Λίγο είναι το διάστημα που το Survivor 2 έχει ξεκινήσει και το ίντερνετ πήρε φωτιά από την πρώτη κιόλας μέρα, με τους σχολιαστές να μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Και όπως όλα ήθελαν να δείχνουν μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία ότι έπεται και συνέχεια, ίσως κάτι τέτοιο να μην συμβαίνει τελικά, καθώς τα ποσοστά τηλεθέασης φέτος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, σε σχέση με πέρυσι.
Το νεανικό κοινό του Ηρακλείου είναι κάπως μοιρασμένο στη μέση με εκείνους που ασχολούνται με το διάσημο ριάλιτι και κάποιους άλλους που «απαξιώνουν» κάθε τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Δεν είναι τόσο το πρόγραμμα που δεν είναι πια «δυνατό» για τον τηλεθεατή. Η εγκυρότητα και αξιοπιστία -συστατικά δυσεύρετα πλέον- έχουν κλονίσει κατά κύριο λόγο τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του μέσου και του θεατή τα τελευταία χρόνια.
Η σχέση των ανδρών με την.. τηλεόραση
Καθώς τα τηλεπαιχνίδια είναι αυτά που ανθίζουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική τηλεόραση, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να τα παρακολουθήσουν.
Άλλωστε αποτελούν μία μικρογραφία της κοινωνίας και των μελών που ζουν σε αυτή. Παρουσιάζουν διαφορετικά πρόσωπα και χαρακτήρες, με τα οποία ο καθένας θα ταυτιστεί.
Η τρέλα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν προβολής του Survivor -και όχι μόνο- έχει εξασθενίσει, όπως προκύπτει από ένα μικρό δείγμα Ηρακλειωτών.
Ο κ. Γιώργος Συντιχάκης δηλώνει πως δεν βλέπει Survivor. «Είχα δει το προηγούμενο, όχι όλο, καμιά φορά για να γελάσουμε. Αν δεν παίζει κάτι άλλο, μπορεί να το δω». Επίσης ο ίδιος αναφέρει πως γενικά δεν βλέπει τηλεόραση και προτιμά να ενημερώνεται κυρίως από το διαδίκτυο.
«Δεν παρακολουθώ το Survivor, δεν μου προσφέρει κάτι. Δεν θεωρώ την τηλεόραση πολύ αξιόπιστο μέσο, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση», αναφέρει κατηγορηματικά ο κ. Αριστοτέλης Τσαγκαροκωνσταντάκης.
Στο ίδιο κύμα πλεύσης κινούνται και οι απόψεις του κ. Σοφοκλή Χαλκιαδάκη, ο οποίος ανέφερε πως του άρεσαν τα παιχνίδια γνώσεων όπως ο «Εκατομμυριούχος», αλλά έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια. «Δεν βλέπω τηλεπαιχνίδια, δεν μου αρέσει καθόλου το Survivor. Παρόλο που παρακολουθώ το κρατικό κανάλι, δεν προτιμώ ιδιαίτερα την ενημέρωση από την τηλεόραση. Κατά κύριο λόγο ενημερώνομαι από το ίντερνετ, από τοπικά σάιτ. Προτιμώ εκπομπές με ψυχαγωγικό περιεχόμενο», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Δεν βλέπω καμία σειρά από επιλογή. Δεν βλέπω καμία εκπομπή στην τηλεόραση. Το μόνο τηλεπαιχνίδι που έχω δει είναι το «Money Drop» και αυτό πολύ σπάνια», λέει ο κ. Νίκος Σταματάκης, ενώ προσθέτει πως δεν είναι «θαυμαστής» της μικρής οθόνης. «Αν δω κάτι στην τηλεόραση, θα είναι ειδήσεις. Δεν θεωρώ έγκυρο μέσο την τηλεόραση για να ενημερώνομαι. Όπως όλος ο κόσμος, πλέον διασταυρώνω τις πληροφορίες που παίρνω».
“Δυναμικότερο” το γυναικείο κοινό
Αντίθετα με τους άντρες, στις γυναίκες φαίνεται να κρατεί καλά ακόμη η παράδοση. Τόσο στα τηλεπαιχνίδια, όσο και στις εκπομπές, οι γυναίκες αποτελούν τον πλέον ενεργό πληθυσμό και τα άτομα που ανεβάζουν την τηλεθέαση στα ύψη.
Οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια έχουν «ξυπνήσει» και δημιουργούν νέες σειρές και πολλά τηλεπαιχνίδια, τα οποία λειτουργούν σαν διέξοδος από τη σκληρή πραγματικότητα που βασανίζει την κοινωνία.
Ένας ελάχιστος τρόπος διαφυγής από τα καθημερινά προβλήματα και αυτό αποδεικνύεται από το ευρύ ηλικιακά φάσμα των τηλεθεατών.
«Βλέπω Survivor όχι φανατικά, πέρυσι πιο πολύ. Προτιμώ όταν είμαι σπίτι να παρακολουθήσω αυτό και όχι κάτι άλλο. Με τα τηλεπαιχνίδια είμαι πιο φανατική, τα προτιμώ», περιγράφει η κ. Ελένη Λέσι. «Στην τηλεόραση βλέπω πιο πολύ εκπομπές και ταινίες. Βλέπω οτιδήποτε έχει να κάνει με εκπομπές για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Προτιμώ τις ειδήσεις στην τηλεόραση για να ενημερωθώ για την επικαιρότητα, παρόλο που δεν θεωρώ την τηλεόραση αξιόπιστο μέσο», συνοψίζει.
Η κ. Μυριάνθη Τοφαρή από τη μεριά της θεωρεί πως η τηλεόραση θα παραμείνει στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις του κόσμου.
«Έβλεπα και το περσινό Survivor και μου άρεσε πολύ και αυτό. Νομίζω ξεφεύγει από τις καθημερινές άλλες σειρές, επειδή είναι κάτι διαφορετικό. Δεν θα προτιμήσω να δω κάτι άλλο την ώρα που παίζει το Survivor» τονίζει η κ. Μυριάνθη.
«Τις περισσότερες φορές βλέπω ένα συγκεκριμένο κανάλι. Βλέπω και ειδήσεις, όχι καθημερινά, αλλά συχνά. Εμπιστεύομαι περισσότερο την τηλεόραση. Όλα τα μέσα μπορούν να παραπληροφορήσουν τον κόσμο, αλλά εμπιστεύομαι περισσότερο την τηλεόραση, γιατί τα σάιτ μπορεί να μην είναι έγκυρα. λέπω και τηλεπαιχνίδια κάποιες φορές. Βλέπω οτιδήποτε μπορεί να μου κινήσει το ενδιαφέρον. Δεν φανατίζομαι ούτε με τα πρόσωπα ούτε με το περιεχόμενο αυτών που βλέπω», καταλήγει.