Το Έλληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας

Τις απόψεις του σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας κλήθηκε να παρουσιάσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο ΣΕΑ τονίζει, επίσης, τη σημασία εκλογής «προέδρου με ανοικτή διαδικασία, ακαδημαϊκά κριτήρια και διευρυμένη επιτροπή, την ανάγκη καθορισμού με επιστημονικές διαδικασίες των μελών της εποπτικής επιτροπής», ενώ «με έμφαση αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής του ΥΠΠΟΑ στη λειτουργία του Ιδρύματος (λ.χ. εποπτική επιτροπή, πρόβλεψη θέσης επιμελητή του Μουσείου του Ινστιτούτου, οριζόμενου από το ΥΠΠΟΑ), λόγω του σημαντικότατου πολιτιστικού αποθέματος του Ιδρύματος και με βάση τις αρμοδιότητες του υπουργείου μας».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «αντίστοιχες απόψεις σχετικά με τη διατήρηση του επιστημονικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου και τη διαφύλαξη του διεθνούς χαρακτήρα του» εξέφρασαν και οι υπόλοιποι φορείς που εκλήθησαν, δηλαδή η Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η ελληνική πρεσβεία της Ρώμης και η ελληνική κοινότητα Βενετίας.

«Οι θέσεις αυτές βρήκαν σύμφωνους τους βουλευτές των επιτροπών που πήραν τον λόγο και τόνισαν την ανάγκη αλλαγών στο σ/ν.

Για το λόγο αυτό μάλιστα αναβλήθηκε η διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του σ/ν στην Επιτροπή, προκειμένου να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των φορέων στο σ/ν», επισημαίνει στην επιστολή του ο ΣΕΑ, που ζητά «από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ασχοληθεί με σοβαρό τρόπο με το σ/ν, να κάνει αποδεκτές τις προσθήκες που ζητά ο ΣΕΑ και να τις υποστηρίξει άμεσα, ώστε να γίνουν αποδεκτές κατά τη διαδικασία νομοθετικής επεξεργασίας του σ/ν».