Η ψυχολόγος Μαρία Αλατζόγλου για το «Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως, 366 Ερωτήσεις»

Υπάρχει Έρωτας χωρίς Αντέρωτα;

Έχει τίμημα ο Έρωτας;

Τι θα προσφέρατε στο βωμό του Έρωτα»; Τι δε θα προσφέρατε στο βωμό του Έρωτα; Τι πορεία μπορεί να έχει ο Έρωτας που γνωρίζει πολλά για τον εαυτό του; Υπάρχει Έρωτας χωρίς Αντέρωτα; Υπάρχει Ζωή χωρίς Θάνατο;

Τι ρόλο μπορεί να παίξουν στις απαντήσεις αυτών και άλλων ερωτημάτων,  μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η πρώτη καραντίνα;

Τις απαντήσεις δίνει η ψυχολόγος Μαρία Αλατζόγλου, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη σειρά «Διαχρονικά Ημερολόγια, 366 Ερωτήσεις»

Η ιδέα, όπως εξηγεί η ίδια, για το «Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως, 366 Ερωτήσεις» προέκυψε το 2014, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου οι δύο θεότητες αναπαριστώνται  σε μια ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα που χρονολογείται το 2ο μ.Χ.

“Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα”-αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αλατζόγλου- “αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, άρχισε με το συντονισμό και την υλοποίηση τριών συναντήσεων-εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, αφιερωμένες στον Έρωτα και στον Αντέρωτα και συνεχίζει μέσα στο χρόνο παίρνοντας διάφορες μορφές στην καθημερινότητά μου. Μία από αυτές, είναι το Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως, το οποίο γεννήθηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τότε που η Ζωή, ο Θάνατος, ο Έρωτας και ο Αντέρωτας πλανιόνταν αισθητά στην ατμόσφαιρα”.

Μάλιστα το  «Διαχρονικό Ημερολόγιο Προσωπικής ανάπτυξης» είναι το πρώτο ημερολόγιο που εκδόθηκε το 2019 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4 επανεκδόσεις. Το «Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως, 366 Ερωτήσεις» εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2020.

Η πρωτοτυπία των ημερολογίων αυτών είναι ότι είναι διαχρονικά, και μπορούν να συμπληρωθούν σε δύο διαφορετικές χρονιές εξάλλου με τις ερωτήσεις που μας θέτει μπορεί να μας συντροφεύσει σε αυτή τη μοναδική για τον καθένα μας, πορεία εξερεύνησης της ερωτικής μας ζωής”.

“Το Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως, γεννήθηκε στην πρώτη καραντίνα, τότε που η Ζωή, ο Θάνατος πλανιόνταν αισθητά στην ατμόσφαιρα”

-Πώς προέκυψε η ιδέα της έκδοσης του “Διαχρονικού Ημερολογίου Έρως Αντέρως”;

-Η ιδέα προέκυψε το 2014, κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου παρέα με τις φίλες μου. Εκεί έγινε η συνάντηση με τον Έρωτα και τον Αντέρωτα. Στέκονταν οι δύο τους σε μια ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα που χρονολογείται το 2ο μ.Χ.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, άρχισε με το συντονισμό και την υλοποίηση τριών συναντήσεων-εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, αφιερωμένες στον Έρωτα και στον Αντέρωτα και συνεχίζει μέσα στο χρόνο παίρνοντας διάφορες μορφές στην καθημερινότητά μου. Μία από αυτές, είναι το “Διαχρονικό Ημερολόγιο Έρως Αντέρως”, το οποίο γεννήθηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τότε που η Ζωή, ο Θάνατος, ο Έρωτας και ο Αντέρωτας πλανιόνταν αισθητά στην ατμόσφαιρα.

-Να μας συστήσετε τον Έρωτα και τον Αντέρωτα;

-Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε πολλές εκδοχές του μύθου για τον Έρωτα και το δίδυμο αδελφό του τον Αντέρωτα. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Έρωτας ήταν γιος της Αφροδίτης και του Ήφαιστου. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, όμως στην πορεία η Αφροδίτη παρατήρησε ότι ο Έρωτας δεν μεγάλωνε και αυτό άρχισε να την προβληματίζει και ζήτησε τη συμβουλή της αδερφής της, της Θέμιδας. Η θεά τη συμβούλεψε να κάνει άλλο ένα παιδί, αυτή τη φορά με τον Άρη, τον θεό του πολέμου.

Σύμφωνα με τη Θέμιδα το δεύτερο παιδί θα έπρεπε να λέγεται Αντέρωτας. Όσο ο Έρωτας και ο Αντέρωτας ήταν μαζί έπαιζαν και αναπτύσσονταν. Όταν ο ένας ή ο άλλος έμεναν για καιρό μόνοι, σταματούσε η ανάπτυξή τους και παλινδρομούσαν.

“Ένα ταξίδι χαρτογράφησης της ερωτικής μας ζωής είναι απαραίτητο, συναρπαστικό και κάποιες φορές επίπονο”

Η ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΛΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΡΩΣ ΑΝΤΕΡΩΣ ΜΕ 366 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ” “Τι θα θυσιάζατε στον βωμό του Έρωτα;”
-Η πρωτοτυπία των ημερολογίων που εκδίδεται είναι ότι είναι διαχρονικά, μπορούν να συμπληρωθούν σε δύο διαφορετικές χρονιές. Μπορεί να δώσουμε στο ίδιο ερώτημα, μια διαφορετική απάντηση  σε άλλη χρονική  περίοδο;

-Σε κάποιες ερωτήσεις πιθανόν ναι, και σε άλλες όχι. Οι άνθρωποι εξελισσόμαστε, μαζί με το μεγάλωμά μας, τις αλλαγές στην εξωτερική μας εμφάνιση, έχουμε αλλαγές στις σκέψεις, στις πεποιθήσεις, στις αξίες, στα όνειρά, στις ελπίδες, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη συντροφικότητα κ.α. Ασφαλώς  έχουμε και σταθερές αξίες στο χωρο- χρόνο της ζωής μας τις οποίες θα συνειδητοποιήσουμε και θα υπερασπιστούμε στη ζωή.

-Στην παρουσίαση του ημερολογίου, παίξατε με το κοινό  ένα  παιχνίδι  ερωτήσεων: «Τι θα προσφέρατε στο βωμό του Έρωτα»; «Τι δε θα προσφέρατε στο βωμό του Έρωτα»;

-Έχουν  ενδιαφέρον οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες και είναι γεμάτες ελπίδα για ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απαντήσεων έγραφε ότι θα θυσίαζαν πολλά στο βωμό του Έρωτα, όπως χρήματα, καριέρα, σπίτι, χώρα, πατρίδα, όμως δε θα θυσίαζαν στο βωμό του Έρωτα αξίες, ιδανικά, παιδιά, και τη ζωή τους.

-Πόσο  εύκολο ή δύσκολο είναι ένα  ταξίδι χαρτογράφησης της ερωτικής μας ζωής;

-Ένα ταξίδι  χαρτογράφησης της ερωτικής μας ζωής είναι απαραίτητο,  εύκολο και δύσκολο, συναρπαστικό και κάποιες φορές επίπονο, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ερωτήσεις που δύσκολα θα θέταμε στον εαυτό μας. Αν τολμήσουμε  αυτή την  εμπειρία εξερεύνησης, είναι καλό να έχουμε    μια πυξίδα μαζί μας για να μη χαθούμε και το Διαχρονικό Ημερολόγιο με τις ερωτήσεις που μας θέτει μπορεί να μας συντροφεύσει σε αυτή τη μοναδική για τον καθένα μας, πορεία εξερεύνησης.

 

 

Τα ερωτήματα

Τι είδους ερωτήσεις υπάρχουν στο ημερολόγιο; Δώστε μας κάποια ενδεικτικά  παραδείγματα

  • Έχει τίμημα ο Έρωτας;
  • Τι πορεία μπορεί να έχει ο Έρωτας που γνωρίζει πολλά για τον εαυτό του;
  • Μέσα σε ποιες θεωρίες προσπαθείς να χωρέσεις τον Έρωτα;
  • Ποιες αλήθειες για τον εαυτό σου ανακάλυψες στον Έρωτα;
  • Αν ο Έρωτας είναι ρόδο και ο Αντέρωτας αγκάθι, πώς μπορείς να δεις και να αγγίξεις όλη την τριανταφυλλιά;

Φανταστείτε ένα όμορφο κόκκινο, τριαντάφυλλο, όλοι θέλουμε να το μυρίσουμε να το πάρουμε στα χέρια μας, όμως δε θέλουμε να αγγίξουμε τα αγκάθια του. Υπάρχει Τριανταφυλλιά χωρίς Αγκάθια; Υπάρχει Έρωτας χωρίς Αντέρωτα; Υπάρχει Ζωή χωρίς Θάνατο;