Η εικόνα του Αγίου Μηνά που αποκτήθηκε από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό

Την ερχόμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, οι πιστοί θα υποδεχτούν την ξενιτεμένη εικόνα του προστάτη του Μεγάλου Κάστρου, που αποκτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε δημοπρασία γερμανικού  οίκου.

Μετά από την υποδοχή της εικόνας, στην οποία θα παραστεί και ο Αρχιεπισκοπος κ. Ειρηναίος, θα τελεστεί   Εσπερινός και θα γίνει η Παράκληση του Αγίου Μηνά ενώ τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το πρωί θα τελεστεί   Θεία Λειτουργία. Το διάστημα αυτό, η εικόνα θα παραμείνει στον μεγάλο ναό και, στη συνέχεια, θα τοποθετηθεί μόνιμα στον μικρό ναό.

Όπως έχει γράψει η «Π», ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά απέκτησε  την  εικόνα ανήμερα της γιορτής του  Άρχοντα του Μεγάλου Κάστρου,την ώρα μάλιστα που ηχούσαν οι καμπάνες του Εσπερινού στον Ναό.

Την εικόνα “χτύπησε” στη δημοπρασία και εν συνεχεία δώρησε  στον ναό ο  σημαντικός  συλλέκτης έργων τέχνης κ. Μιχάλης Κρασάκης, ο οποίος  ενημερώθηκε για την ύπαρξή της στην δημοπρασία από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Ψιλάκη και τον ερευνητή κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη,που την  εντόπισε στον  κατάλογο του γερμανικού   οίκου.

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση των ιερέων του Ναού, ώστε η εικόνα   διαστάσεων  38×49 εκ., η οποία   έχει δέκα εικονίδια που “εξιστορούν” τα θαύματα και το μαρτύριο του Αγίου, να επιστρέψει στο Ηρακλειο.

Ειδικός συντηρητής

Ο δωρητής κ.Κρασάκης σύμφωνα με πληροφορίες της “Π” έχει κάνει τη δική του έρευνα γύρω από την εικόνα και ο οίκος δημοπράτησης την τοποθετεί στο 1760.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την εικόνα εξετάζει ειδικός συντηρητής με μεγάλη εμπειρία στα έργα τέχνης σε ξύλο αλλά και με σύγχρονες μεθόδους. Μεταξύ άλλων θα εξετάσει αν έχει συντηρηθεί πρόσφατα ή στο παρελθόν, αν υπάρχει κάποια κρυμμένη υπογραφή ή αν  έχει επιζωγραφιστεί κλπ.

Ο πατήρ  Εμμανουήλ Σταυρουλάκης, προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, είχε αναφέρει  στην «Π» πως  “είναι μια ανεπίγραφη εικόνα που ομοιάζει με την τεχνοτροπία του Γεώργιου  Καστροφύλακα”.

Ο συγκεκριμένος αγιογράφος, ο  Γεώργιος Καστροφύλακας ή Τζώρτζης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο   και εργάστηκε μεταξύ του 1723 και του 1758 στη γενέτειρά του και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Μάλιστα στον παλιό Άγιο Μηνά του Ηρακλείου βρίσκονται μερικά από  τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του.