μητοσοτακης στους δελφους

Την έναρξη του συνεδρίου «Next 50: The Future of World Heritage in Challenging Times. Enhancing Resilience and Sustainability», που διοργανώνει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κήρυξε xθες στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, 50 χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά και με την παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίζει νέες και επείγουσες προκλήσεις, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα ανταποκριθούμε στις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης, και τι είδους όραμα έχουμε για τα επόμενα 50 χρόνια. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, και πώς θα αντιδράσουμε σε αυτές τις οποίες δυστυχώς γνωρίζουμε όλοι καλά, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη βεβήλωση ενός μνημείου που το έχουμε στην καρδιά μας, της Αγίας Σοφίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Όσα έγιναν εκεί, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν μια θλιβερή και προκλητική υποχώρηση από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που προσπαθούμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για όλους, να υπάρχουν εκείνοι που, αντιθέτως, προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω σε διαχωρισμούς του παρελθόντος» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις δύο απειλές που επηρεάζουν την πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά, την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό είπε: «Στην Ελλάδα, από τότε που η κυβέρνησή μας ανέλαβε τα ηνία, έχουμε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και τις δράσεις για την αντιστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα διαθέτει αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, έχει αναλάβει την προστασία των μνημείων μας από τις απειλές που αντιμετωπίζουν».

«Και εφαρμόζουμε εδώ και 3,5 χρόνια, ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουμε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «το σχέδιο για την Ακρόπολη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Χρησιμοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για παράδειγμα στο Δίον και στα Μάλια, για αντιπυρική προστασία στους Φιλίππους και στον Μυστρά. Και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα για την αποφυγή κατολισθήσεων, πτώσης βράχων, εδώ στους Δελφούς.

Πρόκειται για πολύ περίπλοκα και πολύ ακριβά έργα, αλλά είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε αυτούς τους μοναδικούς χώρους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει, σε συνολικό κόστος, τα 100 εκατομμύρια ευρώ». «Η ανθεκτικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς απέναντι σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εύρος απειλών, θα κριθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης στρατηγικής στη σχεδίαση πολιτικών, πρωτίστως σε αυτά της συντονισμένης διεθνούς συνεργατικής δράσης.

Δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως αυτές που αναδεικνύονται από τη θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, την ανταλλαγή των πληροφοριών και την τεχνολογία, οφείλουμε να σχεδιάσουμε δημόσιες πολιτικές, που βοηθούν τις χώρες και τις κοινωνίες μας να αντιμετωπίσουν επιτυχώς παλιές και νέες προκλήσεις. Το συνέδριο των Δελφών μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή», τόνισε  στην ομιλία της η Λ. Μενδώνη.