Τιμητικό αφιέρωμα οργανώθηκε από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με τους εξέχοντες Έλληνες διδάσκοντες του ΜΙΤ, στις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή “Καβάφης”, “El Greco”, “Καζαντζάκης”.
Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την τελευταία ταινία “Καζαντζάκης” και ο συντονιστής του αφιερώματος Αριστείδης Καραλής (Research Scientist in nanophotonics στο MIT), έγραψε μεταξύ άλλων: «Η προβολή της ταινίας “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” πήγε υπέροχα! Είχαμε πάρα πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε, οπότε αναγκαστήκαμε να δείξουμε την ταινία σε 2 διαφορετικές αίθουσες ταυτόχρονα! Ήρθαν καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια. Στο τέλος της προβολής, φυσικά, έπεσε πολύ χειροκρότημα! Από τη μεριά μου, να σας συγχαρώ για την ταινία! Όταν ανακοίνωσα ότι θα κάνουμε τριλογία, οι θεατές αντέδρασαν με ενθουσιασμό».
Με τον ίδιο ενθουσιασμό παρακολούθησαν οι θεατές και τις άλλες δύο ταινίες. Επειδή ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω της προετοιμασίας για τη νέα του ταινία “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” και πρέπει να είναι έτοιμη το 2021, έστειλε το παρακάτω κείμενο: «Ας μου επιτραπεί να θυμίσω την πρώτη προβολή της ταινίας “ΚΑΒΑΦΗΣ” το 1997 την οποία παρακολούθησαν καθηγητές του Harvard και του ΜΙΤ, ελληνικής καταγωγής, διεθνούς κύρους…
Ένας από αυτούς ήταν ο περιώνυμος καθηγητής, «ο δικός μας» Μάικλ Δερτούζος, γκουρού και δάσκαλος του Bill Gates, μεταξύ άλλων, που μου είχε πει μετά την προβολή: “Σας ευχαριστώ πολύ και κυρίως σας ευχαριστώ γιατί μου θυμίσατε τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσουμε εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης για το μέλλον της Ανθρωπότητας: την ευαισθησία”.
Όλες οι ταινίες που ακολούθησαν είχαν ασυναίσθητα ως οδηγό αυτή τη φράση του Μάικλ Δερτούζου: Να μην χαθεί η ευαισθησία στους μέλλοντες καιρούς.
Όμως, πρέπει να πω ότι κάνοντας την ταινία, έζησα μεγάλες χαρές.
Εδώ πρέπει να πούμε πως, όταν ο Γιάννης Σμαραγδής βρέθηκε στην προβολή του Harvard το 1997, δώρισε ένα λεύκωμα της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει τότε (και είναι πλέον εξαντλημένο) στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Τώρα, απευθυνόμενος στην υπεύθυνη του Τμήματος Κλασικών Σπουδών, κυρία Καλλιόπη Δούρου και συνδιοργανώτρια του τιμητικού αφιερώματος, έστειλε πάλι ένα βιβλίο του στοχαστή συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη “Γιάννης Σμαραγδής”: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε”, ακριβώς γιατί είναι και αυτό εξαντλημένο πλέον. Μαζί με αυτό, έστειλε τα DVD των ταινιών “ΚΑΒΑΦΗΣ” και “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” υπογεγραμμένα για τις ανάγκες του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Πολύ σύντομα θα στείλει και το επόμενο βιβλίο του Μίμη Τσακωνιάτη, το οποίο βασίζεται πάνω στην ταινία ΚΑΒΑΦΗΣ στα Ελληνικά, που σύντομα θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Αρμός. Αμέσως μετά θα μεταφραστεί και θα εκδοθεί και στα Αγγλικά, και τότε θα στείλει και αυτό για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Harvard.
Ο “Καζαντζάκης”
στο Φεστιβάλ
Κινηματογράφου
της Ischia της Ιταλίας
Μέχρι και σήμερα όπου κι αν έχει προβληθεί, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, η ταινία ‘’Καζαντζάκης’’αποθεώνεται.
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ischia, όπου ο Άρις Σταύρου απέσπασε το Βραβείο Φωτογραφίας.
Επίσης, πρόσφατα προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιγκαπούρης, ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές ταινίες. Ο “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” αποθεώθηκε, οι θεατές εν τέλει δεν χωρούσαν στην αίθουσα (και αυτό έγινε μόνο στη συγκεκριμένη ταινία), στο τέλος της προβολής καταχειροκροτήθηκε και θεωρήθηκε από όλους τους θεατές και εμπλεκόμενους ως η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Μάλιστα, η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Σιγκαπούρη δήλωσε δημόσια τον θαυμασμό της για τον επιπρόσθετο λόγο ότι συμπαραγωγός της ταινίας είναι η Γαλλία.
Θυμίζουμε ότι η ταινία “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” έχει εκχωρηθεί αφιλοκερδώς στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας και όπου προβάλλεται στο εξωτερικό, γνωρίζει την ίδια υποδοχή.
Η ταινία
“ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”
προετοιμάζεται
για το 2021
Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο Γιάννης Σμαραγδής με τους συνεργάτες του προετοιμάζουν την ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, που στηρίζεται πάνω στο βίο του μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικού, του Ιωάννη Καποδίστρια, που αγαπήθηκε από τον λαό όσο κανένας άλλος, που δυστυχώς δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια.
Η ταινία έχει σαν στόχο να αναδείξει τον μεγάλο αυτό άνθρωπο που όλοι μας τον «ξέρουμε», αλλά κατ’ ουσίαν δεν τον «γνωρίζουμε»…
Το σενάριο έχει ολοκληρωθεί από τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα, με τη συνεργασία της βραβευμένης Αγγλίδας σεναριογράφου Jackie Pavlenko, συνεργάτιδας του σκηνοθέτη τόσο στην ταινία EL GRECO, όσο και στην ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ.
Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι όταν η ταινία ολοκληρώσει τον κύκλο της στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτή η ταινία να παραχωρηθεί επίσης αφιλοκερδώς στο Υπουργείο Εξωτερικών για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.